İcon gece güncellemesi başlamadı hala sanırım forumdaşlar..

Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Gfs soğuklar -11 dayanmış neredeyse wrf ye şaşırmamak lazım Rize için.
Gfs de soğuklar sağlam yağış da gayet yeter
Samsuna da baktım detaylıca windyden . klasik 2022 deki karayel odaklı Samsun yaşatacak gibi hafif örtü yine olur bence yakalar ufaktan kütleler
Ecmwf de ise samsun asıl kötü rüzgar berbat tam batı ve kuvvetli soğuklar bir tık daha zayıf ama Rizenin iç kesimlerini coşturur kuvvetli rüzgarla yağış kıyılara fazla uğramadan iç kesime taşınır yağış çok şiddetli. ecmwf de daha çok iç kesim odaklı olur onun gibi olursa bariz fark var bu anlamda ben gfs tarafıyım Samsunu da kurtarıyor bizim açımızdan da güzel wrf gibi olursa hayır niye diyelim
Bu arada sistemi bir tık iyi veren de gem modeliydi hala öyle mi bilmiyorum
-
Günaydınlaar herkese.
Güncellenen iyileşen haber varmı samsun için
-
gem güzel gfs güzel ukmo baya güzel icon güzel bir tek ecmwf güzel değil -8 sokuyor maalesef yine de sahil hattında kar var tabii
-
Günaydınlaar herkese.
Soğuk.guzelde yağış yok mslesef çok az ama genelde azaldı rize arrvin haric
-
Günaydınlaar herkese.
pek bir şey bekleme bence kar yağışı olur,genelde kuru soğuk
-
gem güzel gfs güzel ukmo baya güzel icon güzel bir tek ecmwf güzel değil -8 sokuyor maalesef yine de sahil hattında kar var tabii
En güzelide gefs ile ukmo
-
Ecmwf yine kendi içinde bildiğini okuyor
-
Ecmwf yine kendi içinde bildiğini okuyor
Yalnız takılıyor soguk bakımından akşamda böyle olursa modeller yaşa gör sistemene dönecek bence
-
Ecmwf düne göre bir tık daha daha iyi soguklar -8 sınırı içeri sokulmuş bu sabah
-
Artık yaşayıp göreceğiz sahiller ilk karı görecek az yada çok inşaallah
-
Ecmwf düne göre bir tık daha daha iyi soguklar -8 sınırı içeri sokulmuş bu sabah
Aynen
-
Sıradan bir sistem yaşayacağız. Yaşa ve gör. Zamanına göre ne küçük ne de abartı. Sahillerde kar geçişleri olacaktır. Soğuk ve yağışın çalıştığı yerler şanslı. Trabzon'un doğusu Araklı Hopa arası şansı yüksek. Yaşayalım bakalım neler göreceğiz.
-
Çok göze çarpmasa da Arpege modeli sınırlı alan modelidir hatta daha detaylı olduğu için Icon'dan başarılıdır bana göre ve şu an sistemi en zayıf veren model. Kıyılara -8'i zar zor getirmiş Ecmwf'den bile kötü.
Ancak fikrim değişmedi Trabzon'un doğusundan itibaren sahillerde örtü göreceğimize neredeyse kesin gözüyle bakıyorum. Trabzon merkez ve Akçaabat zaman zaman Yoroz'un azizliğine uğrayabilir ama uzun soluklu değil orası da kara kavuşur. Giresun için de problem görmüyorum. Ordu tam sınırda ne yapıp edeceği belli değil. Samsun'u Allah'a havale ediyorum
Sinop ve Samsun'un batısını dek konusunda merkeze göre 1-2 adım önde görüyorum.
Samsun için detaya indiğimde cumartesi sabahı 700 hpa'da hava açık kupkuru daha aşağıda ise rüzgar yıldıza meyletmiş. Bu da demek oluyor ki bulutlar çok ince tabakalı vekırılgan olacak karaya temas ettiği anda zayıflar. O yüzden direkt denizden gelmesi gerekiyor dek şartları birkaç saatliğine uygun gece de bir şeyler olabilir başka da şansı yok gibi görünüyor maalesef.
-
Sıradan bir sistem yaşayacağız. Yaşa ve gör. Zamanına göre ne küçük ne de abartı. Sahillerde kar geçişleri olacaktır. Soğuk ve yağışın çalıştığı yerler şanslı. Trabzon'un doğusu Araklı Hopa arası şansı yüksek. Yaşayalım bakalım neler göreceğiz.
Sıradan kelimesini kati suretle kabul etmiyorum.toprak ve yer soğuması için bu sistemin çok ekmeğini yiyeceğiz .Bilimsel olarak sonbahar ayında -8-9 lara şükretmek lazım .geçen sene kışın ortasında bile -8 alabildik mi sorusunu sorduğumda hayır cevabını alırız.Bu öncü olarak kışın bize çok nimetler verecek
-
Bence bölgemiz için en sevdiğimiz koridordan ve müthiş potansiyelli ve bir sistemdi ama etki alanını tüm bölgeye aynı oranda yansıtamadık.Şurda Sinoptan Artvin'e kadar aynı heyacanı yaşamalıyız.Bu yüzden biraz buruk bir sevinç oldu.Akşama mutabakat sağlanmasa da noktayı koyar sonra da sistemi bekleriz.Yine de her hali ile mevsimine göre ve öncü olabileceği olaylara göre çok güzel bir sistem olacak inşallah.
