Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Giritte teki depremlerden ne gibi yorumlar yapabiliriz?

    Girit depremleri genelde volkanik bir hareketin belirtisi olurken,yakın zamanda meydana gelen depremlerin gerek derinlikleri gerekse lokasyonları afrika plakasının non-periyodik düzensiz (hız) hareketinden kaynaklı,hızının arttığının göstergesi

    Depremler sadece rodos,karpathos,girit,iyon denizi civarlarında gerçekleşseydi (ki gerçekleşti) şu sıralar tüm akdeniz hareketli,volkanik bir hareket beklenebilirdi,yinede beklenebilir ama derin depremler son zamanlarda antalya körfezin’dede ciddi şekilde artış gösterdi.

    Ben afrika plakasının hareketini bağlıyorum hızlanma döneminde yine büyük ihtimal.


    Afrika plakasının hızının arttığı dönemlerde batı anadolu’da (daire içine aldığım alanda) karasal’da depremsellik artarken kuzey anadolu fay hattı geçici bir süre için kitlenir meydana gelen depremlerde ciddi bir düşüş yaşanır.(kaf’da)

    Kaf hattı’nın kitlendiği bölgelerinde belli bir süre sonra biriken stres +4’lük depremlerle kendini açığa çıkarır son zamanlarda en büyük asismik hareketsizlik bolu/gerede ve doğusunda görülüyor. En hareketli kesim olan amasya/merzifon ve yakın civarındaki depremsellikde ise ciddi düşüş var.


    621d39a.png


    dbae83b7c4d58e.jpg


    95eb375617888d92988f.jpg


    473aa63f92792401d2d5.jpg

  • Bu arada konuyu sürekli takip edenler için önemli olabilecek bir dip not verebilirim, aktif olduğunu bildiğiniz faylarda aktiviteye bakmakta fayda var, sismik boşluk denilen bir olgu var bu sismik boşluk genelde aktivitesi olan bir fay boyunca belirli bölgedeki suskunluk yada aktivite azlığı olarak belirtilebilir. Özellikle KAF ve DAF boyunca bu sismik boşlukları dönem dönem görebilirsiniz ki eğer sismik boşluk görüyorsanız bu fayın enerjisini iyi biriktirdiğini ve artık büyük bir deprem üretmek üzere olduğunu gösterebilir, buradan şu anlaşılmasın heryer değil bir fay boyunca yada faylar boyunca bu boşluğa bakın derim..


    PergamoN giritteki en son büyük deprem ne zaman bununla ilgili arşivin yada bilgin var mı?

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Narsil tarihsel dönemde 1856 depremi diye biliyorum muhtemel büyüklük 8.1-8.2 diye geçiyor ama aletsel ölçümler olmadığı için

    Ne kadar doğruluk payı içeriyor bilemiyorum.


    Aletsel dönemde ise on iki adalar depremi girit/rodos arası diye geçer 7.7m 1926 depremi mevcut

  • AFAD sitesinden baktığımızda tarihsel depremler Girit ile başlamış.Helen fayı ve yakınındaki depremlerin tekrarlama yılları çok karışık.En az 3 yıl varken 400 yıla yakın deprem olmamış.Mesela 913'ten 1304 yılına kadar deprem yok bölgede AFAD'da yazılanlara göre.Ama bu sırada Doğu tarafı baya dikkatimi çekti.DAF,KAF ve Ölü Deniz Fayı baya hareketlenmiş o sıra.Tabi o bölgedeler de deprem periyodunu doldurmuş ve bu yüzdende depremler olmuş olabilir hocalarımız biliyorsa bilgilendirirler müsait olduklarında.AFAD'da bilgiler tam olmayabilir eksiklik olabilir.


    Bölgede bilinen en şiddetli deprem ise 21 Temmuz 365 yılında olan 8.5+ büyüklüğünde depremdir.Ondan sonra 1303 yılında 8.2 ve 1856 yılında 8.2 veya 8.1 büyüklüğünde depremler olmuştur.




    Gelelim yakın tarihimize.1900 yılından beri Helen Fayı ve yakın bölgesinde 6 ve üstü olan depremler.1900 yılından beri 6 ve üstü tekrarlama periyodu en az aynı yıl içinde olan depremler varken(1969 yılında 6.2 ve 6.0 gibi) en çok 8 yıla kadar çıkmış(1984 6.2-1992 6.0).1900 yılından sonra en şiddetli deprem Mora ile Girit arasında 1903 yılında olmuş 7.9 büyüklüğünde.En son 7 ve üstü depremde 7.1 büyüklüğünde 25 Nisan 1957 yılında Fethiye-Rodos Depremi.


    Ayrıntılı bir görsel bulamayınca AFAD'dan bakarak kendim hazırladım.Eksiklik varsa özür dilerim şimdiden.

  • Dalma batma oldugu icin 8-8.5 lari rahat gorebilir ancak bu hattin ozellikle italyadaki volkanlarla baglantilari mevcut yani etna ve vezuv gibi yanardaglar aktifken bu hattan buyuk deprem beklememek gerek,bu volkanlarin suskun oldugu donemler onemli, ben acikcasi antalya bolgesinden daha cok cekinirim.Zaten girit bolgesinde olusacak buyuk deprem sarsintidan cok tsunami tarzi bir etkiyle gelecektir

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • zG0N0j.png


    Biraz geç olacak üstünden 4 gün geçti ama aklıma takıldı. Bu şiddet haritalarını kimler hazırlıyor bilen var mı ? Her seferinde olduğundan düşük gösteriyor :) . Merkezi doğru gösteriyor belki ama çevresini düşük verdiğine eminim. İzmir'de 3 şiddetinde hissedilmiş. Bu depremde uykumdan uyandım onu geçtim bina resmen ileri geri gidip geldi yatağımda gondola binmiş gibi oldum, arkadaşım 7. katta ayakta zor durduğunu söyledi yani rahat 4 şiddetinde hissettik kime göre neye göre 3 ?

    7 Mal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • Hocam bu harita aletsel şiddet haritası. Aletsel şiddet hesaplamasının bazı formülleri ve parametreleri var. Mesela çoğumuzun kullandığı EMSC nin deprem takip uygulaması ve uygulamada ki bu depremi hissettim bilgisi bu parametrelerin bir kısmını toplamak içindir. Kandilli de bu tür bir uygulama için çalışıyordu. Kullanıma açıldı mı bilmiyorum ama açılmadıysa da yakında açılacaktır.

    Aletsel şiddet ile ilgili aşağıda ki linke göz atarsanız epey bilgi verilmiş.

    http://kisi.deu.edu.tr/elcin.gok/Hafta_6.pdf

  • Girit aciklari ve cevresinde belirgin bir aktivite artisi var

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Bu aralar çok deprem oluyor hayırlısı artık. Ama böyle ara ara hafif olamsı iyi enerji açığa çıkıyor birikmiyor.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Son bir kaç aydır sallanmayan kaç ilimiz kaldı acaba , sallantılarda ciddi artış var.

    Sadece teoride yada Kağıt üstünde değil , gerçekten bir deprem ülkesiyiz , Allah yardımcımız olsun

    (Bir yandan da enerji birikimleri bu ufak depremlerle açığa çıkıp rahatlıyor mu altımız , yoksa daha büyük gerilmeler mi oluyor bi yerlerde , diye düşünmeden edemiyor insan)

  • Son bir kaç aydır sallanmayan kaç ilimiz kaldı acaba , sallantılarda ciddi artış var.

    Sadece teoride yada Kağıt üstünde değil , gerçekten bir deprem ülkesiyiz , Allah yardımcımız olsun

    (Bir yandan da enerji birikimleri bu ufak depremlerle açığa çıkıp rahatlıyor mu altımız , yoksa daha büyük gerilmeler mi oluyor bi yerlerde , diye düşünmeden edemiyor insan)

    Bir yandan depremler biz yandan yangınlar gerçekten Allah hepimizin yardımcısı olsun🙏

  • Bu aralar çok deprem oluyor hayırlısı artık. Ama böyle ara ara hafif olamsı iyi enerji açığa çıkıyor birikmiyor.

    Küçük depremlerin enerjiyi alması veya azaltması gibi bir durum söz konusu değil ve halk tarafından öyle sanılan bir yanlış.Meydana gelen küçük depremler enerjiyi almanın aksine fayın diri ve aktif olduğunun göstergesi her an daha büyük bir deprem meydana gelebilir.

  • Bir yandan depremler biz yandan yangınlar gerçekten Allah hepimizin yardımcısı olsun🙏

    Evet yakında biz bir Yangın Ülkesiyiz de deriz

    Ya bir ülkede siyasi/terör nedenli yangın çıkarmak mı olur? Oldu işte yaşadık

    Villa dikmek için yakan hayvandan tut, piknikte mangal unutana , izmarit atandan tut , anızotu yangını çıkarana , neler var neler, bilinç seviyesi diplerde

    Ha bir de güya turizm için gelen Türkiye düşmanı bazı ajanlardan şüpheleniyorum

    Adam tatilinin son gününde Gelibolu’dan yada Bodrum ormanlarından geçerken bir izmarit atabilir bizden nefret eden bir ırkçıysa(ülke ırk farketmez , ırkçı ırkçıdır)

  • daha once konuda paylasmistim bulursam tekrar paylasirim, depremlerin aciga cikardiklari enerji miktarlari, ustel bir fonksiyon, dolayisiyla kucuk depremlerin enerji bosalimina sebep olup buyuk depremi engellemesi mumkun degil dostlar, PergamoN da dedigi gibi halkin yanlis bildigi bir olay bu..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Orman Bakanlığı açıklamasıdır ;

    1996 yılından bu güne kadar orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde, helikopter ve yangın söndürme uçağı kiralanması sayı ve türleri değişmekle birlikte, yüklenicilerden bedelleri karşılığında her yıl yapılmaktadır.

    BİR UÇAĞIN KİRALAMA BEDELİ 3 HELİKOPTERE BEDEL

    2019 yılında 1 yıl süre ile 5 adet günümüz şartlarına uygun teknolojiye sahip yangın söndürme uçağı kiralanması için ihaleye çıkılmış olup, bu ihaleye Türk Hava Kurumu dahil hiç bir katılım olmamıştır. Bunun üzerine kurumumuz farklı bir tarihte pazarlık usulü ile tekrar ihaleye çıkmıştır. Bu ihaleye sadece Türk Hava Kurumu teklif vermiştir. Türk Hava Kurumu'nun bir adet yangın söndürme uçağı için teklif ettiği birim fiyat, aynı yıl ihale edilen helikopterin birim fiyatının 3 katından daha fazla olup, piyasa fiyatının da çok üzerindedir. Türk Hava Kurumunun sadece 5 adet uçak için vermiş olduğu toplam teklif miktarı, kiralanması gereken helikopter sayısının yarısından daha fazla bir maliyete tekabül etmektedir.

    BU YIL 34 HELİKOPTER İLE YANGINLARA MÜDAHALE EDİLİYOR

    Bunun üzerine Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılı için daha fazla sayıda helikopterlerle yangın söndürme faaliyetlerine devam edilmesi kararı verilmiştir. Önceki yıllardan sözleşmeleri devam eden farklı iki yükleniciden 16 adet helikoptere ek olarak, 1 yıl süreli 18 adet helikopter kiralanması ile ilgili yapılan ihaleye Türk Hava Kurumu da davet edilmiş ve katılım sağlamıştır. Bu ihaleye teklif sunan Türk Hava Kurumunun, teklif ettiği tutarın yüksek olması nedeni ile ihale mevzuatı gereği en düşük teklif sunan diğer farklı istekliye ihale edilmiş ve sözleşme imzalanmıştır. Son 3 yıldır 24 helikopter ile yürütülen yangın söndürme faaliyetleri bu yıl toplamda 34 adet helikopter ile yürütülmektedir. İddia edildiği şekilde orman yangınlarına müdahalede hava gücümüz yetersiz olduğu doğru değildir.

    TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ GARANTİ UÇUŞ SAATİ UYGULANIYOR

    Bazı haber kaynaklarında yer aldığı gibi hava araçları için " Ne kadar yanarsa o kadar öderiz.'' iddiası kesinlikle doğru olmayıp, böylesi bir uygulama söz konusu değildir.

    Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yangın söndürme uçağı ve helikopter kiralanmasında, önceden belirlenen garanti uçuş saati uygulamaları yapılmaktadır. Önceki yıllarda olduğu gibi Türk Hava Kurumu dahil diğer tüm yüklenicilerle yapılan yangın söndürme uçağı ve helikopter kiralanması hizmet alım sözleşmelerinde de bu usul aynı şekilde yer almaktadır.

    HELİKOPTERLER YANGINLARDA DAHA ETKİN KULLANILIYOR

    Türk Hava Kurumu' na ait mevcut yangın söndürme uçaklarının, fiili su taşıma kapasitesi iddia edildiği gibi helikopterin 4-5 katı olmayıp, helikopterin 2 katı kadar bile değildir. Helikopterin hareket kabiliyetinin yüksek olması sebebiyle, orman yangınları ile mücadelede eğimli ve kırık arazilerde daha etkili olduğu bilinmektedir. Mevcut uçaklar teknik olarak sadece deniz, büyük gölet ve barajlardan su ikmali yapabilmektedir. Dünyada yeni nesil yangın söndürme uçakları daha kısa mesafeli su kaynaklarından da ikmal yapabildiği bilinmektedir. Helikopterler ise; deniz, büyük gölet ve barajların yanında, orman yangınlarına hassas bölgelerde idaremiz tarafından inşa edilen ve sayıları 3.600'ü geçen havuz ve göletlerden de su ikmali yapabilme kabiliyeti ile orman yangınları ile mücadele idaremiz tarafından daha etkin kullanılmaktadır.

    YANGIN UÇAKLARINDA GECE UÇUŞU UYGULAMASI YOK

    Diğer yandan iddiaların aksine havadan söndürme operasyonlarında ne Türk Hava Kurumu uçakları tarafından ne de diğer hava araçlarınca bugüne kadar orman yangınlarında gece uçuşu icra edilmemiştir. Gündüz şartlarında bile çok riskli ve zor şartlarda yapılan havadan yangın söndürme operasyonlarının gece şartlarında yapılması hususu tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çok yakından takip edilmektedir. Dünya genelinde pilot uygulamalar dışında henüz orman yangınlarıyla mücadelede hava araçlarının gece uçuşu mevcut değildir.

    Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarına müdahalede helikopterler etkin bir biçimde kullanılmaktadır. Helikopter pervanelerinin yangınları körüklediği ve alevlendirdiği iddiası son derece gülünç, kasıtlı ve yangın koşullarından bihaber kişilerin çıkarabileceği bir söylentidir.


    Burada ? olan ihalelerle orman yangınlarına müdahale edilmesidir.Devletimiz istese 30-40 milyon usd den ihtiyacımız kadar uçak alabilir ve ihale dönemini sonlandırabilir...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...