İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Altay Kar Fırtınası) - 2025

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Selamlar herkese.

    Radarda kütlelerdeki batılama eğilimini siz de fark etmişsinizdir.

    Bu göz çok yaklaştı anlamına geliyor hatta ben yazıyı yazarken üstümüzde bile olabilir. Göz geçip gittikten sonra en batıdaki kütleler yavaş yavaş doğulama eğilimine girecek (bu gece yarısından itibaren). Fakat karada pek ilerleyemeyebilirler bu ihtimali BOLAM gibi sınırlı alan modellerinde görüyoruz bu sebeple en başından beri beklentiyi düşük tutmanızı öneriyordum (Saate +3 eklemeyi unutmayın UTC olduğu için).

    Sadece BOLAM ile sınırlı kalmayalım aynı zamanda Hermes-WRF modeli de bu gece kayda değer bir yağış beklemiyor yarın sabah-öğle aralığında başlıyor yine aksiyon.

    Yarın ikindi vaktinden sonra ise 2. göz Icon'a göre Kandıra-Sakarya arasından, Arpege'e göre ise yine Boğaz hattından bir AB alanı hemen ardından 3. bir AB alanı da Sakarya-Zonguldak arasından (kabaca Düzce diyebiliriz) giriş yapıyor.

    Icon'a göre baz alırsak sahillerdeki sıcaklık sıkıntısının yanı sıra gözün batısında kalmak akşam saatlerinde minik bir avantaj oluşturabilir Bermuda, Boğaz hattı ve doğusu için (Bermuda'nın batısında yağış gözükmüyor şu anlık).

    Arpege'e göre ise Binkılıç, Çatalca ve Silivri'nin yüksek kesimli bölgeleri ve tabii ki Bermuda (Arnavutköy özellikle) hariç kar beklemek pek doğru olmayabilir.

    Bu gece ilk yarış bitiyor kimin kazanacağını göreceğiz, yarın sabahtan ise 2. yarışı izleyeceğiz. Keşke 850 daha yüksek olabilseydi de kar için daha heyecanlı olabilseydik ama en azından bu anlık oluşan AB'ler açısından tecrübe kazanıyoruz.

    Bu arada Hermes-WRF ve BOLAM modelini yarın akşam için paylaşmadım çünkü BOLAM şu anda en güncel veri (akşam çıktısı) ancak yarın sabah çıktısını bekleyeceğim onlar için yine değerlendirmesini yaparız. Ayrıca fotoğraflar sebebiyle uzun bir yazı oldu burada noktalandırayım bu gece ve yarınki değerlendirmemi.

    İllaki takip etmek isteyen gececiler olacaksa takip edeceklere iyi takipler ve herkese iyi geceler diliyorum.

  • Hocam gözün şehiri terk etmesi sabahı bulur gibi duruyor zira Arpege modeli yağışın doğulamaya başladığı saati öğlen gibi vermiş attığınız görselde de anlaşılacağı gibi. Bu gece yarısı biraz erken bir vakit aralığı olabilir çünkü çok yavaş ilerliyor basınç alanı. Yani ikinci periyot yarın saat 10'dan sonra başlayacak gibi bence.

  • mgm tüm istanbul için kar ikonlarını koymuş. en azından anadolu yakası için ( ümraniye, sancaktepe, çekmeköy, beykoz için) kar söz konusu olamaz mı? 2-3 cm örtü mesela.

    12 Şubat Çarşamba
  • Bu arada 2. Oluşacak AB alanı da bugünki ile neredeyse aynı rotayı izleyip Boğazın tam ortasından giriş yapabilir. Bu gece ve yarın öğlen arasındaki periyot İstanbulun bazı kesimleri için tam olarak bilinmezler karmaşası, iki bilinmeyenli bir denklem gibi geçecek.

  • Güneşli ' de gündüz yağan kar gece sulu kara çevirdi gece ortalık kopar derken hüsranı yaşıyoruz.

    Tutan karda çatılarda eridi. Çok ilginç bir sistem gerçekten :(

    ull geçtiği için nemlilik tavan yaptı yer yer 90-95 bandında ve 850 hpa 2 derece arttı sistemin yağışla beraber en soğuk anı bu sabahtı zaten. Ben halen neden ull takip ediliyor anlamıyorum bu arada yarın ki tatili de saçma buldum açıkçası öyle ıslak kar yada böyle 1-2 derecelerde sınırda değiliz baya baya 4-5 derecelerde olucaz ilginç doğrusu.

  • Arkadaşlar Peki Size sormak istiyorum Tabiki değişime açık Biliyorum 15 şubat sistemi nasıl gidiyor Sağlam şeklinden bahsediyorum ? Haklı olarak yarınki sistemdeyim veya sistemcik ancak Baya sayfalardır Tüm gün bakıyorum son saatlerde haklı olarak yazılmadı.

    ÇOK Olumsuz bir durum var mı acaba ?

    Teşekkürler .

  • ull geçtiği için nemlilik tavan yaptı yer yer 90-95 bandında ve 850 hpa 2 derece arttı sistemin yağışla beraber en soğuk anı bu sabahtı zaten. Ben halen neden ull takip ediliyor anlamıyorum bu arada yarın ki tatili de saçma buldum açıkçası öyle ıslak kar yada böyle 1-2 derecelerde sınırda değiliz baya baya 4-5 derecelerde olucaz ilginç doğrusu.

    aynen katılıyorum

  • Kış bu gece itibari ile sona erdi şahsım adına..

    Bizleri bilgilendirmede geçen değerli üstadlara teşekkür ederim. Şahsım adına 2024 den güzeldi. Konumumda havada da olsa, sulu da olsa kar gördük. 2026 kışı da 2025 kışından güzel olsun dilekleirmizi şimdiden sunalım.

    kaçıncı kez bitirdin saysana, valla çok merak ettim:hfyeni (18):

  • Hocam gözün şehiri terk etmesi sabahı bulur gibi duruyor zira Arpege modeli yağışın doğulamaya başladığı saati öğlen gibi vermiş attığınız görselde de anlaşılacağı gibi. Bu gece yarısı biraz erken bir vakit aralığı olabilir çünkü çok yavaş ilerliyor basınç alanı. Yani ikinci periyot yarın saat 10'dan sonra başlayacak gibi bence.

    3. göz işi ekstra gibi duruyor, Arpege kazanırsa havada kar ihtimali bile zorlaşıyor zaten azken.

  • Kışı bitirmenin bir anlamı yok. Kış, 21 Mart'a kadar iyi kötü devam edecek. Kimsenin karalar bağlamasına da gerek yok. En güzel örneğini bu sabah gördük; Avrupa Yakası harika bir yağış aldı. Bence yarın da güzel bir yağış alırız diye umuyorum.

    bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir yiğidi, bir yiğit bir memleketi kurtarır.

  • Kışı bitirmenin bir anlamı yok. Kış, 21 Mart'a kadar iyi kötü devam edecek. Kimsenin karalar bağlamasına da gerek yok. En güzel örneğini bu sabah gördük; Avrupa Yakası harika bir yağış aldı. Bence yarın da güzel bir yağış alırız diye umuyorum.

    2022 marttaki vortexi de 10-15 mart arası aldık. En kötü o tarz bir şey alırız gibi.