18 Mart Sistemi ve Karadenizde 3.Vorteks

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Evet 18 Martta yeniden kar yağışlı bir soğuk hava dalgasının etkisi altına giriyoruz. Bu sefer 3.bir Vorteksin oluşması ve Batı Karadeniz'i vurması bekleniyor. Bölgede çifte vorteks ihtimalide var. Bu sefer Doğu Karadeniz de çok güzel kar yağışları alacağa benziyor. Orası içinde detaylı tahmin yapacağım. Vorteksin durumu ve yağış durumları iyice netleşince yarın ilk sayfada buradan detaylı tahminimi yapacağım.

    Şimdiden güzel ve eğlenceli bir sistem olmasını diliyorum.



    18 MART TAHMİNİ


    Bu gece saatlerinde giren soğuklarla beraber Karadeniz kıyı hattı dahil sıcaklıklar kar değerlerine iniyor. İstanbul'da bu geceden itibaren DEK'ler poyrazın etkisiyle Karadeniz'den İstanbul'a doğru yağmur gibi yağacak. İstanbulda 20 Mart sabahına kadar aralıklarla kar yağışları görülecek. Zaman zaman sıcaklık sorunları görüleceğinden ve artık astronomik olarak ilkbahara girdiğimiz için İstanbul için cm tahmini yapmayacağım ama Çamlıca tepesi gibi yükseklerde 15-20 cm kar örtüsü görebiliriz. Marmara da Bilecik ve Bursa için hemen hemen aynısı geçerli. Bursa'da 15 cm ve Bilecikte 10 cm üstü kar örtüsü görebiliriz.

    Ve ek olarak Doğu Trakya-Çatalca hattına sürekli bant inmesi öngörülüyor. Bu öngörünün gerçekleşmesi halinde Çatalca'nın yükseklerinde 30 cm+ kar örtüsü görebiliriz.


    Batı Karadeniz de sistemin ilk gününde ağır Deniz Etkisi Kar sağanakları görülecek. Zonguldak ve Düzce'de öğlen kısa süreli zaman dilimi haricinde sürekli tutacak. Bolu'da ve yükseklerde 20-30 cm'lik kar yağışı görmemiz muhtemel.

    Ertesi günse Vorteks vuracak. Ona birazdan değineceğim.

    Orta Karadeniz de aynı şekilde DEK bantları alacak. Ancak kuvveti daha az. Sıcaklık max 2.5/3 derece olacak.

    Doğu Karadeniz'de de DEK'ler ve sürtünme tipi kar yağışları etkili olacak. Orografik etkiyle kuzey yamaçlar zaman zaman ağır kar yağışları alacak. Sahillerde öğlen dışında kar tutar. Bölgede yağışlar 21 Mart akşamına kadar sürecek.


    EKtiZY.png


    VORTEKS

    19 Mart günü Vorteks oluşumu dolayısıyla Batı-Orta Karadenizde DEK oluşumları duracak. Vorteks akşam saatlerine doğru oluşurken öncü kar yağışları vurmaya başlayacak. -40 derece altı 500 mb sıcaklığının görece sıcak denizle birleşmesiyle Vorteks oluşmaya başlayacak. Akşam saatlerinde Vorteks 1023 mb ile derinleşecek.


    ti3tu5v.jpg


    Bartın açıklarından bir Skew-t. Total totals Index 55 değerini buluyor!

    jg6zydp.png


    Sinop, Kastamonu, Bartın ve Karabükte inanılmaz şiddette gökgürültülü tipi görülecek. Saatte 7-8 cm kar örtüsü eklenecek. Vorteksin gücü 24 Ocaktan az ama 12 Marttan kesinlikle daha güçlü.

    Kastamonu ve Sinop'ta kıyılarda dahi her kar tutacak. Vorteksin Kastamonu ve Sinopta; Kıyılarda 40/50 cm Yükseklerde ise orografik yağışında etkisiyle 60/70 cm kar örtüsü bırakmasını bekliyorum. Kastamonu, Bartın, Sinop ve Kastamonuda hayat felç olacak.

    Gece, Samsun sıcak sektörde lodos yerken Düzce ve Zonguldakta şiddetli kar yağışı(saatte 4-5 cm) alacak.

    Kastamonu ve Sinop sahilde dev dalgalar ve şiddetli rüzgar görülecek. Rüzgar hamleleri 60 km/h'ı bulabilir.

    Vorteksin şimşek aktivitesi 19 Martta çok yüksek sonra zamanla azalacak!


    EKl3PR.jpg


    20 Mart sabah saatlerinde Vorteks doğuya kaydıkça Samsun'da şiddetli gökgürültülü tipi yemeye başlayacak.

    Kütlelerin Çorum'a çok ulaşmasını beklemiyorum. Amasya'ya bir kısmı ulaşabilir ve 15 cm örtü yapabilir. Tokatta aynı şekilde 10/15 cm şeklinde bir kar söz konusu olabilir.

    20 Martta öğle saatlerinde dahi Vorteksin en güçlü vurduğu yerlerde sıcaklık sorunu olmayacak. Çünkü düşey akımın kudreti varhava-simsek3232 hava-simsek3232 hava-simsek3232

    Vorteks 20 Mart akşamında Ordu/Giresun hattına kayacak ve ömrünü tamamlayacak.

    Samsun'da 30 cm, Ordu ve Giresunda da 20-25 cm kar örtüsü beklentim bulunmaktadır.

    Trabzon ve Rize'nin vorteksten etkilenmesini beklemiyorum. Ancak Trabzon ve Rize sahil pazartesi günü DEK'lerle 4-9 cm arası kar örtüsü alabilir.

    Sistem tekrar hayırlı olsun.

  • Gerçekten çok şaşırtıcı ve çok güzel bir sene geçiriyoruz bu sistemi de güzelce atlatırız umarım

  • Doğu Karadeniz sıfır seviye olarak çok bekledik bu yıl.100 metre ve üzeri rakımlara bakmaktan boynumuz ağrıdı.Mart da olsa şöyle 10-15 cm kar bizi mutlu eder.