Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2023/2024 Kışı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 28 Aralıkta yaptığım tahminim harfiyen geçerlidir. Az daha sabır

    Güzel Tahmin . Dua edelim inşaAllah olsun bu sefer . Bu kış ne tahminler yapıldı hepsi buhar oldu :)

  • Buram buram sibirya kokusu var ve bunu bir tek ben aliyor olamam. Onumuzdeki hafta cok onemli bir hafta olacak kar severler adina. Akla kara belli olur.

  • Ocak sonuna doğru ülkemize çok güçlü bir sistem gelecek gibi görünüyor ama tabii bazı veriler hala soğuğu bize verip vermemekte çok kararsızlar bugünde yine...Bunun sebebide muhtemelen Asor'un güneye yönelmek istemesi olabilir özellikle 17 Ocak itibariyle yüksek basıncın Türkiye'de pik yapacak olmasıda atmosferin son günlerde kaotik bir durumda olduğunu bizlere gösteriyor resmen..

  • Geçen hafta doğuya kaçırdığımız dondurucu soğuk hava dalgası Orta Asya'da ve Rusya'da en düşük sıcaklık rekorları kırılmasına neden olmaya devam ediyor...


    Rusya'da 2002'den beri -62°C görülmemişti. Geçtiğimiz haftadan beri bazı istasyonlarda bu değerler görülüyor. (Geçen hafta Sibirya, Zhilinda istasyonu -62.1°C)

    Sibirya, Tongulakh istasyonunda -62.4°C ile hem 2023 senesi içerisinde en düşük sıcaklık hem bu istasyonda tüm zamanların en düşük sıcaklık rekoru kırıldı.



  • Önümüzdeki süreçle alakalı değerlendirme yapma gereği duydum arkadaşlar. Süreç hepimizi çok yordu biliyorum karsızlık hatta karı geçtim yağmursuzluk bizlere tak dedi. Ay sonu başlayıp 7 Şubata kadar geçecek süre zarfında 30-31-1 Şubat aralığında batı kesimler ağırlıklı kışı anımsatacak ve bir nebze olsa da yağış bırakacak bir sistem girişi olacak ayın 4-5-6 sı civarı ayın 7 'sine kadar ki süreçte kuzeyden bir ull kopması ve doğu bölgeler ağırlıklı bir sistem girişi mevcut görünüyor. Sonrasında ise Şubatın 7'sinden 10-13 Şubat dönemine kadar Atlantiğin aktif olmasını ve bir haftalık süreçte yb etkisi altında kalacağımızı tahmin ediyorum.

    Peki sonrası neler mi olacak 7 Şubat itibari ile Atlantik jetlerinde bir yavaşlama söz konusu bunun etkisi ile Şubat ayının 10'undan itibaren ao nao verilerinde pozitiften nötr negatif inişler olabilir

    Peki bu bize neler mi getirecek 10-13 Şubat itibari ile Azor İskandinav ybleri oluşmaya başlayabilir. Atlantik alçak basıncının güneydoğulu hareketi ile Orta Avrupa üzerinden yükselen bir Azor ve İskandinav yükseği oluşumu kuzeyde polar yb ile birleşebilir

    Olası Ssw için şuan birleşme yani coupling gözükmüyor ancak gözükmese dahi ısınma ve zonal rüzgarlarda zayıflama etkisini Şubat 10 ve sonrası görmemiz olası. Birleşme soğukların gücü için önem arz ediyor ancak olmasa bile zonal wind zayıflaması kutuptaki soğukların bir kısmını güney enlemlere indirecek diye tahmin ediyorum.

    Burada önemli olan dediğim paternin yani Azor İskandinav ve kutup yb birleşiminin gerçekleşmesi neticede ssw de birleşme olsa da olmasa da bu paternden güzel bir sistem alabiliriz. Umudumuz Şubat 10 ve sonrasına kalmış durumda bu süreç kilit şuanda. Rabbim yar ve Yardımcımız olsun inşallah kalın sağlıcakla

  • Bizim ülke sistemleri genel olarak izlanda, sibirya ve Barents denizi üzerinden gelebilir ve bu sistemlerin bir kısmı ull ile koparak gelir .
    Ull üst seviye alçağı genel olarak daha soğuktur çevresine göre.
    Şimdi ise baltık denizi sıcaklık anomalisine bakıyorum

    Deniz küresel ısınma sebebiyle her geçen gün dahada ısınıyor ve bu grafiklere yansıyor .
    Bizim bazı ülke sistemlerimiz bu bölge üzerinden geçerek geliyor fakat bu deniz eskisine göre daha sıcak olduğu için sistemlerin bozulmasına ve sistemin inmesine engel olabilir . Bence incelenmesi lazım.
    Aynı zamanda yüzey sıcaklığı özellikle eskisine göre o bölgede daha fazla alçak basınç oluşmasına sebep açabilir.

