Kasım ayının soğuk olup yağışsız geçeceğine sıcak olup yağışlı geçmesini tercih ederdim.
Posts by Thunderclouds
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
-
Radarda konumumu sıyıran kütleleri izliyorum. (Endişeli)
-
Olmuyorsa olmuyor yapmamız gereken kalan günlerde sabretmek,napalım yani olmadıysa hayallerimizi satmadık ya
Hani soğuk geliyordu, diyagramlarda görülmeye başlamıştı. Yanlış mı görmüşsün
-
-
kaldı geriye 15 Şubat-15 Mart ki bu sene 15 şubata kadar kar göremediysek kalan son çeyrekte de işimiz zor…
Aga bu sene Mart yaş Bünyamin sürmeli'nin kullandığı modele göre, Şubat da zor. Yüksek ihtimal kış finito. Alırız belki 2-3 kırıntı bir şeyler
-
Herkese selamlar arkadaşlar,
Uzata uzata sonunda sistemin sonuna geldik. Sistemler gittikçe zayıflayarak geliyor tezinin aksi bir sistem oldu. Hem gittikçe güçlendi hem de süresi ufak ufak uzadı. Bu sırada ECMWF'nin kar haritası ve MGM'nin tahminlerini "doğru okumadan" yorumlayan bir çok arkadaş şikayet edip "olağanın üzerinde" beklentiye düşse de sistem, "aşağı yukarı" modellerin öngördüğü, MGM, havaforum ve temkinli tahminde bulunan hemen herkesin beklediği doğrultuda tamamlandı.
İlk görüntüde pazar ve pazartesi KD-GB doğrultusunda ilerleyen deniz etkisi yağmur ve KKY sağanakları alacağımızı ön görürken, şartların lehimize gelişmesi, izobarların sıklaşıp yağışların artması ve üst seviyedeki soğuk çekirdeğin ufak ufak güçlenmesi ile beklentimiz bir miktar arttı. Daha sonrasında burada bir kaç kez dikkat çekmeye çalıştığım zayıf AB alanı işin içine girdi ve denklem bir miktar değişti. Pazar günü özellikle boğaz hattı ve Şile taraflarında daha kuvvetli olmasını beklenen sağanaklar, genel olarak daha batı kesimde etkili oldu.
Pazartesi ise işin içine giren zayıf AB alanının önce meşhur Çatalca bandını ortaya çıkarmasını sonra da kuzeybatı kesimlere kesintisiz, DEK karakteri taşıyan siklonik (dönel etkili) yağış bırakmasını bekliyordum. Bu konuda yüzeysel bir analiz yapmıştım, sonraki sistemleri öngörebilmek adına okumanızı tavsiye ederim.
Bu ihtimal gerçekleşti ve izobarları bozdu, çatalca bandını ortaya çıkardı ve kuzeybatı kesimleri kuvvetli yağmura ve yoğun kara maruz bıraktı. AB etkisini yitirdikten sonra Kıbrıs açıklarındaki derin AB alanının hareketi ve karadenizdeki parazit AB'nin yitmesiyle izobarlar tekrardan toparlandı ve deniz etkili sağanaklar tam şuana kadar devam etti.
Bu sırada Beykoz-Sarıyer bölgesinde beklenen yağışların az olması ve bantların etki anında sıcaklıkların ve nemin "beklediğimiz kadar" düşmemesi haricinde detaylı takip yapanlar beklentilerin gerçekleştiğini görebilirler.
Şimdi sistemi bir kez daha hatırlamaya çalışalım:
Cumartesi gecesi cephe yağışı şehrin en tepelik alanlarına kar yağışını bıraktıktan sonra, AB alanı doğu karadenizin ortasına doğru yola çıktı. Doğu karadenizdeki AB alanı ve azor YB alanı arasında dikleşen izobarlar yönünde, Antalya açıklarındaki derin AB alanına doğru kuzeydoğudan soğuk akışı başladı. Basınç dizilimiyle en basit halini paylaşıyorum.
Bu dizilim gerçekleşmeye başladığın andan itibaren gözümüzü radara diktik ve bantlaşma ile beraber deniz etkili sağanaklar şehrimizi etkilemeye başladı. Bu tür yağışlar beraberinde anlık soğuma meydana getirirler. Rüzgarın ve yağışın kuvvetli olması ılık karadenizden taşınan nemliliği arttırdığı için, bu soğuma beklediğimiz ya da en azından benim beklediğim seviyede gerçekleşmedi. Sıcaklıklar, bantların etkilemediği durağan ve açık anlarda 4-7 derece aralığına kadar yükseldi. Bu beklediğimiz bir durumdu. Akşam saatlerinde ve yağış anlarında (kuvvetiyle değişmek ile beraber) ise sıcaklık 0 ila 3,5 derece aralığına kadar geriledi. Bu yağışların çoğunluğu il geneli için KKY ve sulu kar formundaydı. Kuvvetli anlarında ise graupel ve lapa kar formunda görüldüler. İşte o bantların kuvvetli olduğu bir andan radar görüntüsü.
Bu sırada yüksek kesimlerde anlık beyazlamalar olsa da donma sıcaklığı il genelinde 400-600m yüksekliğinde olduğu için bu kar örtüleri beklediğimiz şekilde kısa sürede eridi. Aydos, Alemdağ gibi en yüksek kesimlerde ise sınırdan bu donma sıcaklığı yakalandı ve kalıcı örtü oluştu. Eren Eser hocam bizimle bu görüntüleri paylaştı
Pazartesine geldiğimizde, yazımın başında bahsettiğim zayıf AB alanı düzce açıklarında oluşup "ilerlemeye meyilli olduğu alana yani boğaza doğru" ilerlemeye başladı. Bu sırada Çatalca bandı oluştu (eski mesajımda açıklaması var). AB alanı ilerledikçe doğu kesimlerde yağış kesilmeye başladı ve bu sayfada ilk isyanları beraberinde getirdi. AB geçisinin ardından arkasında kalan alanda ufaktan oluşumlar tekrardan başladı ve asıl yağışın kaydığı batı kesimlerde bantlaşma yerini siklonik (dönme etkili) yağışa bıraktı. Bu bölgede genişleyen yağışlar İğneadaya kadar uzandı. Şimdi sizinle bu gelişimi görebilen 2 modelden biri olan ARPEGE modelinin çıktısını ve hemen yanında MGM radar görüntüsünü paylaşıyorum.
Bu ihtimalin gerçekleşmesi ile Berkay34 ve Autochthon hocamla hızlıca organize olarak etkilediği bölgeye bir gezi ayarlıyoruz. Salı sabah erken saatlerde yola düştük. Avcılardan itibaren denk geldiğimiz bantlar içerisinde yağmur, kky, sulu kar, graupel ve lapa kar şeklinde her türlü yağış formuyla karşılaştık. Çatalcayı geçip Binkılıç-Saray rotasında ilerledikçe yağışların çoğu kar formuna dönmeye başladı. Bölgenin 180m ve üzerindeki yerlerlerinde yol kenarlarında ve çimenlik alanlarda kar örtüsüyle karşılaştık. Çatalca Radar sahasının ormanlık alanına geldiğimizde bölgede henüz yeni çözülmeye başlamış olan buzlanma ile karşılaştık ve bu bölgede kar örtüsü vardı. Kuzeye, radar sahasına doğru yükseldikçe kar örtüsü erimeye başladı ve en zirvede artık kar örtüsü kalmamıştı. Etrafı incelediğimizde tepelik alanın kuzey yamacında örtü olmadığını, sadece vadilerde kar kaldığını ancak güneye döndüğümüzde ise 150-180m üzerinde hemen heryerde kar örtüsü olduğunu gözlemledik.
Bunu şu şekilde açıklamaya çalışacağım. Bölgede hava sıcaklıkları çoğunlukla 0 derecenin üzerindeydi. Rüzgarın kuvvetlice esmesi donma sıcaklığında olmayan kar örtüsünü kuzey kesimlerde hızlıca eritirken, güneydeki yamacı bu derece etkilemeyen rüzgar ile kar örtüsü bir miktar daha uzun süre yerde kalmış oldu. Yine bölgedeki göletlerde gözlenen buz tabakası da rüzgardan etkilenmeyen güney yamaçlarda enverziyon sebebiyle oluşmuş olmalı.
Benzer bir durumu Aydos bölgesinden kıyaslayabiliriz. Sancaktepe bölgesinde (150m rakım) kar örtüsü olmazken, Aydosun güneyinde kalan velibaba bölgesinde (200m) bir çok kez kar örtüsü oluştuğuna dair fotoğraflar gördük. Burda bir etken de elbette Aydostan ve çatalca radardan güneye doğru esen soğuk rüzgarlar.
Şimdi sizinle çatalca radar sahasından bir kaç görsel paylaşacağım.
Radar sahası ziyaretinden sonra ufak bir hayal kırıklığıyla Binkılıca doğru yola devam ettik. "Çatalca bandının" etkilediği alandan batıya geçince yüksek kesimlerde bile kar örtüsü kayboldu. Hayal kırıklığı seviyemiz de doğru orantılı olarak artmaya başladı. Binkılıç köyüne geldiğimizde bölgede kar esintisi yoktu. Ancak tepelik alanın yoluna girince bir kaç yüz metre gittiğimiz gibi kar örtüsü başladı. Buradaki kar örtüsü muhtemelen sıcaklığın daha düşük seyretmesi sebebiyle çok daha belirgindi. Geçen sistemde yaptığım ziyarette olduğu gibi tam 250m rakımda kar örtüsü başladı ve rakım arttıkça kar yüksekliği hızlıca arttı. 350m rakımdaki kar örtüsü bu şekildeydi.
Bu geniş tepelik alanda 350 ila 400 arasındaki bölgede bir süre kar keyfi yaşadık. Yürüdük temiz hava aldık ve kar ile özlem giderdik. Harika bir lapa kar sağanağına denk geldik ve bolca fotoğraf ve video çektik.
Bölgenin hemen kuzeyindeki sahil olan Yalıköydeki istasyonun o sıradaki sıcaklık değerleri ise bu şekildeydi. Denk gelen sağanağın gücüne göre 4-5 derece bandına gerileyen sıcaklık, durağan hallerde ise 6.5 ila 7 derece bandına kadar çıkıyordu. Muazzam bir mikroklima özelliği gösteren Binkılıç bölgesinde ise sıcaklıklar bu sırada 0 derece bandına kadar geriliyordu. Pazar ve pazartesi günleri ise 1 derece kadar daha soğuk olan şartlar sebebiyle ise 250m rakıma kadar inen güzel bir örtü oluşmuş.
Salı günü yaptığımız bu gezi ve bölge hakkında edindiğimiz bilgilerden sonra sistemi kendi adıma sonlandırmıştım. Ancak İstanbula döndüğümüz gibi kar, kky ve graupel sağanaklarıyla karşılaşmamız da devam etti. Pazar gününden bu güne kadar çalıştığım yer olan 0 rakımlı ambarlı limanı da dahil olmak üzere her gün bir çok kez yağmur-kky-sulu kar- lapa kar sağanağı yaşadım. 110m rakımdaki evimde 3 kez arabaların üzerini örtecek sulu kar örtüsüyle karşılaştım. Bu sistem işte böyle bişeydi
Son olarak sistemde meydana gelen yağışları, cumartesi günü modellerin tahmin ettikleriyle kıyaslayalım.
Meydana gelen yağışlar: (haritaya bugünki yağışlardan sadece şileye düşenleri ekledim)
Siyah noktalar mgm istasyonları, mavi noktalar wunderground üzerinden takip ettiğim bir kaç istasyon.
