İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ecmwf kaç gündür böyle bir sinoptik sunuyor.Yarın sabah erken saatlerden öğlen saatlerine kadar İstanbulun özellikle iç ve güney kesimlerinde ciddi konvektif sağanak yağışlar bekliyor model.Aynısını izmire de yapmıştı ama gerçekleşmemişti bakalım bu sefer gerçekleşecek mi..


  • Ecmwf kaç gündür böyle bir sinoptik sunuyor.Yarın sabah erken saatlerden öğlen saatlerine kadar İstanbulun özellikle iç ve güney kesimlerinde ciddi konvektif sağanak yağışlar bekliyor model.Aynısını izmire de yapmıştı ama gerçekleşmemişti bakalım bu sefer gerçekleşecek mi..


    Bu kadar dar alanda olması ilginç, karanın ısınmasından mı acaba?

  • C teşi gece pazar sabah arası çok güzel kar alabilirdik enazindan İstanbul yuksekleri iç kesimleri 6-7 saatlik ama buda nasip değilmiş

    Trakya ,Kocaeli yüksek kesimler Kartepe buralar çok güzel kar alır ayrıca Silivri yükseklerde çok güzel kar alacaktır

    Ayrıca Mgm trakyaya hiç kar vermemiş saçmalamış

    Einmal editiert, zuletzt von burcin ()

  • Dün şu görsel ile olayın İstanbul ile alakalı olmadığına, rakım ile alakalı olduğuna dikkat çekmeye çalışmıştım. Biraz daha açmak gerekirse tüm marmara denizi ve karadenizin batıda kalan yarısında da aynı boşluk var. Bu ülkenin batı kıyılarında sıcaklıkların kar değerlerine düşemeyeceğini gösteriyor.


    Yorumların yapıldığı haritalar genelde GFS kar haritaları. Karadeniz kıyılarında görünen metrelerce kar aslında dağların değerleri. GFS'de çözünürlük aşırı düşük olduğu için aynı kare içerisine hem kıyıyı hem kaçkarları koyuyor. Karadeniz kıyılarının kar değerini anlamak için deniz üzerindeki maviliklere bakabilirsiniz. Orada da durumlar 0 ila 10cm arasında ki bu değerler yağacak kar miktarı. Kar derinliği oluşturabilecek bir soğuk veya kar miktarı göremiyorum.


    Batı ve doğu karadeniz üzerindeki boşluk farkının sebebi de önümüzdeki hafta içerisinde kuzeybatıdan güneydoğuya doğru inecek muhtemel sistem ile alakalı. Şuanki görüntüde karadeniz tarafı bizden daha şanslı durumda.


    Ne zaman deniz üzeri ile karalar aynı renge boyanmaya başlar, işte o zaman örtü oluşması daha muhtemeldir.

  • En azından uzun vadede +10 veren senaryolar kesilmiş ve daha da güzeli ortalama hep 0 altında duruyor güzel haber bunlardan en az birisi -10 un altını zorlayabilir belki de ama kötü tarafı da yağışlar da çok kesik yemiş bakalım neler olacak

  • Yaklaşık beş gündür dikkat ediyorum kar haritalarına. Her güncelleme de İstanbul bomboş.

    Meteorolog Prof. Orhan Şen beyin dediği gibi İstanbul ' a kar zor yağar.

    Çok fazla sayıda bina ve yüksek yapı mevcut. Isı adası etkisi yaparak zemin sıcaklığını bir kaç derece yukarıya çekiyor.

    Sınırda gelen sistemlerde genellikle yağmur veya KKY olarak yere düşüyor. Emin olun bundan 30 - 40 sene sene önce bu sistemler gelse İstanbul kar alır yerde örtü dahi yapardı. Mega kent ' te olmanın diyetini ödüyoruz açıkçası. Benim kanaatimce kar havada da olsa mutlaka görürüz zaten gördük te ancak tatmin edici yerde örtü yapacak şekilde kar olması için gerçekten İzmir ' e dahi kar yağdıracak türde kuvvetli bir sistem gerekiyor. Sabırla beklemeye devam daha kışın ortasındayız. Atmosferde her an her şey olabilir. Özellikle bu sene kaotik bir yapı var modellerin çoğu hata yapıyor son dakika da çark ediyorlar. Genelde de bizim için kötü olan senaryolar gerçekleşiyor. İnşallah İstanbul olarak şansızlığımızı kırar karlı güzel günlere kavuşur kışı kış gibi yaşarız.