İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ECWMF akşam güncellemesinde Akdeniz AB'si şöleni yapmış. Özellikle güçlü AB'lerden biri kutup soğuğunu üstümüze çekmiş ve cephe yağışı + DEK şov çıktısı göstermiş.

    Aslında 2 güncelleme üst üste yapıyor bunu. Bu da Aralık ilk haftanın aksiyonlu geçebileceğine dair ihtimaller sunuyor. Henüz diğer modellerden destekleme göremedik her ne kadar GEM ve ICON çıtırından bu akşam güncellemelerinde göstermiş olsalar da (istikrar önemli).

    Bu ilk haftayı takip etmek lazım enteresan şeyler çıkabilir. Tabi vade halen uzun.

    00z 500hPa Anomaly

    12z 500hPa Anomaly

  • karkolik furkan aylık tahminlere de benzer bir çıktı.Bu patentlerde yağış bol oluyor ama genelde kar için saç baş yoldurabiliyor.

    Zaten bilerek kar kelimesi kullanmamaya çalıştım hocam çünkü vade zaten erken ayrıca dediğiniz gibi bu tür derin AB sistemlerinde kar beklemek için ilimizde Ocak ve Şubat'ı beklemek gerek.

    Aksiyonu bol demek daha doğru olur yani.

  • Gerçekleşen en düşük sıcaklıklar;

    İstanbul, Silivri, SİLİVRİ ORMAN SAHASI-2,7
    İstanbul, Şile, ŞİLE/İSAKÖY1,0
    İstanbul, Büyükçekmece, BÜYÜKÇEKMECE1,0
    İstanbul, Çatalca, ÇATALCA1,0
    İstanbul, Pendik, PENDİK/ÖMERLİ BARAJI2,0
  • Jack Snow soğuması lazımki gelen soğuklar kırılmasın.Nice efsane potansiyelli sistemi denizlerin sıcak olması nedeniyle ufak detaylarla kaçırdık.Şuan iyi gidiyor önceki yıllara göre.

    Denizlerin sıcak veya soğuk olmasının avantaj ve zararları var. Örneğin deniz sıcak olursa, daha fazla yağış demekken bir yandan da soğukların kırpılması demek. Ha deniz soğuk olursa bu seferde daha kaliteli soğuk demekken. Yağışın daha az olması demek.

  • Denizlerin sıcak veya soğuk olmasının avantaj ve zararları var. Örneğin deniz sıcak olursa, daha fazla yağış demekken bir yandan da soğukların kırpılması demek. Ha deniz soğuk olursa bu seferde daha kaliteli soğuk demekken. Yağışın daha az olması demek.

    İşte bu yüzden Karadeniz Tamamen Kara parçası ile kaplansaydı diyorum. Düşünsene Sibirya veya Polar Vortex'ten kopacak parçalar direkt karadan kırpılmadan -20 ler gelecek ve peşinden, Ege de daha fazla Deniz alanı olması durumunda tepkimeye bağlı olarak daha fazla Derin Siklonik Kar fırtınaları görebilirdik.

  • Sabah 6-7 sularında şehrin batısından sokulacak yağışlarımız, modellerin gösterdiğine göre balkanlardan uzanacak soğukların bir süre önünden sürüklenecek. Bu da ara sıra yaşadığımız soğuk ve yağışın çakışmaması durumunu yaşatabilir. Geçtiğimiz günlerin model çalıştırmalarının tamamında şehrin en batısı net kar yağışları ile görünüyorken şuan GFS harici (ciddiye almam) hiç bir model batıdaki 400-500m rakıma bile kar yağışını yetiştiremiyor.

    Şehrin doğusunun yüksek kesimleri için ise (300m üzerindeki tepelik alanlar) modeller, saat 12-13'ten sonra örtü oluşturmayacak türde kar yağışları bekliyor. Don sınırı için model tahminleri hala 600-800m altına düşmüyor.

    6 OCAK 2017 hocamın yukarıda belirttiği gibi, yağışın kuvvetli olduğu anlarda nemlilik üst düzeyde olacağından 1.5 2 derecede bile yağmurun devam etmesi olasıdır. Diğer sistemlerde yoğun yağış sırasında dikey hareketlilik ile sıcaklıkların düştüğünü gözlemlemiştik. Bunu yine bekliyorum ancak sıcaklıkların kar seviyesine inebileceğini sanmıyorum.

    Şehrin en batısı hakkında henüz çok fazla tecrübeye sahip değilim, geçtiğimiz iki yılda bu tip sistemlerde doğrudan konuma giderek gözlem yapmıştım. Buna dayanarak çok emin olmamakla beraber, modelleri baz alıyorum ve şehrin en batısının yüksek kesimlerinde bile (binkılıçın en yüksek kesimleri hariç) kar beklemiyorum. (Çatalca Radar Sahasında yağış sırasında 1 derece ve altını görürsek bunun aksinin yaşandığını kabul edebiliriz.) Şehrin iç kesimlerinin en yüksek semtlerinde havada kky/kar ihtimalini zayıf ancak imkansız değil olarak değerlendiriyorum. Doğu kesiminin en yükseklerinde saat 15'ten sonra nemlilik azalmasıyla havada kar beklenebilir. Aydos için ise lapa lapa kar yağışının sulu bir örtü oluşturabileceğini düşünüyorum.

    Yukarıda yaptıklarım cephe yağışı için geçerli. Akşam saatlerinden itibaren karadeniz çalışmaya başlayacak. Onun analizi için daha erken. Ama doğu kesiminin yüksek semtleri için olasılıklar daha yüksek görünüyor.


