KeremPalanci 2022-2023 Kış Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • KIŞ TAHMİNİ

    Merhabalar dostlar bu yazımda sizlere kendi kış tahminimi sunacağım. Yaptığım tahminden ben sorumluyum HavaForum'un hiçbir bağlantısı yoktur. Yaptığım tahmin beni bağlar bundan benim dışımda kimse sorumlu tutulamaz. İsterseniz tahmine geçelim...


    ENSO Durumu

    LAnina.png


    Bu kışta geçen 2 yıl boyunca olduğu gibi La Nina olacak. 3 yıl ardı ardına La Nina olacak. Böyle bir durum için çok örnek yok. Bu kış Doğu Pasifik Merkezli La Nina olarak ilerliyor. Anomalilere baktığımız zaman kıştan sonra yavaş yavaş El Nino'ya geçiş yapıyoruz. Peki bu La Nina ve El Nino nedir?La Nina'yı normallerden soğuk, normaller altı yağış anlamına gelebilir. El Nino'yu ise normaller üstü sıcaklık ama bol yağışlı kış olarak değerlendirilebilir.



    Sibirya Kar Örtüsü Durumu


    Kar örtüsü güzel gözüküyor. Şu görüntüye göre Ural dağlarında oluşacak yüksek basınç bize biraz sıkıntı çıkarabilir ama sadece buna bakarak öyle olacak diyemeyiz. Özellikle Sibirya'daki yüksek kar birikimi yüksek basınç oluşumuna neden olacak ve oluşan yüksek basınç Atmosferin Stratosfer katmanına enerji transferi yapacak. Enerji kazanan Stratosfer ısınacak ve Ani Stratosferik Isınma(Sudden Stratospheric Warming) olacak. Her SSW'de sistem inecek diye bir kaide yok. Ancak kışın olacak SSW'de güzel bir sistem yakalayacağımızı düşünüyorum. Dilerseniz diğer konulara geçelim...



    IOD(Indian Ocean Dipole) Durumu

    İOD yani Hint Dipolü kış boyunca neutral yani nötr olacak diye tahmin edilmiş. Şu görüntüye ne iyi ne de kötü diyebiliriz. Peki bu IOD nedir? IOD yani Hint Dipolü Hint Okyanusunda bir kısmın fazla diğer kısmın az yağış almasıdır. Pozitif fazında okyanusun batı kesmi konveksiyonel hareketlere maruz kalır, negatif fazında ise okyanusun doğu kesmi konveksiyonel hareketlere maruz kalıyor. MJO'yla ilişkilendirebiliriz. Okyanusun doğu kısmının konveksiyonel hareketlere maruz kalması MJO'da faz 5,6 civarlarına denk gelir ve bu da bizim işimize gelir. O yüzden negatif fazı güzeldir.


    Zonal Rüzgar Durumu


    ECMWF ve MetOffice verilerine baktığımız zaman zonal rüzgarın kışın ara sıra düşeceğini ve güney enlemlere soğuk akışı olacağını göstermiş. Peki bu Zonal Rüzgar nedir? Zonal Rüzgar kutuptaki 10hPA yüksekliğindeki rüzgarlardır. Kutupsal rüzgarları bir kemer olarak düşünebiliriz. Eğer zonal rüzgarlar yavaşlarsa kutuptan güney enlemlere soğuk akışı olacak diyebiliriz. Ancak bu soğuk akışının rotası belirsizdir. Her yavaşlama sistem verecek diye bir kaide yoktur.



    Teleconnection Endekslerin Durumu

    NAO


    NAO'nun uzun vadelik verilerine baktığımız zaman genel anlamda negatif ve nötr civarlarında dolaşmış gözüküyor. 2018'deki gibi sistem kaçırabiliriz demiş kısaca. NAO'nun negatif değerde olması sistemlerin avrupa yolcusu olacağı anlamına geliyor ancak bu kesin değil. Zaman zaman aşırı değerlerde sistem almışlığımız vardır(2020 8 Şubat Karadeniz efsanesi aşırı pozitif NAO). Zaten bunlar uzun vadelik olduğu için tutarlılığı düşüktür.


    PNA


    PNA yani Pasific North American Oscillation. PNA'nın uzun vadelik verilerine baktığımız zaman başlarda pozitif sonrasında negatif ve nötr değerlere geldiği gözüküyor. PNA direkt olarak etkili olmasa da bakılmaya değer bir endekstir. Şu hali ne kötü ne de iyi. Uzun vadelik olduğu için tutarlılığı düşüktür o yüzden direkt olarak böyle olacak demek çok saçma olur. Sadece fikir verebilir. İsterseniz diğer konuya geçelim...


    Modellerin Sezonluk Verileri

    ECMWF Şubat 500hPa Anomalisi

    4wgu6x8.png

    Kar örtüsü konusunda belirtiğim üzere ECMWF Ural YB'sini öngörmüş. Bu bizim aleyhimize bir durum. Gerçekleşmemesini umuyorum çünkü bize biraz saç baş yoldurabilir.


    CANSIPS Aralık, Ocak ve Şubat 500hPA Anomalisi

    45ecepr.png1zkr8t9.png54y637b.png

    CANSIPS'in verilerine baktığımızda gayet güzel bir görüntü olduğunu görüyoruz. Britanya ve İskandinavya Yarımadası civarlarında olan yüksek basıç Azor'la bağlantı kurabilirse güzel sistemler alabiliriz. Benim düşünceme göre bu kış bakacağımız asıl olay Azor'un İskandinav YB'si ile bağlantı kurup kurmaması. Eğer kurabilirse güzel sistemler alırız ama kuramazsa sistemler Avrupa yolcusu olur.


    Genel anlamda kışı kış gibi yaşayacağız diyebilirim. Ocak ve Şubat dikkatimi çekti. Bu iki ayda güzel sistemler alabiliriz. Belki kış kötü geçer ama 1 adet sistem tüm kışın acısını çıkarmaya yeter. Ayrıca geçen kışta olduğu gibi bu kış da vorteks benzeri oluşumlar bekliyorum. Bizimkisi sadece tahmin gerisini Allah bilir. Umarım güzel bir sezon geçiririz.


    Arkadaşlar benim tahminim bu şekilde. Bu tahminden ne HavaForum ne de başkası sorumludur tek sorumlusu benim. Tahminimi okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım güzel bir sezon geçiririz. İyi forumlar...

  • Ek olarak geçen yılki gibi Vorteks benzeri oluşumlar bekliyorum. Rotası belli olmamak kaydıyla zaman zaman ülkemizin kuzey kesimlerini bu tür oluşumlar vurabilir. :)

  • Emeğine sağlık.Hayırlısı olsun.inşallah bol karlı ve vorteksli bir kış olur. Sonuçta çok yağışa ihtiyacı mız var