Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Umarım enkaz altında olanlar tüm gece boyunca uyanık kalırlar. Yoksa, hipotermi büyük sıkıntı. Uyku olmadığı sürece bilinci açık olduğundan vücut da kan akışı normal olacaktır. Uyku haline geçtiğinde kan akışı yavaşlayacağından durum ciddi hale gelir.


    Umarım hipotermi-uyku arasında ki bağı unutmazlar.


    Yar ve yardımcıları olsun vatandaşlarımızın.

    bu bilginin yayılması gerekiyor

    tv kanalları tam anlamıyla rezalet durumda

    mucize kurtuluş göstericeklerine ortaklaşa bir şekilde bilgi akışı ve seferberlik için çaba harcamaları lazımdı

    tüm toplumu bilgilendirrmesi gereken kanallarda herhangi bir bilgilendirme bile yok çıldırmamak elde değil

  • aksaray niğde yolu neredeyse kapanmak.üzeri tipi den arkadaşım video atti yolda inanilmaz cok araç var ama tipıden neredeyse kapanmak üzere yol


    Adana üstünden hatay a geçicekler


    Uçak ile gitme şansları yoktu 2 buyuk araçla gidiyorlar

  • Fatma şahin 60bin kişilik ilçenin yarısı yok oldu demiş. İslahiyeden bahsediyor :( bitik durumdayız. Küresel boyutta bir afet

    Yayını izleme fırsatım oldu en başta bazı ilçelerin yüzde 80'i yıkıldı dedi sonra cüney özdemir duyamadım diyince yarısından çooğu yıkık dedi

  • Fatma şahin 60bin kişilik ilçenin yarısı yok oldu demiş. İslahiyeden bahsediyor :( bitik durumdayız. Küresel boyutta bir afet

    Haber kanallarının kuş bakışı çektiği 20-25 tane yıkılmış enkaz görüntüsünden ibaret değil maalesef durum. Kırsalda boydan boya yıkılan çok kerpiç ev var. Hayvanların kaldığı çok ağıl var ne yazık ki.

  • Enkaz altında olanların bilindiği binalar yanında o binaları ısıtacak şekilde büyük bir ateş yakmak mümkün olmaz değil mi?

    Keşke bir yolu olsa :(

  • Etiket atılarak yine sorular sorulmuş inanın uzun süredir uyumadım ve uyuyamıyorum sitede aktif gibi görünsemde ,başım çatlıyor saflaştım. Kafalardaki soru işaretini gidermek için bir daha paylaşım yapıyorum, 7.7'lik anaşok ölüdeniz fay sisteminin kuzey segmentlerinde (doğu hatay fayında sarı çizgi) meydana geldi tahmini 200km civarında bir kırılma mevcut bu kırılma Hatay'a hatta Suriye sınırlarına kadar uzanıyor.Bu fay sistemi normalde DAF'dan bağımsız KD'ya kıvrılırken doğrultu atımlı fay sistemlerinde tipik olarak görülen çizgisel bir kırılma ilerleyişi mevcut ve kuzeye doğru kırılmaya devam ederek Türkoğlu civarında DAF'ı kesti, DAF'ın Türkoğlu-Gölbaşı segmenti( 80-85km) bir sismik boşluk DAF'da Türkoğlu'nun güneyi 1822 Antakya depremi (7.2-7.3)'le kırıldı (Tarihsel deprem belirsiz)

    bu yüzden bu kesimde belirli bir aktivite yok ve büyük bir deprem riski düşük olduğu söylenebilir.

    Anaşokun kestiği Türkoğlu civarından itibaren DAF KD'ya doğru Elazığa kadar tetiklendi ve çok sayıda 4-5'lik deprem üretti bu bölgede girişi yapılmamış bir anaşok gerçekleşmiş olabilirmi diye düşünüyordum ama bunun verisi şuan için elimde yok, deprem büyüklükleri logaritmik arttığı için 4-5'lik depremin yaptığı atım miktarıyla 7 ve daha büyük özellikle 7.7'nin yaptığı atım miktarı arasında uçurumlar mevcut bu yüzden DAF'ın bu kesiminde kırıldığı-kırılmaya başladığı söylenebilir. Elazığ civarında depremler belirgin olarak sonlanıyor ve 2020'de 6.8'lik deprem meydana geldiği için bu kesimde +7Mw riski düşük denebilir ama Türkoğlu-Gölbaşı sismik boşluğundaki atım miktarları şuan belirsiz olduğu için bu kesimde düşük atıma bağlı kayma açığı fazlaysa yeni bir anaşok (7.2-7.3) görülebilir ama bu kesimde çokda düşük atım miktarları gerçekleştiği sanmıyorum , bu kesim 6.6-6.7 gibi büyüklüklerde birden fazla olmak üzere parçalı kırılma davranışıda sergileyebilir.


    DAF'danda bağımsız Kıta içi fay olan çok daha düşük kayma hızına sahip olan Çardak fayında 7.6'lik büyük bir deprem gerçekleşti bu fay Sürgü fayını Sürgü fayıda Dar bir açıyla DAF'ı kesiyor Sürgü fayı hem daha kısa hemde 1986 Malatya Doğanşehir 6.6Ms (Sürgü depremiyle) kırıldığı için bu fay üzerindede büyük bir deprem riski düşük denebilir.

    Birde Sürgü fayını kuzeyden dik bir şekilde kesen Malatya fayı mevcut ve son yıllarda Yazıhan,Arguvan civarlarında çok sayıda 4.5-5'lik deprem üretmeye başlamışdı bu fay haritalanan uzunluğu gereği (125km) 7.5-7.6 civarında büyük bir deprem üretebilir ama bu tamamen teorik olarak haritalanan uzunluk gereği ezbere verilen bir büyüklük fayın nasıl davranış biçimi sergilediği ve son büyük deprem tarihi bilinmiyor.Özellikle Çardak fayının kırılmasıyla (episantr gereği söylüyorum) Malatya fayının güneyinde 6.0-5.8'lik depremler meydana gelmiş olabilir çözümleri olmadığı için kesin Malatya fayı kaynaklı diyemiyorum Çardak fayının artçıları olma ihtimalide yüksek.


    DAF'da bir çok çalışma olmasına rağmen belirsizliği korurken ,Çardak Malatya fayı gibi kıta içi faylarda çok az çalışma mevcutdur bu yüzden bu fayların hakkında çok sağlıklı yorum yapılamıyor ama görüldüğü gibi haritalanan uzunlukla orantılı büyük depremler üretebiliyorlarmış Çardak fayında görmüş olduk ve aletsel dönemde bunun kaydı tutuldu bir sonraki bu büyüklükdeki depremi Doğu hatay fayı dahil birkaç yüzyıl sonra..


    EDİT: görseldeki depremler eski depremlerdir fay çizimleri ve topografya belirgin olduğu için anlatımda bunu seçtim.