Beiträge von sarp_ozdogan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    AAM (Atmosferik Açısal Momentum) çerçevesinden bakılarak harmanlanmış bir uzun vade analizi..


    Önümüzdeki süreçte Sezonun en büyük pozitif Doğu Asya Dağ Torku görülebilir..Yani, muhtemelen büyük bir toparlanma göreceğiz. Bu yüzden dünyadaki en büyük dağ sıralarından bazılarına (Himalayalar, Moğol dağları ve Tibet platosu) inmesi muhtemel büyük bir +MSLP (ortalama deniz seviyesi basıncı) görülebilir .

    Ayrıca, mevsimsel uyumla birlikte baroklinik ve diyabatik zorlamaların maksimize edildiği yılın özel zamanına Yaklaşıyoruz. Pasifik jet uzantısı -> geri çekilme -> meridyen akış aşağı akışla sonuçlanır.Aslında bu, klasik bir hibrit + AAM, + PNA ve La Niña modelidir..


    Ayrıyetten ABD kıtasının New England bölgesinin yakınında ve doğu tarafının güneybatısında bulunan sırt, klasik La Niña MJO 5 etkisidir. Böyle bir modelde Stratosferik vortex (girdap) 'dan çıkan herhangi bir kısa dalga, Bölgede sırt oluşumunu destekleyecektir ve klasik La-nina mjo faz 5 etkilerini bize gösterecektir..


    ABD için kötü gelişmeler , Asya kıtasını ve Avrupa kıtasını heyecanlandırmaya devam ediyor.. Yakında negatif -EPO beklentim var.Dilerseniz bununla ilgili bir analiz de yapabiliriz


    Ne dediğinizi siz biliyorsunuz ben değil. Size kimse bana böyle hitap edin de demedi. Siz hitap etmeyi yada konuşmayı bilmiyorsanız karşı taraf sizi uyarır. Mesajım açık ve net yukarıda yazıyor. Başka şeyler peşinde çirpinmayalim.

    "Buyrun :) " da ki sizi rahatsız eden kısmı söyleyin o zaman bende özür diliyeyim..Ya da dikkat edeyim bundan sonra

    Eleştiri yapmak çıkışmak mı oluyor ? Kimseyi tanımam etmem o yüzden sorunum yok kimse ile :) Ansiklopedik bilgiler dediğiniz kısım değerlendirmem aslında biraz fazla detay sadece benim hoşuma gidiyor

    Hibrit La-nina kış mevsiminde normal şartlar altında erken ssw ihtimali doğurur.Fakat bu seneki şartlar dolayısıyla (şartlara 2020/2021 Kış tahminimden ulaşabilirsiniz) ssw lerin kışın geç safhalarında gerçekleşeceğini öngörüyorum.Ocak ilk yarısından itibaren ssw ihtimallerini kovalayacağız..Arşivler incelendiğinde Karma La-nina'lı kışlarda ssw lerin displacment (kaydırma) tipinde gerçekleştiği ço



    download.jpg


    Bu paragrafı yazma amacım, Sizlere Ocak ayının ilk yarısında dramatik bir stratosfer hadisesi beklemediğimi kanıtlarıyla açıklamak içindi..Ocak ayında genel olarak ülkemizin kuzeyini etkileyen sistemler beklediğimi açıklamıştım.Fakat bunun öncesinde bir omega blokajı alacağımızı da belirtmek isterim.kisspng-omega-sa-symbol-greek-5ac0614ebedf89.4834529015225572627818.jpg


    Bunun sebeplerini,bilimsel olan tüm sebepleriyle açıklamak istiyorum.İyi okumalar :)



    --ELİASSEN PALM --


    Eliassen Palm'in ünlü makalesinde analiz edilen iki vektörü ve türevlerini ele aldım ve dönmeyen iki boyutlu dikey dilim modelinde inceledim.Elde edilen vektörlerin ikiside yarımküre içinde yatay olarak seyir izliyordu fakat iki vektör birbiri ile alakasızdı..İlk sonucumuzda bu basit sistemin çünkü bu basit sistemde bölgesel ortalama akış ivmesi Her iki sonuç da dikkate değer. İlki hemen alakalı
    çünkü bu basit sistemde bölgesel ortalama akış ivmesi , ikincisi ise "Reynolds stresi"... bu durumda Eliassen Palm’in ilk sonucu netleşiyor .. Belirttiğim varsayımlar altında, ortalama akış aslında
    hiçbir yerde hızlanmadı! Bu tür ifadeler o zamandan beri önemli ölçüde "hızlanmayan koşullar" olarak bilinir hale gelir.Eliassen Palm'in hiçbir vektörü veya çalıştırması için önemli bir bulguya rastlanmadı ve atmosferin dengesinde herhangi bir değişikliğe uğramadı..


    Açısal momentum ocak ayında dalgalı bir seyir izleyebilir..Örneğin , Gwo grafikleri tahminen ilk çember içinde, sonra ise 5 ve 6.fazlar üzerinde ilerleyecek ve negatif dağ torku kümeleri oluşturacaktır.Aslına bakarsak beklediğim omega blokajı gerçekleşirse ardından gelecek sistem yön olarak kararsız bir ilerleyişe sahip olacaktır.. Bunun için üstünde yürüdüğümüz bölgenin enlem-boylam olarak bulunduğu konum aralığını inceleyeceğiz..


    Sibirya yükseği ve Momentum :


    Sibirya yüksek basıncı ile Walker dolaşım hücresi ile yüksek korelasyon vardır.Fakat bu kısma gelmeden evvel daha temel düşünmeliyiz..Momentum akısı enlemlerimizde negatif olursa sistem gelebilir.Fakat bunun nasıl oluşacağı daha önemli (bkz.açısal momentum ve günün uzunluğu)..walker dolaşım hücresi için okyanus üzerinde gerçekleşen siklonları dikkatle inceliyoruz ve bölgede rekor fırtına hücresi gelişimi olduğunu tespit ediyoruz (bkz. Fırtına sezonlarnın kuzey yarım küre kışına etkileri) muhtemelen geçtiğimiz 3 seneye göre sibirya ile aralında daha yüksek korelasyon kurabileceğiz.Sibirya yükseği daha fazla rahatsız edilecek.Fakat dinamikler daha çok ocak ayı sonunda ve şubat ayında hareketli olacak gibi duruyor..Bölgesel veya yöresel analizleri yakın vadede incelemek dinamikler için daha sağlıklı bir sonuç elde ettirecektir..Fakat ocak ayı genel görüntüsünü karmaşanın içinden çok net bir şekilde olmasa da görüntülemeyi ve simüle etmeyi başardık..


    Hazırlayan: Sarp Özdoğan

    //OCAK AYI TAHMİNİ 2021

    Ocak ayında Marmara ve Karadeniz bölgesinin tamamında mevsimine göre etkili soğuk ataklar bekliyorum. Ocak ayı genelinde sıcaklıklar keskin iniş ve çıkışlar izleyebilir.. Ocak ayında beklenilen etkili sistemlere gelmeden önce, sıcak havalar hakim olabilir.. Fırtına öncesi sessizlik tadında havalar yaşayabiliriz

    Ege bölgesinde genel olarak mevsim normallerinin biraz altında (kurak değil) yağış anomalisi bekliyorum. Sıcaklıklar Marmara ve Karadeniz'de olduğu gibi keskin iniş ve çıkış yapmayacaktır bu bölgemizde.. Fakat kuzey bölgelerine gelen soğuk havalardan da yararlanabilir bu bölgemiz

    Doğu Anadolu zaten her halükarda kar yağışı alabilen bir bölge. O yüzden burada yağış anomalisini tahmin edeceğim..Yağışlar genel olarak mevsim normallerinde (bazı bölgeler fazla olmamak şartıyla bu sınırın üstünde veya altında kalabilir) olacaktır.Karadeniz bölgesi ne kuvvetli sistemler geldikçe bu bölgede extreme koşulların yaşanılması kaçınılmaz olacaktır.