    Bu ihtimaller dahilinde azorun iskandinav yb si ile bağ yapması zorlaşabilir bölgede yb hakimiyeti oluşamadığı için.

    Deniz üzerinde derinleşen bir ab

  • Darknesspower güzel bir çalışma eline sağlık belki de kuzeyimizde eskiye nazaran daha az soğukların birikmesini açıklayan bir durum olmuş

    Teşekkürler. Herşey mümkün hocam bencede.

    Güzel ve mantıklı bir çalışma olmuş @Tamarisk  :hfyeni (25): eline sağlık belli mi olur belki bir gün senide üstat olarak görürüz :)

    teşekkürler hocam

  • + Gulf stream ile azor arasında bir bağ durumu olabilir Sıcak deniz akıntılarının incelendiği bir konu var mı ?
    Yanlış bilmiyorsam uzun süredir La nina etkisindeyiz ,anormal değişimlere sebep olabilir la ninanın uzun kalması

    • The tropical Pacific has been in a La Niña state since September 2020 with a short break in June-August 2021; this La Niña situation is still continuing as of mid-November 2022, with La Niña event thresholds exceeded for both oceanic as well as atmospheric conditions.
    • Model predictions and expert assessment indicate that La Niña is very likely to continue, with about a 75% probability, during December-February 2022/2023. The chance of ENSO-neutral is about 25% and for El Niño is near-zero. For January-March 2023, the probability for La Niña decreases to about 60%.
    • Transition of the current La Niña to ENSO-neutral is favored during February-April 2023, with about a 55% chance of ENSO-neutral conditions in this period, increasing to about 70% during March-May.
    • The chance of El Niño developing is negligible until later in boreal spring, increasing to around 25% during May-July 2023.

      Not:konuyu buldum.
  • 3 büyük modelin kırılma anlarının yaşandığı kısım 144.saat. GFS İzlanda'ya teslim olurken diğerleri aksine Azor tarafından ikinci bir kol vererek tekrar kuzeye çıkabiliyor. Eğer ülkemiz ayın 1'inde soğuk hava etkisine girecekse bu kırılmayı aşması gerekiyor aksi taktirde ayın 4'ünde görünüyor bir sonraki sistem.


    ukmoeu-0-144.png?0gemeu-0-144.png?0gfseu-0-144.png?0

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Darknesspower tebrikler güzel bir tespit. Böyle ince ayrıntılar çalışma konusu yapılmalı çünkü meteo her geçen yıl artık değişiyor yeni iklim şartlarına uygun bilgiler derlenip bu şekilde araştırma konusu yapılmalı

  • Beklediğim gibi Ao ve Nao endeksi Şubat ayının 10'una doğru boynunu aşağı bükmeye başlamış işte bunlar çok güzel hareketler. Önümüzdeki günceller gfs son saatlerde artık birşeyler görünmeye başlar.

  • Osman Akkaya benim sabrımı ve pozitifliğimi bilirsin katdeşim.Ama bu aralar modellere dans ettiresim var.Daralıyorum:))

    Kanka az daha sabır. Bu aralar gfs son saatler ile gönül eyleceğiz ancak şubat başı daha zevkli takipler başlayacak. Bu arada 4-5-6 Ocak güzelleşebilir bu potansiyel var

  • Kanka az daha sabır. Bu aralar gfs son saatler ile gönül eyleceğiz ancak şubat başı daha zevkli takipler başlayacak. Bu arada 4-5-6 Ocak güzelleşebilir bu potansiyel var

    En azından soğuk sektöre geçiyoruz ve kademe kademe bişeler bekliyeceğiz.Yapacak bişemiz yok.Bu sene böyle:))