Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Net süre 6 saniye civarında , Maraş depremi 3 farklı anaşok 100saniye civarı , Ekinözü 30 saniye civarı

    resim    resim  resim

    Farkları anlamanız açısından güzel bir örnek 6.4'lük bir depreme göre yırtılma süresi oldukça kısa bu tür bi hareket mevcut ivmeyi artırır.

  • Deprem olduğunda hasarlı evlerden yapılan nakliyelerden bahsetmiştim.

    Gündüz olmaması sevindirici demiştim.

    Ancak şu an enkaz altında ki 3 vatandaş hasarlı evden eşyalarını nakliye yaparken yakalanmışlar!

  • Güneydoğuda mimar olarak birçok binanın şantiye kontrollerinde bulunurken şunu farkettim: Projeler mühendisler mimarlar tarafından usulüne göre yapılıyor. Belediye kontrolünden de onaylanıp geçiliyor. Ancak asıl mesele inşaata başlarken oluyor. Binanın projelere bağlı, sağlam yapılıp yapılmadığı Yapı Denetim firmaları tarafından yapılıyor. Bu Yapı Denetimler özel sektör. Yani birer TİCARİ İŞLETME. İş para-denetim kısmına gelince ağırlıklı olarak parayı düşünürler bu firmalar. Müteahitler iki yıl öncesine kadar kendi firmasını seçme özgürlüğüne sahipti. Şimdi kura ile seçiliyor. Müteahit olan şahıs anlaştığı yapı denetim firması ile perde arkası her türlü oyunu çevirebilecek fırsatlara sahip. (müteahit yapı denetime: "sen benim bu binanın demir beton işlerine gözlerini kapa, sonraki bütün binalarıma sen bakarsın. Paranı kazanırsın. Başka yapı denetimle anlaşmam. Hep senle çalışırız.) Sonra kolonun içine tuğla koyan mı dersin, betonu sıkıştırmayan mı dersin, demiri koymayan mı dersin, zemin etüd raporlarını değiştirenler mi dersin. Zamanında çok defa söyledik, anlattık, dilimizde tüy bitti. Asrın felaketi Deprem değil denetim işlerinin Özel Sektörün elinde olmasıdır. Bu işlerin bir an önce devletleştirilip tek bir merkezden yönetilecek bağımsız ve akademik sektörün içinde olacağı, veri ve raporların değiştirilemez bir sisteme ve bu sisteme herkesin ulaşabileceği şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu arada bu firmalar 99 depremi sonrasında kurulmaya başlandı. En az 12 yıl şantiye deneyimi olan mühendisler bu firmalarda görev alıyordu ancak 2011 yılından itibaren 5 yıl deneyimi olan mühendisler de bu firmalara girmeye başladı. Tekrar söylüyorum, ÖZEL TİCARİ YAPI DENETİM KURUMU DİYE BİR ŞEY OLAMAZ.

  • DGüneydoğuda mimar olarak birçok binanın şantiye kontrollerinde bulunurken şunu farkettim: Projeler mühendisler mimarlar tarafından usulüne göre yapılıyor. Belediye kontrolünden de onaylanıp geçiliyor. Ancak asıl mesele inşaata başlarken oluyor. Binanın projelere bağlı, sağlam yapılıp yapılmadığı Yapı Denetim firmaları tarafından yapılıyor. Bu Yapı Denetimler özel sektör. Yani birer TİCARİ İŞLETME. İş para-denetim kısmına gelince ağırlıklı olarak parayı düşünürler bu firmalar. Müteahitler iki yıl öncesine kadar kendi firmasını seçme özgürlüğüne sahipti. Şimdi kura ile seçiliyor. Müteahit olan şahıs anlaştığı yapı denetim firması ile perde arkası her türlü oyunu çevirebilecek fırsatlara sahip. (müteahit yapı denetime: "sen benim bu binanın demir beton işlerine gözlerini kapa, sonraki bütün binalarıma sen bakarsın. Paranı kazanırsın. Başka yapı denetimle anlaşmam. Hep senle çalışırız.) Sonra kolonun içine tuğla koyan mı dersin, betonu sıkıştırmayan mı dersin, demiri koymayan mı dersin, zemin etüd raporlarını değiştirenler mi dersin. Zamanında çok defa söyledik, anlattık, dilimizde tüy bitti. Asrın felaketi Deprem değil denetim işlerinin Özel Sektörün elinde olmasıdır. Bu işlerin bir an önce devletleştirilip tek bir merkezden yönetilecek bağımsız ve akademik sektörün içinde olacağı, veri ve raporların değiştirilemez bir sisteme ve bu sisteme herkesin ulaşabileceği şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu arada bu firmalar 99 depremi sonrasında kurulmaya başlandı. En az 12 yıl şantiye deneyimi olan mühendisler bu firmalarda görev alıyordu ancak 2011 yılından itibaren 5 yıl deneyimi olan mühendisler de bu firmalara girmeye başladı. Tekrar söylüyorum, ÖZEL TİCARİ YAPI DENETİM KURUMU DİYE BİR ŞEY OLAMAZ.

    Diyarbakır için söylüyorum kontröl belediyelerdeyken şahit oldum denetim yapılıp resimler çekildikten sonra müteahhit ayrı Demirci ayrı çalıyordu onlar gittikten sonra inşaat bekçisi ayrı Demir çalıyordu şikayet ediliyordu ama değişen bir şey olmuyordu bu memlekette vicdan cüzdana girmişse iş çok zor

  • Ayrıca şunu da belirtmek isterim. İçinde bulunduğunuz birçok binada bodrum katında sığınak olma zorunluluğu var. Bu sığınaklar herhangi bir geniş çaplı yangın, doğal afet gibi (deprem hariç) sonrası zehirli gaz salınımından apartman sakinlerinin geçici bir şekilde barınmasını sağlayacak wc, mutfak ve duş alanlarının olduğu, duvarlarının dayanıklı olduğu, oksijen desteğinin olduğu alanlardır. Kapıları yüksek güvenlikli, yangına dayanıklı malzemeden yapılır. Ancak bu sığınakları göremezsiniz. Çünkü bodrum katlarını atölye olarak kullanırlar. Sığınak için çok masraf yapmazlar. Şimdi sormak istiyorum. Şayet bir gün bir şehrimizde sanayi bölgesinde şiddetli bir patlama olsa, zehirli gazlar havaya karışırsa insanlarımız korunmasız biçimde kitlesel biçimde zehirlenip ölürsek buna da ASRIN FELAKETİ diyecek miyiz? KADER diyecek miyiz?

  • PergamoN ustad depremin merkezi ile artcilarin dagilimi normal mi?

    Normal, çözümde normal fay baskın normal faylar eğimli açılarla derine iner çözümde KB'ya eğimli görünüyor ve yırtılma KD'ya doğru ilerlemiş, Ramazan hocanın dediği gibi normal ve ters faylarda yüzey kırığı tehlike zonu oluşturmak imkansız eğimleri yüzünden nerede oluşacakları belli değil haritalanan faydan km'lerce uzakta olabiliyor episantr gereği maviyle çizdiğim gibi bir fay olması lazım ama alakası yok zaten haritalanan Antakya segmenti kaynaklı artçılarda derinliğe bağlı KB'da dağın altında veya sınırında oluşuyor (verilen derinliklere takılmayın çoğu hatalıdır ayrıntılı incelenmiyor)

    Kahramanmaraş'daki yüzey kırıkları Daf'ın ana karakterine bağlı genel olarak yanal atımlıydı , sistem bu kesimde biraz değişiyor Arap levhasının KD'yu hareketi ile birlikte bu kesimde açılma rejimi mevcut bazı segmentlerde normal fay baskınlık kazanıyor yanal bir atımdan ziyade düşey (çöküntü) atımlar görülür (doğrultu atım bileşenide mevcut) Örnek olarak başka bir depremdeki normal faya bağlı yüzey kırığınıda koyuyorum genel olarak kafanızda canlanması açısından;


      Surface Faulting and Deformation

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Çok yanlış telaffuzlar bunlar, Memur ve işçi'ye gelene kadar ülkenin sefasını sürenlerden bağış toplanırsa ,daha adil olur. Millet gerektiği kadar yardımı zaten yapıyor. Amacı ne bunların ve bu işler Vali'ye kadar düştü mü?