Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ben ironi yaptım şili ile herhangi bir paylaşımı varmı bilmiyorum :)

    Deprem derinlikleri hangisi doğru bilmiyorum ama normalden sığ denebilir hasar olmuşmu yerel kaynaklardan bilgi gelir bir kaç saate

    Date & time: Sunday, 29 September 2019 15:57 UTC

    Magnitude: 6.6

    Depth: 25.0 km

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Ramazan Hoca açıklama yapmış.



    1-Tam 23 yıl önce, 1996 yılında, sismolojik-aktif fay verilerini kullanarak Türkiye'de Uzun süredir deprem üretmemiş, deprem yinelenme aralıklarına yakın zaman geçmiş "SİSMİK BOŞLUK" olarak tanımladığımız harita ve yayın yapmıştık..


    2-Bu yayını (1996) yaptıktan;

    - 2 YIL SONRA, 27 Haziran 1998 yılında Ceyhan-Misis'te M 6.3 büyüklüğünde deprem oldu.

    - 4 ve 6 YIL SONRA, 15 Aralık 2000 Akşehir (M 6.0) ve 02 Şubat 2002 Eber-Çay (M 6.2) depremleri oldu.


    3-15 YIL SONRA, 17 Ekim 2011 Van depremi (M 7.2) oldu.
    - 17 YIL SONRA, 2013 Antalya Körfezi'nde M 6.0 deprem oldu
    - 21 YIL SONRA, 2017 yılında Gökova depremi (M 6.5) oldu.

    "Şimdi Biz bu depremleri önceden bildik mi?"


    4-Eğer bizim bu yayını başkaları yapsaydı, Depremleri önceden bildik diye ahkam keserlerdi.


    5-Biz deprem tehlikesi yüksek Sismik boşlukları tanımladık. Hangi fayların deprem potansiyeli yüksek olabileceğini açıklamaya çalıştık.


    6-Fakat 1996'da bu yayını yaptıktan, 2 yıl sonra Ceyhan'da; 4-6 yıl sonra Akşehir-Eber'de, 15 yıl sonra Van'da; 17 yıl sonra Antalya Körfezi'nde ve 21 yıl sonra Gökova Körfezi'nde bu depremlerin olabileceğini söylemedik ve söylememiz de söz konusu bile olamaz.


    Kısacası: YIL, AY, GÜN, SAAT verilerek hiç bir DEPREM ÖNCEDEN KESTİRİLEMEZ.. sonucuna vardık. Dünya da bu sonuca geldi ve Risk azaltma çalışmalarına yönelerek can kaybını önlemeye yöneldi.


    "DEPREM ÖNCEDEN KESTİRİLEMEZ.." kafamızdan sallayarak söylemiyoruz. Yıllardır sahada çalışma yapan birisi olarak bu sonucu söylemeye, ve artık zaman kaybetmeden, insanlarımız binalardan canlı olarak nasıl sağ çıkar ile ilgili önlemler üzerine kafa yormaya başladık.


    Varsayalım ki,beklenen Doğu Marmara Depremi x yılı..x ayı..x günü olacak desek, bu kestirimi de 3 ay önce duyursak, 20-30 milyon insanımızın yaşadığı Marmara kıyı kentlerini nasıl boşaltacağız..Varsayalım ki boşalttık.. Peki o tarihte olmadı.. Bu sorumluğu bu kişiler alabilir mi?

  • Yarın Kocaeli Büyükşehir belediyesini arayıp oturduğum ev için hasar tespit talep edeceğim,bu süreç hakkında en ufak bilgi sahibi değilim,hasar tespit için veya bina için rapor yazılırken herhangi bi ücret isteniyor mu ? Bilgi aldıkça sizleri de bilgilendiriyor olacağım

    Bi arkadaşımla konuşmuştum yaklasık 2 sene önce herhangi bi ücret istenmiyor demişti ben ihmal etmiştim gitmemiştim. İlla yakınlarda deprem olduğunu göreceğiz bazı adımları atmak için. Oraya gidip bazı belgeler dolduruyorsun vs diye düşünüyorum. Bende çok yakında gideceğim ama siz eğer yarın gidecekseniz bilgilendiriseniz beni ve arkadasları makbule geçer. Bende hazırlıklı giderim en azından.

