2024 Kışı Yorum ve Analizler

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ben yine diyorum.Grönland civarında kafaşar karışık.Kısa vadeyi geçtim orta ve uzun vade de sıkıntı yaratabilir.Modellerde oynaklık ve tutarsızlık o alanda başlıyor sanki.O Siklon kısa vadeyi etkilediği halde yine bahsettiğimiz alanla alakalı hareket ediyor veya yok oluyor gibime geliyor.

Sinoptiği bozan ucube zaten o AB Ümit abi bunda hemfikiriz. Valla Hint/Pasifikte tropikal zorlamalar devam ederse sonucunda Kelvin dalgaları Andlardan Rockylere momentum aktaracak haliyle +NAMT tetiklenebilecek ya da güçlü subtropikal jetler Doğu Asyada tork başlatıp PacJetleri güçlendirecek haliyle sirkülasyon kaynaklı birkaç gün gecikmeli NAMT tetiklenecek. Bunlar devam ettiği sürece -NAO kendini korumaya devam edebilir. Tabii bunlar benim yorumlarım, yanılıyor da olabilirim.

• Üstad birkaç yerde (zamanında önerdiğin birkaç yabancı şahıs dahil) bunun sıradışı bir olay olduğu, Hint Okyanusunda zorlanan aşırı konveksiyonel hareketlerin ve kutbi girdabın çok güçlü olmasının -NAO'ya ters düştüğü yazıyor. Olay yine jetlerle ilgili olabilir mi?

Evet aşağı yukarı öyle görünüyor problem

Ve benzer düşüncelerin örtüştüğü görünüyor

Hint diye daraltması ilginç bütün dar N dar S bölgesi olarak algılıyorum

Ama bu itirazları dün akşam Gfs bozduğundan beri yapıyorum

Daha açık konuşursak Evet Aralık ilk hafta sistem almamız ve en azından YB ile geçirmememiz gerektiğini düşünüyorum

• Korelasyon anlamında söylemiyorum bir gram alakası yok fakat geçen senede böyle saçma sapan bir dönem geçirmiştik modeller 180 derece döndüler böyle olunca ister istemez insanın canı sıkılıyor. Fakat henüz kasım ayı sonunda canımız sıkılıyor o yüzden şükretmek farz. Her şey lehimize olur umarım o sene bu sene olmalı ekstrem bir kış yaşamak istiyor insan.

Edited once, last by Bluser55 (November 23, 2023 at 1:31 AM).

• Sinoptiği bozan ucube zaten o AB Ümit abi bunda hemfikiriz. Valla Hint/Pasifikte tropikal zorlamalar devam ederse sonucunda Kelvin dalgaları Andlardan Rockylere momentum aktaracak haliyle +NAMT tetiklenebilecek ya da güçlü subtropikal jetler Doğu Asyada tork başlatıp PacJetleri güçlendirecek haliyle sirkülasyon kaynaklı birkaç gün gecikmeli NAMT tetiklenecek. Bunlar devam ettiği sürece -NAO kendini korumaya devam edebilir. Tabii bunlar benim yorumlarım, yanılıyor da olabilirim.

GFS bir güncelinde Grönlandı 1060 mb lara çıkarmıştı da gülmüştük ya kerem.-NAO yu başımıza saracakmışta haberimiz yokmuş Allahın cezası:)

• Evet aşağı yukarı öyle görünüyor problem

Ve benzer düşüncelerin örtüştüğü görünüyor

Hint diye daraltması ilginç bütün dar N dar S bölgesi olarak algılıyorum

Ama bu itirazları dün akşam Gfs bozduğundan beri yapıyorum

Daha açık konuşursak Evet Aralık ilk hafta sistem almamız ve en azından YB ile geçirmememiz gerektiğini düşünüyorum

İnşallah üstad🫡 4 Şubat hocam olsa napar eder bir tarih çıkarırdı yine bu kargaşa içinde 😔🌹

• Mjo fazı'nın merkeze gitmesi beni deli ediyor araştırmam o ki Mjo fazı merkeze yakın yada çember icinde dolaştıkca bizim coğrafyada kayda değer hareket olmuyor IOD hint fazına bakmak gerek eğer ki beklentim mjo 5 faza güclü girmesini bekliyorum şayet olmazsa Judah Cohen dediği gibi Olası Kanada ısınması bekliyor Stratosfer de bunun olumsuz Etkisi bizde bir süre yüksek etkisinde bırakabilmesi 8 ve 1 faz da umarım güzel gelişmeler yaşarız

• Yapacaklari bu ise hic gerek yok ama buradan buyuk sistem cikar kucuk oynamalar ile. Dune gore katedilen yol yarin, obur gun de olursa o top ull olarak ustumuzde olabilir.

Sinoptik desen açısından değerlendirdim.Baştan beri bizi tamemen saf dışı bırakan sinoptiklere karşı.Gücünü,kuvvetini bu vadeden konuşmanın pek bi anlamı olmaz gibi.