Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
    • Offizieller Beitrag

    Öğle bahsettiğim konuyu GFS yine yaptı, uç çıktı veriyor sonrasında büyük bir 'R' geliyor.

    Akşam çıktısında, öğleki senaryolardan eser yok. Yerinde yeller esiyor, ortalamada yükselmiş buyrun. Burdan olumlu anlamda değişme ihtimali epey düşük.

    ----


    Bu arada hafta sonu gelecek sistemin gücü, geçtiğimiz hafta yaşadığımız sisteme göre biraz daha soğuk ancak çok daha az yağışlı versiyonu gibi görülüyor. Önceki sistemde kar yağışı sınırı ortalama 300 rakıma kadar inmişti; bu sistemde ise yağış alan yerlerde kar sınırının neredeyse deniz seviyesine kadar düşebileceği olasılığı yükseliyor.

  • Bi günlük ufak bi acaba dedik ama yine de şişen yüksek basınçlı senaryo maalesef her zaman gerçekleşen senaryo oluyor. Ortalamalar cidden umut vericiydi ama ısrarla ecmwf nin vermemesi akşam da gfs nin çarkı gerçekleri sanki yüzümüze çarptı biraz. Mart mucizesi bekledik ama bu kış beni bırakın da gideyim artık der gibi.

    • Offizieller Beitrag

    -Jupiter- hocam senaryolar hiç kötü değil R yapmış hali bu olmamalı

    R yapmış hali tam olarak budur. Benim söylediğim genel olarak GFS'de ki bu tutarsızlığı ifade etmekti, öğleki senaryolar ile akşamın arasında büyük fark var bunu inkar etmeyelim. ECMWF halen aynı kafada mesela, daha stabil gidiyor. Yıllardır burda hep beraber sistem kovalıyoruz, vade yaklaştıkça kaç sistemin etki gücünün iyileştiğini gördük ki zaten? 10 sistem geliyorsa 9 u derlenip toparlanarak törpülenerek geliyor (ki normal olan beklenilen de budur).

    Hele birde söz konusu Kafkas riskiyse, bir kere kaçtı mı daha batıya sapma ihtimali imkansız değil ama çok zor. Ucundan ne koparabilirsek kâr modu oluyor genelde, tecrübeyle sabittir.

  • R yapmış hali tam olarak budur. Benim söylediğim genel olarak GFS'de ki bu tutarsızlığı ifade etmekti, öğleki senaryolar ile akşamın arasında büyük fark var bunu inkar etmeyelim. ECMWF halen aynı kafada mesela, daha stabil gidiyor. Yıllardır burda hep beraber sistem kovalıyoruz, vade yaklaştıkça kaç sistemin etki gücünün iyileştiğini gördük ki zaten? 10 sistem geliyorsa 9 u derlenip toparlanarak törpülenerek geliyor (ki normal olan beklenilen de budur).

    Hele birde söz konusu Kafkas riskiyse, bir kere kaçtı mı daha batıya sapma ihtimali imkansız değil ama çok zor. Ucundan ne koparabilirsek kâr modu oluyor genelde, tecrübeyle sabittir.

    Kafkasdan sistem çalmak zordur tabiki ama hâlâ bir sürü senaryo olması ne kadar tutarsız olsada demekki denemiş o şanslarda var ecmwf tarafına gelirsek en başından beri sekmedi

  • 8-9 mart'ta gfs nin az çok verdiği salınım, ecmf de esamesi bile yok,

    iyi güzel gfs de dehşet senaryo varda ecmf yanından bile geçmiyor, her ne kadar zaman zaman birbirine zıtçık düşseler de bu kadar kısa sürede böyle fark olmaz ve ben gfs gibi gelmeyeceğini ecmf ye de benzemeyeceğini ancak çok ufak bir mucurum ile devam edeceğini düşünüyorum

    çünkü aleyhimize ne varsa her zaman oraya çekerler kendilerini,.

    keşke 100 km kuzeyde olsaydık:) ya da basınç alışkanlıkları şöyle aşırı güzel bir bize yarayan kışlar yaşasak

  • gfs gece günceli 78. saatte belli etti bozmasını akşama göre daha doğulu geliyor yani yatın aşağı bozma korelasyonu başladı...

    bu gece itibariyle de artık 2026-2027 kış mevsiminin hiç değilse bir iki sahil dibi sistemlerine dönüşmesi dileğiyle temennide bulunuyorum,

    rakım sistemlerine devam her yer mucurum ve mucurumun yavruları ile doldu, çok kötü oldu, hayırlısı artık...

    Einmal editiert, zuletzt von B230S80 (5. März 2026 um 01:03)

  • güya bu kış akdeniz aktif idi üstten bişey çeker eder dedik ama olmadı, olmuyor aga atmosfer zıtlandı bizi

    ayrıca haftalık tahminlerde mn altı gösterilmemiz mucurum dan başka bişey olmadı

    yine kuzey kuzedoğumuzdaki aşırı soğumanın ordan illaki bi şey koparırız akar kaçar gelir koridor oda salon vs ilişkiside resmen boşa çıkmış oldu ne akıyor ne kokuyor, sıfıra sıfır elde var mucurum, bundan sonra böyle bir beklenti üzerine umut bağlamamalıyım.

    kısacası guduklama yoksa sistem de yok o guduğu görmeliyim:)

  • Buradaki arkadaşlar o kadar çok uğraştı ki gece gündüz verilen emeğin karşılığı bu olmamalı ama elden de bir şey gelmiyor birisi demişti sanırım kış nasıl başladıysa öyle gider diye cidden de öyle oluyor :)