    İç anadolu mevsim normallerinin bir tık altında sıcaklıklar ve mevsim normallerinde yağışlar alacağı bir ocak ayı geçirebilir..Bu bölge de coğarafik yapısı gereği , bölgeler arasında sıcaklık ve yağış farklılıkları olabilir.

    Bu yazıda önerilerinizi dikkate alarak bilimsel hiç bir terim kullanmadım. Ocak ayı analizimin bilimsel olarak detayı ve analizini bu akşam blogumda paylaşacağım. Meraklı ve detay seven arkadaşlar okuyabilirler..


    ya berkayda zaten ssw var dıye yaygara kopartmıyor..paylasmıs ıste..ssw cok guclu olsa bıle,ülkemıze etkılerının ne olacagını yınede bılemıyoruz zaten..soguk bır kıs ıcın ılla ssw olmasıda gerekmıyor zaten..basınc dızlımlerının uygunlugu 1. sart.ha bır de sogugun merkezının de yeterı kadar soguk olması lazım..bıze ınene kadar ısınıyor.tabı bu merkez sıbırya kokenlı degılse.bızım cografyamızda cok zor konular.bır cok parametrenın aynı anda uygun olamsı sart maalesef.kuresel ısınma da tuz biber zaten her seye.ben su an kar derdınde degılım maalesef..yagıs olsun yagıs..ısterse 20 derece olsun ama uzun surelı yagıslara ıhtıyacı var ulkenın..toprak suya doysunkı barajlara sıra gelsın.

    Ssw nin etkilerini konuşmuyorduk zaten..Arkadaşı tanımam etmem düzeyli bir eleştiri yapıyorum bende..Haritada ssw diye işaretleyip paylaştığı için söylüyorum..Yoksa biliyorum ssw'nin etkilerini :)

    Elinize sağlık ,

    Ancak Tüm tahmin verileriniz Gfs üzerinden olduğu için sonuçlarınız/çıktılarınız da Gfs’ye uyumlu olacak doğal olarak.

    Oysa ki Mjo dahil tüm verileri farklı modeller de yorumluyor ve örtüşmüyorlar , onun için çıkardığınız sonuçlara katılamıyorum

    Terim kullanmamadan şikayetçi pek çok insan olduğundan detaylı tahmin yazmadım.Fakat oluşturduğum (daha doğrusu türettiğim) matematiksel veriler gfs ile benzer seneryolar çıkarttı.Ben de sade olsun diye direk Gfs üzerinden paylaşım yaptım :)


    Zonal U rüzgarlarının yavaşlamasına bağlı olarak gevşeyen kutup hücresi, enlemlerimize ve yakın coğarafyamıza etkisi az da olsa bir soğuk salınım ihtimali doğuruyor.. (Etkisi az=kıyılara kar ihtimali düşük)


    Mjo endeksine bakarsak Güney Pasifik havzasının aktif kalacağını işaret ediyor fakat etkisi çok az..Çoğu zaman ise çember içinde.Bu durumda etkisini neredeyse hissetmeyeceğiz..


    Şartlar böyle iken POLAR VORTEX>MJO diyebiliriz..

    Emeğinize sağlık.Fakat 60N'de ki U rüzgarlarına da bakmanızı tavsiye ederim.Kasım'ın ilk yarısı Ülkemiz enlemlerine Gfs'nin gösterdiği Lacivert renklerin inmesi pek mümkün gözükmüyor :)

    -- 2020-2021 Kış Tahmini --

    ÖZET /// Önümüzde ki kış sezonunda doğulu Qbo bekleniyor.Bu sene içinde logaritmik bir düzen yok fakat 0 derece enlemlerinde 10hpa da ki rüzgarların patterni düzensiz bir doğulu Qbo yu işaret ediyor..

