İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kendi açımdan tatmin edici bir sistem için son 20-25 gün kaldığını düşünüyorum çünkü marttaki sistemler ciddi anlamda güneş doğduğu an şap şap eriyen kar sesiyle insanın moralini bozuyor.

  • Kanada, amerika sağlam soğuk olmadığında genelde avrupaya sistem inme ihtimali düşüyor diye biliyorum.

    Peki ozaman doğu illerimiz nasıl kar'a gömülüyor sonuçta bizde avrupanın göbeğinde değiliz. Doğuyu geçtim bolu falan bile tatmin edici kar alıyor bize ne kadar uzakki. ( Tamamen bilmediğimden soruyorum sadece kar sevdalısıyım :) )

  • Peki ozaman doğu illerimiz nasıl kar'a gömülüyor sonuçta bizde avrupanın göbeğinde değiliz. Doğuyu geçtim bolu falan bile tatmin edici kar alıyor bize ne kadar uzakki. ( Tamamen bilmediğimden soruyorum sadece kar sevdalısıyım :) )

    Rakım ve karasallık nedeniyle o dediğiniz yerlerde en sınır sistemlerde bile kar yağar.


    İstanbul ise denizelliği nedeniyle karın yağmasının çok zor olduğu bir şehir. Birçok parametrenin bir araya gelmesi gerek. Bu nedenle sınırda sistemler çok saç baş yoldurtur. Önümüzdeki 2 haftalık süreç de böyle görünüyor maalesef.

  • Selam arkadaşlar :)


    Sınırın da sınırında bir sistemin sonuna doğru yaklaşıyoruz, en azından şehrimizin batısında yaklaştık. 1 hafta kadar önce sistemi ilk değerlendirdiğimizde, "batı avrupa ve akdenizdeki görece temiz sinoptik dizilimi sonucu" sistemin gelişinin kolay; sınırda soğuklar ve patlayacak AB alanlarının değişimlerine göre detaylarının zor olacağını belirtmiştik.


    Özellikle sistemin ilk göründüğü zamanlarda ULL oluşma ihtimali ile bambaşka bir duruma evrilme ihtimalini konuşmuştuk, modellerde incelemiştik. Tabi bu küçük ihtimal gerçekleşmedi ve sistem, 1 haftadır 6 büyük modelin ürettiği toplam 100 civarındaki ana çalıştırmanın %80'den fazlasının üç aşağı beş yukarı tahmin ettiği gibi geldi.


    Hayıııır modeller bizi kandırdı vs vs diyecekleriniz için bu sayfaya salı günü modellerin mütabık olduğuna dair attığım görseli tekrardan atıyorum.



    Bu görseldeki çalıştırmalar 6 büyük modelin salı günü ana çıktılarının görseli. GEM modeli 2 derece kadar daha soğuk olmasını bekliyormuş. Onun dışında hemen hepsi neredeyse aynı görüntüyü sunmuşlar. Şimdi sistemden hemen önce modellerin ürettiği son çıktıları da aşağıda paylaşıyorum.



    Batı karadeniz yükseklerine beklenen kar yağışı malesef biraz daha kuzeyde, deniz üzerinde görünüyor. Onun dışında İstanbul için de kar sınırı 1 derece kadar daha yüksek görünüyor. Bunlar haricinde salı gününden bu güne görüntü aynı diyebiliriz.


    Yukarıdaki görselde sağ en altta olan GFS çıktısını da günlerdir üstüne basa basa söylediğim gibi tekrardan hatırlatmak istiyorum :D GFS o kadar düşük çözünürlüktedir ki İstanbul'un anadolu yakasını sadece 2-3 kare kadar görebilmektedir. Bunlardan bir tanesini 229m rakım olarak değerlendirdiği için, bu tip rakım sistemlerinde o kareye kar yağışı koyduğu için, yağmayacak olan kar malesef bir çok kişiyi yanıltabiliyor.


    Böyle rakım sistemlerinde kendi semtinizi veya yakındaki konumları değerlendirebilmek için modellerin "freezing level" yani "donma sınırı" diyagramlarını değerlendirebilirsiniz. Dün akşamki son çıktılara göre modellerin don sınırı olarak gördüğü değerler şöyleydi.



    Şehrin en kuzey batısı için ortalama 400-500m, anadolu yakası için de ortalama 600m donma sınırı öngörmüşlerdi. Biliyorsunuz ki şehrin en batısındaki yüksek tepelik alanlar yaklaşık 400m ve anadolu yakasındaki Aydos tepesi 537m yükseklikte. Yani en yüksek konumlarımız için bile tam sınırda değerler vardı.


    Daha önceki günlerde de çok kez söyledim ki bu donma sınırı 100-150m kadar iyileşirse bu güzel siklonik yağışla Aydos gibi zirve konumlarda 30cm ve daha fazla örtü oluşabilir. Ancak tam sınırda görünüyor. Bu sınırda sebepler yüzünden Berkay34 hocamla yine bir türlü kesin karar veremedik.


    Sabah çıktılarında da iyileşme olmayınca erkenden davranmadık ve buluşamadık. Saat 14:00 civarlarındayken Çatalca radar 0.8 gibi değerlere düşünce ben amaaan hiç bir şey göremesem bile hem en azından geçen gün yeni keşfettiğim bilgileri bir test ederim hem de ilk defa Çatalca radar sahasını ve Binkılıç bölgesini görmüş olurum diyerek yola çıkma kararı aldım. Berkay hocam da gelmek istedi ancak akşam karanlığına kalma çekincemle malesef kendisini beklemeden yola çıkmak zorunda kaldım, üzgünüm hocam :(


    Gittiğim konumların yollarının olup olmadığını, varsa binek araç için uygun olup olmadığını bilmeden yola çıkmış oldum. Saat 15:45'te Çatalca radar için orman yolu sapağına geldim. O noktaya kadar 200m rakım da dahil olmak üzere tüm yolda şakır şakır yağmur yağıyordu. O bölge civarlarında farklı olarak ilk kez 250m rakımda yağmur ile karışık graupel yağışı gördüm. Orman yoluna saptıktan sonra Aydostaki gibi çukurlu kötü bir taş-toprak yol beklerken, çok daha iyi durumda asfalt-toprak yol ile karşılaştım. 6km kadar hafif eğim ile zirveye doğru ulaştım. Bu sırada 300m rakımdan sonra yağış sulu kara dönmüştü.


    380m rakımda ilimizin yağışlarını canlı olarak görüntülememize olanak sağlayan meşhur Çatalca Radar Sahasına ulaştım. Son veriye göre sıcaklık 0.2 derece, rüzgar 50km/h idi.



    Malesef ki sürpriz yaşanmamıştı ve beklenen gibi hiç kar örtüsü yoktu. Ancak tepede kar kuru ve sert olarak tipi şeklinde yağıyordu. 2m sıcaklık değeri 0.2 derece olsa bile (kuvvetli rüzgar hava sıcaklığını düşürüyor) yer seviyesi ve toprak üstü sıcaklık büyük ihtimalle 1 derece civarında kaldı ve örtü oluşmasına izin vermedi.


    Akşam olmadan Binkılıcı da görmek için tekrar yola düştüğüm sırada 300m rakımdayken yağışın şiddetlenip lapa lapa halini aldığını ve inceden sulu bir örtü oluşturduğunu gördüm. (saat 16:43)



    Bu yağış 200m rakıma kadar lapa lapa ve yoğundu. 200m'den daha alçağa indikçe önce sulu kar halini alıyordu ve 150m civarlarında KKY formuna dönüyordu. Binkılıca kadar bir daha hiç yağmur görmedim.


    17:15 civarlarında Binkılca vardığımda yağış kky-sulu kar formunda rakımına göre değişiklik gösteriyordu. Arabayı müsait bir yere bırakıp 300m rakımdaki Binkılıç kalesine yürüme planım vardı. O taraflara yaklaşırken ormana giren yeni asfaltlanmış bir yol gördüm. Meğer o tepelik bölgenin içinden geçen yeni bir yol yapılmış. 17:20'de çektiğim aşağıdaki fotoğraf 250m rakımdan.



    Kuvvetli yağış ile beraber 250m rakımda ilk cıvık örtüyle karşılaşmış oldum.



    Bir dakika sonra çektiğim bu fotoğrafta rakım artık 300m civarlarında ve kar kalitesi arttı. Gerçek bir örtü oluşmaya başladı.



    350m rakımı da aştığım zaman artık üstüne basmaya değer bir kar örtüsü vardı. Bu örtü henüz yeni oluşuyordu. Aytac admin için ufak bir yürüyüş videosu çektim, kar yağışının keyfini çıkardım ve yol ne kadar daha devam ediyor keşfetmek için yola devam ettim.



