İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Şuan Portekiz açıklarındaki iki alçak basınç alanı ve bizi salı günü etkileyecek olan şuan batı akdeniz civarlarındaki alçak basınç alanları haricinde basınç dizilimleri oldukça toparlı ve temiz. Yine yaklaşık olarak ayın 17-18'i gibi dizilim daha da toparlanacak ve o noktada sistemin inişini netleştirerek detay kovalamaya başlayacağız. Şuan için görüntü oldukça keyifli.

    Selam arkadaşlar,


    Geçen gün harika bir rakım sistemi olarak yansıyan ECMWF çıktısından sonra yukarıda alıntıladığım yorumu yapmıştım. Salı günündeyiz, yağışlarımızı aldık ve AB'yi uğurladık. Modellerin 0h görüntülerine baktığımda ortalıkta şimdilik bir farklılık veya can sıkıcı parazit AB alanları göremiyorum. Beklediğimizden bambaşka bir görüntüde gelmemesi adına bu çok güzel bir ilerleme. Portekizde beklediğimiz AB alanı için ise ufak bir değişim var.


    En güzel görüntünün çıktığı gün o AB en zayıf görüntüdeydi, her çıktıyı takip edemedim ama oradaki AB'nin gittikçe güçlendiğini gözlemliyorum. Şimdi öğle ara çalıştırmasını geçen gün kıyasladığım aynı saat görüntülerinin altına ekleyeceğim. Öğle çalıştırmasında AB sabaha göre 200km kadar daha batıda görünüyor. Yani biraz sonra ECMWF ana çıktısını sabahtan daha farklı göreceğimizi düşünüyorum.



    Bunun haricinde hepimizi korkutan GFS inadı diye bir gerçek vardı ve sabah ECMWF'nin kendisine ufak bir miktar benzemesine sebep olarak karizmasını çizdi. Şimdi tek tek baktığımda görüyorum ki GFS öğle çıktısı bariz olmak üzere zaten ufak ufak inadından dönme noktasındaymış. Şu saatten sonra ufak ufak orta yolda birleşmelerini bekleyebiliriz.


    Bunun haricinde sistem dün öğle icon.eu vadesine girdiğinden beri 5 çıktıdır tamamen aynı görünerek geliyor. İzmir civarlarından Sinop civarlarına doğru uzanan bir AB. (sistem potansiyeli açısından en iyi konum diyebilirim)


    icon.eu ilk 4 çalıştırmasında ufak ufak güçlenme sinyalleri göstererek aynı çıktıyı sunmuştu. Son güncellenende ise en güçlü halini gösterdi ve il geneline 30-50mm aralığında kesintisiz siklonik yağış verdi. En iyi olan son güncellemede kar sınırı 200m'lere don sınırı da 400m'lere kadar indi.


    Eğer düzelme trendi devam ederse yüksek kesimler için harika bir rakım sistemi potansiyeli taşıyor. Fazla heyecana kapılmadan perşembe akşamı çıktılarını bekleyeme devam ediyoruz. :)


    not: mesajda düzenleme yapıyorum. Sistem ARPEGE'nin de vadesine girmiş. En ufak görebildiğim detayına kadar ICON.eu ile birebir aynı çalıştırmada bulunmuş. Tutarlılık adına güzel bir detay daha :)

    Einmal editiert, zuletzt von berkeeldek () aus folgendem Grund: ekleme

  • Her bir modelin tutarsız olduğunu kabul etsek de en tutarlısının GFS olduğunu kabul etmek gerekir. Özellikle ECMWF her bir güncellemede çok kopuk/tutarsız güncellemeler yapıyor. GFS'in her zaman bir temkini var o da bizi üzmüyor değil yine de GFS'den devam diyorum...

    Merhabalar, ben Yiğit. Bugün 19 yaşındayım ve uzun zamandır hava olaylarına merak saran birisiyim. Şu an Beykent Üniversitende İktisat 2. sınıf Türkçe bölümü okumaktayım. Bu forumda amacım özellikle kış mevsiminde güncel veriler hakkında amatör tahminlerde bulunmak kar hevesini diğer üyelerle yaşamaktır :)


    "Bütün ümidim gençliktedir." - Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

    (1881-193∞)

  • Gene bölüm sonu canavarı verdi gfs gece de Afrika sıcakları verir her güncellemede farklı bir veri sunuyor daha cuma günü kadar değişecek gibi bu veriler hala ayın 20 sini çözemedi modeller kararsız bı sürpriz bile yapabilir cuma günü beklemek gerek

  • ya olacağı varsa olur olmazsa olmaz biz peşinden koştukça kaçmaya devam ediyor kızlar gibi bırakın o koşsun peşimizden .d

  • Aydos yolları gözüktü o zaman ^^ Bu arada analiz için çok teşekkürler <3