İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu hafta sonu gelecek sistem rakım sistemi gibi duruyor. :( Yine sınırda kar değerleri var ama yüksek ilçeler pazar - pazartesi bir nebze de olsa kar hasretlerini giderecek gibi. Yarın ki güncellemelerde artık her şey netleşir. Umarım her şey lehimize gelişir.

  • Gelecek olan sistem için İstanbul'un sahil kesimleri için kar yağışı bekleniyormu saf olarak ? internette bazı arkadaşlar sulu kar diyordu .

  • Selam arkadaşlar,


    Antalyadan kardeşim geldi ve yıllık izne ayrıldım. Günlerdir dağ, tepe, orman geziyoruz. Geceleri don gündüzleri de 4-6 derece bandindaki bu havalarda "cennet kuzey ormanlarımız" içinde kampımızı yaptık. İnanın hava o kadar temiz ve ferah ki insana şehri terkedip ormana yerleşme hayali kurduruyor.


    Dün o güzellikten şehrin pis havasına dönünce kardeşimin astım krizleri tuttu ve geceyi malesef hastane buhar makinelerinde geçirmek zorunda kaldık. Antalyanin ormanlara benzer temiz havasından sonra Istanbulda özellikle bu tip yüksek basınçlı havalardaki kirliliği hassas bünyeler tarafından oldukça hissediliyor.


    Tabi bu sırada önümüzdeki sürecin takibini kaçırmış oldum. Biraz önce mobilden yüzeysel bir inceleme yaptim ve görüşlerimi paylaşmak istiyorum.


    Zaten bir süredir soğuk ve yüksek basınç etkisindeki bir dönemdeyiz. Şuandan itibaren soğumamız kademe kademe artışa geçecek ve haftasonu en güçlü halini alacak. Bu süreçte yanlış görmediysem iki tane cephe geçişi yaşayacağız. Hareket yönü sebebiyle bu cephelerin daha çok kuzeydoğu marmarada etkili olmasını bekleyebiliriz. Ancak şehrin doğusunda kalan Aydos gibi yüksek kesimlerde bir sürpriz yapabilir.


    Cuma gecesi cumartesi sabahı sonrasında, sochi ABsinin konumlanması ile beraber, YB ile AB basınç arasında kalan konumumuzda izobarlar sıklaşıp dikleşecektir. Buradan da karadenizden akan yağışların, doğu marmaradan yavaş yavaş bize doğru genişleyerek daha organize olup bant haline gelebileceği anlamını çıkarabiliriz.


    Bu sırada basıncın artık 1030'lu değerlerin üzerinde olması muhtemeldir. Bunun anlamı yer seviyesinin 2m ve 10m sıcaklıklarından bir miktar daha düşük, (geçtiğimiz sistemlerde yer seviyesi, havadan 1 derece daha sıcaktı) nemliliğin ve çiğlenme sıcaklığının (dew point) görece olarak daha düşük olmasıdır. Kıyaslayacak olursak gecen sistemde 1.5 ila 2 derece bandında hala yağmur gözlemliyorduk. Bu şartlarda ise 3-4 derece bandında kuru kar yağışı görebiliriz.


    Bu yağışların karakterist özelliğince yağış anında sıcaklıkları bir miktar düşürme özelliği vardır. Yağış olmadığı anlarda ise toplumca güneş kar topluyor denmesine alışık olduğumuz havalarin olması muhtemeldir. Yani güneşlenme sırasında hava sıcaklıkları 4-7 derece bandına kadar çıkabilir. Tam tersi olarak da geceleri yağış olmadığı anlarda özellikle iç ve karasal kesimlerde yer seviyesinde don ve kırağı olma ihtimali yüksektir.


    Bu süreçte gündüz en sıcak anlar haricinde görülecek yağışların çoğunun kar şeklinde olmasını bekliyorum. (güney sahiller elbette en şanssız konum) Organize kütlelelere maruz kalan konumlarda "gece saatlerinde" kuru bir örtü oluşabilir. Bu sistemde rakımdan çok konumun önemli olacağını düşünüyorum.


    Alışık olduğumuzun aksine cephelerin geçişlerinden sonra, sistemin etkilemesini bekledigimiz ilerleyişi kuzeydoğudan batıya doğru olacaktır. Kuzey kıyılarda güneye oranla iki-üç kat daha fazla yağış görülebilir. Başlarda Şilenin ve Beykozun yüksek kesimleri şanslıyken, sistemin sonunda yıldız bölge Bermuda kuzeyi ve Silivri-Çatalca hatti daha şanslı olacaktır.


    Sırasıyla cephe sonu Binkılıç yüksekleri ve Aydosta kar görülebilir. Örtü için en şanslı konumlar olarak anadolu yakasinin kuzeydeki tepelik alanları ve karasal ilçelerini görüyorum. Beykoz Karlitepede tatminkar bir örtü oluşabilir. Sistem sali gününe kadar devam edecek ve bu sürede neredeyse şehrin tamamının en az bir kez kaliteli kar yağışı göreceğini umuyorum.


    Sevgilerle