Topkapı’ya kırmızı vurdu
Beiträge von RamazanS
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Ufakta olsa dolu yağdı Ümraniye
-
21-22 sistemi bozulduğu gibi düzelirmi garibanın her zaman vardır bi umudu hesabı :((((
-
foruma girdikçe psikolojim dahada bozuluyor

-
Herkese Eyüpsultan merkezden selamlar
Kar devammı tamammıı bilgi verebilirmisiniz
-
Malum Şahıs geri mi döndü
X’de yok sadece Facebook ve instagramda aktif
Malum Şahıs geri mi döndü
-
Kastamonu / Bozkurt ❤️
-
Alles anzeigen
Selamlar arkadaşlar,
Öncelikle gördüğüm kadarıyla tüm profesyonel ve amatör meteoroloji camiasıdan farklı bir tahminde bulunacağım için söyleyeceklerim için beklenti yaratmamanızı rica edeceğim. Uzmanların uyarılarını dikkate almanız daha gerçekçi olacaktır.
Öncelikle genel çerçeveyi, sonrasında da yüzeysel olarak son görüntüleri gün gün şeklinde değerlendireceğim.
Geçen sistem bizi etkileyen AB merkezi (mor yuvarlaktan mor ok yönünde geldi, kırmızı yuvarlak konumunda uzun süre kaldı) üzerimizde yay çizdikten sonra Ukrayna dolaylarında bir süre kendi etrafında dönmüştü. Kuzeye geri dönemeyip o bölgede kalmasının sebebi, turuncu ile işaretlediğim yüksek basıncın engel yaratmasıydı. AB kuzeye dönemeyip Ukrayna civarında kendi etrafında döndükçe karasal bir karakter kazanarak, çekirdeğini güçlendirip, dönüşü ile rüzgar hızının artmasına sebep oldu.
Bir tarafta bunlar yaşanırken diğer tarafta, Bu ABnin bizi etkilediği sırada Akdenizde ona tepki olarak oluşan AB (siyah yuvarlak), siyah ile işaretlediğim rotada ilerledi ve hepsinin sonunda bu görüntü oluştu. Siyah AB alanı, kuzeyindeki YB alanının dönme açısının açtığı koridordan Sibirya termiğinden ufak bir destek almaya başladı.Bu sistemin gelişimini az çok tanımladıysak şimdi önümüzdeki sistemi anlamaya çalışalım. Az önceki görselde kırmızı ile işaretlediğim konumda sıkışıp güçlenen çekirdek, kuzeyindeki YB'ın baskısıyla aşağıda siyah ile işaretlediğim rotayı izleyerek karadeniz kıyılarımıza doğru gelecek. Bu soğuk taşınımının beraberinde getirdiği soğuma ile bu akşam saatlerinde cephe yağışı alacağız. (detaylarını biraz sonra vereceğim.) Cephenin hemen sonrasında da deniz etkili yağışlarımız başlayacak. Cumartesi akşama kadar bu yağışlar görece etkisiz kabul edeceğimiz şekilde olacak. Bu sırada AB alanımız orta-doğu karadeniz kıyılarında kırmızı ok ile çizdiğim şekilde kendi etrafında dönerek batı karadenize doğru genişleyecek.
Dönüşünü yapmasıyla beraber batı karadenizden akçakoca dolaylarına doğru eğim alan AB alanı, dönüş açısıyla kuzeyden sibirya koridorunu açmış olacak. İlk görseldeki AB alanının desteği ile bu sibirya koridorundan çizdiğim ok yönünde destek gelecek.
İşte yorum ayrılığım burada başlıyor. Bu sibirya desteğinin özellikle avrupa yakasında değerlerimizi beklenmedik şekilde iyileştireceğini düşünüyorum. Şehrin en batısında -5 derecelere varan sıcaklıklar ile çok kaliteli deniz etkili yağışlar ile oldukça doygun bir kar örtüsü oluşturmasını, doğuya doğru gittikçe sibirya desteğinin ulaştığı konumlarda (vade yakınlaştıkça nereye kadar olacağını göreceğiz) yer yer güzel örtüler olurken, özellikle avrupa yakası kıyılarımızda bile yağışların kar şeklinde olacağını düşünüyorum. Geçen sistemlerin aksine bu sistemde rüzgarın son derece etkili olacağını, (çöl diye isimlendirdiğimiz konum harici) sıcaklıkların yağış sıralarında beklediğimizden daha düşük seyretmesini bekliyorum.
Şimdi gün gün ilerleyecek olursak. bu akşam saatlerinde, çekirdeğin getirdiği soğuma ile cephe yağışımız başlayacak. Bu yağışın şehrin yüksek kesimlerinde kar ve sulu kar formunda olacağını düşünüyorum. 5-10mm yağıştan oluşan bir rakım sistemi olarak düşünebilirsiniz.
Icon.eu modeli seyrek yağışları şehrin 150-200 rakımlı konumlarından itibaren kar formunda göstermiş. Benim tahminimce de özellikle anadolu yakasının tepelik alanlarında ve avrupa yakasının yüksek rakımlı ilçelerinde bu yağış kar formunda olacaktır. 300m üzerinde bir kaç cm örtü oluşmasını bekliyorum. 150m üzeri iç kesimlerimizde ise ufak beyazlamalar oluşabilir. Trafiğe çıkmadan bunu göz önünde bulundurmak lazım.
Cephenin son kısımlarında kar yağışının daha düşük rakımlarda da sulu formda ve havada görünebileceğini düşünüyorum. Cephe etkisini tamamen kaybettikten sonra sabaha karşı radarda deniz etkili yağışları görmeye başlayabiliriz. Bu yağışların sibirya desteği gelene kadar gündüzleri 300m üzerinde geceleri 150-200m üzerinde kar olması muhtemeldir. Cumartesi gece saatlerinden itibaren sibirya desteği gelmesiyle beraber, Kartal-Tuzla sahil hattı ve Şile kıyıları haricinde tüm şehirde kar olmasını bekliyorum.
Modellerin şuanki konumladırmalarını yorumladığımda, Cumartesi gecesini pazara bağlayan saatlerden itibaren gündüz saatleri 100m ve üzerinde akşam saatlerinde ise bahsettiğim konumlar harici tüm kesimlerde yer yer hayatı etkileyebilecek kar yağışları bekliyorum. Yerde örtü oluşturmasını beklediğim kar miktarını şu şekilde ifade edebilirim.
Meşhur Çatalca bandı: yüksek kesimler kalıcı ve 20-50cm, düşük kesimler 5-15cm
Çatalca bandı: 5-10cm
Soğuk çöl: 1-10cm
Bermuda: kıyılar 1-5cm, orta rakımlar 3-10cm, yüksek kesimler 5-15cm
Araf: kıyılar 1-3cm, iç kesimler 1-5cm
Boğaz hattı: Kıyılar 1-3cm, yüksek kesimler 2-10cm, tepeler 5-20cm
Buffalo: 2-10cm, tepeler 5-20cm, zirveler 10-30cm
Çöl: 0-2cm, kartaldan itibaren örtü beklemiyorum
Şile bölgesi: kıyılar 0-2cm, orta kesimler 0-5cm, yüksek kesimler 2-15cmCumartesi ve pazar günü Belgrad ormanında kamp yapmayı planlıyorum. Cumartesi akşam otururken sulu kar, sabah kalktığımda ise ince bir örtü bekliyorum

Sibirya desteği durumuna göre revizeler yapmaya çalışacağım.
her zaman araftayım

-
allah bereket versin daha nicelere inşallah
-
Kombiler tekrar açıldımı 🤣
-
Efsane olacakken kestane oldu nasibe bakarmısın 😓
-
Eyüpsultan merkez olarak havada kar gördük bunada şükür 🙏
-
İstanbuldan selamlar keyfini çıkarmanız dileğiyile 🧿
-
Bende bir İnebolu'lu olarak memleketi gördükçe içim gidiyor diz boyu olmuş kar , şuan orada olmak için neler vermezdim

Bende bir Bozkurt'lu olarak yılbaşını orada geçirmeyi planlıyordum ama ihtimali yok gibi gidebilmemin bu yol şartlarında
En son köyde 1.5 metreye yakın kar olduğunu söylediler dün akşam.bende abanalı olarak gidecektim 3 çocukla gözüm kesmedi gitmedim

-
gelsinde yar ister yağmur ister kar ülke olarak barajlarımız tükenmiş durumda şifa olsun barajlarımıza inşallah ..
-
Hayırlı günler hayırlı haftalar

-
Kar beklerken her sene gerçekleşen senaryo şu şekildedir modeller döşemenin kralını verir herkes karambolü terakki perver kar fırkası kuruluyor der modeller 1 hafta kalaya kadar yardırır gözlükler emojiler havada uçuşur ardından sisteme 4 yada 5 gün kala sistemi kırpar ve şu yorumlar yapılır ecmwfye çok takılmayın gfsye uyar gfs yanına çeker denir ertesi gün ecmwf sistemin kırpılmasını azaltır gfs biraz kırpar.
Forumda artık cm hesapları yapılır sistem kırpılmıştır ama geleceği kesindir kar konusundaki uzman kişilerin yorumları atılır, olumsuz yorum yapanlara kıyılarda bile 10 cm üzeri kar olacak nesini beğenmedin diyenler olur.
Kar yağışı başlayacağı gün istanbul ilçelerinden kar haberi gelmediğinde daha soğuk girmedi yorumları yapılır.Taşkınlık

-
merhaba dostlar yürürken dikkatli olalım kalın sağlıcakla ...
-
Özlemişiz beee şükür kavuşturana 😎
-
bu sene doğu karadenizin senesi elbet bizimde senemiz olacak

