Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Her şeyi redddiyorum kafaya koydum his mi dersiniz bilmiyorum ama kasım bitmeden mevsimine göre sert bir sistem gelecek diyorum.

  • Boş zamanlarımda meteorolojik araştırmalar yaptım, yeni şeyler öğrendim. Bu öğrendiklerimi kendi bilgilerimle harmanlayıp sizlere aktardım. Konumuz çok boş kaldı, normalde forumun en bilgi dolu ve aktif konusu olurduk. Hele bir kışa girelim yine öyle olacağız.


    Hem boş kalmaması için hem de bilgi amacıyla bugüne kadar yaptığım araştırmaları kendi ağzımdan sizlere aktaracağım. Bu sıralar konuda DoquKaradeniz28 ve karasevda19 hocalarımla birlikte MJO adına yorumlar yapmıştık. Peki bu MJO'nun AAM ile ilgisi var mı? Varsa nasıl bir ilgisi var? Ayrıca küresel ve bölgesel torklar nasıl çalışır? Keşke Hakan hocam olsaydı bu konuyu tartışırdık Allah mekanını cennet eylesin.


    Konuya geçelim...


    Ilk MJO-AAM ilişkisinin ortak çalışması, 30-70 günlük filtrelenmiş olan verilerin bir istatiksel analiz tekniği olan yani regresyon kullanılarak ve küresel AAM eğilimi kullanılarak gerçekleştirilmiş. Tropikal konveksiyonla zorlanan büyük ölçekli basınç merkezklerinin, Kuzey Yarım Küre Kışında (Kasım-Mart) AAM hareketini zorlamada etkisinin olduğu bulunmuş, bu bizim gibi amatör meteoroloji meraklıları için işe yarayacak. Çünkü AAM mekanizmasını daha iyi anlayacağız. Bu basınç merkezleri doğuya doğru hareket ettikçe momentum aktarımlarının kutuplara doğru hareket ürettikleri açığa çıkmış. Bu üst troposferik momentumun kaynağı subtropik bölgelere ulaştığında dikey derin bir kütle dolaşımına ve subtropikal sürtünme torkunda anomaliye sebep olmuş ve bu da AAM'ın değişmesine neden olmuş. Dağ torkunu daha iyi anlamak için Güneydoğu Asya'da Endonezya-Malezya üzerinde tropikal konveksiyonla zorlanan ve ardından And Dağları'na çarpan Ekvatoral Kelvin(EK) dalgalarının bir kombinasyonu ve Himalayalar ile Rocky Dağları'nın doğu yamaçları boyunca momentum aktarımının olduğu bulunmuş bunun hakkında detaylıca bir makale yazılmış. Birinci durum MJO ile doğrudan bağlantılıyken ikinci durum orta enlemlerdeki sinoptiklerde olan yüksek genlik ve basınç durumunun yarattığı torkla bağlantılı. Sürtünme torku da hemen hemen böyle bir mekanizmayla çalışıyor, tabii farkları elbette var. Aslında, dağ torkunun sürtünme torkundan 3 kat daha büyük olduğu MJO'yla ilgili bir çalışmayla açıklanmıştı ama onu şuan bulamadım. Genel anlamda makalelere erişim sağlayamıyorum aklımda kalanlar ve bir kenara not aldıklarım doğrultusunda yazıyorum. Eğer makaleleri bulursam buraya linklerini atabilirim.


