Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ne alakası var yahu Fatih Altaylı direk söylemediği bir şeyi söyledi. Yalnız Cenk Yaltırağın da Adana konusunda diğer deprem bilimcilerle münakaşaya girmesi çok gereksiz.

    Adana diye belirtmedi Fatih Altaylı, istanbul üzerinden sordu, üşümezsoyun tezi üzerinden araya cenk hocayıda sıkıştırdı alakasız olarak.

  • Anladığım kadarıyla Savrun fayında bir gerilim artışı var. Bu fayda ne kadar büyüklükte bir deprem olabilir acaba ?

    Hocam fay ile ilgili bilinenler kısıtlı olduğu için bir çok hocamız fayın incelenmesi gerektiğini söylüyor. En son 1408 yılında kırıldığına dair veriler mevcut. Elazığ depreminden sonra stresin savrun fayına aktarıldığı ve son depremler ile önemli oranda stres aktarımına maruz kaldığı denebilir. Fay hakkında yapılan incelemeler doğrultusunda bir açıklama yapılabilir.

  • Depremin şiddete bak vefat sayısına bak... hangi yıl olmuş bilmiyorum ama adamlar önlem almış.


    4b70ff90a32ecc0b3.jpg

    Bu depremlerin büyüklüklerine oranla kıyaslamayı kim yapıyor anlamak güç Şili'de episantr'ın 100km uzağıda dahil ciddi yıkımlar olmuşdur.Yitim zonu depremlerinin neredeyse tamamının odak derinliği derinde başlar ve yavaş kayma depremleridir depremlerin şiddeti büyüklüğü ile her zaman doğru orantılı değildir (Genelde doğru orantılı) bunun bir çok etkeni mevcut yırtılma biçimi,derinlik,depremin mekanizması,atım miktarları vb.


    2010 depremi 8.8Mw büyüklüğündeydi depremlerin büyüklükleri salınan toplam enerji miktarını ifade eder senin 10 metrelik atımı 2.5-3 dakikaya yaymanla 1-1.5dk içinde gerçekleştirmen aynı yırtılma hızını haliyle ivmeyi içermez Şili depreminde en yüksek atım 10metre civarında çoğunluğu derinde gerçekleşen atımlar yüzeye direk yansımaz.O depremde ölçülen en yüksek anlık ivme 0.65g'ken Maraş depreminde 1.7g'dir 5 il ve birçok ilçende ortalama 0.7-0.8g üzerinde doğrudan yerleşim yerlerini vuruyor.


    Yapı stokları iyi demiyorum yanlış anlaşılmasın birini savunduğumda yok ama başta deprem bilimciler ve Türkiye deprem tehlike haritasını hazırlayanlarda dahil herkes şapkasını önüne koyacak neyi biliyoruz ne kadarını biliyoruz?

    Senin beklediğin ivme değerini bazı bölgeler neredeyse 3 kat aştı genel olarak tüm bölgede 0.2g yüksek ölçüldü senin deprem yönetmeliğin bir kere fiyasko oldu , en baştan yönetmelik değişerek risk haritası güncellenecek.

  • Hocam Şili depremi hatırladığım kadarı ile okyonus tabanında olmuştu.

    Bu deprem fay hattı karada olsaydı etkileri bu kadarla mı sınırlı kalırdı?

    Karanın ittirme sıkıştırma güçlerini düşünerek soruyorum.

  • Hocam Şili depremi hatırladığım kadarı ile okyonus tabanında olmuştu.

    Bu deprem fay hattı karada olsaydı etkileri bu kadarla mı sınırlı kalırdı?

    Karanın ittirme sıkıştırma güçlerini düşünerek soruyorum.

    Episantrlar açıkda okyanusda göründesede atımların büyük bir bölümü ,büyük depremlerde karaya kadar ulaşıyor , bu bölgelerin depremlerinin kırdığı kesimler çok geniş bir zon, And dağlarının oluşum sebebide bu depremler. Direk karada gerçekleşen bir depremin etkisi tabiki farklı olur ama bu depremlerin davranışı değiştirmez dediğim gibi neredeyse tamamı yavaş kayma depremleri şeklinde gerçekleşiyor büyük enerjiler fakat süre olarak uzun ve yavaş salınımları içeriyor , birkaç dakikalık süre içerisinde Topografya yüzeydede dahil 3-4 metre gözle görülür şekilde değişiyor.


    2010 depremi 120 yıllık bir birikimin depremi bu bölgelerin riskini ordan anlayın en yüksek atım o depremde 10m civarında 7.5-8cm/y kayma hızlarından bahsediyoruz yani bir deprem kahini Japonya,Meksika,Şili,Peru gibi ülkelerde büyük deprem olacak derse kulak asmayın neredeyse her yıl bazı yıllar birden fazla olmak üzere 7 civarında deprem yaşarlar aradada Mega depremler görülebiliyor aletsel dönem ortalaması dünya genelinde yılda 1 adetdir (+8Mw)

    Tectonic setting of the 2010 February 27 M w 8.8 Maule earthquake. (a) The seismologic history of the South America subduction zone; major 20th century ruptures are shown with red polygons representing their approximate rupture extent, following Beck et al. (1998). Approximate rupture lengths of major pre-20th century earthquakes since the 18th century are shown with black dashed lines outboard of the subduction zone for clarity (Beck et al. 1998, and references therein). The extent of the 2010 rupture is illustrated with a yellow polygon; the star represents the earthquake epicentre. CMT mechanisms for the main shock are given in the inset. The black arrow represents Nazca: South America Plate motion of approximately 70 mm yr −1. The dashed black box shows the extent of all subsequent figures, and of (b), which shows stations from the IMAD aftershock deployment. Different symbols represent the operating institution; black triangles are IRIS (US) stations, inverted white triangles UK, red squares French, and blue hexagons German. Slab1.0 model contours are shown with dashed grey lines (Hayes et al. 2012). Background bathymetric data, here and in subsequent figures, is taken from the GEBCO_08 grid, version 20100927, http://www.gebco.net).


    Yine bu ara Meksika örnekleride çok verilmeye başlandı (bu ülkelerde erken uyarı sistemlerininde aktif olarak çalışdığı unutulmamalı) açıkdaki büyük depremlerin tamamında en az 25-30 saniye önceden uyarı alıyorlar.

    Bu ülkelerinde yapı stoğunun (çok bilgim olmamakla birlikde) , bizden çok farkı olduğunu sanmıyorum açıkdaki büyük depremler örnek gösteriliyor ama 2017'deki Kara üzerindeki levha içi normal fay Puebla depremini hiç söylemiyolar 2017'de 7.1'lik depremde 370 kişi hayatını kaybetti 6.000'nin üzerinde kişi yaralandı ölümlerin 270'i deprem episantrından çok daha uzakda olan başkent Mexico city'deydi çünkü şehir bataklık zemin üzerine kurulu anlık en yüksek ivmeler PGA 0.25g ölçülürken Tlahuac'ta bulunan TH35 istasyonunda, tepe spektral ivme 0,8 g'nin üzerinde olduğu için spektral koordinatlar tasarım spektrumlarını aştı. (Zemin etkisi , ivme x zemine bağlı artan deprem süresi) yine aynı şekilde açıkda meydana gelen 1985 depreminde (8.0Mw) 5-45bin arasında kişi hayatını kaybetmişdir 30binden fazla kişi yaralanmışdır.

    2017 depremi tesadüfen (aynı gün meydana geldi) 1985 Michoacan Depreminin 32. yıldönümünü anmak için yapılan yıllık tatbikattan sadece iki saat sonra meydana geldi. merkez üssüne yakınlık nedeniyle (Mexico City'den 120 km ve Puebla City'den 90 km) erken uyarı vatandaşları uyardı ve onlara Mexico City'de 19 sn, Chilpancingo'da 14 sn ve Puebla'da 11 sn verdi. Altı eyalette 369 can kaybı ve toplam 150.000 bina etkilendi. (Maraş depreminden çok daha derin ve küçük bir depremdir 5 kat büyüklük farkı var)

    Earthquake 5 km ENE of Raboso, Mexico, 2017.jpg


    TK


    TK


    TK


    TK

    2010 Şili depremi şiddet haritası (bu haritalar ivmelere göre oluşturuluyor)

    undefined

    Maraş depremleri;

    M_7.8_-_Central_Turkey.jpg


    A strong ground motion map of the Mww 7.5 aftershock

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • PergamoN


    2017 Meksika depreminde yaşanan olayın aynısı veya benzeri 2020 Samos depreminde de yaşandı galiba bu yazıya göre. Deprem merkezinde 30-40 km uzaklıktaki Kuşadası ve Seferihisar (tsunami hariç) birkaç hasarla atlattı, 70 km ötede İzmir merkezin çoğu semti de yıkımsız hasarlarla atlattı ama Bayraklı ve Bornova bataklık zemin yüzünden yıkıldı.


    Üstelik 2017'deki Mexico City ile karşılaştırınca Samos depremi İzmir'e daha yakın mesafeden daha yakın derinlikle vurmuş ama buna rağmen İzmir daha az kayıpla ve daha az hasarla atlatmış görünüyor. Tabi keşke önlemler adam akıllı alınsa ve hiç hasar almayıp kayıp vermeden atlatabilsek bu depremleri.

    2 Mal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • PergamoN


    2017 Meksika depreminde yaşanan olayın aynısı veya benzeri 2020 Samos depreminde de yaşandı galiba bu yazıya göre. Deprem merkezinde 30-40 km uzaklıktaki Kuşadası ve Seferihisar birkaç hasarla atlattı, 70 km ötede İzmir merkezin çoğu semti de yıkımsız hasarlarla atlattı ama Bayraklı ve Bornova bataklık zemin yüzünden yıkıldı.

    Aynen öyle , en yüksek anlık ivme o depremde 0.179g oda yıkımların olduğu bölgede değil Kuşadasında olması lazım , bir ara bakmaya çalışırım Bayraklı ve Bornova'da hem depremin süresi hemde mevcut spektral ivmeler rezonans gereği yer yer 5 kat artmışdı çalışmalara göre ,yinede deprem yönetmeliğinden genel olarak düşük ivmeler mevcutdu yıkım olmaması lazım Kolon kesme muhabbetine gitti yıkılan binalar yanlış hatırlamıyorsam.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Yoklama almış.


    Code
    2023.02.22 03:16:29  40.6983   27.5320       13.6      -.-  1.5  -.-   GUZELKOY ACIKLARI-TEKIRDAG (MARMARA DENIZI)       İlksel
    2023.02.22 03:13:22  40.6958   27.5115       14.8      -.-  2.0  -.-   GUZELKOY ACIKLARI-TEKIRDAG (MARMARA DENIZI)       İlksel

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Deprem bölgesi gece sıcaklıkları hala eksilerde :(


    Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, DULKADİROĞLU/YEDİ KUYULAR KAYAK MERKEZİ -8,3
    Kahramanmaraş, Göksun, GÖKSUN -6,9
    Kahramanmaraş, Göksun, GÖKSUN/KARAÖMER KÖYÜ -6,8
    Kahramanmaraş, Afşin, AFŞİN -5,3
    Kahramanmaraş, Nurhak, NURHAK -5,2
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN -5,1
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN/KANGAL KÖYÜ -5,0
    Kahramanmaraş, Onikişubat, ONİKİŞUBAT/ÇAMLIBEL KÖYÜ -4,8
    Kahramanmaraş, Ekinözü, EKİNÖZÜ/ALİŞAR KÖYÜ -4,4
    Kahramanmaraş, Ekinözü, EKİNÖZÜ -4,4
    Kahramanmaraş, Çağlayancerit, ÇAĞLAYANCERİT -4,4
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN/AKARCA MEVKİ -4,1
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN/KALEBOYNU KÖYÜ -3,7
    Kahramanmaraş, Afşin, AFŞİN/TÜRKÇAYIRI KÖYÜ -3,5
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN -3,4
    Kahramanmaraş, Onikişubat, ONİKİŞUBAT/TEKİR BELDESİ -0,3
    Kahramanmaraş, Pazarcık, PAZARCIK -0,3
    Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, KAHRAMANMARAŞ HAVALİMANI 0,5
    Kahramanmaraş, Türkoğlu, TÜRKOĞLU 1,2
    Kahramanmaraş, Türkoğlu, TÜRKOĞLU/ÇAKIROĞLU KÖYÜ 1,9
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN/YEŞİLOVA KÖYÜ 2,7
    Kahramanmaraş, Onikişubat, KAHRAMANMARAŞ 3,2
    Kahramanmaraş, Pazarcık, PAZARCIK/ÇINARLI 4,0
  • Yoklama almış.


    Code
    2023.02.22 03:16:29  40.6983   27.5320       13.6      -.-  1.5  -.-   GUZELKOY ACIKLARI-TEKIRDAG (MARMARA DENIZI)       İlksel
    2023.02.22 03:13:22  40.6958   27.5115       14.8      -.-  2.0  -.-   GUZELKOY ACIKLARI-TEKIRDAG (MARMARA DENIZI)       İlksel

    gece istanbulda tektonik hareket sonucu bu depremin sesini duyduğunu iddia eden bir kaç kişi duydum sosyal medyada .

  • gece istanbulda tektonik hareket sonucu bu depremin sesini duyduğunu iddia eden bir kaç kişi duydum sosyal medyada .

    Bu depremde oturduğum apartman sallanmadıysa kimsenin apartmanı sallanmamıştır 5 şubat gece yarısı kağıthanede olan depremdeki sallantıda zıplayarak uyandım 2022 kasımdaki düzce depremini de ilk evde hisseden kişiyim bu depremde mışıl mışıl uyuyordum demek ki kimse hissetmemiştir

  • İstanbul özelinde kat izni düşürülmeli açıkcası kırsal alanlarda ki saçma sapan 3 4 katlı betonarme binalar hem çok çirkin bir görüntü hem de depremsellik açısından yarattığı tehlike çok büyük köylerde bile artık betonarme çirkin sıvasız evler yapıp duruyorlar estetik açıdan bile bir düzenimiz yok Karadeniz keza daha beter sanki el birliğiyle toplandık ve ülkemizi şehirlerimizi daha ne kadar çirkinleştirebiliriz diye çalışıyoruz.

  • Ekran karşısında veya yazılı basında fay nereden kırılacak tartışması yapan bilim insanlarını hayretle izliyorum


    Marmara denizi içinde , fayın nereden kırılacağının ne önemi var ?


    Tek gerçek var , marmara denizi içinde fay kırılacak ve deprem olacak


    Bu gerçek üzerine hazırlık veya önlem almak önemli olan


    Doğu marmara önce kırılır , orta marmara önce kırılır veya hepsi eş zamanlı kırılı tartışmaları bize bişe kazandırmıyo