Ege ve Akdeniz'de Yoğun Oraj Aktivitesi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ege ve Batı Akdeniz'de Yoğun Oraj Aktivitesi


    Merhabalar arkadaşlar, bugün sizlerle birlikte Ege ve Batı Akdeniz'de olması beklenen yoğun konvektif hareketlilik hakkında analizlerde bulunacağım.


    Akdeniz'den gelen nem adveksiyonu bölgede yağışların oluşumuna neden olacak. Havanın karasız olması Cumulus bulutlarının önce Cumulus Congetus sonrasında ise dikey gelişim göstererek Cumulonimbuse evrilmesine neden olacak. Cumulonimbus bulutları sıcak denizden nem ve güç kazanarak gelişecek ve sert oraj hadiselerine neden olacak. İki etap olarak düşünebiliriz. İlk etapta havadaki konvektif kararsızlık yüksek miktarda gözüküyor, ikinci etapta ise nispeten daha az kararsızlık var. İkinci etap ilk etaba göre daha fazla yağış bırakacak gibi. Kaz Dağları gibi orografik etkiye sahip yerlerde yağış miktarı +100mm olabilir. Bu tür konvektif olaylarda yağışın gücünü kestirmek zordur. Düşük Seviyeli Konverjans sahasının yeterince gelişmiş olmamasını kütlelerin daha dağınık halde gelmesi gibi bir sonuca bağlayabiliriz.


    Bölgede CAPE değerlerinin nispeten yüksek olması ve bu değerin Muğla civarlarında +1000J/kg gibi değerlere ulaşması Süper Hücre oluşumu için gerekli koşulları sağlıyor. 0-6km shear değerlerinin yer yer +60 kts gibi değerlere ulaşması Süper hücre oluşumu için koşulları sağlıyor. SRH yani Storm Relative Helicity değerlerinin uygun olması dönen hava akımlarının gelişimine katkıda bulunarak Süper Hücre oluşumuna destek veriyor. Bölgede kararsızlığın ve diğer parametrelerin uygun olması Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında Waterspout(Su Hortumu) riski olduğu anlamına geliyor. Cephenin önünde oluşması muhtemel konvektif rüzgarlara karşı dikkatli olunmalı.


    Supercell Composite değerlerinin yer yer 2-3 gibi değerlere ulaşması Süper hücre ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Bölgedeki vortisiti değerleri güçlü olduğundan oraj aktivitesi de güçlü olacak gibi. PW yani Precipitable Water değerinin yer yer %180 gibi değerlere ulaşması, kuvvetli yağış anında lokal olarak su baskını riski olduğunu gösteriyor. Kıyı kesimlerde rüzgarın kuvvetli olmasına karşılı dikkatli olunmalı.


    72 saatlik süreçte olması beklenen en yüksek rüzgar hızları. Özellikle Trakya, Marmara'nın bir kısmı ve Kuzey Ege'de rüzgar hızı kuvvetli olacağa benziyor. Kuvvetli rüzgar anında çatı uçması gibi risklere karşı dikkatli olunmalı.


    Sounding Analizi

    CCL = 548m (Cumulonimbus yükselmesinin başladığı yükseklik)

    LCL = 373m (Cumulus ve Cumulonimbus taban yükseliği)

    Cumulonimbusler tavan yüksekliği 300mb'a kadar çıkmış. Orta katmanın kuru olması kararsızlığın atmosfer boyunca akmasına neden olur. Kısacası güçlü oraj aktivitesi olacak gibi.


    Okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi forumlar...

  • Hocam elinize sağlık teşekkür ediyorum.Doğu Akdeniz Mersin tarafları için bir beklentiniz var mı ?

    Önümüzdeki 72 saat boyunca çok bir şey gözükmüyor. Sonrası için yorum yapmam saçma olur vadenin kısalması gerekli ancak ayın 24 gibi bir şeyler gözüküyor Mersin için.


  • CCL: 449m (Cumulonimbus yükselme noktası)

    LCL : 547m (Cumulus veya Cumulonimbuslerin başlangıç noktası)

    Kuru orta katman kararsızlığın atmosfer katmanları boyunca akmasına neden olur. Rüzgar yönü Cumulonimbuslerin güneybatıdan geleceğini gösteriyor. Cumulonimbuslerin tavan noktası neredeyse 250hPA kadar.