Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Geçen sene dökülme hem üstten hemde eylül ayında başlamıştı memlekette ama adam akıllı kar bile yağmadı ben pek inanmamaya başladım bu dökülme olayına

    Bana da dökülme çok anlamsız geliyor ağacın su durumu dökülmeye çok etkendir.su bakım gibi koşullar ağacın yaprak dökülmesini çok etkiler bizim kiraz ağaçları genelde en üstün bi altından sararmaya basladi

  • Geçen sene ağaç yapraklarının "bir önceki seneye göre" daha erken sararıp dökülmesi , iç kesimlerin sahile yakın yerlere oranla daha önden gitmesi, Kuşların erken göçü, balık bolluğu, ıhlamur, hurma, kestane, Fındık vb, bazı ağaçların meyvelerinde "erken hasat" yaşaması gibi durumların devamında; Yükseklere yağan ilk kar yağışları "bir önceki seneye ve diğer bazı sıradan geçen yıllara göre" daha erken gerçekleşti. Yine geçene sene iç ve doğu kesimlerde bazı yerlerin bir önceki seneye göre aldığı kar yağışı "hatırı sayılır" derece fazlaydı.

    e7845cc015aa971b5f.pngcd59b03630e.png69366b.png18bcc0399f.png


    Sahillerin ve buyükşehirlerin kar yağışı ve soğuklardan yeterince nasibini alamamasının açıklayıcı bir sebebi olmalı muhakkak.


    Olayı bir bütün halinde ele alıp belirtilerin sonuca yansımasını lokal değil de genel olarak değerlendirirsek daha elle tutulur sonuçlara ulaşırız diye düşünüyorum.


    Belirtiler ihtimalleri gösterir, modeller yakın vadede dahi çuvallarken doğanın gösterdiği uzun vade ihtimalinin her yerde kesin olarak gerçekleşeceğinden emin olamayız fakat gözlemlemekten te vazgeçmemeliyiz bence. İleride yapılacak uzun vade tahminleri doğanın sunduklarıyla perçinlenebilir belkide.


    Bu işi profesyonel anlamda gözlemleyen ve verileri arşivleyen bir kurum olmadığından dolayı, olayın meraklılarının gözlemlerinden öteye geçememesi de talihsiz bir durumdur bana göre

    Seyyah

    Einmal editiert, zuletzt von Seyyah ()

  • Takip ettiğim yerlere bakacak olursak. Geçen sene burada paylaştığım bilgilerin devamında:


    Sahile 20km Akçakoca'da yaşadığımız bir sistemden görüntü

    638382091f03b2c159398.png


    İstanbul çekmeköy

    cd2cd5975ec69f1dda83d.png


    Akçakoca/köyler Yaklaşık 24 saat boyunca aldığımız kar yağışı sırasında çektiğim bir görüntü

    04b26c7c42daed3c41bd3.png

    Eğer sıcaklık yeteri derece düşük olsaydı bu sistemden 70/80 cm üzeri kar birikebilirdi ama olmadı malesef... İnşallah bu kış herkes için geçen seneden daha iyi olur.

  • Ankara'da dökülmeler yavaş yavaş başladı.Gözlemlediğim zaman ağaçların çoğu henüz tüm yapraklarını dökmedi ancak dökülen ağaçlara bakarsak neredeyse hepsinin üstten döküldüğünü söyleyebiliriz.

  • Ukrayna sahilleri , Kırım ve Soçi tarafları soğuksa palamut güneye Yani bize göç ediyor ve palamut bol oluyor ülkemizde

    Son yıllarda gözlemim bu yönde ve şu gün itibariyle mevsimi olmasına rağmen palamut az ve kuzeyimizde yeterli soğuma halen oluşmadı

    Ekim son haftadan itibaren palamutta artış olacak mı bakalım

    Palamut çoksa soğuk daha çok gelir fikrine katılıyorum

  • Bugün gördüm ağaçların yaprakları tepeden kelleşmeye başlamış.Bu olaya(alttan dökülürse ılık üstten dökülürse soğuk kış) hiç inancım yok ancak yinede rapor edeyim dedim.

  • 2 sene once dogru duzgun dokulme olmadi bile kis kotu gecti gecen sene dokulme fena degildi kista fena degildi kiyilar haric. Bu seneki dokulme icin kasim sonunu bekleme lazim.

  • Benimde çayırova-gebze bölgesinde gördüğüm dökülmenin tepeden olduğu.. Bende her ne kadar güvenmesem de bu bilgiye, yine de doğayı takip edelim:)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN