Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Son iki gündür konu gerekli gereksiz pek çok mesajla doldu.Biliyorum korkunuz var ama bazı şeyleri de abartmamak gerek arkadaşlar.Olan tüm artçı depremleri buraya yazarak hissettiniz mi?Sallanıyor muyuz? Tarzında sorular sorarak insanları sakin bırakmak yerine germeyelim arkadaşlar.Konu bilgilendirici yönünden kaos dolu bir konu haline bürünmeye başladı.Sizlerden ricam bu konuda biraz daha hassas olmanız.Deprem konusunda bilgili üyelerimiz var lütfen onları takip edelim.Buna rağmen aynı şeyleri yapan üyeler ile ilgili tasarruf yönetim tarafından yapılacaktır.

  • Anlamadığımdan soruyorum deprem yasanirken ivme basinc artik neyse belli bir yondemi ilerliyor yada 360 derece her tarafa etki edecek sekildemi dağılım oluşuyor?

    Şöyle söyleyeyim, deprem oluştuktan sonra etkileme yönü çembersel olarak ilerler. Ama bu zemin, kırılan fayın yapısı ile de ilgili ama

    genel olarak çembersel yayılır.

  • canakkale civarınında hareketlenmesi kötü oldu

    O bölgenin jeolojik yapısı ilginç.. Volkanik hareketlerin oluşturduğu yerel fay sistemleri mevcut.

    Çok da keskin hatları ile tarihsel bir döngü de olmayabiliyor. Ama sistemin üreteceği depremler en fazla 6,0 büyüklüğünde oluyor.

    Yine 6,0 gibi bir deprem yaratabilir bölge.


    Esas sorun bölgede ki yapı durumu. Evler, ağıllar çok ilkel usullerle yapılmış. Deprem büyüklüğü olarak olmasa bile

    yapı kalites olarak sorunlu bir yer.

  • Ilker Gunebakan hocama ek olarak saros körfezinde olacak deprem çanakkaleyi de etkiler bu bölgede doğrultu atımlı KAF ın kolu devam etmektedir ve büyüklük olarak rahatlıkla 6 yı geçebilir, Saros segmentinin bitimindeki Ganos segmenti ise bölgedeki en tehlikeli fay segmentidir..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Arka sayfalarda kalan birkaç soruya yanıt vereyim;

    Bilimsel araştırmalar neticisinde tarih aralığı verilen makalaler Mevcut marmara deniz’inde 2030’a kadar büyük depremin olma olasılığı %70’dir %60’dır vb. Bu tür çalışmaların Başka Ülkelerdeki sismologların çalışmaları dahil başarı sonuçları çok fazla olmasına rağmen kesinliği yoktur gerçekleşmeyenleride mevcut’dur .Bu bir tahmin değil çalışmalar neticesinden çıkan sonucun yüzdesidir hepsi bilime dayanır istatistiki verilerden yararlanılır.

    Ülkemiz için En yakın örneği 99’depreminde aykut barka ve ekibinin çalışmasıdır.


    2-1963 çınarcık açıkları ,adalar depremi (6.3Mw) büyük depremin beklenildiği fay’da meydana gelmemiştir.Dün gerçekleşen deprem gibi tali fay üzerinde meydana gelmiş olup normal faylanma çözümü vermiştir.

    Büyük depremlerin beklenildiği faylar doğrultu atımlı faylardır


    Birden fazla fay türü var hepsinin çalışma mekanizması ,etkisi farklıdır bunlardan bir kaçı aşağıdaki faylar özelliklerini internet okuyabilirsiniz daha önce burdan paylaşılmışdır illa takip edenler biliyordur mutlaka;

    Normal fay

    Ters fay(bindirimler)

    Doğrultu atımlı fay (sağ,sol olabilir)

    Oblik atımlı fay

    Kıvrımlar

    Transform fay

    Dalma/batma (Yitim zonları)


    Depremin nasıl bir mekanizmaya sahip olduğu bu depremler meydana geldikden sonra ayrıntılı çözümlemeden anlıyoruz kandilli ve afad çözüm çıkar çıkmaz paylaşır genelde.


