Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Öncü olabilir

    geçen gün de marmara denizinde oldu artcilari gelmedi

    Baktım kandilliye çok bilgim yok ama sıkıntılı yerde olmuş gibi gördüm (değilmiş)kağıthane deki 3.5 lik gibi bağımsız karada bir yerde olmasını ümit etmiştim ilk okuyunca. Hayırlısı sürecin zaten içindeyiz uzun zamandır denizde böyle depremler oluyor ama geciktiği kadar gecikir umarım

    2 Mal editiert, zuletzt von Bluser55 ()

  • Baktım kandilliye çok bilgim yok ama sıkıntılı yerde olmuş gibi gördüm kağıthane deki 3.5 lik gibi bağımsız karada bir yerde olmasını ümit etmiştim ilk okuyunca. Hayırlısı sürecin zaten içindeyiz uzun zamandır denizde böyle depremler oluyor ama geciktiği kadar gecikse keşke

    257 yildir kirilmayan fayda mi olmus maras depremleri tüm kıtadaki depremleri tetikledi muhtemelen

  • 257 yildir kirilmayan fayda mi olmus maras depremleri tüm kıtadaki depremleri tetikledi muhtemelen

    Storm hoca açıklık getirmiş saolsun. Hayırlısı olsun hakkımızda. Maraş depremleriyle gram alakası olduğunu sanmıyorum dafdaki bir deprem teorik olarak nasıl tetiklesin orayı.

  • Çok sık deprem olan bir yer. Turuncuların bittiği Adaların batısı falan merkez olursa korkun.


    41467_2019_11016_Fig1_HTML.png?as=webp

    hocam geçenlerde tekirdağ açığı bugün tuzla o tek hamlede kırılırsa 8 şiddetine yakın deprem üretilir denilen fay değil mi ?

    • Offizieller Beitrag

    Konuda bazı yanlış ifadeler geçiyor. Öncü deprem olduğuna nereden kanaat getiriyorsunuz?

    Konuda fazlaca yorumum olmuştur, birkaç gündür yazmıyorum bundan sonrası içinde fazla yazmayı düşünmüyorum. Bir-iki sayfa önce Cenk Yaltırak hocanın bir videosu vardı, bir kanal tarafından yayınlanmış. Özellikle konuya yabancı bilgisi olmayan, Marmara bölgesi depremselliğini merak eden, hangi fay nedir ne değildir diye soran herkesin izlemesi gereken muazzam bir video. Hoca tam bir öğretmen, saygılı kibar konuya hakim bilgileri sabit ve bunları çalışmalarıyla örtüştüren muhteşem bir bilim insanı. Açıkçası bu videodan sonra özellikle Marmara konusunda fazla konuşmaya gerek yok nacizhane, cevaplar o videoda..


    Herkese iyi forumlar

  • Arkadaşlar sanki ilk defa deprem oluyormuş gibi ne korkuyorsunuz? Klasik her zaman olan hareketler. Öncü falan olacağını bilemeyiz. Korkmaya gerek yok.

  • Konuda bazı yanlış ifadeler geçiyor. Öncü deprem olduğuna nereden kanaat getiriyorsunuz?

    Konuda fazlaca yorumum olmuştur, birkaç gündür yazmıyorum bundan sonrası içinde fazla yazmayı düşünmüyorum. Bir-iki sayfa önce Cenk Yaltırak hocanın bir videosu vardı, bir kanal tarafından yayınlanmış. Özellikle konuya yabancı bilgisi olmayan, Marmara bölgesi depremselliğini merak eden, hangi fay nedir ne değildir diye soran herkesin izlemesi gereken muazzam bir video. Hoca tam bir öğretmen, saygılı kibar konuya hakim bilgileri sabit ve bunları çalışmalarıyla örtüştüren muhteşem bir bilim insanı. Açıkçası bu videodan sonra özellikle Marmara konusunda fazla konuşmaya gerek yok nacizhane, cevaplar o videoda..


    Herkese iyi forumlar

    Tamamını izledim çok iyi bir sunum olmuş. Hocanın verdiği emeklere çabalara hayran olmamak elde değil. Helal olsun gerçekten.

  • Buraya 5-10 yıl içinde 8+ potansiyeli olarak dikkat çekmiştim, Pasifik Ateş Çemberinde uzun zamandır büyük deprem üretmeyen bir yer.

