İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İstanbul ahalisinin üstündeki ölü toprağı atması gerekiyor ve bu sistemle atacağını düşünüyorum güzel dekler var modellerin tahmin ettiğinden daha fazlasının olacagini düşünüyorum tek düşüncem sıcaklık sahiller adına cıvık örtü iç kesimler ve yüksek rakım 5-10 cm, kuzey kıyılar +100 rakım 20 cm ve üzeri bekliyorum.

  • İstanbul ahalisinin üstündeki ölü toprağı atması gerekiyor ve bu sistemle atacağını düşünüyorum güzel dekler var modellerin tahmin ettiğinden daha fazlasının olacagini düşünüyorum tek düşüncem sıcaklık sahiller adına cıvık örtü iç kesimler ve yüksek rakım 5-10 cm, kuzey kıyılar +100 rakım 20 cm ve üzeri bekliyorum.

    20cm çok ütopik ama gerçekleşmeyecek şey değil modeller iyi dek öngörüyor.


    Sığ değil de bantlar halinde yakalayan konumlar bayram eder gibi. Güney kıyıları kastetmiyorum :)

  • yer seviyesi sıcaklığı karayel bileşenli yıldız v.s v.s değerler uygun yakalanan kütleler sahilerde görsellik yükseklerde örtülük şanslar yaratabilir hayırlısı olsun

  • GFS pazar için soğuğu bi miktar daha artırmış.


    Pazartesi üstümüze yaklasan bir ab alanı var sanırım en iyi yorumlamayi berkeeldek hocam yapacaktır bu nedenle pazartesi soğuk kırpılıyor.

    hocam selamlar,

    bunu bir ab alanı olarak degerlendirmiyorum. Düzce kastamonu kıyısındaki körfez basıncın düşmeye meyilli olduğu bir alan. Kuvvetli düşüş anlarında orada bir AB alanı oluşup genellikle bizim boğaz hattına doğru ilerliyor. O AB çekirdeğinde ısınma sıcaklıkların kırılmasına sebep oluyor.


    Bu sistemde suanlik görünen doğuya doğru gidildikçe (sochi absine) dusen basınç, bahsettiğim korfezde bize ufak bir kıvrılma hareketi yaratarak deniz etkili yağışların organize olmasına sebep oluyor. Pazartesi salı civarlarındaki ısınma artık sistemin soğuklarını tuketmesiyle alakalı. Yani salı günü gelecek son bantların kuvvetsiz DEY olması muhtemel görünüyor.


    Bunun yaninda bu 3-4 milibarlik basınç düşüşü, çok ufak bir ihtimalle aynı 22 ocak 2022deki gibi kendi içerisinde dönme hareketiyle oluşup boğaz hattına doğru ilerleyebilir. Bu "çok zayif ihtimal" ile bant şeklinde olan yağışlar yerine, DEK karakterinde (sıcaklıkların düşüşüne sebep olan) siklonik (dönme haraketli) bir yağış alabiliriz. Tabi siz buna vortex de diyebilirsiniz :)

  • Peki Güney kesinler için umutlanmamkz gereken zaman ne zaman pazartesi,Salı mıdır ?

    Yoksa pazar akşamından itibaren kısım mı ? Valla çok karışık yorumlar anlayamadım :)

  • Bizde İzmir olarak tüm modellerde sıfır yağış gösterirken iki saatte 7.5 kg yağış vardı,radar da dolu daha, atmosfer belli olmuyor,bugün esen 4-5 saatlik karayel bu yağışın nedeni oldu.Ne Gfs,ne ecmwf,nede diğerleri son 6 Saatte göremedi bu yağışı, yakın vade Poseidon da yoktu,nedir bu şimdi,sihir mi oldu,atmosfer kaotoliktir,ne olacağı belli değildir iki saat yetti bize , doping oldu..

    Buyrun hocam ECM'nin anadolu yakasının güney sahillerinde gördüğü konvektif yağışlar.


  • Gebzede graupel yağıyor

    Bu da ECMWFnin bu akşamki konvektif yağışlar içerisinde olabileceğini öngördüğü graupel yağışları. Modeller (özellikle ecmwf ve icon.eu) yakın vadede en iyilerimizin yaptığı tahminlerden daha isabetli hale geldiler.


