Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Flood olacak biraz bunun için üzgünüm ama ben buna ilk kez denk geldim ve programı izleyen veya videoya denk gelen var mı bilmiyorum ancak eğer kandilli de veya bir başka yerde bu ana şok öncesi mikro deprem kayıtlarına bakabileceğimiz bir yer var mı çok ilgimi çekti bu konu benim?


    Ne söylediğimi anlamınız için 7:17 itibari ile izleyiniz.


    Bunu daha önce izlemiştim tekrar izledim depremi konumum uzak olsada oldukça hissetmiştim sadece ben değil birçok kişi hissetmiş dışarı çıkanlar bile olmuştu o gece deprem olduktan hemen sonra burada PergamoN hocama 3 yada 4 kez peş peşe ayrı ayrı salladığını her sallayışında farklı olduğunu sormaya çalışmıştım ilk vuruşuyla uyandığımı varsayarak durup durup tekrarladı ve son vuruşu daha şiddetliydi burdaki durmadan kastım sadece 3/4 saniyelik aralar şeklindeydi oluş şekli bana tuhaf gelmiş tek deprem değilmiş gibi düşündürmüştü tabi bu konularda uzman değilim sadece algılayabildiğim kısmını anlatabiliyorum bu videoda benim soruma cevap gibi ama tabiki tek deprem olarak kayıtlara geçti mevlâm tekrar yaşatmasın diyeceğim ama hepimiz biliyoruzki bu coğrafyada deprem bir gerçektir inşallah artık bu gerçeğe göre yaşamayı öğreniriz

  • berkay_tuku kayıtlarda böyle bir depremsellik yok kaldı ki 3'den büyük depremler merkez üslerinde hissedilir. 7.7Mw Ekinözü depreminden önce kısa süreli bir öncü şok mevcut 4.5'lik çekirdeklenmeyi başlatan sonrasında Çardak fayı merkezli ana şok meydana geldi.

    Şubat ayı itibariyle haberci sayılabilecek +3Mw depremlerin meydana geliş tarihleri: (6-7 aylık belirgin bir hazırlık süreci mevcut)


    2023.02.03 14:05:08 4.2M Osmaniye/Ellek Depremi hariç etkili bir deprem söz konusu değil.

    Deprem sabahı ben de görememiştim o yüzden özellikle tekrar sorma gereği hissetim Cenk hoca varlığından çok emin konuşunca. Teşekkürler yanıtınız için.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Flood olacak biraz bunun için üzgünüm ama ben buna ilk kez denk geldim ve programı izleyen veya videoya denk gelen var mı bilmiyorum ancak eğer kandilli de veya bir başka yerde bu ana şok öncesi mikro deprem kayıtlarına bakabileceğimiz bir yer var mı çok ilgimi çekti bu konu benim?


    Ne söylediğimi anlamınız için 7:17 itibari ile izleyiniz.


    Forumda geçmiş sayfalarda dikkat çektim buna ve bizzat Cenk hocaya sordum bir kaç kez sosyal medya da ama cevap gelmedi...

  • berkay_tuku kayıtlarda böyle bir depremsellik yok kaldı ki 3'den büyük depremler merkez üslerinde hissedilir. 7.7Mw Ekinözü depreminden önce kısa süreli bir öncü şok mevcut 4.5'lik çekirdeklenmeyi başlatan sonrasında Çardak fayı merkezli ana şok meydana geldi.

    Şubat ayı itibariyle haberci sayılabilecek +3Mw depremlerin meydana geliş tarihleri: (6-7 aylık belirgin bir hazırlık süreci mevcut)


    2023.02.03 14:05:08 4.2M Osmaniye/Ellek Depremi hariç etkili bir deprem söz konusu değil.

