Beiträge von weather

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Son bir söz söyleyeceğim berkeeldek hocam siz açıkçası gerçekten ışık saçıyorsunuz hobi veya ana iş kimseye aldırmadan yolunuza devam edin hocam bir gün döndüğümde inşallah sizi burada hakkınız verilmiş bir şekilde yazar olarak görürüm gerek verileriniz açıklamalarınız çok güzel uzun uzun anlattığınızda bile sıkmıyor ve zevkle okuyorum. sağlıcakla kalın tüm abilerim ablalarım dostlarım görüşmek üzere

    Forumun Temellerinin atılmasında forumun canlarından olan abilerimin ayrılığı gerçekten çok üzücü bir durum keşke elimden bir şey gelse bu durumu atlatsak ama olmuyor giden abilerim umarım sağlıklı ve mutlu yaşam sürdürürler.Onlar olmayınca forumdan büyük bir parçanın gittiği o kadar belli ki görmezden gelemiyorum bir süre mesaj yazamayacağım bu vedalar moralimi hayli bozdu :(bu hesabım 5 -6yıl ama başka hesabım vardı unutmuştum normalde 7 8 yıldır forumu takip ediyorum bu olan olayları kendimce daha zor atlatacağım ... lafı uzatmaya gerek yok iyi günler dilerim herkese

    Hocam sizin yaşadığınızı yaşıyorum bu sene yemin ederim. Bölgenin en şanslı ilçesine Demirci'ye geldim yine düzgün bir kar göremiyorum koca kış yağan toplamda sadece 1 cm. Hiç olmamasından iyidir ama rezillik burası için. Böyle bir yerde bile göremeyeceksem artık Bitlis'e falan gitmem lazım herhalde ama bu şanssızlıkla orayı da bitiririz biz.

    Gerçekten öyle hocam gittiğim yerde ben gelince yağış yarıya düşüyor resmen bahar dönemlerinde oraj görebilmek için gecelere kadar radara bakmaktan kör oluyordum hep kütle ya erir ya sıyırırdı Karacabey yıkılırdı bir gelmiştim yazın o sene Karacabey e bırak orajı yağmur yağmadı Biga'ya Karacabey'e gittiğim gün dolu bile yağdı ^^

    Bu sene her sistem bana bir ders oluyor, ilk sistemde son 48h girene kadar beklentiye girmemeyi öğrendim bu sistemde de GFS ve ECMWF aynı anda bir sistemi vermezse o sistemin olmayacağını anladım artık önümüzdeki maçlara bakacağız

    İkisi versede gelmedi ki ^^ ben alıştım artık karsızlığa önceki konumum geçen yıllarda Biga y dı yerde doğru düzgün kar göremedim Karacabey yıkıldı Karacabey e geldim burda da göremedim 4yıldır mı ne göremiyorum bende, sizde alışın bence tropikal e doğru yol alıyoruz veya savan iklimi diyelim Afrika gibi belli dönem yağış nerdeyse hiç yok belli dönemde yağdımı aşırı yağıyor dengelemeye çalışıyor kendince atmosfer.

    GFS nin kazanma ihtimali daha fazlaydı çünkü olumsuzu gösteriyordu bizim uğursuz coğrafyamızda olumsuzluk olumludan genelde daha yüksektir zamanında GFS nin gösterip ECM nın vermediği sistemlerde ECM kazanıyordu yani aslında olumluyu gösteren modelin kazanma ihtimali bazı ek faktörler etkili olmadığı sürece daha zor bu coğrafyada hiçbir şey bilmeyen biri bu kış ılık geçecek dese bilgili uzman bir kişi hayır baya sistem alma ihtimalimiz var belki öyle olmaz diyip ortaya tahmin attığında olumsuz konuşan kazanınca bu onu daha iyi yapmıyor.

    El Nino nedeniyle kaderimiz bu zaten bu sene. Bize sistem indiren Y. B lara rahat yok. Yine de 1 adet istisnayı bozacak bir sistem alacağımıza inancım yüksek.

    La Nina döneminde daha beterdi hocam el nino>La nina bir kuraklık oldu aylarca sürdü mümkünse el nino ile devam la Nina da bırak karı yağmuru zor gördük çoğu zaman

    Benim bir teorime geliyor. Kar yağışları azalacak, yağmayacak yağmayacak en sonunda atmosfer dengelemek için öyle bir patlayacak ki biz ağzımız açık izleyeceğiz. Çok örneği var son 20 yılda. Küresel ısınma sıcaklıkların artması nedeniyle kar yağışı miktarını azaltıyor ama bir yandan polar vortexe darbe vurup daha fazla su buharlaştırdığı için extrem kar yağışlarını da arttırıyor. 2017 sonrası azalma nedeniyle önümüzdeki birkaç kışın birinde bu patlamayı bekliyorum İzmir rekorluk kar alabilir o patlama ile. Belki de bu sene bile olabilir hiç belli olmaz.

    Aslında bazı konumlarda kar yağış miktarı azalırken bazı konumlarda inanılmaz şekilde artış oluyor bu seneden seneye değişiyor tabi çöllere kar yağması yeşermesi vb küresel ısınma aslında sadece kuraklık demek değil bazı yerlerde kuraklık artarken bazı yerlerde tam tersi olabiliyor ama yağışın artması veya azalması her yerde iyi değil çünkü o iklime adapte olan canlılar negatif ekleniyor sadece tolerans aralığı daha fazla olanlar az etkileniyor veya bunu kendi lehine kullanabiliyor bir gün dediğiniz gibi muazzam bir kar yağışı olacak ama nerede olacak bilmiyoruz umarım atmosfer kendisini tekrar eski haline döndürür.

    Cold.EFso hocam sizi tebrik etmek istiyorum.

    Ocak ayının hepsini parsellemişsiniz falan tarzı eleştiriler oldu ama bahsettiğiniz tarihlerde ( 9 ve 13 ) sistem geldi ve ayın geri kalanında da yine bahsettiğiniz tarihlerde sistemler gelecek gibi ( 21/23 ve 27/30 ).

    Gelmezse de canınız sağ olsun, Allah’ın takdiri der geçeriz.


    Ocak ilk yarıdaki sistemlerin etkisini belirleyen ufak ayrıntılar oldu bu yüzden de beklenilenden fazla seviyelerde olmadı, bir süpriz gelmedi ama siz Ocak ilk yarısındaki sistemlerde -12 -13 civarlarında bir şeyler beklemediğinizi önceden belirtmiştiniz.

    Çok doğru söylüyorsunuz üstadımız büyük bir tebriki hak ediyor :hfyeni (25): trollerede ağlamak düşüyor ;(