    Nino 3.4 grafikleri negatif SST anomalileri veriyor.Bu da negatif ENSO'dur..Bu da hesaplarıma göre (fotoğrafı aşağıda mevcuttur) 2020 yazından başlayarak bir daha ki yaz sezonuna kadar (şimdilik) bir la-nina beklentisi oluşturuyor.
    Doğulu Qbo ile La-nina Kuzey Pasifik'in subpolar bölgesini sıkça rahatsız ettiği saptanılmıştır.Büyük Ssw'ler Nötr Enso'dan çok El'nino ve La-nina kışlarında görülür.(1979-2010 yılları arasında 1995/1996 hariç her La-nina kışında en az bir ssw olmuştur)


    Doğulu Qbo'da gezegensel ölçekli dalga-1 akısının arttığı tespit edilmiştir..Bu nedenle ENSO'nun sıcak ya da soğuk tarafta olması QBO ya bağlıdır..(Doğulu Qbo Batılı Qbo ya göre polar vortexi daha az rahatsız eder)

    *Doğulu Qbo'da Kışın erken safhalarında kuvvetli dalga-1 jeopotansiyel yükseklik genliklerinin oluştuğu saptanmıştır..

    La-nina kışlarında Troposferden yayılan dalga aktivitesi stratosferde kırılarak polar vorteksi yavaşlatır.Troposferden orta dalgalara stratosfere yükselen yukarı dalga yayılımı ve bunun sonucunda ortaya çıkan dalga kırılması ayrıca daha güçlü bir meridyonel sirkülasyona ve dolayısıyla daha zayıf bir kutup girdabına yol açacaktır.

    Önümüzdeki kış sezonunda Mjo fazlarının etkisi farklılaşacaktır.Mjo olayları ve fazları,gerçek zamanlı çok değişkenli RMM endeksi ile belirlenir.Mjo faz 3 civarında Mjo ile ilgili konveksiyon Ekvator-Hint Okyanusu üzerinde aktif olur.Girdap yer değiştirme SSW'si için Kara ve Ekvatoral Batı Pasifik üzerinde negatif OLR anomalileri merkez tarihten 30 gün önce zayıftır..Bu tip yer değiştirme SSW lerde mjo faz zirvesi olaydan 13-24 gün önce faz 4 tür..

    Doğu Qbo'da Mjo fazları çok daha kuvvetlidir..


    Ssw'ler La-nina kışlarında El-nino ya göre daha geç gerçekleşir..(Ocak sonları-Şubat-Mart)..(El-nino da Kasım Aralık)
    Bu sene daha çok negatif eddy ısı akısı,Negatif endeksler , Daha zayıf polar vortex ve ESE (aşırı stratosferik olaylar) görme ihtimaliz yüksek.

    Bu kış kutupsal yapı olarak 1975/1976 1985/1986 2004/2005 2008/2009 ve 2017'ye benzerlikler içerebilir(%100 benzerdir demiyorum..)
    2021 kışında ülkemizde daha çok karadeniz ve trakya başta olmak üzere normallerin bir-iki tık altında sıcaklıkla geçebilecek bir kış bekliyorum.1 ya da 2 kere sert bir sistem ülkemizi ziyaret edebilir.Fakat bu kış geçtiğimiz 2 seneye göre zayıf bir kış geçiren ABD'nin çok daha aksiyonlu bir kış yaşayacağı ihtimaller dahilinde.Bu sezon bizi sinirden ağlatıcak sinoptikler görmemiz de mümkün..Fakat en az 1 tane "Oh be 3 senenin acısı çıktı" diyebileceğimiz bir sistem bekliyorum..


    Şimdilik bu kadar.Elimden geldiğince sadeleştirdim.Emin olun tahmin yapmaktan daha zor oldu bu.istek olursa bilimsel detayına değiniriz.Matematiksel işlemleri istek olursa yorumlarda paylaşacağım.İnsanlar bu işlemleri pek takmadığı için şimdilik sadece forumlarda paylaşacağım...


