İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İstanbul, Şile, ŞİLE/İSAKÖY2,6
    İstanbul, Pendik, PENDİK/ÖMERLİ BARAJI3,9
    İstanbul, Çatalca, ÇATALCA4,4
    İstanbul, Arnavutköy, ARNAVUTKÖY/TERKOS BARAJI4,7
    İstanbul, Şile, ŞİLE/DARLIK KÖYÜ4,9
    İstanbul, Çekmeköy, ÇEKMEKÖY/ÖMERLİ5,3

    Görünce şaşırmadım değil düne göre daha ılık geçmiş ama yine de soğuk tabi 😁

  • Hocam en temel kısmı kaçırdığınızı düşünüyorum. "ülkemizin ab rotalarının tamamı pozitif yağış anomalisinde"

    Tamamen ilk görsele (10-19 aralıktaki verilere göre hazırlanan) göre yorumladığım zaman, ispanya açıklarında ki parazit ab sebebiyle, çoğunlukla doğu ispanya ile yunanistan arasındaki bölgeden yükselen azor görüyor, bunun sebebiyle de ingiltere-orta avrupa-türkiye koridoru açık kalmış ve izlanda ülkemize ataklar yapmaya devam ediyor olarak görüyorum.


    500dam ve 850hpa ortalama görüntüleri ise mevsim normalleri ve ufak üzerleri olarak görüntülenmiş (yeni normallerin zaten +2 anomali olduğunu kabul ediyoruz) Yani ortalama bir ocak beklentisi sunmuş. Ortalama bir ocakta İstanbulda -5,-6 850'hpa değeri bulunuyor (bu modelde -4 civarı simüle edilmiş olarak kabul edebiliriz). Bu da dalgalı seyir ile bir kaç kez kar değerlerini bize gösterebilir.


    Bunun haricinde tüm bu veriler NOAA NCEP bazlı veriler, gfs ve türevli tüm modellere karşı duruşumu biliyorsunuz :D Bu veriler ile ocak yorumlamanızı doğu bulmuyor, ancak ikinci yarısının ilk yarısına göre daha iyi beklentiler sunduğu yorumunuza katılıyorum :)

  • aşağıdaki görsel genel görüntü değil sadece yukardaki anomali haritasının gerçekleşmesi durumunda oluşabilecek 500z haritası zaten cfs bence de çok tutarlı bir model değil moskova’ya -4 anomali vermişti ilk iki haftadı -4 anomali ile kapasa da muhtemelen dip toplamda Moskova da Aralığı normaller üstünde geçirecek. Cfs haritası daha çok ilk yarısındaki genel patterne göre hazırlanıyor ilk yarısında ispanyada dediğin gibi alçak basınç alanının oluşması durumunda italya sırtta kalmış ama fransa tarafının ile rusya tarafının da yüksek anomaliye sahip olması azorun istediğimiz kadar yükselmek yerine sanki üzerimize yatabileceğini ve kuzeyden önümüzdeki sistemdeki gibi ufak parçalar kopabileceğini gösteriyor en azından ben böyle yorumladım ama umarım senin yorumun gibi gerçekleşir, zaten yoruma açık haritalar. Bu arada yorumun için de ayrıca teşekkürler umarım başkaları da feyz alır.

  • Ocak ilk hafta dahil birşey yok gibi diyagramlarda sonrasına bakacağız.

    Hocam daha 2 gün sonrası bile belirsiz.Atmosfer gitgide daha da kaotikleşiyor.Yarın akşam bir bakarız ocak ilk hafta soğuk senaryolar artmış.Biz kar severler için büyük sabır işi...

  • Açıkçası bugünkü yağışlara şaşırmadım değil. Ne de olsa Meteorolojiye kalsa sadece sabah 7-9 arasında yağacaktı. Hala etkisini az çok görüyoruz...

    Merhabalar, ben Yiğit. Bugün 19 yaşındayım ve uzun zamandır hava olaylarına merak saran birisiyim. Şu an Beykent Üniversitende İktisat 2. sınıf Türkçe bölümü okumaktayım. Bu forumda amacım özellikle kış mevsiminde güncel veriler hakkında amatör tahminlerde bulunmak kar hevesini diğer üyelerle yaşamaktır :)


    "Bütün ümidim gençliktedir." - Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

    (1881-193∞)