    Kandilli’de ilksel olarak gözüken deprem üzerinde ayrıntılı Çözümleme yapılmadan siteye otomatik düşen depremlerdir,büyük depremler genelde revize edilir

  • TT twitterda fake hesaplar ile kendisi için adamsıntelekom hashtagı açtırmış ^^^^

    Bunu diğer firmaların yapmış olma ihtimali çok yüksek .Büyük şirketler bu tarz şeyler yapmazlar bu yüzden büyüktürler diğer A firması telekomu zor durumda bırakmak için bunu yapmış olabilir bu ihtimal çok daha yüksek .

  • Değerli arkadaşlar,

    Birkaç gündür, yapılan açıklamalardan ötürü arkadaşların "kafamız karıştı" mesajlarını sıklıkla görüyorum. Haklısınız. Basının her dediğine gözümüz kapalı inanmayalım. Doğru bilgiye ulaşmak istiyorsak birkaç dakikamızı ayırıp, oturduğumuz yerden şüphelerimizi azaltabiliriz.


    1-Günümüzde bir bilim insanının düzeyi anlamanın en kolay yolu, yayınları ve yayınlarının çıktığı dergilerin SCI ve SSCI gibi indesklerde taranıp taranmadığına bakmaktır. Merak ettiğiniz bilim insanının isimini Ad Soyad akademik CV diye Google'da ararsanız. Kendinize göre bir fikir elde etmeniz kolaylaşır. Eğer sonuç alamadıysanız; Google Akademik linkine yine hocanın ismini yazıp yayınların bakabilirsiniz. Bu google'ın bilimsel arama motorudur.

    2- Diğer bakacağımız nokta ise, yayınları var ise, hangi konu üzerine ? Marmara üzerine çalışmış mı?


    Bu iki madde, önemli oranda kafa karışıklığını önleyecektir diye düşünmekteyim.

  • Mesajımı lütfen kimse politik olarak görmesin. Aşağıda yazdıklarım bu güzel ülkemin maalesef gerçekleri.


    Mezun olan mühendisler sermayesi olmadığı için zengin bir adamın isteği üzerine Yapı Denetim firmasının sorumluluğunu alarak müdür olarak göreve başlar.(Yapı Denetim: Yarı Özel sektör. Binalar inşa edilirken sağlamlılık-dayanıklılık kontrolünü-testlerini yapan firmalardır.)


    Bütün sorumluluğu üzerine alan mühendis herhangi bir usülsüzlük tespit ettiğinde (mesela temel kolonlara eksik demir atılmıştır) bunu raporlar ve bakanlığa gönderir. Bakanlık bu durumda kontrol etmeye gelir. - lakin buraya dikkat. Bu sırada binayı yapan zengin müteahhit bir şekilde üst yönetimlerde birilerini devreye sokar, cebine de o memurun 5 senede kazanamayacağı parayı 1 gün içinde koyar. Üst derece memuru alt kademe memuruna talimat verir ve usülsüzce yapılan binanın raporunu yırtar.

    Peki ne mi olur? Sıkıntılı problemli bina inşaata devam eder. Asgari ücretle çalışan hakkı hukuku savunan, depremi insanları düşünen o garibim mühendis dürüst davrandığı için işinden kovulur. Yerine bu işleri görmezden gelen, usülsüzlüğe göz yuman mühendis el üstünde tutulur ve kahraman olur. Ne de olsa binlerce mühendis var. O yapmazsa başkasını bulurlar.


    Neyse demem o ki. Büyük Marmara depremi öyle ya da böyle olacak. Ve onbinlerce insan ölecek. Geriye sadece kötü anıları konuşmak kalacak.


    Sonuç: biz 5.8 gibi küçük diyebileceğimiz depremler bizim için felaket, Japonlar için salıncak keyfi olur.

  • Silverhand hocam aklım gitti görüntüleri izlerken, yanımda torak yarık olup öyle oynasa ve bazı yerlerden su fışkırsa, kalp krizinden giderdim heralde, yalnız gerçekten acayip rakam 9.1 belki duyduğum en yüksek deprem.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Silverhand hocam aklım gitti görüntüleri izlerken, yanımda torak yarık olup öyle oynasa ve bazı yerlerden su fışkırsa, kalp krizinden giderdim heralde, yalnız gerçekten acayip rakam 9.1 belki duyduğum en yüksek deprem.

    1960 Valdivia depremi 9.5 büyüklüğünde ve 10 dakika sürmüş hocam....