  • 181 i arayin. Ben aradim. Ucretini sormadim ama. Eger agir hasarliysa yikiliyor. 18 ay kira yardimi yapiliyor. Kredi cekmek istersen kredi faizinin bir kismini oduyor. Tapu harc vs parasi almiyor. Kredinin ana parasi sana ait :)

  • balikciliga ilgim var. Balik tutma ile ilgili facede grup var. Birkacina uyeyim. Birisi bi balik yakalamis normalde dipte olan balik ama su yuzeyinde yakalanmis. Yakalayanda deprem olucak heralde ki balik yuzeye geldi dedi. Hakikatende deprem oldu. Tesaduftur belkide bilemem.

    ustad bu sene niye palamut yok :))

  • Hava_Forum

    Vehbi


    Merhaba;


    Öncelikle bazı konularda kanun maddeleri açık olmadığı için, uygulamalar yönetmeliklerle belirlenebiliyor.

    O bakımdan, önce bağlı bulunan belediye'ye baş vurarak yöntem öğrenilmeli.


    Ama dediğim gibi, genel anlamda uygulama şöyle işliyor.

    Belediyeler konu ile ilgili bi birim oluşturduysa o birime, yoksa ilgili belediyenin fen işlerine başvurulmalı.

    Belediye Fen işleri kontrol için ekip yönlendirmesi yapıyor. Bazı belediyeler bu hizmeti ücretsiz, bazıları cüzi

    bir ücret karşılığı veriyor.


    Denetimden sonra binanız için hasar raporu hazırlanıyor. Bundan sonra da bir kaç adım var.


    Az - Orta hasar varsa, güçlendime çalışmaları yapan bir firma ile anlaşılıp, onarım bedeli kat malikleri

    arasında eşit pay edilerek güçlendirme çalışması yapılabiliyor.


    Sorun ağır hasar durumunda.


    Eğer eviniz kentsel dönüşüm alanında ise, kentsel dönüşüm yapan bir inşaat firması ile anlaşabilir hatta yapı kanunu

    ek maddeler,ne istinaden kira nakdi yardımı da ( sanırım) alabilirsiniz.


    Ama ağır hasarlı binanız kentsel dönüşüm alanlarrı dışındaysa, yıkım - yıkım hafriyat- yeni yapım dahil her şeyin

    ücretini kat malikleri olarak eşit şekilde ödersiniz.


    Ama size en doğru bilgiyi ( bölgeniz için tabi) bağlı olduğunuz belediye göstereecktir.



    selamlarımla

  • agir hasarliysa kesin yikarlarmi emin olamadim. Bina sahibinede bagli olabilir. O kismi unuttum. Istersen muteahhitlede anlasabilirsin.

    Usta heleki bu son depremden sonra kesin yıkarlar. Kişi insiyatifine bırakmazlar. Önceleri dediğiniz olmuştur ama şu durumda ihtimal dahil vermiyorum.

  • deprem merkezinden 180 km mesafede 1999 depreminde avcilarda binalar yikilip 941 kisi oluyorsa, kafz nin hangi segmenti olursa olsun tehlikelidir ve suradaki fay kirilirsa daha iyi olur deme sansimiz bence yoktur. Ayrica burada defaatle soyledik istanbul depremi degil marmara depremi demek lazim cunku sonuclari sadece istanbulu degil tekirdag bandirma balikesir bursa gibi sehirleride etkileyecektir

    Avcılarda 941 kişimi öldü ben hiç öyle hatırlanıyorum

  • Ayrıyetten Şu emsc’deki depremi hissettim bildirimini lütfen doğru kullanalım önemli bir konu nedense dalgaya alan yine bizim ülkemiz.


    2’lik depreme bile hissettim bildirimi atılıyor ama adam yorumda hissetmedim yazıyor çıldırıyorum hissetmedisen niye bildirim atıyorsun? Daha önceki 2’lik depremlerden milletin haberi bile yokken bu günlerde herkes hissetmeye başladı nedense.


    5.8’lik depreme izmir merkezden hasar (damaging) bildirimi atılmış.

    Bu bildirimi gerçek hissedilen şekilde hasar varsa hasar olan resmi

    Avize sallandısa ona karşılık gelen resmi

    Yıkım varsa diğer resmi vb. Seçin lütfen


    Bu bildirim depremin şiddeti konusunda bilgi alınmak için yapılmış bir uygulama ,yaptığınız bildirimler ciddi önem taşıyor


    Yapılan bi kaç gerizekalı yoruma denk geldim bu kadar gerizekalı bir düşünce yapısı olamaz tiksindim yemin ederim. İnsanın lanet edesi geliyor.

  • Bi arkadaşımla konuşmuştum yaklasık 2 sene önce herhangi bi ücret istenmiyor demişti ben ihmal etmiştim gitmemiştim. İlla yakınlarda deprem olduğunu göreceğiz bazı adımları atmak için. Oraya gidip bazı belgeler dolduruyorsun vs diye düşünüyorum. Bende çok yakında gideceğim ama siz eğer yarın gidecekseniz bilgilendiriseniz beni ve arkadasları makbule geçer. Bende hazırlıklı giderim en azından.

    Açıkçası Belediyeye gidilmesi gerektiğini dahi bilmiyordum,o kadar uzağım,hasar tespit çalışması sürecine,çalışıyor olduğumdan ötürü arayacağım,aklımda ki soruları yönelteceğim ,alacağım yanıtları da sizlerle muhakkak paylaşırım ama şu bi gerçek ki izmit derince körfez dolaylarında çok sayıda 25 yaş üstü evler var

  • Avcılarda 941 kişimi öldü ben hiç öyle hatırlanıyorum

    Evet. Hatta o dönem çalıştığım firma Gölcük - Avcılar bölgesine yardım da bulunuyordu. Özellikle

    Avcılar da kalan bir tanıdığımız vasıtası hem de bu yardım işleri için Avcılar'a gittim.


    Aman Allahım, gördüklerim hayatımda gördüğüm en korkunç şeylerdi.


    işin ağırlıklı olarak insani tarafı ağır basıyor ama, bu ölümlere sebep olan yapılara teknik olarak

    göz gezdirince, donatılar, zemin, beton ağırlıklı malzeme anlamında yapılanları görünce, bu yapıları yapan müteahhit, mühendis, usta, kalfa kim varsa elime

    bir makinalı tüfek lıp yaptıkları binanın önünde infaz etme fikri bile bende oluşmuştu.


    Avcılar da kayıp sayısının daha da yüksek olmasını beklerken o 900 sayısı beynime işledi gitti.

  • Dün gece eş zamanlı olarak 4/5 arkadaş 2.4’lük artçıyı hissettiğini yazdı , bana çok enteresan geldi bu ve cevabını bulamadım

    Arkadaşlara ya eş zamanlı “geldiler”

    Ya da gerçekten “hissettiler”

    Ama cidden şaşkınım bu durum karşısında

    Zira 3.5’in altında bir depremi hissettiğimi hatırlamıyorum

  • Açıkçası Belediyeye gidilmesi gerektiğini dahi bilmiyordum,o kadar uzağım,hasar tespit çalışması sürecine,çalışıyor olduğumdan ötürü arayacağım,aklımda ki soruları yönelteceğim ,alacağım yanıtları da sizlerle muhakkak paylaşırım ama şu bi gerçek ki izmit derince körfez dolaylarında çok sayıda 25 yaş üstü evler var

    Siz bi arayın ama oraya gitmek gerekiyor büyük ihtimalle aramakla hasar tespit için gelmezler tahminimce. Evet izmiti tam olarak bilmesemde özellikle Körfez Derince Yenikent bölgesi civarı 93-95 arası yapıldı. Dediğiniz gibi çoğu ev yaklaşık 25-26 senelik.

  • 99 depreminde Kocaeli-derince de ikamet eden çok sevdiğimiz bir aile dostumuz vardı,60 evler semtine taşındı yeni bir ev satın aldı ve 1 hafta sonra 99 depremi meydana geldi hayatlarını kaybettiler,bir önceki evleri ise hala sağlam duruyo yani müteahhitlerin yapmış olduğu yapılar soru işareti ,günümüzde bile müteahhitler yap denetim firmaları ile anlaşıp dayanıksız yapılar yaptığı söyleniyor belki de spekülasyondan ibarettir