    Son 48 saat için wx.charts üzerinden neredeyse nokta atışı takip edilebilir hale geldiler :/


  • berkeeldek Hocam 1500 metrede Trakyaya doğru gittikçe sıcaklıklar düşüyor, bunu batıda örtü ihtimalini daha fazla olarak yorumlayabilir miyiz sizce

    hocam bu sistemde (cumartesiden sonra) soğuma batıdan değil kuzeydogudan yanaşacak. 500dam degerinindeki derinleme ve soğuma merkezi suan tam istanbul merkezli görünüyor. Bu sistem özelinde batının ekstra şanslı olacağını düşünmüyorum. Henüz bu kadar kesin kiyaslayabilmek için vade erken. Ama yapabileceğim yorum, (mobil uzerinden cok sig olarak inceledim) soğumanın 1 derecelik kıyasından çok bantlarin organize olacağı alanlar şanslı olacaktır. Rakimlar arasi dramatik fark da beklemiyorum. Kuzey semtlerde 50-100mm'ye varan toplam yağış miktari ölcebiliriz. Mert hocamın kuzeydeki yüksek semtler icin yaptığı 20cm tahminini biraz iyimser bulsam da gayet beklenebilir olarak görüyorum

  • Buyrun hocam ECM'nin anadolu yakasının güney sahillerinde gördüğü konvektif yağışlar.


    Bir gün öncesi yoktu hocam,güneyi anca 1 kg yağış vardı,oda belli degildi, yağış ayrıca kuzey batı yönlü geldi,bir ara karayel esti ,sonra poyraza döndü,konumum olarak,M2 10 kg den fazlasını aldık,takip eden biri olarak ummadığımız bir yağış aldık..

  • Vade halen var ama Skew-T değerlerini modellerde DEK şartlarını görünce biraz inceledim. K değerinin 20 ,TT değerinin 56'ya çıkması resmen Yaz Orajı gücünde diyebilriz. Yani modllerde gözüken DEK şartlarından çok daha iyisi olabilir. Sürpriz yapabilir.


    Atmosfer katmanlarında 1000hPa(yer seviyesinden) neredeyse 300hPa'ya kadar rüzgar şiiri oldukça iyi durumda. (Poyraz)


    Nemlilik de epey güzel gözüküyor.(0-6km)


    Bu durum kısacası Dek (Deniz etkili kar şartları) için gayet gayet yeterlidir hatta iyi diyebilirim.



    Bunun yanısıra Dikey karışım bize belki beklenilenden daha düşük sıcaklık yaşamamızı sağlayabilir.( Dek kütlelerin geldiği yerlere)



    Cape (J/Kg) değerleri de boğaz hattında epey güzel gözüküyor.



    Yağış oluşumunda önemli yere sahip olan 700hPa rüzgarı da güzel çıkmış.



    Modeller de bunlara istifaden güzel dek bantları ön görmüşler.


    Vade halen uzun. Değişimler olacaktır.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Bir gün öncesi yoktu hocam,güneyi anca 1 kg yağış vardı,oda belli degildi, yağış ayrıca kuzey batı yönlü geldi,bir ara karayel esti ,sonra poyraza döndü,konumum olarak,M2 10 kg den fazlasını aldık,takip eden biri olarak ummadığımız bir yağış aldık..

    hocam selamlar, kusura bakmayın bir süredir takipde değildim. Wx üzerinden sabah ecmwfsine baktigimda aynı konvektif yağışları ve graupel ihtimalini görüyorum. Bir kaç gün önceki bakışımda da bugünki yağışların ust seviyede kuzeybatidan güneydoğuya doğru ilerleyeceğini ve duzce bolu hattında çok iyi yağışlara sebep olacağını görebiliyordum.


    Sabah bu sayfaya yazdığım mesajda da belirttiğim gibi cumartesi gece pazar sabahtan itibaren sochi ABsinin yerleşmesiyle izobarlar dikleşip poyraz-yildiz yönlü deniz etkili yağışlar bekleyeceğiz. O zamana kadar yön genellikle kuzeybatı guneydogu doğrultusunda görünüyor

  • 850hPa'da daha iyi değerler görürsek bu çıktılar bizim için iyi olabilir. Yaklaşık olarak 850hPa -10 değerlerine düşmesi gerekli. Onu da belirlemek gerekli.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk