Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Karsız bir Yılbaşı mı asla :D boş geçmez... uzays3271653126hava-kars3238o

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Sistem dediğin;

    24 ocak sabahı kuru soğukla başlamalı...heryer buz tutmuş,küçük su birikintilerini kıramıyosun bile...öğlene doğru hafif hafif havada uçuşan kar tanelerini görmeli insan,mutlu olmalı...hava puslu olmalı aynı zamanda,dışarıdan eve girdiğinde burnunun ucu kulakların el ve ayak parmakların acımalı soğuktan...o ara haberlerde yurdumuz bu sabah saatlerinden itibaren balkanlar ve karadenizden gelen ekstrem soğukların etkisi altına girecek demeli alarm vermeli...okullar ve kamu kuruluşları tatil edildi diye haber gelmeli hemen üzerine...daha sonra akşam üzeri heryer buz olmalı o hafif hafif uçuşan kar taneleri sayesinde..."yaa hadi ne zaman başlıcak bu kar yine kuru soğuk olacak galiba" demeli insan...işte tam o sıralarda başlamalı yoğun kar yağışı,yağışla beraber fırtına ve tipi gelmeli üzerine...bütün ana haberlerde konu bu olmalı...istanbul valisi çıkmalı akom'dan bağlanmalı ve demeliki:"istanbulda yaşayan vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı iki önemli soğuk hava dalgası aynı anda istanbulu etkileyecek balkanlardan ve sibirya üzerinden,karadeniz etkisiyle çok yoğun bir kar fırtınasının ortasında kalacağız şubat ayının ilk günlerine kadar...belediye ekiplerimiz ve biz valilik olarak bütün evsiz vatandaşlarımızın yolda kalanların ve sokak hayvanlarının bu olumsuzluklardan etkilenmemesi için önlemlerimizi yüzde yüz aldık...sıkıntı yaşamamak için lütfen bizden gelecek bilgileri takip edin"demeli...ve o kar yağışlı soğuk hava dalgası hem gücü hem süresi hemde rekorlarıyla tarihe geçmeli...bizde sonraki senelerde 2020 ocak efsanesi neydiii beee...nasılda ansızın gelmişti...bütün mevsimlik tahminleri bozguna uğratmıştı demeliyiz

    Not: Biraz uzun oldu ama okumaya değer...herkese sevgiler

  • Sibirya yükseği şahlanmaya çalışıyor ama batılı Qbo,güçlü vorteks izin vermiyor genişlemesine Hazar yükseği olup çıkıyor.Gelelim sonraki süreçte ne olacağına.Bu süreci geçen seneyle benzerlik kurarak tahmin etmeye çalışıcam.Hatırlarsanız geçen sene Ocak sonunda Sibirya yüksek basıncı kuzeyde 1050'lere dayanmış ancak batıya genişleyemeden doğuya kaymıştı.Sonra Şubat başında YB pide olmaya başladı.20 Şubat gibi de İskandinav yükseği oluştu ve 23-24 Şubat 2019'da Çatalca ve Büyükçekmecede yarım metre kar yapan sistem geldi.Önümüzdeki süreçte Rusya üzerindeki yükseğin batıya genişleyemeyeceği görünüyor.Ardından Atlantik üzerindeki YB kademeli olarak Avrupa'yı tutmaya başlayacak gibi görünüyor.Bu arada İzlanda siklonları 60 derece kuzey enlemleri ve daha yukarıya çıkmaya başlayacak yani vorteks toplanacak.Bunu GFS çıktılarının sonunda ve endeks tahminlerinde ısrarla görüyoruz.Ardından ay sonu gibi pozitife çıkan bu endekslerden sonra Azor Batı Avrupa üzerinden İskandinavya'ya doğru diklemesine çıkacak.Burada tabi detaylar önemli.Siklonlu bir sistemden ziyade ben Karadeniz üzerinden bir salınım bekliyorum.Muhtemelen 30 Kasım-5 Aralık arası 850 hPa'da -8,-10 aralığında bir sistem alacağız.Yani bazı görüşlerin aksine bence negatif endeksli bir trend görmeyeceğiz.Bu mesajım burada kalsın,haklı çıkarsam alıntılarım.


    Bence gözleri çok ileri dikmemek lazım.Belki Ocakta Aralıkta tatmin edici sistemler alacağız,Şubat bahar tadında geçecek.Geçmişte böyle kışlar da oldu.Karmakarışık verilere göre hesap yapanlar küçük detaylarda kaybedebilmektedir.Bizim coğrafya küçük detayların coğrafyasıdır,büyük resmin(polar vortex,QBO,Solar minimum,NAM,AAM, vs) değil.AO/NAO'da biter iş.

    O zaman üsteki mesajı uzun tutmuşsunuz...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • @4 Şubat üstteki mesajımda AO ve Nao'ya ek olarak QBO'dan bahsettim.Onun dışındakilerden bahsetmedim ve fikrim hala aynıdır.Dereyi görmeden paçayı sıvamak tarzım değil.Şubat'a Mart'a şimdiden göz dikmek saçmalık bana göre daha 10 gün sonrayı net bilemezken.Ayrıca burası karalama tahtası burda söylenen sözlerin bile mantığını aramıyorum.

  • Ne kadar temiz indi değil mi sistem ? Semih hoca sistem bekliyordu da böylesi mi ki bu çok sert bir sistem olacak gibi mevsime göre?

    Keşke gelse. Bide Ecm'den ve epsden birşeyler görsek çok güzel olacakda işte tam tersi diyor. Gfs gözümüzde 2. bir Cfs oldu gitti.

  • Enbiya hocam eps aboneliğini açıtınız mı?

    Hayır, ilk sistem gelmesine yakın direk alacağım üyeliği ozaman paylaşırım ne var ne yok. Aralık ilk haftası gibi büyük ihtimalle. Twitterdan gördüğüm kadarıyla Eps uzun vadeye göre Aralık 2. haftası sistem var gözüküyor değişmezse tabi. Özet olarak ilk sistemin ufukta gözükmesini bekliyorum.