- Official Post
İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Dün böyleyken papatyalar felan 😆
Bugün gri hakim 😵💫
bi bakmışız,papatyalar kar altında kalmış ❄
-
bi bakmışız,papatyalar kar altında kalmış ❄
Kalmasın be hocam 😕
Bahar geldi sanıp zamansız açan papatyalara yazık..
Her şey zamanında güzel .. 😊
Tam zamanı kar kışın ama maalesef bekliyoruz😒
-
Herkese selamlar arkadaşlar,
Alıntıladığım mesajımdan beri yaklaşık 1 hafta geçmiş, şimdi durumumuzu bir gözden geçirelim. Yukarıdaki gibi İskandinavya'yı kasıp kavuran soğuklar ve etkisi altında kaldığımız Azor YB alanıyla bu haftayı tamamladık. Bu süreçte atlantikten kopup gelen (siyah) siklon Avrupa'ya dalışını gerçekleştirdi ve Azoru üzerimize doğru yatırarak bahsettiğim lodos fırtınasını bize yaşattı. Kutbun tam göbeğindeki YB alanı da beklenen doğrultuda aynı konumda bulunmaya devam etti. (beni en çok heyecanlandıran şey buydu)
Buraya kadarki kısımda diyagramlarda da gördüğümüz şekilde oldukça tutarlı bir bekleyiş vardı. Şuandan itibaren ise atlantik siklonlarının etkisiyle farklı oluşumlar ve senaryolar görüyorduk. Alıntıladığım görsellerdeki senaryoda şu sıralar beklenti, Şuanki atlantik AB'si ve bir sonraki (gri) AB alanı arasından yükselecek olan Azor YB alanıydı. Bunun sonucunda kutup ile bağlantı kurup bize kutup üzerinden sistem göndermesi üzerineydi. Bu süreçte değişiklik olabileceğini elbette biliyorduk ve ufak bir sapma günüyle beraber 16-19'u arasında giriş yapan bir sistem beklentim vardı. (Bugün hala aynı beklentideyim, biraz daha açıklamaya devam)
Mevcut görüntüde siyah ve gri atlantik AB'leri arasında yükselemeyen bir azor görüyoruz. Bunun sebebi ise Grönland'dan İzlandaya doğru kopan soğuk bir parçanın azorun yükseliş istikametine duvar örmesi. Bu soğuk parça Avrupaya doğru dalışa geçerek bu bölgedeki dizilimi değiştirecek gibi görünüyor. Tam şu sıralar bahsettiğim tarihler için diyagramda -13'lere doğru bir kümelenme beklentimden bahsetmiştim. Bunu göremiyoruz çünkü araya bir duvar örüldü.
Güncel dizilime göre yaklaşık 90-100 saat sonraki beklenti aşağıdaki şekilde. İzlanda'dan kopan soğuk parçası üzerimize doğru akışta. Azor ise hala kutuptaki YB alanına doğru tırmanışa geçmeye çalışıyor. Atlantikten gelen AB'nin desteği ve İzlanda duvarının bize akışı sonrası, Azor kendisine yükselecek bir alan buluyor. Ancak bu sefer de kutup konumunu kaybederek 100 saat boyunca X noktasından işaretlediğim şekilde güneydoğuya doğru yer değiştiriyor.
Artık Rusya karasallığına ulaşmış bir 1050'lik YB alanımız ve ona doğru ilerlemeye çalışan Azor haricinde Hazar denizi dolaylarından başka bir YB alanı daha var. Bu "Ural YB alanı", Rusyada karasallık kazanan geniş kutup YB alanının dönme açısıyla Sibirya'dan bize doğru akıtacak soğuk deposuna (mor ok yönü) duvar örmeye malesef çok hevesli.
Muhtemelen yukarıdaki senaryoya üç aşağı beş yukarı bir görüntü ile 15 Şubat'a ulaşacağız. Bu süreçte geçen hafta bahsettiğim şekilde dağlarımızda lodos arkası kar bekliyorum. Istrancalarda hatta İstanbul'daki uzantılarında bile kar görmemiz olası duruyor. Tam yukarıdaki görüntüden sonrasında ise daha önceki beklentimde kutup YB alanının bize kutup kökenli bir sistem yollamasını bekliyordum. Artık kutup YB alanı Rusya karasallığında bulunuyor ve bize yollaması muhtemel sistem Sibirya kökenli olacaktır. Şimdi bu ihtimalleri tartışalım.
ECMWF modelinin beklentisi Ural YB alanının soğukların akışına duvar öreceği yönünde. (her senaryoda bu duvarın gücü azalıyor) Bu tip dizilimlerde genellikle o Ural YB alanı bizim önümüzü keser ve soğuklar Kazakistan taraflarına doğru yönelir. Ancak daha zayıf ihtimalle de olsa (%20-30) UKMO modelinin gösterdiği gibi bu duvar bize çomak sokmayabilir. Böyle bir durumda Rusyadaki YB alanı, dönme açısıyla kuzeydoğudan tüm sibirya soğuğunu balkanlara doğru süpürebilir.
Sağ tarafta UKMO'nun bu çalıştırmasını görebilirsiniz. O sırada Romanyada 850hpa'da -20'lik bir soğuk çekirdeği bulunuyor. Modelin vadesi yetmiyor ancak sonraki durumda balkanlarda bize doğru akan -14'lük soğuklar görmemiz kuvvetli muhtemeldi.
Bu tip bir senaryoda gerçekleşmesi muhtemel durum, geçen hafta bahsettiğim tarihlerde giriş yapan (artık) Sibirya kökenli bir sistem ile kıyılarda dahil kar yapan kuvvetli bir sistem ihtimalidir. Şahsen bu ihtimali hala %30 civarlarında görüyorum.
Peki Ural YB alanı bize set çeker ve doğudan gelen soğukları engellerse sonrasında ne olur? Hadi vade uzunken bunun üzerinden bir tahmin oluşturalım.
Yukarıdaki görselin sol tarafında (ECMWF) doğudan gelen soğuğa set çeken Ural YB alanı, İskandinavya kuzeyinden bize doğru bir sistem akışına fırsat veriyor. Bu akış ile Azor YB alanının önü açılıyor ve çizdiğim rotadan bir tırmanış gerçekleşiyor. Aynı sırada Alaskadan kutba doğru uzanan bir sırt ile tekrardan yerleşen bir kutup YB alanı görüyoruz. Evet önü açılan Azorun tırmanışı ise o kutup YB alanına doğru ve bu sefer sinoptik buna çok daha uygun durumda. (soğuklar Sibiryada birikerek kutup bölgesini tamamen boşalttı)
İşte yukarıdaki senaryonun sonrasındaki dizilime bakalım:
Azor nihayet kolay bir tırmanış ile kutup yükseği ile bağlantısını kurdu. Kutuptaki yükseğin dönme hareketi ise Sibiryadaki soğukların doğrudan Avrupaya akışı ile sonuçlandı. Bu soğuklar çok geniş ölçekli ve soğuk deposu bakımından inanılmaz kuvvetlidir. 2018 Şubatının sonu ve bir kaç mesaj önce Berkay34 'ın paylaştığı 2012 şubatında bu soğukların kıtaya akışını görmüştük. İkisinde de asıl akış Avrupaya doğru oldu. (bu tip sistemlerin genel rotası kara üzerinden Avrupa şeklinde oluyor) Ancak kırıntıları bile kıyılarımızda net kar yağışlarına sebep oldu.
En son bir özet yaparsam,
1 haftalık ısınmamızı lodos fırtınası ile yavaşça uğurluyoruz. Sırada dağlarımıza (hatta belki bölgemizin tepelik alanlarına) lodos arkası kar bırakmasını beklediğimiz yağışlı bir süreç var. Bu süreç bahsettiğim "kış koşullarına dönüyoruz" mesajımın başlangıcı.
Üzerimizde blokaja gidecek olan AB alanlarına doğru geçen hafta bahsettiğim tarihlerdeki sistem ihtimalini takip edeceğiz. Kutuptaki YB alanının konumunun Rusya'ya doğru kayması ile kökenini Sibirya olarak revize edebileceğim sistemin, Ural tarafından önü kesilmeden bizi etkileyip kar yağışlarına sebep olma ihtimalini %30 civarlarında görüyorum.
