Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bir gram onur, haysiyet, şeref varsa istifa edin.

    Deprem bölgesindeki valiler, belediye başkanları neyi bekliyor!

    Resmi olarak 50bin can gitti hala enkaz altından insanlar çıkarılıyor.

    Ayıptır!!!!

    Namahrem görüntülerinin çıkmalarını bekliyorlar. Çünkü bu ülkede istifa ölçütü bundan ve daha iyi bir pozisyona gelebilmek için istifa etmekten ibaret geri kalanı da talimat doğrultusunda "görevden affını istemek"tir. İşini layıkıyla yapmadığı için istifa etmek mi? Saçmalamayın artık canım.

  • işte mevzu bu.

    Mevzunun bu olduğu falan yok eleştirmek benim haddime değil tabiki yaptığı işler ve tecrübesi saygıyı hakediyor ,yaptığı hadi amatörleri geçtim bu işin içinde olan saygın kurum ve diğer uzmanları (yerli,yabancı) yok sayıp sizin birşeyi bildiğiniz yok ,herşeyi ben biliyorum demekdir.

    Kendince bilgisi dahilinde bilimsel yorumda bulunuyor tabi diğer kişileri eleştirdiği gibi kendininde eleştirilere ve sorulara açık olması lazım.

    Artçıların tamamı büyük artçılar dahil segmentlerin Geometrilerinin değiştiği (pürüzlerin olduğu) kısımlarda meydana gelen kayma açıklarında yoğunlaşıyor.

    resim

    Kandilliden sadece Mart ayındaki +3M depremselliğe bakman yeterli depremlerin tamamı ya segmenterin kırılmaya başladığı odak noktasında yada uçlarında Ramazan hocanın değimiyle pürüzlerin olduğu kesimlerde.

    Göksun'daki yoğun depremsellik dünde dediğim gibi belirgin iki farklı kola yayılmasından kaynaklanıyor bu kolların arasında gelişen muhtemelen çok sayıda kısa kırıklar mevcut bu kesimin fayları yeniden haritalanması lazım depremler bu kesimden itibaren saçıldı ve bu depremlerin çoğu artçı kategorisinde değil, odak mekanizması çözümleri farklı tetiklenmiş bağımsız depremleri içeriyor (Savrun fayında belirgin bir depremsellik yok)

    Ramazan hocaya sorulacak sorular çok basit madem böyle birşey iddaa ediyorsun benzer büyüklükdeki (daha büyük) Kaf'da meydana gelen Erzincan depreminden yola çıkalım;

    Erzincan depreminin kırık uzunluğu 340km büyüklük ozaman için 7.9 densede (8.0Mw olma ihtimali mevcut) , çünkü Maraş depreminin büyüklüğü hemen hemen çoğu çalışmada 7.92-7.95 arasında revize edilmeye başlandı.

    1-Erzincan depreminde neresi kırıldı? diyelim o depremin 340km'yi tamamen kırdığını söyledin ,Maraş depreminin neden kırabileceğine inanmıyorsun?

    2-Erzincan depreminde 340km tamamen kırılmadıysa, Maraş depreminde dediği gibi o depremdede bazı kesimler yırtıldıysa bu kesimlerin bir önceki deprem tarihleri ne zaman?? ve bu kesimlerin depremleri hala niye gerçekleşmedi ne zaman için risk var?? Sen KAF'da risk çok düşük diyip zaten kırıldığını kabul ediyorsun, bir sonra ki depremlerin KAF parametreleri gereği 200-600 yıl sonra meydana geleceğini söylüyorsun.

    Farkında olmadan aslında tamamen kendini yanlışlıyorsun .


    7.9 büyüklüğündeki bir depremi 30km (narlı) fayıyla üretmen imkansız onuda geçtim kırılan Narlı fayında atım miktarları 2.5-3metre , yırtıldı dediğin Türkoğlu-Gölbaşında (En fazla atımların ölçüldüğü kesim) 6 metreye kadar ulaşıyor. Türkoğlu-Gölbaşımı Narlıyı yırtıyor ,Narlı mı Türkoğlu-Gölbaşını yırtıyor belli değil :)

    Bilinmeyenler,bilinenlerden çok daha fazla bunu herkes kabul edicek KAF-DAF gibi levha sınırı transform faylar düzenli deprem davranışları içermiyor ve büyük deprem üretecek kapasitedeler.

    Tüm bunlar yakın zamanda DAF'da deprem olmaz gibi algılanmamalı tabi en basitinden Amanos segmentinin kuzey ve güneyindeki düzensiz atımlar neyden kaynaklıyor?? bu kesimler bütün enerjilerini boşaltarak atımları sıfırladımı??

    Antakyayı etkileyen birkaç yıl aralıklı tarihsel depremlerin çoğu Amanos segmentindeki bu düzensiz atımlar sonrası büyük artçılarımı kapsıyor??

    Pütürge civarındaki 30km'lik muhtemel boşluk( yüzey kırığı gözlemlenmeyen kesim) yoğun +5M depremlerle derinde kırıldımı yoksa 6.8M civarında bir risk devam ediyormu?? gibi çok daha basit tartışılması gereken konular var..