    Kullanılan makaleler:
    Faydanılanılan makaleler;

    El Nino , La Nina ve stratosferik ani ısınma;Gözlem kaydına göre yeniden değerlendirme

    Amy H.Butler

    Lorenzo M.Polvani

    Poleward eddy ısı akısı anomalileri ile Arktik deniz buzu kaybı ile bağlantısı

    Kazuhira Hoshi

    Jinro Ukita

    QBO salınımının Ekstratropiklere Etkisi

    Alexander Ruzmaikin

    Joan Feynman

    Kuzey Yarımküre polar vorteks yer değiştirme ve bölünme ile stratosferik ani ısnması Madden Julian Salınımı ve Quasi Bienal Salınımım Etkisi

    Chuanxi Liu

    Baijun Tian

    El Nino , La Nina ve stratosferik ani ısınma;Gözlem kaydına göre yeniden değerlendirme

    Amy H.Butler

    Lorenzo M.Polvani

    Poleward eddy ısı akısı anomalileri ile Arktik deniz buzu kaybı ile bağlantısı

    Kazuhira Hoshi

    Jinro Ukita

    QBO salınımının Ekstratropiklere Etkisi

    Alexander Ruzmaikin

    Joan Feynman

    Kuzey Yarımküre polar vorteks yer değiştirme ve bölünme ile stratosferik ani ısnması Madden Julian Salınımı ve Quasi Bienal Salınımım Etkisi

    Chuanxi Liu

    Baijun Tian

    Kullanılan parametreler:QBO rüzgarları/ENSO/11 Yıllık güneş döngüleri/Brewer-Dobson Sirkülasyonu/MJO/Gezegensel dalgalar 1 ve 2




    NOT : Bu tahmin 10 Mayıs'ta oluşturulmuş olup bu forumda üzerinde değişiklik yapmadan paylaşıyorum..QBO'nun yönü dışında henüz yanılan bir tahmin yoktur..

    DOĞULU QBO BEKLENTİSİ ...



    Doğulu Qbo bilidğiniz üzere Ekvator bölgesindeki rüzgarların (Qbo) Corolois kuvvetine karşı zıt yönde ilerlemesidir.İki rüzgar birbiri ile kafa kafaya verince vektörler yolundan şaşarak kuzeye doğru ilerlemeye başlıyor.Kuzeye ilerleyen vektörler (Kış Mevsiminde) Kutup vorteksini ısıtıyor.Bu da Ssw, Yer değiştirme veya Split'e neden oluyor.İşin terimsel kısmı bir yana bu sene kuzey kutup bölgesi kışa hareketli bir giriş yapıyor.Negatif Nao'nun da etkisi ile kışın ilk yarısına yakın bir kısmı Batı Avrupa odaklı geçecek diyebiliriz.Negatif Nao kesin değil fakat bir avıcının 5 metredeki hedefi ısklaması kadar düşük bir ihtimalle değişecektir..

    @4 Şubat üstadımız forumun emekli malzemecisidir. Bu detay gibi yüz kadar detayı bulur, çıkarır, kendini de bizi de beyin fırtınasına sevkeder, sonunda forumun başarısı bir miktar daha artar. Allah kendisinden razı olsun. Sizde forumumuza hoşgeldiniz. Umarım bu okula bir katkı da siz yapabilirsiniz

    Hoşbuldum Teşekkür ediyorum :)

    Mevsimlik tahminimde küçük ama etkisi bir o kadar büyük bir revizasyon daha yapmak zorundayım.Ağustos ortasında beklenen Batılı Qbo doğuya meyil ederek son güncellemede "Doğu'lu Qbo" dediğimiz şekli aldı.""Negatif QBO Mjo 8-1-2 fazları ve Negatif Nao eğilimi yaratma gibi etkileri mevcuttur (The MJO, Atmospheric Angular Momentum and the Length-of-Day)""


    ENSO bazlı Qbo'ya bakacak olursak Dipolar Grönlad Blokajı, Doğu Avrupa odaklı bir kış mevsimi (A Synoptic–Dynamic Model of Subseasonal Atmospheric Variability) demektir...