Eğer Ural bize set oluşturur ve doğunun önünü keser ise, kıyılara kar yapmayacak olan bu sürecin (evet hala soğuk taraftayız ve kış koşullarında devam etmemiz muhtemel) sonunda kademe kademe artışa geçen İzlanda-Kutup soğukları ardından Şubatın son haftasında Sibirya'dan kıtaya gelen ciddi ölçekli soğuklar beraberinde, şubatın son haftası içerisinde "efsane" diyebileceğimiz bir sistem alma ihtimalimizi de yine benzer oranlarda görüyorum.
Yani; şubatı bitirmeden kıyılarda kar yapan bir sistem alma ihtimalimizi %50 civarlarında, aynı süreç içerisinde "gelecek yıllarda hatırlayacağımız türde" bir sistem alma ihtimalimizi ise yaklaşık %30 ihtimallerinde görüyorum
Son diagram ve modellerin çıktıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bana göre Perşembeye kadar daha en azından yolu var ama özelikle diagram korkunç gözüküyor. Son 2-3 gündür iyi bir seyir vardı birden tepe taklak olmasının nedeni nedir sizce?
-
Son diagram ve modellerin çıktıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bana göre Perşembeye kadar daha en azından yolu var ama özelikle diagram korkunç gözüküyor. Son 2-3 gündür iyi bir seyir vardı birden tepe taklak olmasının nedeni nedir sizce?
Hocam önümüzdeki bir kaç günlük süreçte diyagramların önemli olduğunu düşünmüyorum.
Neden böyle düşündüğümü şu şekilde açıklayabilirim. Sistemler kuzeyden sarktığında denizlerimiz tepki olarak küçük ölçekli AB alanları üretirler. Bu AB alanlarının bulunduğu konum ve ilerledikleri rotalar ile soğuğun akış yönünde kalabilir veya tersi yönünde kalarak sıcak atağa maruz kalabiliriz. Bu tip durumlarda diyagramlarda da aşağı ve yukarı yönlü sapmalar olur. İşte o sistemlerde her bir senaryonun (farklı AB konumu ihtimalleri ile çok dramatik farklılıklar yaşayabiliriz) takibini önemli görüyorum ve diyagramları sıkı takip ederim.
Mevcut durumda bizim denizlerimizin ürettiği AB alanlarından çok kıtasal ölçeklerde YB alanları ve neredeyse Avrupayı kaplayan bir atlantik siklonu var. Bu sebeple diyagramlarda aşağı ve yukarı yönlü salınımlardan çok, her bir senaryoda uzun soluklu benzer sıcaklık değerleri görüyoruz.
Bu dönemde özellikle orta ve yakın vade tahminlerinde modellerin ve model senaryolarının birbirlerine benzer çalıştırmalar sunacağını; değişen balon verileriyle de tüm modellerin benzer şekilde sapma yaparak yeni tahminlerde bulunacağını öngörüyorum.
Şuan bence diyagram takibinden çok yapılması gerek azor-atlantik-kutup(rusya) ve ural basınç alanlarının takibidir. Meteociel üzerinden modellerin ardışık çalışmalarında ne kadarlık sapma yaptığını basitçe görebiliyoruz. Bu bir kaç günlük süreçte Atlantik siklonu bizim üzerimize doğru ufak bir top attığı taktirde durumuzu lehimize doğru çevirebilir. Kıyasladığım zaman vardığım değişim, bu üzerimize atılan topun 500dam haritalarında görülmeyecek kadar zayıflamış olduğudur.
-
Hocam önümüzdeki bir kaç günlük süreçte diyagramların önemli olduğunu düşünmüyorum.
Neden böyle düşündüğümü şu şekilde açıklayabilirim. Sistemler kuzeyden sarktığında denizlerimiz tepki olarak küçük ölçekli AB alanları üretirler. Bu AB alanlarının bulunduğu konum ve ilerledikleri rotalar ile soğuğun akış yönünde kalabilir veya tersi yönünde kalarak sıcak atağa maruz kalabiliriz. Bu tip durumlarda diyagramlarda da aşağı ve yukarı yönlü sapmalar olur. İşte o sistemlerde her bir senaryonun (farklı AB konumu ihtimalleri ile çok dramatik farklılıklar yaşayabiliriz) takibini önemli görüyorum ve diyagramları sıkı takip ederim.
Mevcut durumda bizim denizlerimizin ürettiği AB alanlarından çok kıtasal ölçeklerde YB alanları ve neredeyse Avrupayı kaplayan bir atlantik siklonu var. Bu sebeple diyagramlarda aşağı ve yukarı yönlü salınımlardan çok, her bir senaryoda uzun soluklu benzer sıcaklık değerleri görüyoruz.
