2019-2020 Ön Kış Mevsimi Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Normalde haftaici yapicaktim ancak takip ettigim veriler guncellenince bugun yapmaya karar verdim.


    Ilk veriler isiginda goruntu hicte iyi degil oncellikle onu belirtmekte fayda var. Kis tahmini icin bircok parametre kullaniliyor. Enso, Ekim ayi Avrsya kar ortusu, deniz buzu miktari vs.


    Bizim icin en onemli 2 ana baslik Ao ve Nao ile sibirya yb nin durumu. Ao ile nao yada nao ile ao birbirine benzer hareket ettigine gore sadece nao dan yola ciksakta olur. 2012 den beri bizim icin ortalikta gozukmeyen sibirya yb nin ne olacagi ise hala mechul olmakla beraber, son veriler isiginda bati rusyaya genisleme ihtimali bugun itibariyle dusuk gozukuyor.


    2007 yada 2014 tarzi kislar genelde 6 7 senede bir tekerrur ediyor. Bu seneki hakkimizida daha cok 2007 ye benzer sekilde kullanacakmisiz gibi duruyor.


    Nao endeksi kis boyunca pozitif olabilir. Pozitiflik degerinin ne derece guclu olup olmayacagi kis mevsiminde 2007 ye benzeyip benzemeyecegini belli edecek.


    Eger az pozitif olursa 2015 tarzi bir kista olabilecekken cok pozitif olursa 2007 tarzi bir kista olabilir.


    838c79659.png


    Kisin yukaridaki sinoptige benzer olusumlar gorursek, kis mevsimi 2015 e evrilebilir.


    Ancak yb alani kuzeyimizide kapsarsa ki guclu pozitif endeks olur, ozaman 2007 ye benzer kis mevsimi olma ihtimali yuksek.


    Pozitif endekste ulkede kuraklik gorulur, Akdeniz calismaz, genelde sisli, puslu soguk havalar gozukur.


    Cogunlukla karadeniz(ozellìkle dogusu) ve dogu ile guneydogu anadolu bolgesi kar acisindan sansli olur.



    2007 gibi olma ihtimali yuzde 70


    2015 gibi olma ihtimali yuzde 30


    Bunlar ilk veriler. Asil kis tahmini ise Kasim ayinda yapilir. O yuzden simdiden enseyi karartmaya gerek yok. Bol karli kislar..


    Ekleme: Hicbir kis birbirine benzemez. 2007 dediysek birebir aynisi olmaz. Endeks 6 7 gun pozitiflikten cikar notre iner belkide 2017 tarzi yada 2015 tarzi sistem gelir. Yada 3 gun yagis olur 100 kg yagar. Simdiden bunu bilmeye imkan yok.


    Anlatilmak istenen agirlikli olarak gorulecek basinc dizliminin 2007 ye benzer olmasidir.

  • Hava_Forum cesur tahmininizden ötürü kutlarım sizi hocam genelde her kışa kara kış gözüyle bakılır pozitif endeks canımızı yakabilir 2 senedir kar görmüyoruz 3 sene olursa yaramız dağlanır ne diyelim X/

  • Hocam son iki kış güzel sistemler beklediniz nasip değilmiş olmadı. Bu kışta sistemden yana pek umutlu değilsiniz belkide bu sefer efsane bir kış geçiririz.

    Gecen seneye kotu diyemeyiz. Istanbul belki sinirda kaldi ama ic ve dogu eski kislarini yasadi.


    Istanbulda 2 gun neredeyse araliksiz yogun kar zaman zaman tipi oldu. Sicakligin artilarda olmasi yuzunden kaybetti. O sistem 30 cm yapardi eger sicaklik 0 olsaydi..

  • Hava_Forum cesur tahmininizden ötürü kutlarım sizi hocam genelde her kışa kara kış gözüyle bakılır pozitif endeks canımızı yakabilir 2 senedir kar görmüyoruz 3 sene olursa yaramız dağlanır ne diyelim X/

    Ne gorduysem onu soyledim hep. Bu senede bu sekilde gordum. Hayirlisi Allah' tan.

  • Gecen seneye kotu diyemeyiz. Istanbul belki sinirda kaldi ama ic ve dogu eski kislarini yasadi.


    Istanbulda 2 gun neredeyse araliksiz yogun kar zaman zaman tipi oldu. Sicakligin artilarda olmasi yuzunden kaybetti. O sistem 30 cm yapardi eger sicaklik 0 olsaydi..

    Haklısın hocam ben daha çok İstanbul özelinde yaptım yorumumu yoksa iç bölgelerimiz gayet güzel sistemler aldı

  • Hayırlısı olsun, Hava_Forum hocam ben sizin tahminlerinizi ve sonuçlarınızı çok başarılı buluyorum ve her zaman inşallah olur diyordum, ama bu sefer inşallah olmaz diyorum tersi çıkar ve güzel görüntüler gelir.:)


    Dediğiniz gibi üstat daha ilk veriler, ilaha değişime açıktır enseyi karartmayalım erkenden.:):thumbup:

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Gün ola harman ola hocam. İşlerin lehimize işlediği bir süreç olur inşallah. Bol karlı, aksiyon dolu bir kış dileğiyle.

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Emeğine sağlık üstadım. Sibirya şimdiden hareketlenmeye başladı. Zayıf giden pv güçlenmeye başlıyor. Ama bu flip flop sonbahar özellikle Kasım sonu negatif Nao başlangıcı olabilir. Blop durumu ortadan kalkarsa nina etkileri ortaya çıkar keyifli sistemlere merhaba deriz...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Atmosfer cok kaotik bir surec.hic belli olmaz.neler gorduk neler.2012 kisinin bile ilk yarisi iyi degildi.2.yarisi arka arkaya harika sistemlet gorduk.bir cogumuz umutsuzluga kapilmisti hatta ama biz hala 2012 kisini unutmuyoruz sistemler acisindan

  • Emeğinize sağlık Semih bey,kasım ayında ki asıl kış tahmininizin bunun tam tersi olması dileklerimizle:)

    ALAYINA İSYAN OLSUN,BURSAMIZA YEMİN OLSUN,

    AMATÖRE DÜŞSEN BİLE ,TERKEDENLER KAHPE OLSUN 🐊