Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Fiyakalı konuymuş , eline sağlık Meteorolojinin prensi


    Seni Ronaldonun 18’li yaşlardaki haline benzetiyorum:)

    Benzetme derken sana zahmet Analog benzetim işlerine biraz yoğunlaşırsan çok katkın olur insanlığa yakın gelecekte ,

    Başarılar

  • Fiyakalı konuymuş , eline sağlık Meteorolojinin prensi


    Seni Ronaldonun 18’li yaşlardaki haline benzetiyorum:)

    Benzetme derken sana zahmet Analog benzetim işlerine biraz yoğunlaşırsan çok katkın olur insanlığa yakın gelecekte ,

    Başarılar

    Hoşgeldiniz hoşgeldiniz bizede uğrayın çayımızı kahvemizi için :)

  • Fiyakalı konuymuş , eline sağlık Meteorolojinin prensi


    Seni Ronaldonun 18’li yaşlardaki haline benzetiyorum:)

    Benzetme derken sana zahmet Analog benzetim işlerine biraz yoğunlaşırsan çok katkın olur insanlığa yakın gelecekte ,

    Başarılar

    Analog mevzusunu çözdüm hocam, şu anda kendim denemeler yapıyorum. Çok geçmeden analog tahminler yapacağım. Geçmiş yılları inceliyorum, biraz tecrübe edinmeye çalışıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim :)

  • Analog mevzusunu çözdüm hocam, şu anda kendim denemeler yapıyorum. Çok geçmeden analog tahminler yapacağım. Geçmiş yılları inceliyorum, biraz tecrübe edinmeye çalışıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim :)

    En kral yazılımlar , simülasyonlar , çıktılar , endeksler , osilasyon verileri ve aklınıza gelemeyecek veriler bile Analogtan beslenir

    Meteoroloji temelde bir kıyas ilmidir

    Geçmişten yola çıkıp geleceği okuma işidir

    Tabi gelecek gittikçe kaotik olduğu için Analog da endeksler de modeller de ve elbette tahmincilik de zorlanıyor

    Bugün 1 sistemi doğru bilmek 10 yıl önceye göre belki 10 kat daha zor

    Bu sene belki son 72’de -5 lik sistemin -12’ye yada -12’lik sanılan sistemin -3’e düştüğünü bile görsem çok şaşırmam

    Birçok veri çöp olma yolunda böyle giderse

    Ha modellerin çıktıları ha da suya yazılan yazı ( +120 sonrası için şu anda )

    Yine de Analog candır , şarttır , temeldir

  • Özellikle aylık ve sezonluk tahminlerin vazgeçilmezidir Analog. Daha çok tecrübesiz olduğum için direkt olarak atılmak istemiyorum çünkü daha 11 aylık tecrübem anca var. Biraz daha tecrübe edindikten sonra buraları Analoglarla süslemeyi planlıyorum. En tutarlı tahminlerin analog yoluyla olduğunu düşünüyorum ve zaman içinde kendisini epeyce kullanacağımı düşünüyorum.

  • Hepinize teşekkür ederim arkadaşlar. Aslında konu açmayı planlıyordum ama buranın aktif olması amacıyla buraya yazdım, zaten burası tahmin köşem. Her analiz yaptığımda konu başlığını değiştirip devam edeceğim. Tahminler zaman içinde güzelleşecek ve tutarlılığı artacak. Bir süre daha deneme yaptıktan sonra tahminlerime Cold.EFso hocamın dediği gibi analog analizler ekleyeceğim, tahminin tutarlılığını epeyce arttıracaktır diye düşünüyorum. Bu kış burasını epeyce meşgul edeceğim gibi, gerek analizler gerekse sistem tahminleri olsun burası dopdolu olacak inşallah. Tekrardan mesaj ve destekleriniz için teşekkür ediyorum. İyi forumlar.

  • Tahmin genel anlamda kısmi başarılı. Yağış anlamınında aynen dediğimiz gibi maalesef kurak, sıcaklık anlamında ise mevsim normalleri ve altında demiştim ancak belli başlı istasyonlara göz attığımızda ortalama 1,5/2'C daha sıcak geçmiş.

  • Merhabalar arkadaşlar ciddi bir olay için son dakika analizi yapma gereği duydum. Mümkün olduğunca bu uyarıyı dikkate almaya çalışalım.


    Önümüzdeki birkaç saat içinde başlaması beklenen şiddetli yağışlar Güney Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de etkili olabilir. Ege ve Batı Akdeniz'de yağışlara yüksek konvektif kararsızlığın eşlik etmesi ayrı bir risk içeriyor. Bölge sakinleri ani sel, su baskını, dolu, su hortumu, ani konvektif fırtına gibi risklere karşı dikkatli olmalıdır. Gelen yağışın bizim fırtına hattı dediğimiz squall line şeklinde gelmesi bekleniyor. Bu hat içinde bölge geneli şiddetli yağışlara sahne olabilir. Özellikle Ege ve Batı Akdeniz'de yağışlara konvektif kararsızlık eşlik etmesi gücünün katbekat artması muhtemeldir. Bahsettiğim bölgede yağışlara yoğun oraj aktivitesi eşlik etmesi kuvvetle muhtemel. Özellikle bölgedeki yüksek konvektif kararsızlık ayrıca bir risk teşkil ediyor.


    Bölgede yüksek CAPE değeriyle birlikte 0-6km shear değerlerinin yüksek olması Supercell oluşumuna sebep olabilir. Bölge sakinleri dikkatli olmalıdır. Aynı zamanda SRH, Vorticity ve EHI değerlerinin yüksek olması sebebiyle bölgede dönen hava akımları güç kazanıp waterspout oluşumuna ve Supercell oluşumuna neden olabilir.




    Aşağıda görüldüğü üzere bölgedeki konvektif kararsızlık yüksek seviyede. Bölgede oluşması muhtemel risklere karşı dikkatli olunmalı. Hızlıca yazdığım için teknik ayrıntıya girmeyeceğim.


    lab93t9.gif



    Aşağıda 0-3kmSRH ve Supercell Comp. parametreleri var. Değerler bölgede yükske seviyede...


    Konverjans sahasının bölge genelinde gelişmiş olması yükselici hava hareketlerine işaret.


    STP/0-6kmShear/0-1km Shear değerlerinin bölgede yüksek seviyede olması muhtemel Supercell riskini arttırıyor.



    MCC olma ihtimali biraz da olsa var. Diverjans sahası çok gelişmiş. MCC dediğimiz şey Mezoölçekli Konvektif Kompleks'dir. Bölgedeki multicelllerin diverjans, nem ve konvektif kararsızlıkla beraber bir araya gelerek başlı başına bir alçak basınca dönüşmesi olarak tanımlayabiliriz. İhtimal var mı var ama düşük, sadece küçük bir ihtimalden bahsediyorum.


    Son olarak ESTOFEX verisini de bırakıyorum.

  • Palanci

    Hat den Titel des Themas von „Ocak Ayı Genel Görünüm“ zu „Ege ve Batı Akdeniz'de Yoğun Oraj Aktivitesi ve Riskler“ geändert.