    Edit: 859 depreminide araştırdım tarihsel kayıtların olduğu arşivlerin tamamında deprem ağırlık Suriye odaklı geçiyor ,Antakya'dada ciddi hasar mevcut daha kuzeyde belirgin bir hasar kaydı yok, 859 depreminin Ramazan hocanın haritasındaki gibi o kadar kuzeyde olma ihtimali yok denebilir, 1822 depremide çok yüksek ihtimal Amanos segmentinde değil doğusundaki Ramazan hocanın 859 depremini koyduğu kısımda doğu Hatay (Yesemek) segmentinde büyüklük gereği kuzeydeki Sakçagöz segmentinide o zaman için kırmış olabilir. Bu iki segmentdede Maraş depremi sonrası belirgin bir depremsellik yada kırık gelişmedi.

    • Offizieller Beitrag

    PergamoN Narlı segmentinin üretmesi imkansız hepimiz bunu biliyoruz, hatta uzun süredir sismik boşlukta olan Türkoğlu fayınında kırıldığı aşikar. Hocaya göre burası kırılmadı yırtıldı. O zaman burada 7.3-7.4 civarı bir deprem beklenirki buna göre sismik boşluk devam ediyor dersin, ee o zaman 7.9 sadece narlı ve amanos segmentinde mi kaynaklandı sorusu geliyor? Şu konuda sana tamamen katılıyorum transform faylarda davranışlar düzensiz, aslında 1-2 gün evvel yazdıklarımda bunlara işaret eden bir konuydu. Gerek KAF gerekse DAF ta çoklu kırılma sonrası büyük depremler mevcut ve olmayada devam edecek. Bunları batı daki segmentlerde de görebiliriz maalesef..

  • Code
    2023.03.20 23:35:05  40.8240   27.6147        6.8      -.-  1.6  -.-   YENIKOY ACIKLARI-TEKIRDAG (MARMARA DENIZI)        İlksel

    Vay be bu depremi hissetmedim ama anladım deprem olduğunu.Yanımda bulunan masadan çıt diye bir ses geldi ve dışarıda köpekler havlamaya başladı.

  • Code
    2023.03.20 23:35:05  40.8240   27.6147        6.8      -.-  1.6  -.-   YENIKOY ACIKLARI-TEKIRDAG (MARMARA DENIZI)        İlksel

    Vay be bu depremi hissetmedim ama anladım deprem olduğunu.Yanımda bulunan masadan çıt diye bir ses geldi ve dışarıda köpekler havlamaya başladı.

    1.6 ya imkansız gibi.

  • #Deprem

    #Kandilli

    Büyüklük: 2.8 ML

    Konum: GOKDERE-BORNOVA (IZMIR)

    Zaman: 2023.03.21-00:27:22

    Derinlik: 3.1 km

    Enlem: 38.37°

    Boylam: 27.23°


    Derinlikten dolayı hissedilmesi normal gibi

  • Hem çok sığ hem de şehre çok yakın hocam. Üst katlarda hareketsiz pozisyondakiler hisseder.

  • Buca 1 ay öncesine kadar iyice sönümlenmişti artık 1-2M bile bayağı azalmıştı ama 1-2 haftadır çok hareketlendi ve sıkça 2-3M arası üretmeye başladı. Bölgedeki küçük faylardan birinde yine Kasım'dakine benzer bir kırılma olabilir diye düşünüyorum. 5-5.5M arası beklenebilir yıkıcı olmaz ama konumu ve sığlığı nedeniyle şehirde paniğe ve ufak çaplı hasarlara neden olması olası.

  • Deprem bölgesinde gerçekleşen gecenin en düşük sıcaklıkları


    Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, DULKADİROĞLU/YEDİ KUYULAR KAYAK MERKEZİ -3,9
    Kahramanmaraş, Ekinözü, EKİNÖZÜ/ALİŞAR KÖYÜ -1,4
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN/AKARCA MEVKİ -0,7
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN/KANGAL KÖYÜ -0,3
    Kahramanmaraş, Göksun, GÖKSUN/KARAÖMER KÖYÜ -0,2
    Kahramanmaraş, Göksun, GÖKSUN 0,6
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN/KALEBOYNU KÖYÜ 0,7
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN 1,1
    Kahramanmaraş, Ekinözü, EKİNÖZÜ 1,4
    Kahramanmaraş, Nurhak, NURHAK 1,5
    Kahramanmaraş, Onikişubat, ONİKİŞUBAT/ÇAMLIBEL KÖYÜ 1,6
    Kahramanmaraş, Türkoğlu, TÜRKOĞLU/ÇAKIROĞLU KÖYÜ 1,9
    Kahramanmaraş, Afşin, AFŞİN/TÜRKÇAYIRI KÖYÜ 2,5
    Kahramanmaraş, Afşin, AFŞİN 2,8
    Kahramanmaraş, Elbistan, ELBİSTAN 2,9
    Kahramanmaraş, Onikişubat, ONİKİŞUBAT/TEKİR BELDESİ 4,3
    Kahramanmaraş, Pazarcık, PAZARCIK 4,5
    Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, KAHRAMANMARAŞ HAVALİMANI 4,6
    Kahramanmaraş, Andırın, ANDIRIN/YEŞİLOVA KÖYÜ 5,1
    Kahramanmaraş, Pazarcık, PAZARCIK/ÇINARLI 5,4
    Kahramanmaraş, Çağlayancerit, ÇAĞLAYANCERİT 6,0
    Kahramanmaraş, Onikişubat, KAHRAMANMARAŞ 6,9
    Kahramanmaraş, Türkoğlu, TÜRKOĞLU 9,0