    Küresel ve bölgesel torklarda ise durum daha farklı. Kuzey Yarım Küre kışında (Kasım-Mart) dağ torkunu üreten sinoptik yapılardan birisi Rock Dağlarının doğusunda YB, batısında AB diğeri ise Himalayaların hemen kuzeyinde AB, Gobi çölünde ise YB olması tork üreten sinoptiklerdendir. Dağın yukarısındaki jeostrofik bozuklukların büyümesi enerjinin dağ boyunca aşağı yönde dağılmasıyla doğru orantılıdır. Yüzeyde kütle anomalilerinin güneye doğru yayılması ve dağ yamaçlarına çarpan düşük seviyeli momentum akışının zorladığı topografik yapı Rosby Dalga aktivitesini bizlere yansıtıyor. Torkun neden olduğu bölgesel momentum anomalileri dağ bölgesinin dışına çıkar çünkü kendini dengelemek ister. Bu kısmi olarak jeostrofik dalga aktivitesi ile gerçekleşir. Momentum, momentum kaynağına etki eden Sürtünme Torku(FT) ile dengelenir. Böylece bu dengesizlik kısa bir süre içinde dengelenir, bu süre 1,5-2 gün kadardır. Bölgesel ortalama dağ torku, orografik bölgelerde bir momentum kaynağı ile dengelenir. Atmosfer, momentuma uyum sağlarken dağın doğu yüzeyindeki rüzgar anomalileriyle tepki verir, bunlar tropik bölgelerde daha düşük basınç ve ekstratropik bölgelerde daha yüksek basınç tarafından jeostrofik olarak desteklenir. 250hPa'daki Momentum ve rüzgar alanları PNA'ya etki eder. Çünkü Pasifikteki sinoptik üzerinde etkili olur. Pozitif Sürtünme Torku(+FT), dağ torkunun ürettiği -AAM eğilimini dengeleyerek nötr/pozitif AAM anomalisine yol açar. Sürtünme torkunun 6 günlük bozulma süresi, MJO'nun 30-60 günlük salınımına benzerdir. MJO'ya yakınlık hem tropikal konveksiyon hem de momentumla etkilidir. Yani kısacası her şey birbiriyle etkili :hfyeni (18):


    Ayrıca gezegensel açısal momentumun uzun vadeli dengesi Dünyadaki birçok meteorolojik kurum tarafından incelenmiş. Bu kurumlar çalışmalar sonucu mükemmel bir denge olabilmesi için Gezegensel Atmosferik Açısal Momentumun, Dağ Torkunun, Sürtünme Torkunun ve Yerçekimi torkunun eşit olmasıyla olabileceğini açıklamış.


    Telefondan yazdığım için anlatım bozuklukları ve yazım hataları olabilir kusura bakmayın. Başlangıç seviyesindeki bir kişi bunu okursa bir şey anlamaz ama momentum ve tork mekanizmasını az buçuk bilen birisi bunu anlar. Merak ettiğiniz bir şey olursa sorabilirsiniz.

  • Gezegensel atmosferik açısal momentumun, Dağ torkunun, Sürtünme Torkunun ve yer çekimi Torkunun eşit olmasıyla...

    En kilit nokta burası Kerem, rahmetli Hakan hocam vefat etmeden önce onun öncülüğünde bu konularda epey kafa yorardık.

    Rahmetli üstadımdan sonra da ilgimi kaybetmedim, ve vardığım sonuç aynen yukarıdaki cümle.

    Yani kısaca sonunda bir denge oluşmalı.

    Şu an müsait değilim, müsait olduğumda konuyu biraz daha açar, enine boyuna tartışır, örneklemeler de yaparız.

    Konuyu gündeme getirdiğin için teşekkürler Kerem.

  • Okuldayım tam detaylı açıklama yapamadım üstünkörü açıkladım. Müsait bir vaktimde detaylıca açıklarım. Ayrıca dediklerine katılıyorum Tayfun abi o yüzden en sona onu ekledim ki okuyan da görsun okumayan da görsün.

  • Yaylalara sezonun ilk ciddi kar yağışı geliyor. Bu arada 2022 marttan beri 276 sayfa yapabilmişiz burayı. Geçen kış kötü geçince anca bu kadar olabilmiş, bu sene inşallah 1000 sayfayı devirtecek bi kış geçiririz

  • Denizlerimizde (Doğu Karadeniz) Fırtına Bekleniyor!


    Beklenen Hadise

    Fırtına


    Beklendiği Yer

    Doğu Karadeniz’de (Trabzon-Rize) rüzgarın yarın (Perşembe) öğle saatlerinden sonra batı ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir.


    Başlama-Bitiş Zamanı

    08.11.2023 14.00-08.11.2023 22.00


    Hadisenin Şiddeti

    Fırtına

    Herkes Kalbinin Ekmeğini Yer…❤️

  • Yarın öğleden sonra bölgemizde yağışlar başlayacak. Tatminkar miktarda yağacak gibi gözüküyor. İlk anlarda orta kuvvette rüzgar ve bir ihtimal elektriklenme olabilir ama oraj adına çok bir şey beklemeyin.

  • Önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günleri ihtimal dahilinde olan sistem yağış bakımından epeyce güzelleşmeye başladı.