Bu dönemde özellikle orta ve yakın vade tahminlerinde modellerin ve model senaryolarının birbirlerine benzer çalıştırmalar sunacağını; değişen balon verileriyle de tüm modellerin benzer şekilde sapma yaparak yeni tahminlerde bulunacağını öngörüyorum.
Şuan bence diyagram takibinden çok yapılması gerek azor-atlantik-kutup(rusya) ve ural basınç alanlarının takibidir. Meteociel üzerinden modellerin ardışık çalışmalarında ne kadarlık sapma yaptığını basitçe görebiliyoruz. Bu bir kaç günlük süreçte Atlantik siklonu bizim üzerimize doğru ufak bir top attığı taktirde durumuzu lehimize doğru çevirebilir. Kıyasladığım zaman vardığım değişim, bu üzerimize atılan topun 500dam haritalarında görülmeyecek kadar zayıflamış olduğudur.
Oldukça öğretici açıklamışsın. Ellerine sağlık. Çok teşekkür ederim. Bu şekilde anca öğrenebiliyoruz.
-
-
Buyrun bakınız biraz moraller düzelsin. Özellikle 120 sonrası çok ayrışıyor. En az 4 gün daha bekeemek lazım. Hatta berkeeldek in paylaştığı bilgiyi de harmanlayınca 1-2 güne daha olumlu senaryolar çıkabilir. Şu sıralar uzun vadeyi çok kafaya takmamak lazım diye anlıyorum. 6 Ocak sistemi öncesinde yaşadığımız süreci yaşıyor olabiliriz.
-
12 Şubat 2004
13 Şubat 2004
14 Şubat 2004
15 Şubat 2004
-
-
- Official Post
-
Bu sene doğru düzgün hamakta kurulmadı. Arkadaş şubatta çıkacak İstanbul şöyle beyazlamadı ya la.
-
Çok bir şey istemedik arkadaş ya. Tamam coğrafi konumu gereği kar alması için bir çok parametrenin aynı anda gelmesi gerekiyor. Bir kere de gelsin yani.2-3 gün 15-20 cm kara razıydık. Detaylı yazılar yazıp umutlu olan arkadaşlar var ama benim güncel verilere baktığım kadarıyla Şubat'ta bizi tatmin edecek bir salınım şimdilik gözükmüyor. Sonrası kalan Mart 15 günü. 30 yaşındayım 2022 Mart harici Mart ayında il genelinde etkili örtü vs yapan kar hatırlamıyorum.( Yağan günleri biliyorum söylediğim bizi tatmin edecek örtü) Umarım güzel bir kapanış olur en azından ☃️. Sonra gelsin oraj sezonu.
-
hep bi tarihler ortaya atılıyor,o tarihler gelince başka bişey hortluyor ve yine hüsran,bu kışın özeti,olmayınca olmuyor işte,
yok azor,yok parazitler,yok zonal rüzgarlar,
OLMUYOR
-
Hayatımda ilk kez bir kış mevsiminde havada kar tanesi dahi görmedim konumumda.
-
Kış Perdesini kapatmak istemiyorum ama sanırım bu yıl ki sahnenin sonuna geliyoruz
Hiç ışık yok.
Sibirya kokusu aldım, olmadı.
Başka hiç bir ışık görünmüyor ne yazık ki...
-
-
Hayatımda ilk kez bir kış mevsiminde havada kar tanesi dahi görmedim konumumda.
Diğer ilçelerde çok bir şey görmedi. Yahu Kasım ayında bile az da olsa kar yağmış çatılar bile tutmuştu. Dedik o sene bu sene, ondan sonra resmen basiretimiz bağlandı. Kar açısından bomboş bir kış oldu şu ana kadar.
-
Evet Artık bahara hoş geldiniz arkadaşlar . Kış mevsiminde güzel yağışlar aldık hamdolsun . Diyeceksiniz ki hiç mi soğuk olmayacak . Olur ama istanbul gibi kıyı şehirler daha kar beklmesin diye tahmin ediyorum .
-
Bu sezon 2 örtülü bir havada olmak üzere 3 kez kar gördüm konumumda, ama bu iğrenç bir kış geçirdiğimiz gerçeğini değiştirmiyor maalesef.
-