    Selam arkadaşlar,

    Sistem girişinden önceki gün yaptığım tahmin üzerinden alıntılayarak ufak bir analiz yapmak istiyorum. Yazıdan sonra gelen güncellemelerde özellikle GFS, icon.eu, arpege ve ECMWF kıyılar da dahil olmak üzere anadolu yakasının doğusundan itibaren kar vermişti. Bu güncelleme ile yine pek inanmamakla beraber "ulan acaba" diyerek cuma gece yola çıkarak Pendikteki arkadaşıma kalmaya ve sabahı beklemeye gittim.

    Yaptığım analizlerin dayandığı modellemelerde il geneli için 200-250m bile kurtarmayacak durumda, şehrin en doğusu ise kısa süreli görsellik yaşayacak şeklindeydi. Sonraki güncellemelerde ise kıyılara kadar kar görünüyordu. İzlanda kökenli bir sistem olması, ve daha kasım ayında olmamız sebebiyle bu tahminin çok abartılı olduğunu düşünerek sabaha karşı Çatalca Radarı izlemeye aldım. Sabah soğuma girdiğinde ve en sert yağışların altında bile Çatalca Radarı 2.5 ile 3 derecelerde görünce modellerin bu taraf için beklentilerinin ne kadar doğru olduğunu ve aslında doğu kesim için de beklentiyi hepten azaltmak gerektiğini düşündüm.

    Buraya bir parantez açmak istiyorum. GFS'nin bu sistemde kazanan olduğunu ilan eden çok kişi gördüm ancak GFS tüm çalıştırmalarında boğaz hattı haricinde hem doğu hem batı kesimde kar gösterdi. Şimdi şunu hatırlamak gerek ki GFS istanbulu sadece bir kaç kare olarak görebiliyor (düşük çözünürlük). Orta kesimindeki düşük rakım (boğaz hattı) harici azıcık rakımı olan tüm bölgeleri kar gösterdi. Ancak gördük ki en soğuk batı kesim bile hiç bir şekilde kar alamadı. Model çözünürlüğü olarak çok detaylı olan Arpege ve icon.eu (bölgede 400m olarak değerlendiriği noktalar var) bile hiç bir konuma kar vermedi. Nitekim gerçekleşen de bu oldu. O yüzden bu yanlış algıyı değiştirelim.

    Saat 11 civarı anadolu yakasında sert yağışlar başladığında sıcaklıkların bir başka şekilde gerilediğini gözlemledim. Gerçekten de modellerin gösterdiği gibi en azından havada kar alınacak gibi gidiyordu. Ve saat 12 sularında inanılmaz bir şekilde Pendik sahilde kuş başı şekilde lapa lapa kar başladı. Hatta öyle yağıyordu ki inceden sulu bir örtü oluşturuyordu. Ben de hızlıca yola düştüm ve sırasıyla size gözlemlerimi yazıyorum.

    30m rakımdaki pendik koprüsünde yollar harici örtü oluşuyordu.

    100m rakımda yollarda da örtü başlamıştı ancak bir yandan da eriyordu.

    200m rakım pendik spor tesislerinde yollarda birikim vardı.

    250m rakım eski evimin olduğu orman yolunda yollarda 7-8cm kuru bir örtü vardı. (aydostan doğudan rüzgar akımı alan bir konum, bölgenin en soğuk yerlerinden)

    300m rakım aydos köyünde (doğrudan rüzgar almayan bölge) ise örtü daha cıvık şekildeydi.

    370m ile aydos istasyonunun bulunduğu küçük tepede yerlerde 15cm'e dayanan kuru bir örtü vardı.


    Bölgede bu şekilde güzel örtü gördükten sonra şehrin geri kalanıyla kıyaslamak için maltepedeki tepelere doğru yol aldım. Görüntü ise hayal kırıklığıydı. Sistem gerçekten de Kartaldan itibaren etkili olmuş. Maltepede 300m rakımda incecik bir örtücük, 200m'de sağda solda tek tük kar kalıntıları vardı.

    Kartalda 150m'de ufak kar kalıntıları, 200m'de birazcık örtü vardı.

    Pendikte 50m'de ufak kar kalıntıları 100'de biraz örtü, 200m ve sonrasında ciddi miktarda örtü vardı.

    Daha sonrasında kurtköy dolaylarını gezmeye başladım. Orada durum daha da güzeldi. 200m rakımda ciddi miktarda yüksek cıvık bir örtü varken. Gece saatlerine kadar 100m civarlarında yerde örtü kaldı. Daha sonraları deniz etkili yağışlar ile yüksek kesimler tekrardan örtü oluşturmaya devam etti.


    Çektiğim görselleri ve model görüntüleri üzerinden detayları daha sonraları paylaşacağım. Özetle sistem Anadolu yakasının doğusu itibariyle gerçek gücünü gösterdi ve gerçekten de unutulmazlar arasına girdi. İyi ki yanılmışım ve beklentiyi küçük tutmuşum diyorum :)


    Böylelikle üst üste ikinci sene de yılın ilk karını İstanbul, Uludağdan daha önce gördü :D

  • Arkadaşlar kusura bakmayın konu bulamadım buraya yazmak istedim. Haftasonu Bulgaristan Sofya’ya gitmem gerek. Cumartesi gideceğim Pazar döneceğim. Hava durumlarında kar-yağmur karışık gözüküyor. 4-5 cm kar yağsın sorun değil ama mahsur kalınacak bir yağış gözüküyor mu? Anlayan arkadaşlar bakabilirse sevinirim. Forum açıldığından beri takipçiyim ilk kez yardıma ihtiyacım oldu kusura bakmayın.