    Hocam kandili bu tarz depremleri girmiyor bunlar niyeyse bizlerde gözükmüyor mesela 1999 17 Ağustos depremi öncesinde öncü depremler olduğu söyleniliyor 4 büyüklüğünde


    Uyardı... 17 Ağustos gecesi böyle olmuş! - Sakarya Yenihaber

  • 1999 17 Ağustos depremi öncesinde öncü depremler olduğu söyleniliyor 4 büyüklüğünde

    Marmara'ya ait kayıt var evet zamanında bahsedilmişti bundan ben de bununla ilintili olarak Maraş içinde söz konusu oldumuyu merak ettim açıkçası.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Ufak ufak, çaktırmadan 1.5/3.5 büyüklüğü arasında kümelenmeler devam ediyor.

    Artık belirgin net bir şekilde belli. Silivri batısı, ve Yalova açıklarında micro ölçekte depremler var haritaya göre. Tam kilit nokta her zaman ki gibi bomboş Marmara'nın ortası.

    Düzce üzerinde ki depremler geçtiğimiz aylarda yaşanan Düzce depreminin artçıları doğal olağan oluşumlar PergamoN hoca bahsetmişti bundan.

    Muhtemelen Marmara'da şu sıralar Ana Fay üstündeki pürüzler dökülüyor olabilir(Tamamen varsayım ana Fay üzerinde olduğu için). Pürüzler bittiği zaman ne olur bilinmez.

    Şöyle bir durum var, fay üstündeki küçük pürüz giderken 4.5/5 büyüklüğünde orta şiddette bir depreme neden olabilir gayet doğal hatta bunu hissederiz de. Bu orta şiddette bir depremde daha büyüğüne yol açabilir her şey o an içinde yaşanabilir.

    Büyük depremler Ana şoku tetikleyen orta büyüklüğünde olan depremler olurken kırılır genelde. Ki büyük depremler hafif sallantı ile başlayıp ardından güçlenir ve uzun sürer (45sn/1dk).

    Bakalım takip etmeye devam edelim Marmara'da ki oluşumları.


    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Haziran 2018'de Nature Geosince dergisinde yayımlanan makalede 1999 Ağustos depremi öncesinde mikro sismik aktivite olduğunu yayımlamışlardı.

    Kandilli / Boğaziçi Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi ile yapılan çalışmada 17 Ağustos 1999 tarihinde 03.02 saatindeki büyük depremden 44 dakika önce Gölcük ve çevresinde 0.9-2.8 arası 18 tane deprem, toplam 26 tane 'öncü' deprem meydana geldiğini açıklamışlardı.

    Yanlış anlaşılmasın bunlara 'öncü' diyoruz ama bunların öncü olarak anlaşılabilmesi için en ufak işaret yoktu çünkü 44 dakika önce meydana gelmeye başlayan 26 depremde hepsinin bu bölgede ya da Türkiye'de her zaman olan küçük depremlerden hiçbir ayırt edici özelliği yoktu. Aynı zamanda bu 26 depremin sistematik olarak batıdan doğuya ilerleyen bitişik bir dizi kırılma oluşturduğunu bulduklarına açıklamışlardı. (En alttaki Görsel.) Science dergisinde bu depremlerin öncü olduğuna dair çalışmalar yapılmıştı. Fakat yapılan son çalışmalar bu 1999 depreminde önce meydana gelen bu 26 depremde büyük bir depremin yaklaştığını gösterecek hiçbir özellik bulunmuyordu.


    Yukarıdaki videoda 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş bölgesinde Cenk hocanın göstererek bahsettiği 8 tane olan depremler büyüklük bakımından 3'ten küçük olabilir, hoca orada yanlışlıkla 3'ten büyük demiş olabilir. 6 Şubat'a ait o bölgede 3'ten küçük kayıt var mı tam bilmiyorum? Yine aynı şekilde bu bölgede 1999 depreminde olduğu gibi 3'ten küçük mikro sismik aktivite yaşandı ise eğer yine özellikle Kandilli'nin araştırmaları ve çalışmaları sonucu 'depremden önceki sismik aktivenin ana şoku etkisinin tahmin olasılığını irdelemek' konu başlıklı dergilerde ve makalelerde bilimsel çalışma yayımlanabilir türden...



