Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • gfs cok sacmaladi arkadaslae takmayın. İmkanı yok o soguklarin batiya gidecegi. O kadar model takibi yaptik artik . Neyin nasil oldugunu az çok gördük.

Gefs te ana ciktiya yakin bir sinoptik sundu :))) rezil gfs

• Eveet arkadaşlar.

Klasik balon hoca sallaması geliyor.

Perşembe sabahına Trabzon Çarşıbaşı'na kadar bazı bazı lokasyonlar çatılarda çimenlerde beyazlama görebilir.

Perşembe öğleden sonra ise Rize sürprize gidebilir.

Sallamadır, pek dikkate almayın :hfyeni (18):

Sağlam veriler ışığında net bilimsel analiz için bkn Palanci :hfyeni (18):

• Son güncellemeler ışığında gördüğüm kadarıyla konumuma donmuş yollar üzerine cumartesi sabahı kar yağacak.

Pazar akşamı ise tekrar yoğun kar başlayacak.

Benim oğlanın tatili uzadı.

zaten geçen yıl mart ayı senin orda efsane geçti tayfun resmen gömülmüştün buyılda aynı manzaraları görme olasılığın çok yüksek 😊

• GFS ayrı kötü kontrolü ayrı kötü atın bunu alın bunu şu italya avusturya tarafında oluşan o nalet şeyi sadece bu veriyor / GEM UKMO gayet iyi gelmiş şuan en iyi gem gidiyor bu gudubet modelin italya sevdası tutmuş yine

• GFS ayrı kötü kontrolü ayrı kötü atın bunu alın bunu şu italya avusturya tarafında oluşan o nalet şeyi sadece bu veriyor / GEM UKMO gayet iyi gelmiş şuan en iyi gem gidiyor bu gudubet modelin italya sevdası tutmuş yine

Gfs öğlenle akşam arasında çok fark olacak demiştim merak etme gfs sallıyor bu aralar en iyisi yedek planda kalmış modeller

• Son 2-3 gündür çıkan tüm kar haritalarında ordu ili genel olarak mavi-pembe skalasında oluyor ilginç şekilde gömüyor

Ordu Giresun Trabzon Rize bu sistemde gömülecek tahmin edilenden fazla kar bekliyorum dekler çok sık gel geç yapıcak

• :huh:

• Karadeniz nem olarak yüksek bir bölge. Dew Point dediğimiz şey ise nem ile ilgili. Nem ne kadar artarsa dewpoint de o kadar artar. Yani yüzey sıcaklığı 1'C 'ye düşse dahi DP uygun olmadan kar almak zor. Sıfır ve civarında olmalı eğer daha üstünde olursa nemlilik artar ve sıvılaşma meydana gelir bu da yağışın kar olarak düşmesini zorlaştırır. Şahsen bölgedeki en büyük sorunun bu olduğunu düşünüyorum. Ancak düşük DP'yle yağış çakışırsa elbette kar olarak düşecektir. Bence şu anda en şanslı yer Gerze ( Gerzeli57 ). Diğer türlü yağacaksa dikey karışıma bağlı yağabilir. Dediğim gibi şu an beklenenden daha iyi gidiyor, sürprizlere açık ilerliyoruz. Beklenenin üstünde şeyler görmemiz olası...

• Karadeniz nem olarak yüksek bir bölge. Dew Point dediğimiz şey ise nem ile ilgili. Nem ne kadar artarsa dewpoint de o kadar artar. Yani yüzey sıcaklığı 1'C 'ye düşse dahi DP uygun olmadan kar almak zor. Sıfır ve civarında olmalı eğer daha üstünde olursa nemlilik artar ve sıvılaşma meydana gelir bu da yağışın kar olarak düşmesini zorlaştırır. Şahsen bölgedeki en büyük sorunun bu olduğunu düşünüyorum. Ancak düşük DP'yle yağış çakışırsa elbette kar olarak düşecektir. Bence şu anda en şanslı yer Gerze ( Gerzeli57 ). Diğer türlü yağacaksa dikey karışıma bağlı yağabilir. Dediğim gibi şu an beklenenden daha iyi gidiyor, sürprizlere açık ilerliyoruz. Beklenenin üstünde şeyler görmemiz olası...

Tüm analizine yürekten katılıyorum.

Bütün yazdıklarının içinde tek tutunduğum kelime öbeği var,

Dikey karışım ;)

Senin yazdıklarında olmayan, tecrübeme dayalı bir dayanağım daha var.

Bölge topoğrafyası.

Bazı lokasyonlarımızda denizden çok hızlı yükselen tepeler var. Yani tepeler denize düşmüş gibi.

Buralarda da karasallık avantajıyla birşeyler olabilir diyorum.

Tabi ilk mesajımda da belirttim, sallamasyon yapıyorum, ben az deli geneyim, pek ciddiye almasın kimse 1/kahkahas23s1

• Bölgede anlık yükselen yerler orografik kaldırma yaparak bulut gelişimine "kısmi" katkıda bulunuyor ama bu genelde rakımı nispeten yüksek yerlere yarıyor. Eğer DP koşulları uygun değilse işin içine dikey profildeki düşey hız giriyor. Bölgemiz kendine has özellikleri gereği bu konuda bir tık daha iyi. Yüksek nem bindirmesi ve atmosferik doygunluk bölgemizde genelde iyi durumda oluyor haliyle yağış kuvvetli oluyor. Bu kuvvetli yağış anında düşey hız güçlendiğinden kky veya sulu kar görmemiz mümkün oluyor. Ancak yüksek nem devinimi sıcaklığı etkiliyor. Eğer şu anki gibi devam ederse sürpriz yapacak noktalar olacaktır, inşallah.