Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 2 ihtimal var kandilli/emsc aynı noktada buluşmuşken (ana şok) afad biraz daha farklı veriyor değerleri ve lokasyonları..

    kandilli ve emsc'deki lokasyonlara göre ana şok baklan fay'ında (5.7m) meydana gelmiş görünüyorken ,afad'a göre bozkurt/çardak uzantısındaki faylarda meydana gelmiş değeride (6.0Mw). Kandillideki artçı şok dağılımına bakarsak afad'ın lokasyonlarının doğruluk değeri daha fazla gibi ana şok dahil..

    ana şok baklan fayında olmuş olsaydı artçı dağılımda kuzeydoğu/güneybatı uzanımlı baklan fayı üzerinde yoğunlaşması lazımdı baklan fayı oblik atımlı normal faydır. ama artçılarda kuzey/güney dağılımından hariç daha çok doğu/batı uzanımı var buda afad'ın verdiği merkez ve fayı doğru çıkarıyor. deprem baklan fayında değil bozkurt/çardak uzantısındaki faylarda meydana gelmiş bana göre (yinede ayrıntılı çözümleri görmek gerekir)..

    deprem bozkurt/çardak uzantısındaki fayda meydana geldi ise ne kadarlık alanı kırdı bilmek gerekir fayın devamı acıgöl'ün kuzeyi dazkırıya kadar uzanırken afad'ın artçı dağılımında o bölgede belirgin bi hareketlilik yok kırılmadıysa tetiklenecek ilk bölge (tetiklenirse) orası olucaktır. fayın uzunluğu kısa olup normal faydır max 5.5 deprem üretir (kırılmadıysa).

    gPO4BO.png

    1995 dinar depreminde dinar fay'ının sadece bir bölümü kırılmıştır. dinar'da deprem tehlikesi kalmamıştır veyahut büyük deprem üretmez gibi düşünceler yanlıştır. denizli/bozkurt depremi dinar fayını tetiklemeyi başarabilirmi onun yorumunu yapmak çok zor ama artçı dağılımlar bazı ipuçları verebilir ilerleyen zamanlarda.. 1995 dinar depreminde yüzey faylanması (kırığı meydana gelmiş olup) 6.1m değerindeki deprem büyük yıkım yapmıştır.

    bir diğer ihtimal deprem baklan fayında meydana gelmiş ise çivril grabenini tetikleyebilir. çivril grabenin'dede faylar normal fay olup parçalı (kısa) faylardır üretecekleri max depremler 5/5.5m arasındadır.

    acıgöl grabeni'nin güney uzantısındaki faylarda yine benzer büyüklükte depremler üretebilir 5.5/6.0m.

    WX76L8.png


    vajQ0m.png


    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • PergamoN eline sağlık cümlelerle toparlayıp anlatmaya çalıştığımızı görsel olarak ve güzel bir anlatımla tamamlamışsın, görünen bence de kırılan bozkurt boyunca uzanan fay ve bunun devamında yine 5.5-5.8 arasında bir ana deprem bekleyebiliriz, bunun zamanını tahmin zor, oradaki fay ne kadar süredir enerji biriktiriyor bilmiyoruz, eğer kırılmadıysa bencede 1. derecede kırılacak yer bu hattır yani acıgölün hemen kuzey batısı boyunca paralel uzanan fayda hareketlilik beklemek en muhtemel, dinar içinse bence çok fazla inceleme yapmak lazım fay boyları ve hatlarının yönü başka ayrıca mesafe olarak ta çok yakın değiller.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • çöküntü depremi diyip gecistirmemek gerekiyormus demekki. Geçmiş olsun Izmir

    Çöküntü depremi diyip geçmedik ki :) . Pazar günkü olan 3.1 Bayraklı depremi çöküntü depremiydi. Bu sabahki deprem tektonikti. Pazar günkü depremden beri de oluşan mikro depremlere bakarak İzmir'in risk faktörünü konuştuk.

    Einmal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • PergamoN eline sağlık cümlelerle toparlayıp anlatmaya çalıştığımızı görsel olarak ve güzel bir anlatımla tamamlamışsın, görünen bence de kırılan bozkurt boyunca uzanan fay ve bunun devamında yine 5.5-5.8 arasında bir ana deprem bekleyebiliriz, bunun zamanını tahmin zor, oradaki fay ne kadar süredir enerji biriktiriyor bilmiyoruz, eğer kırılmadıysa bencede 1. derecede kırılacak yer bu hattır yani acıgölün hemen kuzey batısı boyunca paralel uzanan fayda hareketlilik beklemek en muhtemel, dinar içinse bence çok fazla inceleme yapmak lazım fay boyları ve hatlarının yönü başka ayrıca mesafe olarak ta çok yakın değiller.

    Benim kafamda nedense hala ? İşaretleri var içim rahat değil umarım ilk ve son depremdir ,burdur/tefenni’deki deprem fırtınası normal değildi ve bana kalırsa bugün ki depremin habercisiydi deprem fırtınalarının yaşandığı bölgeden ziyade komşu bölgelerde büyük depremler meydana geliyor.

    Geçmiş örnekleri inceliyorum çoğunda birden fazla deprem meydana gelmiş 1965 salihli deprem fırtınası(şubat) takip eden 5 yılda 3 mart 1965 salihli 5.5m , 4 yıl sonra 28 mart 1969 ‘da alaşehir 6.5m ,25 mart 1969’da demirci 6.1m depremleri arasında sadece 3 gün var .1 yıl sonrada aynı gün 28 mart 1970 kütahya/gediz depremi mevcut 7.0m

    Bu depremlerde birbirinden bağımsız faylarda meydana gelmiş.

    Lvb26J.png


    aynı şekilde denizli deprem fırtınası (2000) mevcut;

    Denizli deprem dizisi, 24 Şubat 2000'de küçük depremlerle başlamış, 21 Nisan 2000 günü M=5.2 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. 24 Şubat - 5 Ekim 2000 tarihleri arasında Denizli yöresinde toplam 219 deprem meydana gelmiştir. Denizli ve yakın civarında olan depremler, Denizli Havzasının KD'sundan geçen Kaleköy Fayı, Karakova Fayı ve Pamukkale Fayları üzerinde meydana gelmiştir.

    24 Şubat 2000'de küçük depremlerle başlamış ve 21 Nisan 2000 günü M=5.2 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Denizli ve yakın civarında olan depremler, Denizli Havzasının KD'sundan geçen Kaleköy Fayı, Karakova Fayı ve Pamukkale Fayları üzerinde meydana gelmiştir. Bu depremden sonra, biraz uzak bir bölgede 15 Aralık 2000 Akşehir (Ml=5.8), 03 Şubat 2002 Eber-Çay (M=6.1) depremleri olmuştur.


    Sonuç olarak önümüzdeki gün, ay ve yıllarda dinar dahil daire içine aldığım alanlar benim için 1.derece risk bölgesidir Bunlara antalya/elmalı ve muğla/fethiye dahil..

    Kandilli’ye göre dinar fayının kuzeyi denizli/çivril ,Dinar fayına biraz yaklaşmış afyonkarahisar/basmakçı depremleri mevcut..

    GZ9EM7.jpg

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Deprem arsivi varmi ? Mesela 1999 ocak-aràlik arasi depremleri gorebilecegim bir site.

    O şekilde var mı bilemiyorum ancak önemli depremler listesi mevcut. Belirttiğiniz yılın önemli depremleri;


    21 Ekim 1999 Perşembe MD=4.4  ADALAR-İSTANBUL
    05 Ekim 1999 Salı MD=5.2  MARMARİS-MUĞLA
    21 Eylül 1999 Salı MD=5.0  TEKİRDAĞ
    17 Ağustos 1999 Salı MW=7.4 MARMARA ( KOCAELİ ) DEPREMİ
    25 Temmuz 1999 Pazar MD=4.5  SAVAŞTEPE-BALIKESİR 



    Ve yine bu önemli depremlerin hasarlı bina ve can kayıpları listesi de mevcut yıllara göre.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Deprem arsivi varmi ? Mesela 1999 ocak-aràlik arasi depremleri gorebilecegim bir site.

