Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • hocam gecende yazmistim.92 de zincir bozulup,erzincan 6.8 deorem uretmisti..yuzde yuz batiya kayacak diye bir garanti yok.tabiki cok buyuk olasilikla kayacaktir..

  • Şu tahmin işleri kahinlik, müneccimlik almış başını gidiyor. Zaten vardı şimdi bu son Marmara depreminden sonra zirve yaptı. Bir sürü hesaptan söylemler var olacak veya olmayacak diye. İşin ilginci bir sürü insan özür dileyerek söylüyorum bu şarlatanları takip ediyor. Prof. Naci Görür sosyal medya hesabından bu konuyla ilgili önemli açıklamalar yapmış. Bilimsel bilgiler bile bunlar kadar hızlı yayılmıyor ve önemsenmiyor demiş. Çok doğru söylemiş. Bu işin de cılkını çıkarıyorlar maalesef.

  • Kırılan fay bir daha kırılır ancak kırılması için gereken enerjiyi biriktirmesi lazım, buda fayın karakteristiği ile ilgili.. Kısaca öyle 3-5 yılda biriktiremez uzun yıllar gerekebilir

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • PergamoN hocam kırılan fay bir daha kırılmaz anlamına mı geliyor yoksa bir süre dinlenmeye mi çekiliyor?

    Kırılan fay birdaha kırılır ama uzun süre sonra günümüzde her fayın gps ölçümleri neticesinde kayma hızları tespit edilebiliyor.

    Bir fayın kırılan kesmi mesela niksar segmenti 7.2 ile kırılıp üzerinde biriken tahmini atımı en son ürettiği deprem’den bu yana hepsini boşaltmışsa bu fay o atım miktarı birikene kadar bir daha o büyüklükte bir deprem üretmez.

    4 metreden fazla bir atım fayın uzunluğuna göre +7’lik bir deprem üretebilir.


    Kaf’ın çoğu segmenti belirgin çizgisellik sunarken ,biraz karmaşık yapıya sahip segmentlerde mevcut bu karmaşıklık bazen kayma açığı dediğimiz olaya sebebiyet verebiliyor.

    Nedir kayma açığı?

    Bir fay 40km uzunlukta diyelim üzerinde 5 metrelik bir atım birikimi var.Bu fay kırıldı ve bir deprem üretti fayın episantr noktasıyla başlayan 35km bir kısmı 5 metrelik atıma bağlı belirgin ötelendi ama kalan 5km’lik kısım fayın geometrisi gereği 2 metre’lik bir atım yapmış ,daha sonraki ay-yıllar’da bu 2 metrelik atım yapan kısmında atımı 5’e tamamlaması yüksek olasılıktır ,hesaba göre hangi büyüklüğe denk geliyorsa 5km’lik bir fay’da 3 metrelik bir atım o büyüklükte bir deprem beklenebilir 5-6M vb. Neyse 2-3 ay önce gerçekleşen sakarya/akyazı 4.7m böyle bir depremdir.



    Ramazan demirtaş;

    17 Ağustos 1999 #depremi (Mw7.4) Gölcük, Kavaklı fayında da yırtılmaya yol açtı. Ford-Otosan'ın güney sınırındaki 6 metrelik sarplıkta açılan fay kazısında, 1999, 1719 ve 1719 öncesi olmak üzere üç deprem izi saptadık. Kuzey blok her depremde 2 m düşmüştür.


    The 17 August 1999 #earthquake (Mw7.4) caused a rupture in the Kavakli fault. We found three events as of 1999, 1719 and 1719 at the 6-meter high scarp at the southern border of Ford-Otosan. The northern block has downthrown 2 m in the each earthquake.

    73ecbb7378ca258ab07.png


    Sahildeki çökme faylanma değil. Düşme (yani çökme) sadece Ford-otosan'ı güneyden sınırlayan Kavaklı fay zonunda oldu. Faydan uzaklaştıkça herhangi bir çökme yok.. Yani alansal çökme yok, sadece fay zonunun 10 metrelik ana kesme zonunda gelişti.


    Düzce depremi faylanma mekanizmasıdan bir kesit;

    Deprem kırığının doğu bölümünü sağ yönlü doğrultu atımlı, Efteni gölü bölümü ise oblik faylanma mekanizmasını yansıtır. Kırık üzerinde ölçülebilen maksimum sağ yönlü yer değiştirme 410+/- cm., eğim atım ise 300 cm. dolayındadır.

    Bazı bölümler oblik atımda yapabiliyor yani bu yüzden zaman zaman düzce’dede 4-5 aralağında depremler gerçekleştiğini görürüz bunlar kayma açıklarıdır.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • pergamon hocam 99 depremi olan yerde de kirmizilik var niye ? Ayrica kumburgaz fayinda stres goremedim ben.

    Hesaplamayı nasıl yapıyor,neye göre stresi kesiyor veya devam ettiriyor bende bilmiyorum . Bildiğim bütün depremlerin odak çözümlerinin en ayrıntılı şekilde girildiği (+5m)

    Etrafındaki fayları baz alıyormu ,fay özellikleride. Giriliyormu sisteme bilmiyorum geçen biri 1939’la başlayan seri’nin stress aktarımını atmıştı her deprem sonrası onu bulamadım nedense bilen atarsa buraya daha net fikirler verebilir.

  • yalnız şunu gaflettim akdeniz deki ufak depremler yerin 100 km altında başlamış giderek yükselip 5 km de 5.1 vurmuş bu referans olabilirmi diğer bölgeler icin:/

    Olmaz derin depremler akdenize (helen yayına) özgü antalya ve burdur/fethiye makaslama zonu’nun bazı bölümleri hariç o derinlikte deprem görülmez zaten