    Daha ileri konumlara gittiğimde yolun asfaltlanan kısmının sona erdiğini gördüm ve ufaktan dönüş yoluna başladım. Bu sırada kar yer yer 5cm civarlarındaydı. Malesef tüm fotoğrafları paylaşamıyorum sınıra geldim. :(


    Dönüş yoluna geçtiğimde hava yavaş yavaş kararmaya başlamıştı. Modeller 16:00-17:00'den sonra sıcaklıkların batıdan başlayarak kademe kademe yükselmesini bekliyordu. Nitekim saat 18:00 civarlarında gerçekten de bu yükselmeye malesef tanık oldum. Tırmanışta 250m'de oluşan sulu örtü artık 300m bandındaydı. 200m rakımdaki köye indiğimde ise artık yağmur yağıyordu.


    Bu sırada Berkay34 hocama fotoğraf ve videoları ulaştırdım ve HavaForum instagram ve twitter'a post olarak bunları paylaştı, teşekkür ederim :) tahmin edilebileceği üzere bir çok kişi yorum olarak suçlamalarda bulup görüntüleri yalanladı. Bu sırada yolda olan ben bi çılgınlık yapıp tekrar Çatalca Radar Sahasına uğradım. Ancak yağış kky'den hallice bir sulu kar yağışıydı. Sıcaklık MGM'ye göre 1.0 dereceye yükselmişti ve inanılmaz bir sis çökmüştü. Kısa bir video ile durumu açıklamaya çalıştım :D


    Eve dönüş yolunda bazen yüksek rakımlı yollarda kky görmüş olsam da neredeyse tüm yağış yağmur formundaydı. Bu şekilde "şehir merkezindeki" yüksek rakımlı mahalleler de olmak üzere kar görmeden sistemi uğurlamış olduk.


    Son olarak geçen gün keşfettiğim "yüksek orografik çözünürlüğe sahip" ECMWF versiyonunu teyit etmiş oldum.



    Bu model gitmiş olduğum Çatalca Radar'ı 250+m rakımda görüyor ve o bölgeye hiç kar örtüsü vermemiş. Nitekim hiç örtü göremedim. model çözünürlüğüne göre 1 numaralı alan 350+m yükseklikte, benim gittiğim 2 ve 3 numaralı alan ise 250+m yükseklikte. Bu bölge için son çıktısında:

    250+ alanlar için 0-3cm,

    300+ alanlar için 5cm ve üzeri,

    350+ alanlar için ise 10cm'ye varan kar örtüsü ön görmüş.

    Gördüğüm ve burada sizinle paylaştığıma saatlerde neredeyse buna paralel bir örtü oluşumu gözledim.


    Bu şekilde modeli teyit ederek bundan sonraki sistemlerde anlık takibi son derece kolaylaştırmış oluyoruz :)


    Bölgeye gidecek olduğunuzda (özellik sınırda sistemlerde şiddetle tavsiye ederim) özelden detayları öğrenmek için mesaj atabilirsiniz. Sevgilerle :)

  • Şuan bir iyi bir kötü haber var :) İyi haber büyük ihtimalle uzun süre soğuk tarafta kalacağız. Kötü haber Rusya da bile doğru dürüst soğuk yok ki 2 hafta önce - 30 lardaydı. - 10 girişi olmasına razıyım.

  • Eline emeğine sağlık hocam. :hfyeni (25):


    Çok akıcı ve detaylı bir yazı olmuş. Bu sayede yüksek çözünürlüklü ECMWF modelini de teyit etmiş olduk. :hfyeni (29):


    Bu gibi sınırda sistemler için bize çok güzel örnek oldu.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk


  • Adamlar İstanbul'da kar tanesi görmek için çırpınıyor, birak İstanbul'u Uludağ"da kar yağmıyor ya :D

    Binkılıç Uludağ'a kafa tuttu :D berkeeldek

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk


  • Adamlar İstanbul'da kar tanesi görmek için çırpınıyor, birak İstanbul'u Uludağ"da kar yağmıyor ya :D


    Uludağ iki senedir ne çekti Allah bilir.50 Cm yağsa ertesi gün lodos bütün örtüyü alıyor..Sağ olsunlar onlarda bir tostu 500 liraya satıyor işletmelere de üzülmüyorum açıkçası