-
Genel olarak rezil bir kış olan 2020 de bile öncü sistem gelmişti bunuda öncü sistem olarak görüyorum
-
YByi rahatsiz eden AB olmasaydı minimum 2 günlük cok güzel bir sistem olabilirdi, yine bir Aralık yine Kafkaslara kaçan deli soğuklar, her sene aynı şey
-
Önümüzdeki süreci Samsun kıyıları için en yakın tarihli örneği olan 13 Ocak 2024 sistemine benzetebiliriz.
Cuma günü akşam 18.00 den, Cumartesi sabah saatlerine kadar olan zaman diliminde:
-Sahiller için seyirlik kar ihtimali var. Cılız bir örtü ihtimali son derece düşük ama imkansız değil. Yağışın gece yarısı civarında hızlıca kara dönüşmesi, kuvvetinin yeterli olması durumunda beyazlama veya bir dek kütlesinin vurup aniden beyazlatması sürpriz olmaz. Tabii ki kötü senaryo ihtimali gerçekleşip tamamen boşda geçebiliriz.
- 100 rakım üstü yağışın kara dönüşecek kısmına daha erken geçeceği için şans biraz daha yüksek. Yağış durumuna ve ısrarına göre bazı konumlar 1-5 cm örtü bile alabilir. Batıda Alaçam - Bafra - Ondokuzmayıs'ın şansı yüksek. Doğuda Salıpazarı-Terme hattı yine şansı yüksek.
-Kıyıda 200 rakım üstünde ise örtü görülme ihtimali çok daha fazla. Atakum okullar bölgesi, OMÜ, Büyükoyumca, Merkez'de ise Canik - Hasköy - Gürgenyatak civarında örtü görülme ihtimali yüksek. (Son anda yağışta bir problem olmazsa).
Lokal olarak bazı konumlarda beklenenden az veya fazla yağış düşebilir. Cuma akşam gözümüz radarda olacak. Artık bahtımız neyse onu yaşayıp göreceğiz.
Bölgemiz kıyılarında ise genel olarak çoğu konum seyirlik kar yağışını görür gibi. Giresun - Eynesil hattı ve Trabzon'un doğusundan itibaren sahillerde örtü ihtimali yüksek görünüyor, özellikle Of-Rize-Ardeşen-Arhavi-Hopa hattında sürpriz görebiliriz. Bu konumların yükseklerini zaten söylemeye gerek yok. Yollar açık olursa git gel yapabilirim Ayder tarafına.
İyi forumlar herkese
-
Önümüzdeki süreci Samsun kıyıları için en yakın tarihli örneği olan 13 Ocak 2024 sistemine benzetebiliriz.
Cuma günü akşam 18.00 den, Cumartesi sabah saatlerine kadar olan zaman diliminde:
-Sahiller için seyirlik kar ihtimali var. Cılız bir örtü ihtimali son derece düşük ama imkansız değil. Yağışın gece yarısı civarında hızlıca kara dönüşmesi, kuvvetinin yeterli olması durumunda beyazlama veya bir dek kütlesinin vurup aniden beyazlatması sürpriz olmaz. Tabii ki kötü senaryo ihtimali gerçekleşip tamamen boşda geçebiliriz.
- 100 rakım üstü yağışın kara dönüşecek kısmına daha erken geçeceği için şans biraz daha yüksek. Yağış durumuna ve ısrarına göre bazı konumlar 1-5 cm örtü bile alabilir. Batıda Alaçam - Bafra - Ondokuzmayıs'ın şansı yüksek. Doğuda Salıpazarı-Terme hattı yine şansı yüksek.
-Kıyıda 200 rakım üstünde ise örtü görülme ihtimali çok daha fazla. Atakum okullar bölgesi, OMÜ, Büyükoyumca, Merkez'de ise Canik - Hasköy - Gürgenyatak civarında örtü görülme ihtimali yüksek. (Son anda yağışta bir problem olmazsa).
Lokal olarak bazı konumlarda beklenenden az veya fazla yağış düşebilir. Cuma akşam gözümüz radarda olacak. Artık bahtımız neyse onu yaşayıp göreceğiz.
Bölgemiz kıyılarında ise genel olarak çoğu konum seyirlik kar yağışını görür gibi. Giresun - Eynesil hattı ve Trabzon'un doğusundan itibaren sahillerde örtü ihtimali yüksek görünüyor, özellikle Of-Rize-Ardeşen-Arhavi-Hopa hattında sürpriz görebiliriz. Bu konumların yükseklerini zaten söylemeye gerek yok. Yollar açık olursa git gel yapabilirim Ayder tarafına.
İyi forumlar herkese
Hocam peki Trabzon kıyıları için 13 Ocak sistemine göre bu sistem dahami iyi kar getirir bu haliyle şimdiden 🤔
-