Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Önce üstad titrini bi iade edeyim. Bu işin mektebini okumamış kimseden üstad olmayacağı gibi, mektep okumuş olsa bile yine herkes olamaz. Rica ediyorum, Balon diyin, ismimle hitap edin, ama üstad demeyin.

    Soruya gelirsek aslında bir üstteki sorduğum sorunun cevabı, sorunuzun cevabıdır. Önce bakalım cevap veren olacak mı, sonra uzun uzun konuşuruz ;)

    Hocaya hem soru sordurup hem cevap mı verdireceksiniz.Ahali…Haydi bakalım sinoptiğide ben atayım ordan yola çıkın:)))

  • Neden soğuğa takılmayın dedik.

    Bir önceki 13 sistemini hatırlayın, işi bozan neydi,

    Azorun doğu kolunda türeyen bir parazit. İşte o , bu sistemde %99 olamayacak. Sistem dik izobarlarla ve pürüzsüz inecek.

    Peki iki sistem arasındaki bu fark, yani azorun doğu kanadında 13 sisteminde oluşan , ama bu sistemde oluşamayan parazitin sebebini kim açıklayacak. Bakalım sinoptik okumada ne seviyedeyiz. Cevapları alalım.

    Ümit sana cevap vermek yasak :hfyeni (18):

    Evet, yaşlı balonun uykusu geldi, o halde cevabı biz verelim, uyuyalım.

    Cevap İzlanda baskısı arkadaşlar. Bize gelen sistemlerde, eğer sistem Sibirya kökenli değil ise, yani klasik kuzeye Azor hamlesi ile polar atak alıyorsak, azora kararında bir İzlanda baskısı olmalıdır. 13 sisteminde İzlanda ve Grönland bölgesinde yüksek oluşumları oluştuğu için, doğu kanat sürekli ab üretti. Bu sefer ise Grönland ve İzlanda bölgesi alçak, Avrupa ise yüksek etkisinde. Dolayısıyla sistemin inişi pürüzsüz gerçekleştiği gibi, sistemin etkisi en çok orta ve doğu Karadeniz odaklı oluyor.

    Neyi niye söylüyoruz, bunun bilinmesi açısından bu akşam bu entrikayı çevirdim, yoksa amaç kimseyi sınamak değil. O yüzden hafif pozitif nao= karadeniz sistemi.

    Hafif pozitif Nao+ Pozitif Ao= Kuvvetli Karadeniz sistemi oda eşittir, 2020.

    La 2020 nerden çıktı, Allah Allah ;)


  • ısınan havanın yükselmesiyle soğuk havanın ısınan havanın boşalttığı alana doğru hareket edip alçalmasıyla oluşur yine anlatamadım doğru kelimeleri bulamadım ama sen anladın onu

  • Batı ve Doğu Karadeniz gelen sistemlerden az çok faydalanır, Samsun bölgesi her daim boşta kalır. İlerleyen günlerde benim tahminim yine bir Grönland blokajı söz konusu. 22 mini sistemden sonra tekrar yüksek basınçla havaların durağan geçme olasılığı gittikçe artmakta.

  • Her şeyi bu melet bozuyo hemi 🤔 aynı olayı 8 şubat sistemindede yaşamıştık son ana kadar kendini belli etmememişti melet. Kuzey Atlantik bölgesini vade yaklaşmadan çözen bir model şuan ben göremiyorum görmeyeceğim de Vade yaklaşınca İzlanda etkisini görücez nekadar etki yapacak ama en kötü bu endekslerde en şanslı bölge orta ve Doğu Karadeniz olur. ( soğuk şuanlık göstermez kendini bir vade yaklaşşsın koridor açık oldukça ordan biz güzel pay alırız Allahın izniyle. )




    Azorun bir set çekmesine bakar 🙃