Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Mevsimlik tahminimde küçük ama etkisi bir o kadar büyük bir revizasyon daha yapmak zorundayım.Ağustos ortasında beklenen Batılı Qbo doğuya meyil ederek son güncellemede "Doğu'lu Qbo" dediğimiz şekli aldı.""Negatif QBO Mjo 8-1-2 fazları ve Negatif Nao eğilimi yaratma gibi etkileri mevcuttur (The MJO, Atmospheric Angular Momentum and the Length-of-Day)""


    ENSO bazlı Qbo'ya bakacak olursak Dipolar Grönlad Blokajı, Doğu Avrupa odaklı bir kış mevsimi (A Synoptic–Dynamic Model of Subseasonal Atmospheric Variability) demektir...

  • MGM bir diğer deyişle kopyala yapıştır ecm.mevsimlik tahminde ocak ayını özellikle akdeniz de kurak olamak üzere batı kesimlerde ise normaller üstü sıcak göstermiş öncesin de kasım i bol yağışlı gösterirken şimdi normal göstermiş.buyuk ihtimalle aylar yaklaştıkça degsiecktir ama doğulu bir kış öngörüyor ecm.haftalik tahminlerde iSe perfirmansi gayet iyi bakalim ne olaack

  • Orada bir yazım yanlışlığı olmuş.Teşekkür ederim uyarınız için.İlk dikkat eden siz oldunuz :)

    @4 Şubat üstadımız forumun emekli malzemecisidir. Bu detay gibi yüz kadar detayı bulur, çıkarır, kendini de bizi de beyin fırtınasına sevkeder, sonunda forumun başarısı bir miktar daha artar. Allah kendisinden razı olsun. Sizde forumumuza hoşgeldiniz. Umarım bu okula bir katkı da siz yapabilirsiniz.

  • @4 Şubat üstadımız forumun emekli malzemecisidir. Bu detay gibi yüz kadar detayı bulur, çıkarır, kendini de bizi de beyin fırtınasına sevkeder, sonunda forumun başarısı bir miktar daha artar. Allah kendisinden razı olsun. Sizde forumumuza hoşgeldiniz. Umarım bu okula bir katkı da siz yapabilirsiniz

    Hoşbuldum Teşekkür ediyorum :)

  • Ekim ayının ortasındayız, geçen senelerde MGM eylül ortalarına doğru haritalarından sıcak simgelerini kaldırırdı. Şimdi ekim ayının ortasındayız. Yarın ve yarından sonra Adana ve Osmaniye 38 dereceye kadar çıkar demiş. Kendi konumumdan örnek vereyim, Aydın normalde bu zamanlarda gündüz 24-25, gece 12-13 derecelerde olurdu ancak 33-34 derecelerde geziyor ve gece sıcaklığı da 18-20 derecelerde. Uzun bir süre böyle devam edecek gibi ayrıca.

  • 921cf1908f2a9b.png

    Bu nasıl bir sonbahar nasıl bir ekim ayı anlamak zor. Ne yağış var ne soğuk var yani tarihi bilmesek sonbahar demeye şahit ister. Son yıllarda böyle değildi en azından yağışlar vardı bu sene o da yok. Sanki ters giden bir şeyler var gibi. Umarım sonu hayır olur.

    Bırak ekim ayında yapsın bunu bro Kasım'da yaptımı Aralık ayınada sarktımı o zaman daha da kötü etkiliyor insanları.

    Bu dönem daima yaşanmakta coğrafyamızda pastırma denilebilir mi bilemiyorum ancak bu tarihlerde bu hava koşullarını normal karşılamak lazım dileyelimde aralık ayının bir bölümünüde böyle kaptırmayalım.

  • Sevgili kardeşim elbette bu tarihlerde kış yapmasını zaten beklemiyoruz ancak sonbaharın da bir özelliği vardır ve o da yaşanmalıdır. Ayrıca pastırma yazı yalnızca kasım ayının ilk haftasını veya en fazla ilk iki haftasını kapsayan süreçtir. Ekim ayında pastırma yazı diye bir şey yok.

  • Zaten şu ana kadar adamakıllı yazdan çıkamadık ki. Eylül de dahil toplasan 1-2 sistem oldu o kadar. Onlar da ne kadar etkili oldu orası da tartışılır. Yani yaz aslında hiç gitmedi desem yeridir şu ana kadar sorun burada.

  • Ekim ayının ortasındayız, geçen senelerde MGM eylül ortalarına doğru haritalarından sıcak simgelerini kaldırırdı. Şimdi ekim ayının ortasındayız. Yarın ve yarından sonra Adana ve Osmaniye 38 dereceye kadar çıkar demiş. Kendi konumumdan örnek vereyim, Aydın normalde bu zamanlarda gündüz 24-25, gece 12-13 derecelerde olurdu ancak 33-34 derecelerde geziyor ve gece sıcaklığı da 18-20 derecelerde. Uzun bir süre böyle devam edecek gibi ayrıca.

    Osmaniye Ekim ayı, rekorunu tazeleyebilir.

  • Önceden benim bildiğim, Nisan, Mayıs ort 24 25 flndı. son senelerde 30 dan aşağı düşmez oldu, Ekim desen ort 22 23 flndı, yine aynı 30'ları zorluyor adeta.

  • Maalesef hocam. Yani her sabah kalktığımda güneşle uyanıyorum. Kendimi ekimde değilde ağustosta gibi hissediyorum. Hadi soğuğu geçtim yağış namına bir şey yok. Ve ufukta da doğru düzgün bir şey yok. Anormal bir mevsim yaşıyoruz.

  • Son 10 yıl hatta 5 yıl içerisinde bile İskandinav bölgelerinde alaska bölgerinde büyük farklılıklar var. Nehir olan yerlerin kuraklığı ilk göze batan yerler. Ciddi ciddi bu tehlikeyi yaşıyoruz artık. Kabul edelim ki 10 20 yıl sonra ülkemiz de kar yağışlı gün sayısı oldukça düşük olacak

  • Her şeyden önce Allah'ın Takdiri ama Bu durgun sürecin kışa yansımasını 2 şekilde bekliyorum.Ya cidden bir patlama yaşayıp kışın rekorlar kırabiliriz ya da 2014-2007 tarzı bir kış geçirebiliriz.(İç kesimler adına kuzey kesimler ve kıyı ege güzel yağışlar aldı.)