İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Son diagram ve modellerin çıktıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bana göre Perşembeye kadar daha en azından yolu var ama özelikle diagram korkunç gözüküyor. Son 2-3 gündür iyi bir seyir vardı birden tepe taklak olmasının nedeni nedir sizce?

  • Son diagram ve modellerin çıktıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bana göre Perşembeye kadar daha en azından yolu var ama özelikle diagram korkunç gözüküyor. Son 2-3 gündür iyi bir seyir vardı birden tepe taklak olmasının nedeni nedir sizce?

    Hocam önümüzdeki bir kaç günlük süreçte diyagramların önemli olduğunu düşünmüyorum.


    Neden böyle düşündüğümü şu şekilde açıklayabilirim. Sistemler kuzeyden sarktığında denizlerimiz tepki olarak küçük ölçekli AB alanları üretirler. Bu AB alanlarının bulunduğu konum ve ilerledikleri rotalar ile soğuğun akış yönünde kalabilir veya tersi yönünde kalarak sıcak atağa maruz kalabiliriz. Bu tip durumlarda diyagramlarda da aşağı ve yukarı yönlü sapmalar olur. İşte o sistemlerde her bir senaryonun (farklı AB konumu ihtimalleri ile çok dramatik farklılıklar yaşayabiliriz) takibini önemli görüyorum ve diyagramları sıkı takip ederim.


    Mevcut durumda bizim denizlerimizin ürettiği AB alanlarından çok kıtasal ölçeklerde YB alanları ve neredeyse Avrupayı kaplayan bir atlantik siklonu var. Bu sebeple diyagramlarda aşağı ve yukarı yönlü salınımlardan çok, her bir senaryoda uzun soluklu benzer sıcaklık değerleri görüyoruz.


    Bu dönemde özellikle orta ve yakın vade tahminlerinde modellerin ve model senaryolarının birbirlerine benzer çalıştırmalar sunacağını; değişen balon verileriyle de tüm modellerin benzer şekilde sapma yaparak yeni tahminlerde bulunacağını öngörüyorum.


    Şuan bence diyagram takibinden çok yapılması gerek azor-atlantik-kutup(rusya) ve ural basınç alanlarının takibidir. Meteociel üzerinden modellerin ardışık çalışmalarında ne kadarlık sapma yaptığını basitçe görebiliyoruz. Bu bir kaç günlük süreçte Atlantik siklonu bizim üzerimize doğru ufak bir top attığı taktirde durumuzu lehimize doğru çevirebilir. Kıyasladığım zaman vardığım değişim, bu üzerimize atılan topun 500dam haritalarında görülmeyecek kadar zayıflamış olduğudur.

  • Oldukça öğretici açıklamışsın. Ellerine sağlık. Çok teşekkür ederim. Bu şekilde anca öğrenebiliyoruz.

  • Buyrun bakınız biraz moraller düzelsin. Özellikle 120 sonrası çok ayrışıyor. En az 4 gün daha bekeemek lazım. Hatta berkeeldek in paylaştığı bilgiyi de harmanlayınca 1-2 güne daha olumlu senaryolar çıkabilir. Şu sıralar uzun vadeyi çok kafaya takmamak lazım diye anlıyorum. 6 Ocak sistemi öncesinde yaşadığımız süreci yaşıyor olabiliriz.


  • Çok bir şey istemedik arkadaş ya. Tamam coğrafi konumu gereği kar alması için bir çok parametrenin aynı anda gelmesi gerekiyor. Bir kere de gelsin yani.2-3 gün 15-20 cm kara razıydık. Detaylı yazılar yazıp umutlu olan arkadaşlar var ama benim güncel verilere baktığım kadarıyla Şubat'ta bizi tatmin edecek bir salınım şimdilik gözükmüyor. Sonrası kalan Mart 15 günü. 30 yaşındayım 2022 Mart harici Mart ayında il genelinde etkili örtü vs yapan kar hatırlamıyorum.( Yağan günleri biliyorum söylediğim bizi tatmin edecek örtü) Umarım güzel bir kapanış olur en azından ☃️. Sonra gelsin oraj sezonu.

  • hep bi tarihler ortaya atılıyor,o tarihler gelince başka bişey hortluyor ve yine hüsran,bu kışın özeti,olmayınca olmuyor işte,

    yok azor,yok parazitler,yok zonal rüzgarlar,


    OLMUYOR

  • Kış Perdesini kapatmak istemiyorum ama sanırım bu yıl ki sahnenin sonuna geliyoruz

    Hiç ışık yok.

    Sibirya kokusu aldım, olmadı.

    Başka hiç bir ışık görünmüyor ne yazık ki...

  • Hayatımda ilk kez bir kış mevsiminde havada kar tanesi dahi görmedim konumumda.

    Diğer ilçelerde çok bir şey görmedi. Yahu Kasım ayında bile az da olsa kar yağmış çatılar bile tutmuştu. Dedik o sene bu sene, ondan sonra resmen basiretimiz bağlandı. Kar açısından bomboş bir kış oldu şu ana kadar.

  • Evet Artık bahara hoş geldiniz arkadaşlar . Kış mevsiminde güzel yağışlar aldık hamdolsun . Diyeceksiniz ki hiç mi soğuk olmayacak . Olur ama istanbul gibi kıyı şehirler daha kar beklmesin diye tahmin ediyorum .