    Papu yine gine ülke sınırları küçük ölçekli levhalar dahil 5 ayrı tektonik levha etkisinde ki doğusundaki Bismarck levhası (Okyanus ortası sırtlar hariç) Güney amerikayı özellikle Şili tarafını etkileyen Nazca plakasından (11cm) sonra en yüksek hıza sahip (10-10,5cm) bir riskden bahsedilebilmesi için sismik boşlukların bunun içinde tarihsel/aletsel dönem depremlerinin bilinmesi şart yoksa PNG 2022’nin en büyük depremi dahil son 7 yılın en büyük depremlerini içeriyor..


    Tabi bu depremlerde can kayıpları oldukça az en çok can kaybı çok daha küçük ölçekli bir deprem olan 1998 Sandaun eyaleti depreminde yaşandı (7.0Mw) tahmini 3bin kişi hayatını kaybetti deprem denizaltı heyelanını tetikledi küçük bir alanda etkili olan 15m yüksekliğe varan tsunami yarattı 5 köyü haritadan sildi.


    Dar alanda etkili olan ama en yüksek ölçümler yapılan tsunamilerin neredeyse tamamında denizaltı heyelanları etkili ,yine örnek olarak olarak aletsel dönemin en büyük Akdeniz(Ege denizi) depremi olan Ülkemiz kıyılarınıda etkileyen 1956 Amargos 7.7Mw depremi örnek verebilir 110km’lik sığ (15/20km) bir normal fay depremi olan depremde Oniki adaları etkileyen yerelde (çok dar bir kesim) 20m’yi aşan tsunami kaydedilmişdir Denizaltı heyelanının etkili olduğu düşünülüyor.


    Amargos depremi kırığı

    1998 PNG Sanduan 7.0Depreminin tetiklediği denizaltı heyelanı modellemesi;

    Maraş depreminin büyüklüğü birçok yabancı sismolog dahil ayrıntılı çözümlerde 7.87Mw (7.9) olduğu belirtildi bu büyüklüğü gözönüne alırsak (7.8 olarak kayıtlara geçti) ama yinede 2023’ün en büyük depremi olma ihtimali oldukça yüksekdir. (+8Mw’lik bir depremin aletsel dönemde gerçekleşme sıklığı dünya genelinde yılda ortalama 1 adetdir.)


    Yıllara göre en büyük depremlerin gelişimi:

    2022

    2019

    2017

    2018

    2016


    2023 ilk 2 ay;

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Deprem bölgesinde gerçekleşen en düşük sıcaklıklar


    Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, DULKADİROĞLU/YEDİ KUYULAR KAYAK MERKEZİ -5,3
    Kahramanmaraş, Göksun, GÖKSUN/KARAÖMER KÖYÜ -4,4
    Kahramanmaraş, Afşin, AFŞİN -2,4
    Kahramanmaraş, Onikişubat, ONİKİŞUBAT/ÇAMLIBEL KÖYÜ -2,2
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN -1,9
    Kahramanmaraş, Ekinözü, EKİNÖZÜ -1,7
    Kahramanmaraş, Çağlayancerit, ÇAĞLAYANCERİT -1,5
    Kahramanmaraş, Afşin, AFŞİN/TÜRKÇAYIRI KÖYÜ -1,2
    Kahramanmaraş, Nurhak, NURHAK -1,2
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN/AKARCA MEVKİ -0,5
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN -0,5
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN/KANGAL KÖYÜ -0,1
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN/KALEBOYNU KÖYÜ 0,1
    Kahramanmaraş, Ekinözü, EKİNÖZÜ/ALİŞAR KÖYÜ 0,3
    Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, KAHRAMANMARAŞ HAVALİMANI 1,3
    Kahramanmaraş, Onikişubat, ONİKİŞUBAT/TEKİR BELDESİ 2,1
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN/YEŞİLOVA KÖYÜ 3,5
    Kahramanmaraş, Pazarcık, PAZARCIK 3,7
    Kahramanmaraş, Türkoğlu, TÜRKOĞLU/ÇAKIROĞLU KÖYÜ 3,8
    Kahramanmaraş, Türkoğlu, TÜRKOĞLU 4,1
    Kahramanmaraş, Onikişubat, KAHRAMANMARAŞ 5,1
    Kahramanmaraş, Pazarcık, PAZARCIK/ÇINARLI 6,5
  • arkadaşlar şunu iyi bilin ki; bir depremin öncü olup olmadığını bilmek için arkasından ana şok olması gerek. yani ana şoktan önce olan deprem öncüdür. dolayısıyla bunun bilinmesi imkansız.