KUZEYDEN GELEN FIRTINA

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yarın Orta Karadenize demir atan ULL(Yukarı seviye alçağı)'nin orajları düz sağanağa çevirecek kadar ne tam serin ne de deniz etkisini yok edecek şekilde çok sıcak olmaması nedeniyle deniz etkisiyle güçlendirilmiş orajlar göreceğiz. Normalde sistemler(ULL, siklon, trof vs.) batıdan gelir güneybatı-batı-güney yönlü rüzgarla ılık ve nemli havayı taşıyıp Batıda 1000 J/kg+ CAPE ve yüksek wind sheara sebep olurdu. Bu da şiddetli fırtınalara, dolulara, sellere ve nadirende hortumlara sebep olurdu. Ancak bu sefer Mersin tarafından giren ULL kuzeybatı yönlü hareket ederek Orta Karadenize ilerliyor. Pek görmediğimiz bir hareket!

    dLvDE7.gif


    Buna mukabil hem 850 hPa rüzgarı hem de 500 mb rüzgarı İstanbulun kuzeyinde poyraza dönerken Batı Karadenizde ikindi saaatlerine kadar doğulu kalıyor. Bu da o bölgedeki SREH'i (fırtına açısal rüzgar dönüşü) artırıyor. Yani sabah saatlerinde denizde süperhücre oluşumları olacak. Bu süperhücreler büyük olasılıkla Şile-Karasu arasında yön değiştirip güneye sahillere kıracak.

    va6Vlm.gif

    dLvDa7.png


    Bölgedeki PW değeri ve deniz etkisini besleyen 700 mb nemide de sabah saatlerinde çok yüksek! Ve CAPE'de sabah 9'da 750 J/Kg üstü.


    NLnNXY.gif


    bvVp10.png


    İstanbulda ara ara gene backbuilding fırtınaya sebep olacak vektörler görünüyor ve bu sefer Kuzey Sahillerde orografik etkiyle tekrar tekrar gelişen ve radarda yerinde sayıyomuş gibi görünen hücreler görebiliriz. İstanbulun kuzeyi, Kocaeli, Sakarya ve Düzce bu durumda yine şiddetli yağışlar görecektir.

    Karadenizde sabaha karşı başlayacak yağışlarda süperhücre olması halinde İstanbulda max. fındık büyüklüğünde dolu görülebilir. Öğleden sonra Bartının batısındaki yağışlar tekil ve çoklu hücrelere doğusundaki yağışlarda fırtına hattına dönmeye başlayacak. Orta Karadeniz açıklarında denizde Bow Echo oluşumu görülebilir. Bölgedeki 1600 J/Kg+ CAPE ve eşyönlü rüzgar tetikleyici.

    Batı ve Orta Karadenizde yüksek aşağı seviye shearı, yüksek SREH ve 1200 J/kg+ CAPE'den dolayı mezosiklonik su hortumu görülebilir. Kocaeli-Kastamonu arasında lokal olarak 100 mm+ üstü yağış görülme ihtimalinden ve toprak suya doyduğundan dolayı sel riski çok yüksek.

    Kocaeliden-Giresuna kadar olan hatta LCL alçakta kaldığı için downburst ihtimali var. Gökgürültülü yağış anında 70 km/h'ı geçen rüzgar hamlesi ve şiddetli yağış varsa bu downburst demektir.

    İç Anadoluda da öğle ve ikindi saatlerinde orajlar göreceğiz.

    İstanbul skew-t:

    odXp12.png

    RgrRLR.png

    Sonuç olarak sistemin nerede back-buildinge ve süperhücre yapacağını nokta atışı kestirmek 6 saat kala bile güç olduğundan mutlaka şiddetli yağış potansiyeli olan şehirlerimiz önlem almalıdır.

    Karadeniz sahillerinde(İstanbul-Trabzon arası) fırtına, hortum, rip akıntısı, dolu gibi olaylar görülebileceğinden denize girmek yarın uygun olmayacaktır.

    Çorum, Amasya, Tokas ve Sivasta iri dolu görülebilir.


    Turuncu: Oraj ihtimali %50+

    Kırmızı: Yüksek şimşek aktivitesi veya şiddetli gökgürültülü yağış ihtimali %25+

    Mavi: Yağış anında kuvvetli rüzgar ihtimali %20+

    Bordo: İri dolu ihtimali %15+

    Mor: Hortum ihtimali %5+

    Tahmin aralığı: 06:00-23:59

    mXMpV0.png


    Sistemle ilgili gözlem ve model tahminlerini buradan paylaşabilirsiniz.

  • Hocam tahmin için teşekkürler.Ankara için düşünceleriniz nedir? Haritaya göre bu sistemde biraz sınırda kalıyoruz galiba ama güzel yağış ve oraj alabilecek miyiz sizce?

    Einmal editiert, zuletzt von Baskentli ()

  • hocam yorumlarınız için teşekkürler emeğinize sağlık. İnşallah fındığın harmanda olduğu şu günlerde sıkıntı yaşamayız. Ülke olarak kazasız belâsız atlamak dileğiyle

  • Hocam tahmin için teşekkürler.Ankara için düşünceleriniz nedir? Haritaya göre bu sistemde biraz sınırda kalıyoruz galiba ama güzel yağış ve oraj alabilecek miyiz sizce?

    Evet göreceksiniz. ULL'nin merkezi Kırıkkale-Yozgat arasından kuzeye çıkıyor. Boşlukta kalmazsınız muhtemelen.

  • Elinize sağlık Storm Chaser

    Özellikle İstanbul için , son dakika sürprizlerine epey açık bir sistem (olumlu yada olumsuz ) , özellikle Beykoz gibi mıknatıs karakterli mikro klima alanı olan semtler dikkatli olmalı

    Mgm ve Akom’a Hatta İbb beyaz masaya da bu rapordan birer nüsha göndermekte fayda olabilir 😊

  • Elinize emeğinize sağlık hocam...:hfyeni (25): Modellere kafa tutmuşsunuz.:)

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Elinize sağlık Storm Chaser

    Özellikle İstanbul için , son dakika sürprizlerine epey açık bir sistem (olumlu yada olumsuz ) , özellikle Beykoz gibi mıknatıs karakterli mikro klima alanı olan semtler dikkatli olmalı

    Mgm ve Akom’a Hatta İbb beyaz masaya da bu rapordan birer nüsha göndermekte fayda olabilir 😊

    Değerli Hocam;


    MGM, AKOM ve İBB Beyaz Masa için çok ama çok haklıınız. Aslında forum yönetimi bunu tüm sosyal medya da yayınlamalı.


    Storm Chaser Üstad, elinize sağlık.

  • Eline sağlık Storm Chaser , ull un merkezinde kalanlar ull geçene kadar aksiyonsuz olacaklar, ancak ULLnin batısındakiler, poyrazla beraber ve doğusundakiler güneybatılı sert rüzgarla yağış alacaklar

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN