İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • graphe_ens3_04.php?mode=0&x=0&y=0&run=0&ville=Istanbul&lat=41.0138&lon=28.9497&runpara=0&ext=1

    Şubat ikinci yarı için henüz vade uzun olduğu için net birşey söylemek pek mümkün değil. Önümüzde ki hafta daha da netleşir umuyorum. Şimdilik yağışsız bir süreç bizi bekliyor.

    Şu diyagram Şubat 3. hafta için umutlanmamızı açık açık iletiyor ama bu sene o kadar kazık yedik ki artık umutlanmasak daha iyi. Sessizce takibini yapmakta fayda görüyorum.

  • ya eski kışlar aklıma geldikçe içimdeki umut yeşeriyor 18 şubat 2015 gibi ama çok yorduldum bu sene inşallah sıcak dönem sonrası gelen soğuk geçtiğimiz dönemdeki sistemciklere benzemez

  • Ben de enseyi karartmak için erken olduğunu düşünüyorum. Şubat daha yeni başladı ve nerdeyse her sene şubatta gücü az veya yerde örtü olacak bir sistem oluyor. Mart aylarına fazla ümit bağlamamak gerekse de son yıllarda ara mevsimlerin iyice ortadan kalkmasıyla mart aylarında kar görür olduk 2022 Martı bildiğin kış gibi geçti.

  • GFS 12z Güncellemesi.



    Öncelikle Atlantik'te bu görmüş olduğunuz (kırmızıyla işaretlediğim) AB iyice derinleşerek kutup soğuklarını kuzeyden kendisine çekiyor (bu sırada soğuklar kırpılıyor) ve İngiltereye yerleşiyor bu da bizi sıcak ve YB'li tarafta bırakıyor.



    Devamında ise İtalya üzerinden ilerleyen daha güçlü bir AB (turuncu yuvarlak içeresindeki AB) soğukları iyice kırpıyor ve soğuk resmen yok oluyor.


    Yine ama yine çok fazla AB'lerin gündemde olacağı bir dönem bizi bekliyor. Bu AB'lerin konumu ve gücü her güncellemede değişkenlik göstereceğinden yine modellerin fırıldak gibi döndüğüne şahit olabiliriz.

  • Yine ama yine çok fazla AB'lerin gündemde olacağı bir dönem bizi bekliyor. Bu AB'lerin konumu ve gücü her güncellemede değişkenlik göstereceğinden yine modellerin fırıldak gibi döndüğüne şahit olabiliriz.

    Yorumunuza katılıyorum hocam. Biraz önce balon verileri arasında ufak bir kıyaslama yaptım. Bu akşam özellikle ECMWF'nin 6 şubat salınımı daha batılı verebileceğini düşünüyorum. Eğer salınım bahsettiğim gibi bize doğru yakınsayarak indiği taktirde, sizin bahsettiğiniz gibi AB rotalarında ciddi değişimler yapabilir.


    Şuan senaryoların mütabık bir şekilde sıcak çıktılar veriyor olmasındaki anahtar, üzerimize doğru genişleyip kuzeyden salınım gelmesine izin vermeyen azor YB'si.


    Azor üzerimizden biraz çekildiği taktirde, tüm modellerde hızlı bir şekilde "sıcak veya soğuk çıktıların" karmaşıklık yarattığını ve diyagramların çorbaya döndüğünü görebiliriz.


    NOAA ve COPERNIC ürünlerinin mevsimlik tahminlerinde ülkemizin batı kısmı "hala" soğuk ve yağışlı tarafta görünüyor. İki kötü diyagram görüntüsüne hemen burada kış bitirilmiş :)


    Burada "başkalarının tahmini" olarak görmeyerek yönlendirmeye çekinmeyeceğim bir profesyonel olan Ozan Mert Göktürk (havadelisi) hocanın ve havaforumun kış sezonu için yaptığı tahminlere göz gezdirdiğinizde beklenen şartlarda ilerlediğimizi ve özellikle şubat ve martın "polar ataklar ile sağlam kar ihtimali" içerisinde geçeceğini görebilirsiniz

  • Nasıl ya ama geçenlerde ismi ağrı kesici markası olan bir arkadaş Şubatın 10’una kalmadan başlıyoruz demişti.Yine mi yanıldı bu arkadaş.Olsun şimdi Martın başı diye tutturur.

  • Önceden donan karın üstüne tekrar kar yağardı. Bizde donmuş o karın üstünde kayar “ayna” gibi yapardık. Kar yağarken o donmuş ayna gibi olmuş yerde kaymak ve kayarken un gibi sağa sola savrulan karları izlemek güzel olurdu. Dengede durmak, sağa sola savrulmak. Ellerimizin uçlarının sızlaması, sobanın bacasına dokunmamız. Nebiliyim ileğende çimmemiz. Tası kafamıza yememiz. Salçalı ekmek ;.(…

  • Önceden donan karın üstüne tekrar kar yağardı. Bizde donmuş o karın üstünde kayar “ayna” gibi yapardık. Kar yağarken o donmuş ayna gibi olmuş yerde kaymak ve kayarken un gibi sağa sola savrulan karları izlemek güzel olurdu. Dengede durmak, sağa sola savrulmak. Ellerimizin uçlarının sızlaması, sobanın bacasına dokunmamız. Nebiliyim ileğende çimmemiz. Tası kafamıza yememiz. Salçalı ekmek ;.(…