Modeller:
ECMWF ve ICON.eu genel hatlarıyla miktarlar konusunda en isabetli tahminde bulunmuşlar (icon DEK yağışlarını malesef iç kesimlere doğru ilerletemiyor, yorumlarken her zaman içerinin miktarını artırın) UKMO tersine çatalca bandını saymazsak bir başka başarılı model olmuş. GEM yine iç kesimlerdeki boşluk haricinde genel toplamda tutarlı görünüyor. ARPEGE'nin burada paylaşabildiğim versiyonu düşük çözünürlüklü olsa da AB alanını doğru tahmin etmesiyle kuzey batıda artışa geçip bazı köylerde sele sebep olan yağışları bize gösterdi. Yüksek çözünürlüklü versiyonunu WX.charts üzerinde incelediğimizde ise kusursuz bir yağış tahmini yapmış olduğunu görüyoruz. GFS ise herzamanki performansında
Şimdi bir de sayısal olarak bu değerleri görelim.
Sol tarafta yağış miktarları, sağ tarafta ise sistemin önemli iki gününün en yüksek ve en düşük sıcaklık değerleri bulunuyor. Sistem öncesi perşembe günü buraya yazdığım mesajda en yüksek 4-7 en düşük 0-3 tahmininde bulunmuştum ve iç kesimlerde don olabileceğinden bahsetmiştim. Bazı iç kesimlerde yaşanmış olan enverziyon ve don istasyonlara yansımamış olsa da genel anlamda sıcaklık tahminlerim başarılı olmuş. Tuzla ise pazartesi ulaştığı 9.5 derece ile yuh dedirtmiştir
Genel hattıyla takibi eğlenceli, yaşaması sinirlendirici sınırda bir DEK sistemini geride bıraktık.
Daha iyilerini yaşamamız dileklerimle
Kasım ayındaki sistem bundan daha iyiydi, örtü bile oluşmuştu kısa sürede olsa. Takiplik olay da yoktu bence bildiğin yağmur yağdı sistemin %90'nında.
-
Eriyip gitsin ona da razıyım şöyle 1 cm bir cıvık örtü görsem bana yeter
Kasım ayında örtü almamış mıydınız siz
-
Kadıköy bütün Silivrinin hakkını sömürüyor kardeşim böyle bir şey olamaz ya. Kadıköy kapatılsın burada yağmur yağıyor delirmemek elde değil.
Delirmeye gerek yok hocam, yarin eriyip gidecek sonuçta. Büyük bir sistem olsa neyse, bundan olsa olsa sistemcik olur
-
Bugünkü havanın kar yağıp yagmama konusunda kıyılara yaptığı muamele
-
Tipik yağmurlu bir sistem ya karlık bir durum yok gibi bir şey.
-
On numara sistem, Ümraniye yoğun yagmur yağışı var Havada kar bile göremedik
-
850'de -8 bile girmiyor ya neydi ne oldu sistem. 500'de ne güzel -36 yuvarlanıyor.
Bu arada yarın akşam 500'den gelen soğuk topun etkisiyle daha çok yerde Graupel yağacak. Gökgürültüleri de eşlik edebilir.
Havada aksiyon olsun bari, onla idare ederiz.
-
“gibi” kelimesinin anlamını biliyorsunuzdur bence
Hocam Kutay Bey'in tahmini Şubat ve Mart erken bahar diyordu, belki hocam da ayni fikirdedir diye sordum. Ne bu sinir?
-
Sistem her ne kadar sancılı olacaksa olsun son sistem gibi yaşamakta fayda var.
Bundan sonrası bahar diyebilir miyiz yani?
-
Nasıl ya 6-7 Derece de +250 Rakım dışında kar beklemek hayal kırıklığı olurdu halbuki
Örtü olmadığı sürece hayal kırıklığıdır hele ki Ocak ayının son haftasındaysak.
-
Mgm'nin verdiği umutla yarın havanın bize vereceği hizmet
-
Aydos'a gideceğime Kartepe'ye giderim, adam akıllı kar görürüm, hayal kırıklığı yaşamam.
-
-
Sürprizlerin olma ihtimalinin yüksek olduğu bir günün ortasından merhaba