Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhaba dostlar artık analizlerime ve tahminlerime buradan devam edeceğim. Burayı blog olarak düşünebilirsiniz. Yönetimden Samet hocam ile konuşup böyle olmasının en iyisi olacağına karar verdik. Bundan sonra "Üyelerin Şahsi Tahminleri" konusunu meşgul etmek yerine buradan devam edeceğim. Gerek gelmesi muhtemel sistemler için gerekse aylık tahminler için burayı kullanacağım. Yavaştan başlıyoruz... :hfyeni (29):

  • Üç sayfa hayırlı olsun temennilerinden sonra asıl konuya ulaşabilirim inşallah. Yav arkadaş bu emojiler ne işe yarıyor, beğen, alkış yap, sinirlen zaten oradan dileklerinizi iletiyorsunuz, ayriyetten yazmak ne getiriyor. Bir saat temenniler arasından acaba kerem birşey yazmış mı diye arama yapıyorum. Sırf bu yüzden direk son sayfaya atlıyor insanlar okumuyor, yazılmış birşeyi tekrar soruyorlar. Çünkü neden bir saat temenni okumak istemiyorlar. Neyse belki hatalıyım. :thumbup:

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Şöyle genel bir değerlendirme yapalım, bakalım neler olmuş neler bitmiş. Hem 20'sine hem de devamındaki benim canavarım ay sonu sistemine bakalım, sonuçta ilk biz gördük :hfyeni (29): Şaka bir yana hala ihtimaller üzerinde duruyoruz. Hala kesinlik yok, zamanla neler olacak göreceğiz. Kesin konuşanlara asla itibar etmeyiniz.

    Aralık sonu gibi bir şeyler var herhalde :hfyeni (18):

    İlk olarak soğuklar sürekli ABD'ye iniyor diye üzülen arkadaşlara bir açıklamada bulunmak istiyorum. Arkadaşlar soğukların ABD'ye inmesi bizim işimize gelir, çünkü bu tür sert soğuklar ardından termik yüksek basınç alanları oluşturur. Bu sırada işin içine atmosferik açısal momentum ve dağ torku giriyor. Dağ torkunu şöyle açıklayayım; yüksek bir dağın doğusundaki ve batısındaki basınç durumuna göre yorumlarız. Bizim burada yorumlayacağımız dağlar Kanada'dan ABD'ye uzanan yüksek Rocky dağları. İnen sert soğuklar MSLP anomalisinde pozitif anomaliye giderek Termik Yüksek Basınç oluşumuna neden oluyor. Dağın doğusunda oluşan bu yüksek basınç pozitif dağ torkunu tetikleyerek Dünya'nın dönüş hızına ve jet akımlarının durumuna etki ediyor. Jet akımlarına etkisi şu şekilde oluyor. Pozitif dağ torku Rocky dağlarından itibaren jet akımlarını etkileyerek Atlantikten yükseliyor ve kıtaya dalan yüksek basınç olabileceği hakkında bize fikir veriyor. Uygun bir şekilde yükselmesi halinde sert soğuklara merhaba dememiz kaçınılmaz ama uygun bir biçimde yükselmesi önemli. Aşağıya ABD'ye inen sert soğukların sinoptik görüntüsünü bırakıyorum.


    Aşağıya yukarıda bahsettiğim Termik Yüksek Basıncın fotoğrafını bıraktım.

    Yukarıda bahsettiğim Rocky Dağları basınç diziliminden çok bariz belli oluyor. Bu oluşan Termik Yüksek Basınç, Dağ torkunu tetikleyerek jet akımlarının Doğu ABD'den Atlantik'e doğru yükselen ve sirkülasyon sebebiyle Avrupaya yükselen kuvvetli jet akımlarına sebep oluyor, aşağıya bıraktım.


    Gördüğünüz üzere Jet akımları Atlantik'e doğru yükselmiş ve o sırada Azor adalarından Britinya-İskandinavya'ya doğru yükselen kuvvetli jet akımları gözükmüş. Doğu ABD'den Atlantik'e yükselen jet akımları zaman içinde Britanya ve İskandinavya yarımadasında yüksek basınç oluşumuna neden olup ay sonunda bizim lehimize iş yapabilir. Bahsettiğim yüksek basınç blokaj yapabilir aşağıya görselini bıraktım.


    Evet arkadaşlar ayın 20'sinde inen sistemin iniş şeklini Pasifik ve Atlantikteki basınç dizilimi belirliyor o yüzden 20 sisteminin inişi ay sonu için önem arz ediyor. Ay sonu sistemi için düşüncelerimde küçük değişimler mevcut. ECMWF'nin haftalık tahminlerinin kötü gelmesine aldanmayın, kendisi 50 adet senaryo ortalaması alırken kafasını karıştırıyor o yüzden böyle. Ayrıca ECMWF'nin haftalık verilerinin çok tutarsız olduğunu da belirtmek isterim, kendileri pek adamakıllı güncelleme yapmayı beceremez. Tabii ben yine de aşağıya güncellemeyi atıp birkaç yorumda bulunacağım :hfyeni (18):


    İlk olarak zonal rüzgar verisine bakalım. Kendileri pek güzel gözüktü gözüme. Çünkü haftalardır bahsettiğim Ocak ikinci hafta sistemini görmüş. Ay sonuna doğru çıkış gözüküyor. Ezber bilgiye göre ay sonu sistem mistem yok ama sistem gelmesi için illa yavaşlama olmasına gerek yok.


    Bu arkadaşımız güzel çıkmış. EOF uzay faz diyagramına göre ay sonuna kısmen +BLO vermiş gerisi nötr gözüküyor. Azor iş yaparsa güzel olur.


    Kısacası şu anki verilere göre birkaç eksiklik var. Eğer koşullar tamamen uygunlaşırsa buradan bildiririm. Bunların hepsinin veri analizi olduğunu ve asla kesinlik bildirmediğini unutmayınız. Burada sadece ihtimallerden bahsediyoruz, kimse kahin ve müneccim değil. Hala sistem kesin değil, modeller güncellenmeye ve farklı çıktılar sunmaya devam ediyor.


    20 Sistemi için birkaç yorumda bulunayım. Vade kısaldı, birkaç gün önce üstümüze sağlam ULL bırakan modeller şimdi küçük bir ULL oluşumu bırakıyor. Ülkemizin iç kesimlerindeki birçok yerde kar yağışları olması muhtemel. Aşağıya sistem adına birkaç görsel bırakıyorum. Kıyı kesimler adına değişim olursa buradan bildiririm. Yağış açısından pek tatminkar bir sistem olmayacak gibi gözüküyor.


    Okuduğunuz için teşekkür eder, iyi forumlar dilerim. Tahmin bizden, takdir Allah'tan...