    2003 ocak ayından günümüzdeki depremlere kadar harita üzerinde kandilliden ulaşabilirsin haritada göster deyip görmek istediğin ay/yılı seç daha öncesi yok diye biliyorum olanlarda sağlıklı değil

  • Denizli Çardak Depremi , göstere göstere gelen ve tüm ülkeye maddi-manevi uyarı niteliği taşıyan Önemli bir depremdir

    Maddi yönler; fiziki iyileştirmeleri yapmamız , deprem tedbirlerini arttırmamız ve bunları hızlıca yapmamız gerektiğidir

    Manevi yönler ; toplumsal Birliği ve beraberliği sağlayıp , Deprem gibi bir afet anında( hatta her zaman) kardeşlik ruhuna uygun davranacak şekilde yaşamak ve Deprem bilincini 7’den 70’e herkese yayma zorunluluğudur


    Ancak şunu da ifade etmeliyim ki 6 şiddetindeki bir deprem ülkemiz için ciddi sayılacak bir depremdir

    Ama çok şükür 100 civarı hasarlı binada sadece 27 yaralı ( ki ağır yaralı haberi halen yok) ile atlattığımız için ne kadar şükretsek azdır


    Önceki yıllardaki 6 civarında olan depremlerde ciddi can kayıpları yaralanmalar ve hasarlar alırdık

    Kayıplar bu seviyede kalacaksa maşaallah oldukça ucuz atlatmışız

    Bu durum bizi rehavete kaptırmadan her an yeni bir deprem olabilecekmiş gibi konuyu 1 numaralı gündeme almalıyız milletçe ( İzmir depreminden 2 saat sonra Denizli depreminin olması her an yeni bir deprem olabileceğinin en büyük ıspatıdır , yeryüzü 10 dakika sonra da 10 yıl sonra da üretebilir depremi)

  • Öncelikle herkese geçmiş olsun.

    Öngörülemeyen bir tehlikeyi atlattık gibi görülüyor.

    Ama risk özellikle şu bir kaç gün dedecek bana kalırsa.

    Kısaca bir özet geçmek gerekirse;


    - Kıyı Ege için öngörüm değişmedi, çok büyük depremler beklemiyorum.

    Ama bölgenin yapısı gereği ve yerel faylarla 4,0 - 5,0 arası her zaman olası.

    - Denizli risk, bölgenin yapısı gereği, artçılar da ana deprem gibi olabiliyor.Hasarlı evlere kesinlikle girmemek gerekli.

    - Esas risk, Akdeniz bölgesi ve Antalya özelinde görülüyor.Dikkatle takip edilmeli.

    - Bornova depremi bir çöküntü depremiydi. Hiç bir şeyin öncüsü v tetikçisi değildi.

    - Bugünkü depremler aslında bağımsız depremler olmayabilir. Kaf ve Ganos'un bir birlerinin tetikleyicisi olma

    mekanizmasını ( teorik manada) destekleyebilecek bir hareket gibi görülüyor.



    iyi akşamlar

  • 5 üstü depremlerin tarihsel sıralaması bakınca bir doğu bir batı yönünde gibi geldi. İzmir Van yada Karssa sonraki Balıkesir Erzincan Denizli Malatya gibi...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Deprem baklan fayı’nda değil bahsettiğim doğu/batı uzanımlı maymundağı fayı’nda meydana gelmiş kandillide doğu/batı çözümü vermiş değerlendirmesinde.

    lQO76g.png

    Seferihisar açıkları depremi ise sağ yanal doğrultu atımlı tuzla fayının denizdeki devamında meydana gelmiş artçı depremlerin muhtemel rotası karaya doğru olacaktır..

    9Ym4jo.png

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Daha önce bu bölge 4'lük deprem üretmişti ama hemen sönümlenmişti ardından en fazla 3-5 tane artçı gelmişti. Şimdi 2 saat içinde 5 tanesi +3 büyüklüğünde olmak üzere 13 tane artçı gelmesi düşündürüyor beni. 4-5'lik yeni hareketlere hazırlıklı olalım bence. Ayrıyeten 2005 Seferihisar depremleri ile bir benzerlik söz konusu.

    İzmir depreminin artçıları halen devam ediyor. Üşenmedim saydım 6 tanesi 3'lük olmak üzere 30 tane artçı olmuş. Şahsi düşüncem bu depremin meydana geldiği bölgedeki faylar cidden çok dengesiz ne yapacakları hiç belli olmuyor. Kimse hareket beklemezken ya da artçılar biraz sönümlenmişken ana şok kadar hatta ana şoktan daha şiddetli deprem üretebilir. Bunun en kanlı canlı örneği 2005 depremlerinde var.


    Daha önce de bu bölge 4'lük depremler üretti ama 24 saat içinde en fazla 10-15 tane 1-2'lik artçılar oldu ondan sonra sönümlendi. 12 saat içinde 4.8'e göre bu kadar artçı fazla. Fayın hala gergin olduğunu düşünüyorum yeni 4-5'lik hareketler sürpriz olmayacak.