    17 Ağustos 1999 depreminden 44 dakika önce başlayan mikro sismik aktivite:


    Kandilli, öncü sarsıntıların deprem tahmininde kullanılabilirliğini araştırdı
    Boğaziçi Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden akademisyenler, 17 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 İzmit depremine dair verileri…
    haberler.boun.edu.tr




    Nature Geosince dergisi / Research Gate yayımlanan çalışma:


    Nucleation of the 1999 Izmit earthquake by a triggered cascade of foreshocks - Nature Geoscience
    The magnitude 7.6 Izmit earthquake that struck Turkey in 1999 was nucleated by an eastward-migrating cascade of foreshocks, according to high-resolution…
    www.nature.com

    https://www.researchgate.net/publication/325552150_Nucleation_of_the_1999_Izmit_earthquake_by_a_triggered_cascade_of_foreshocks







    Harita üzerindeki fay düzleminde 1999 depreminden 4 saat önce 23.18'de başlayan batıdan doğuya doğru giden depremler gözüküyor. Fakat yukarıda yazdığım gibi bunların büyük depremin habercisi olduğuna dair işaret bulunmamakta:



  • Orasa o zamanda açıklamıştım yine açıklayayım birden fazla deprem mevcut Ekinözü depremi hariç kırılan her segment bazında 4 farklı depremden bahsedilebilir ama dünyanın hiç birinde bu depremler ayrı deprem olarak ele alınmaz çünkü ayırt etmek çok zordur, çok kısa süreli farklarla kırılmalar tetiklenmişdir, depremin büyüklüğü salınan toplam enerji miktarını ifade eder.

    2016 Kaikōura 7.8Mw depreminde (2 dakika süre) 25 farklı segment kırılmışdır bu depremden sonra deprem görüşleri ve neyin bilinip bilinmediği, deprem camiasında yeniden tartışılmaya başlanmışdır.


    Birbirinden sıkışmalı veya açılmalı aralı aşma/sıçramalarla ayrılan DAFZ, yedi ana segmentten oluşur. Bunlar KD’dan GB’ya doğru sırasıyla Karlıova, Ilıca, Palu, Pütürge, Erkenek, Pazarcık ve Amanos fay segmentleridir (Duman ve Emre, 2013).


    06 Şubat 2023 Pazarcık (Kahramanmaraş) depremi (Mw 7,8) sırasında, DAFZ 24 Ocak 2020 Sivrice (Elazığ) Depremi (Mw 6,8) sırasında kırılan Pütürge Segmenti’nden itibaren, güneydoğuya doğru sırasıyla Erkenek, Pazarcık ve Amanos Segmentleri üzerinde yüzey kırığı meydana
    getirmiştir. Amanos Segmenti yüzey kırığının en güney bölümünü oluşturmaktadır.


    DAFZ'nun ana kolu üzerinde yer alan segmentlerin genel özellikleri (Üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü ve yer değiştirme miktarları. Wells ve Coppersmith (1994) tarafından yayınlanmış olangörgül eşitliklere göre hesaplanmıştır).

    İlk depremde Kahramanmaraş/Pazarcık (7.87Mw kabul görüyor) Erkenek 62km, Pazarcık (Türkoğlu-Gölbaşı) 82km , Amanos segmenti 112km ve ÖDFZ'na bağlı Narlı fayı 35km (17km yüzey kırığı gözleniyor) kırılmışdır toplam kırık 290-300km civarında kırılma Narlı fayında çekirdeklenmeye başladı.

    Her segment bazında ayrı ayrı yüzeyde izlenen yer değiştirmeleride katarsak 7.6M Amanos ,7.5M pazarcık 7.2M Erkenek, 7.0M Narlı olmak üzere 4 depremden bahsedilebilir ama bu depremlerin bazı simülasyonlardaki gibi Narlıdan başlayıp sırayla kırılmıyor.Mesela Amanos segmentinde kırılma ortasında başlayıp 2 taraflı ilermişdir bu yüzden fayın kuzeyinde ve güneyinde atım miktarları ciddi şekilde düşüyor.