    O tarih için güncellemeleri sıkı takip başlayabilir artık. Soğuma da fena değil. Geliş rotası sizi yanıltmasın, Akdeniz depresyonu ile Güney tahrikli bir sistem olma yolunda ilerliyor, tüm yaylalarda 1500 rakım üzerine 40 cm+ li kar örtüleri oluşabilir.

    Bu arada 20 Kasım civarı da dikkatle izlenmeli, potansiyeli var.

  • Önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günleri ihtimal dahilinde olan sistem yağış bakımından epeyce güzelleşmeye başladı.

    O tarih için güncellemeleri sıkı takip başlayabilir artık. Soğuma da fena değil. Geliş rotası sizi yanıltmasın, Akdeniz depresyonu ile Güney tahrikli bir sistem olma yolunda ilerliyor, tüm yaylalarda 1500 rakım üzerine 40 cm+ li kar örtüleri oluşabilir.

    Bu arada 20 Kasım civarı da dikkatle izlenmeli, potansiyeli var.

    Bu kışı ilgiyle takip edeceğim aklımda değişik şeyler var her ne kadar kışın ilk yarısından beklentim düşük olsada şubat ve marta kayan bir kış beklentim var Palanci kerem kardeşim gibi senin gibi çok uzaklara bakamasamda kendime göre en azından kendimi tatmin edecek çıkarımlar peşindeyim

    Her şeyden önce mevlam bol yağışlı bize kuraklığı unutturacak bir kış nasip etsin

  • Bu kışı ilgiyle takip edeceğim aklımda değişik şeyler var her ne kadar kışın ilk yarısından beklentim düşük olsada şubat ve marta kayan bir kış beklentim var Palanci kerem kardeşim gibi senin gibi çok uzaklara bakamasamda kendime göre en azından kendimi tatmin edecek çıkarımlar peşindeyim

    Her şeyden önce mevlam bol yağışlı bize kuraklığı unutturacak bir kış nasip etsin

    Alçakgönüllülük yapacam diye abartmışsın abi :hfyeni (18): Hepimize taş çıkartırsın maşallah.

  • Depremi sadece

    Deprem oldu Trabzon açıklarında ben hissetmedim ama hisseden çok kişi var 4.8 diye söylentiler olsada rasathane 2.8 olarak açıklandı herkese geçmiş olsun Allah beterinden korusun :(3232

    Sallantı gibi değilde böyle saniyelik titreme gibi oldu.Sanki binanın temeline alttan yukarı tek darbe vurmuş gibi.Enteresandı.Geçmiş olsun diyelim

  • Doğu Karadeniz Kıyı Kesimlerinde Sağanak ve Gök Gürültülü Sağanak Yağışlara Dikkat!


    Beklenen Hadise

    Gökgürültülü Sağanak Yağış


    Beklendiği Yer

    Yapılan son değerlendirmelere göre; bugün Doğu Karadeniz kıyı kesimlerinde görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, akşam saatlerinde Giresun ve Trabzon çevreleri ile Rize'nin batı kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Yarın (Cuma) sabah saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenen yağışların sebep olabileceği ani sel, su baskını, yıldım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.


    Başlama-Bitiş Zamanı

    09.11.2023 18.00-10.11.2023 03.00


    Hadisenin Şiddeti

    Kuvvetli Yağış

    Herkes Kalbinin Ekmeğini Yer…❤️

  • Herkese Hayırlı günler diliyorum bu yıl 2. Sınıf olduğum için pek fazla aktif olamadım yazın sürekli seminerlere filan katıl TÜBİTAK projeleri ile uğraş alan dersleri vs Pek vakit bulamadım. Kıymetli bölgedaşlarım Nasılsınız hayatınız nasıl gidiyor? dün deprem olmuş. Normal dir. biliyorsunuz bulunduğumuz coğrafya(Türkiye) deprem havzası içinde çeşitli fay hatları ile çevrili (KAF,DAF,BAF) her an her şey olabilir ayrıca şunuda demek isterim ' deprem değil bina insanı öldürür :) '. Bu kış pek fazla aktif olamayacağım konuda hem derslerim hemde kişisel sorunlardan dolayı umarım hepimizi mutlu edebilecek bir kış yaşarız Tüm ülkemiz adına kuraklık aldı başına gidiyor malesef bunu arttıranda biz insanlarız.