Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Samsun için en uygun rüzgar yıldızdır. Aksini iddia eden yoktur sanırım.

    Bakınız örneği.

    nb8s5d7.jpg



    Poyraz yağışı bollaştırırken sıcaklığı yükseltiyor maalesef genelde.


    Karayel rüzgarda da gayet güzel yağış alınıyor arkadaşlar. Sadece işin içinde kar yağışı olduğunda birkaç parametre daha girdiği için durum zorlaşıyor sadece.


    3 tane radar görüntüsü paylaştım. Üçüde sağlam sistemlerdi zamanında ve üçüde karayel dikkatinizi çekerim.


    16 Şubat 2021

    6n5yuty.jpg


    24 Ocak 2016

    okgn0rs.png


    31 Ocak 2017

    hehcqov.jpg

  • Tek bir gercek var Dogu ilceleri her seferinde ciddi kar aliyor Carsamba Salipazarı Terme

  • 13'ü için bir gece sevindik, 15 cm falan cepte diye. Sonra boza boza çatılarda 0.5 cm'yi ancak gördük. İlk başlarda 22'si de iyiydi. Şimdi onda havada bile göremeyeceğiz galiba. Kıyılara tatmin edici bir sistem her geçen yıl daha da mı zorlaşıyor, nedir? Buraya üye olduğum ilk senelerde sistem var denirdi 10 gün önceden, 10 gün sonra da neyse o gelirdi. Şimdi sürekli olumsuz yönde bozulmalar, yetersiz soğuk ya da yeterli soğuk olup tatmin etmeyen ölçüde yağışlar vs.


    İnşallah kıyılar olarak tatmin edici bir örtü almadan kış bitmez. Herkese hayırlı geceler...

  • Her Karayel sistemi olmaz diyip kenara atmamak lazım öncelikle üst seviyelerin birbiriyle rüzgar ve nemlilik uyumunu kollamak lazım kütlenin gücünü belirleyen etmenler çok önemli çok ayrıntıya girmiyorum varsayalım bu durumların hepsi olur seviyede soğuk yeterli nemlilik ve rüzgar yönleri uyuyor Bulut gelişimi için bütün herşey okey sonra bir bakıyorsun kocaman kütle bafraya zar zor girip çarşambaya zor sıyırtma geçiyor demek ki bu durumların olması tek başına yeterli değil karayel de açı çok önemli dik karayel ve yıldız tartışmasız bu şehrin en çok işine yarayan rüzgardır yani kısacası bütün samsunlu arkadaşlara demek istediğim karayel her zaman umutsuzluk değil dik karayel gözlemek lazım diğer şartlarda uyarsa örneği var 2017 31 Ocak muazzam hat ama hava ne kadar potansiyelli olursa olsun daha yatık daha çok batıdan esen bir karayel bizi direk bitirir geçen sistemi baz alalım muazzam uygun koşullar Bulut oluşumu açısından yoktu oluşumlar zayıftı bu zaten belliydi birde üzerine çok aşırı olmasada yatık karayel eklenince bafra ondokuzmayıs çarşamba hattından başka yerler çalışmadı bize dik karayelli orta şiddet esen Bulut gelişminin uygun olduğu bir sistem lazım bir çok etmenin bir araya gelmesi ile bu şehir deniz etkisinde yüz güldürür ab ile gelen sistemlere de aşina olmuşsunuzdur ya dağlar kar kıyılar yağmur alır geçer yada klasik şehrin üst bölgelerini etkileyip Kıyılarda cıvık kar kky ötesine geçemeyen sistemler takibe devam bu sene olmazsa illahaki yine denk geleceğimiz bir sene olacak ^^ dik karayele karşı değiliz yatık karayel bizden uzak dursun :)

  • biri 16 şubat 2021 mi dedi :)

    Arşiv sağlam

  • ^SiberianCold55^ ''Sadece işin içinde kar yağışı olduğunda birkaç parametre daha girdiği için durum zorlaşıyor sadece.'' bu cümleyi açmışsın. Benimde görüşüm aynı şekilde tamamen.

    Zor bir şehirde yaşıyoruz kabul ama imkansız değil. Şanssız dediğimiz Samsun çevredeki il merkezlerinden bile yüksek değerlerde rekorlara sahip. Zamanında Atakum istasyonda bir günde 238 mm yağış düşmüş, sahilinde 76 cm kar kalınlığı ölçülmüşse gerçekten hiçbir şey imkansız değil bu şehir için. Bölgemi ve şehrimi seviyorum.

    Ya da ben biraz olumlu ve gerçekçi yaklaşmaya çalışıyorum. :)

  • Gfs gece günceli 22-24- arası soğuğu korumuş artırmış devamında ise yüksek batıdan yükseldi ancak iskandinavdaki yüksek dönüş hareketi ile soğuğa güç katacak ama bize dikine indirmeyecek hemen kuzeyimizden batıya altına alıyor ezber görüntü ordan serinlik çıkar ekmek çıkmaz bize,önemli olan devamındaki bonkörlüğü son saatlerini bekleyeceğiz bakalım gözümüz ü boyayacak mi

  • Evet kontrollerden sonra GFS ana çıktı da da Arktik kutup bölgesinde oluşan YB yi gördük. Bu tarz oluşumlar extrem oluşumlardır.Bakalım ilerleyen günlerde neler göreceğiz.Ben o bölgede en son 2015 yılbaşı sisteminde bu tarz YB oluşumu hatırlıyorum

  • Evet tahmin ettiğim gibi devamında da 2015 yılbaşı sistemi sinoptiğini sundu.Umarım o bölgede ısrara devam eder modeller.Bazı bölgelerdeki extreme basınçlar,extrem sistemleri doğurur.Ya kısmet diyelim.Hayırlı geceler…