    Bu arada depremlerin büyüklükleri Jiang ve diğerleri tarafından Mw 7.95 ve 7.86 olarak revize edilmiştir.

    DAF'da meydana geldiği bilinen tarihsel depremler ve muhtemel kırdıkları yerler, kırmızı çizgi büyüklükleri(kırıkları) simgeliyor. 1822 depremi ciddi şekilde tartışılıyor şuan birçok raporda Amanos segmentinin son depremle kırılmasıyla birlikde ,Halep depremi olarak değiştirildi ÖDF'ye bağlı St. Simeon Fayı (Armanaz segmentine) koymaya başladılar. Pazarcık biliniyordu zaten ama Amanos segmentide bir sismik boşlukmuş denebilir (Bazı çalışmalarda sismik boşluk olduğu belirtilmiştir ama tartışmalıydı) ölçülen ortalama atımlar ve bu kesimin kayma hızı gereği (4.5mm) en az 600 yıldır bu kesimdede deprem meydana gelmediği söylenebilir geri kalan depremler muhtemelen doğru özellikle 1872 Depremi Son Antakya 6.4 Depreminin atımlarıyla uyuşuyor,

    2010 Kovancılar depremi (6.1Mw) ana fay üzerinde değil ama artçıların bir çoğu ana kol üzerinde kümelendi birçok çalışma anakolda alıyor.

    DAF'daki 19.yüzyıl deprem serisinden sonra, son depremler dahil kırılmayan 2 bölge kaldığını söyleyebiliriz Palu ve Pütürge'deki 30km'lik bir kesim (Tartışmalı) Son depremle birlikde DAFZ’da KAFZ gibi çok segmentli kırılarak büyük depremler meydana getirebileceğini kanıtlamıştır ve düzenli bir deprem davranışı olmadığı söylenebilir.

  • Hocam kandili bu tarz depremleri girmiyor bunlar niyeyse bizlerde gözükmüyor mesela 1999 17 Ağustos depremi öncesinde öncü depremler olduğu söyleniliyor 4 büyüklüğünde

    Böyle bir şey söz konusu değil tamamı net şekilde hissedilecek depremler 4.6-4.2-4.0-4.0 gibi depremlerin kaydedilmeme ihtimali yok O Sistem Buraya Gelecek! paylaşmış bilinen 0.9-2.8 arasında değişen 18 deprem var bunlarında girişlerinin yapılmaması o zaman ki istasyon sayısının az olmasından kaynaklanıyor 2000 yılların başı dahil çoğunlukla +3M depremler kaydedilebiliyordu, ülkenin deprem ortalamasının artması İstasyon sayısının çoğalmasıyla birlikde artış gösterdi ve küçük depremler dahil kayıt edilebiliniyor artık , o 18 Micro depremde ayrıntılı çalışılarak ortaya kondu.

  • Hocam o zaman da buna benzer açıklamıştınız aslında ben sizin açıklamanızla tatmin olmuştum sadece bugün o videoyu görünce tekrarlamak istedim yanlız iyiki tekrarlamışım çünkü her kelimesi ayrı bir ders olan bu yazınızı okumuş oldum elinize bilginize sağlık teşekkür ederim hocam

  • Böyle bir şey söz konusu değil tamamı net şekilde hissedilecek depremler 4.6-4.2-4.0-4.0 gibi depremlerin kaydedilmeme ihtimali yok O Sistem Buraya Gelecek! paylaşmış bilinen 0.9-2.8 arasında değişen 18 deprem var bunlarında girişlerinin yapılmaması o zaman ki istasyon sayısının az olmasından kaynaklanıyor 2000 yılların başı dahil çoğunlukla +3M depremler kaydedilebiliyordu, ülkenin deprem ortalamasının artması İstasyon sayısının çoğalmasıyla birlikde artış gösterdi ve küçük depremler dahil kayıt edilebiliniyor artık , o 18 Micro depremde ayrıntılı çalışılarak ortaya kondu.