    Metin2 😂

  • Önceden donan karın üstüne tekrar kar yağardı. Bizde donmuş o karın üstünde kayar “ayna” gibi yapardık. Kar yağarken o donmuş ayna gibi olmuş yerde kaymak ve kayarken un gibi sağa sola savrulan karları izlemek güzel olurdu. Dengede durmak, sağa sola savrulmak. Ellerimizin uçlarının sızlaması, sobanın bacasına dokunmamız. Nebiliyim ileğende çimmemiz. Tası kafamıza yememiz. Salçalı ekmek ;.(…

    Hocam şambel le kaymak yada naylon poşetle yada derme çatma tahtadan yapılma kızakla efsane oluyor 😁🤣

  • Isınma olmasıda iyi öbür türlü döngüyü sağayamıyor atmosfer.Ama keşke bu ısınma ocak ortası olsaydı kışın sonlarında olunca risk oluyor, kışı kapatabiliyoruz :( Bakalım Şubat 10'dan sonrasına odaklanacağız artık...

  • karkolik furkan ve berkeeldek hocalarıma katılmakla beraber, bir eklemek yapmak istiyorum.

    Küresel Isınmanın gerçekliğiyle Dünya'nın kayıtlı tarihteki en sıcak yılı olarak kaydedilen geçtiğimiz 2023 yılında (ve tabii ki bu durumda El Nino olayının etkisi var) eşi benzeri görülmemiş şekilde rekor kıran bölgesel ve küresel deniz suyu sıcaklıklarında özellikle Kuzey Atlantik'te grafiklere bile sığmayacak şekilde sıcaklık anomalisiyle karşılamıştık. 2024 Ocak ayına da yine eşi benzeri görülmemiş şekilde rekor kıran deniz yüzeyi sıcaklık anomalileriyle giriş yaptık (2. Görsel). Kuzey Atlantik'te bu kadar fazla AB görmemizin ana nedenlerinden biri de bu durumdur. Maalesef bu durumun yani rekor düzeylerde seyredecek deniz yüzeyi sıcaklıklarının gelecek senelerde fazlasıyla AB alanları görmemizi ve 10-15 Ocak sistemini mahveden İskandinavya'dan gelen 'parazit' AB'ler görmemizi ve tabiiki bu durumda ülkemizdeki denizlerde (Karadeniz, Ege ve Akdeniz) fazlasıyla derinleşen basınç alanları veya sıcak çekirdekli siklonlar yani kısa süre içerisinde rüzgarı şiddetli ve yağışı çok fazla olan (halk arasında "vortex" denilen olaylar) görmemiz sıklaşmaya başlayacak.


    Meteorolojik olarak Dünya'daki sistemler birbirleriyle bağlantılı. Yani bu durumu meteorolojik olarak açıklarsam Pasifik'teki bir Tayfun bile MJO'yu etkileyerek ülkemizdeki meteorolojik olaylara neden oluyor. İşte Kuzey Atlantik'te gördüğümüz veyahut buna "Aktif olan İzanda, İzlanda AB'leri diyebiliriz." Kuzey'deki güçlü soğuklar sayesinde normallerin çok üzerinde seyreden ve rekorlar kıran deniz yüzeyi sıcaklıkları buralarda fazlasıyla AB'ler oluşturarak ülkemize gelecek olan güçlü sistemlere tabiri caizse çomak sokuyor ve engelliyor. Ülkemize gelmeyen güçlü sistemler sadece bu nedenle gelmiyor, bu durumu etkileyen başka nedenler de var.


    Ülkemize inen her güçlü veya baba sistemlerde her zaman bu sistemlerinin takibinin çok sancılı olduğunu da hatırlatmak isterim. Uygun koşullar olduğunda çok güçlü sistemler gelmemesi için hiçbir neden yok.


    Kısacası İstanbul'da 10 sene sonrada, 30 sene sonrada Bakırköy Sahilinde de, Eminönü'nde de, Kadıköy / Moda Sahilinde de, Tuzla Sahilinde de 20 cm kar kalınlığı yapacak yani İstanbul'un her yerinde kardan adam yaptıracak baba sistemler elbette gelecektir. Fakat bu güçlü sistemlerin gelme sıklığı Azalacak. Bu durumu özellikle son senelerdir yaşıyoruz ve gelecek senelerde de yaşamaya devam edeceğiz. Yukarıda yazdığım gibi yüksek seyreden deniz yüzeyi sıcaklıkları sayesinde kar şiddeti artacak yani gelecek senelerdeki çoğu sistemlerde herkesin kar yağışının çok güçlü şekilde ve çok yoğun olduğunu belirterek ben böyle bir kar yağışı görmedim deme ihtimali epey fazla Fakat Kar Görme Sıklığımız Azalacak.

    Maalesef değişen (küresel) iklimimizin sonucu...



    Bugün açıklanan bir veriyle yazımı pekiştirmek isterim (1. Görsel). Bugün açıklanan veride Günlük Küresel Deniz Yüzeyi Sıcaklığı 21.10°C ile kayıtlı tarihte eşi benzeri görülmemiş şekilde rekor düzeyde seyrediyor.

    2. Görselde de 2023 senesinde grafiğe sığmayan ve 2024 Ocak ayında eşi benzeri görülmemiş şekilde yüksek seyreden Kuzey Atlantik deniz suyu sıcaklığını görüyoruz.

    3. Görselde de düne ait veri, 31 Ocak 2024 verisinde de Küresel Deniz yüzeyi sıcaklık anomalilerin olduğu haritayı görüyoruz. 1. Görseldende anlaşılacağı üzere genel olarak normallerin çok çok üzerinde seyrediyor.