    Hocam o zaman biz kime güveneceğiz anlamadım Cenk hocada aslında verileri Kandiliden alıyor diye biliyordum

  • Hocam o zaman biz kime güveneceğiz anlamadım Cenk hocada aslında verileri Kandiliden alıyor diye biliyordum

    Kandillide çalışan Fatih bulut'dan alıyordur son Maraş depreminde bahsettiği veri kime ait bilmiyorum, 1999 depremi öncesindeki micro depremleride Fatih bulut keşfetti Jeodezi uzmanı Depremler, İnterdisipliner (farklı) bilimlerin bilgi gereksinimlerini içeriyor bir kişinin bütün konularda uzman olmasının imkanı yok Fatih Bulut deprem konusunda bu ülkenin değerli bir şahsı ve çalışmaları çok değerli öncesinde kayıt edilemeyen bir hareket varsa bile çok ayrıntılı çalışması lazım böyle bir şey söz konusu ise makalede yayınlarlar zaten ama +3M 8-9 deprem ciddi bir iddaa bu bölgede gerçekleşen 3.5M'lerde hissedilme bildirimi gönderiliyordu EMSC bazında depremi yaşayanlardan böyle birşey duymadım şuana kadar.

  • PergamoN Hocam genel anlamda size bir teşekkür borçluyum. Depremden beri bilgilendirmelerinizden çok faydalandım hayatımda aklıma hiç gelmeyen bir alana ilgim oluştu. Foruma gerçekten değer katıyorsunuz. Tekrar teşekkürler

  • Hocam bende tam ona bakıyordum yarım saattir bağıra bağıra gelmiş bu evlerin hali nedir ya İstanbul'daki evlerden daha kötü çok kötü :(

    Hataydaki yapılar eskiydi hep maalesef.İstanbulda da çok var böyle,ne yapicaz,hicbir fikrim yok :(

  • Dün sabaha karşı Pütürge'de meydana gelen depremlerin iki farklı kurum tarafından çözümleri yayınlanmış biri OCA'nın biri GFZ'nin çözümü ikisi farklı depremlerin ( biri 4.8 biri 4.4'ün çözümünü vermiş) 4.8 ve 4.5'lik depremler Kandillinin verdiği episantrlar gereği anakolda gibi görünüyor GFZ'nin 4.8'lik deprem çözümüde ana kol gibi çözüm vermiş KD-GB yönlü doğrultu atımlı faylanma yada KB-GD yönlü doğrultu atımlı faylanma olması lazım, Artçı depremlerin sıklığı azaldığı için bu tür depremlerin yorumu kedi artçılarıyla birlikde artık daha rahat yapılabiliyor. GFZ'nin verdiği çözüm ve +3M depremlerin dağılımı, verdiği olası KB-GD yönüyle uyuşmuyor ana kol uzatısında KD-GB yönünde ise kendi içinde artçı dağılım mevcut değil , OCA'nın 4.4'lük deprem için verdiği çözüm ve artçı dağılımlar ana faya dik normal bileşeni olan GB'ya eğimli KB-GD yönlü 5-7km civarındaki bir fayla daha uyumlu, muhtemelen Kandillinin episantrlarıda hatalı AFAD'da çok daha kuzeyde konumlanmış bu depremlerin ikincil kırıkda meydana geldiği söylenebilir.


    • Offizieller Beitrag

    Yasadigimiz pazarcik depreminde birden fazla segmentin kirildigi verilerlede ortaya konmus durumda, uzaga gitmeye gerek yok 99 depremide buna benzerdi ozellikle arifiye tarafina dogru olan kirilma depremin buyuklugunu etkiledi..


    Oncu depremler kelimesini kullanirken dikkatli olmak lazim bu bilgi ancak ve ancak ana sok geldikten sonra teyitlenir bir durum. Marmara denizi nezdinde donem donem mikro depremlerin kumelendigini gormekteyiz, gecen hafta bir bilgi paylasilmisti son 3 yilda olan depremler diye, 99 oncesinden daha fazla istasyon var dolayisiyla mikro depremleri daha fazla takip edebiliriz ama olusan her kumelenmede eyvah demek yanlis bu konuda hassas olmak lazim..