İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Rüzgarlar karaya çıktığında yer şekilleri nedeniyle hızları yavaşlar. yani aşmaları gereken yer şekilleri artış gösterdikçe doğal olarak rüzgarlar zayıflıyor.

    İstanbul boğazı doğal bir rüzgar tüneli gibi olduğundan bu tarz oluşumlarda boğaz çevresinde rüzgarlar daha az güç kaybeder. Artık her şeyin sonucunu önümüzde ki 2 gün göreceğiz. Allah kazasız belasız ve şehrimizin barajlarına da katkı sağlayacak şekilde bir gün geçirtsin.

  • Akşam ki değerleri inceledikten sonra cumartesi için değerlendirme yapacağım. Sistemi iki parçaya bölün. İlk parti cumartesi ikinci parti pazar. Her ikisi de farklı mekanizma ve dinamiğe sahip.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Dün yazmıştım ama yetersiz olmuş sanırsam. Arkadaşlar siklonu hangi sınıfa sokacağımıza biz karar vermiyoruz. Kasırga değil çünkü sürekli rüzgar hızı 120km/s değil. Ayrıca Karadeniz kasırga kadar devasa oluşumları besleyebilecek kadar büyük değil. Her gördüğümüz rüzgara, siklona kasırga diyemeyiz.

    tahminci hocam Tropikal Siklon olarak değerlendiriyor, kendisini bu tarz oluşumların üstadı olarak görüyorum. Onun bildiklerinin yanında bizimkiler hiç olarak kalıyor. Ancak ben hala daha Tropikal olarak adlandırmak için birkaç etkeni bekliyorum. Tam anlamıyla tropikal dememiz için çekirdeğin troposferik boyutta sıcak olması gerekir ama şuanlık 700hPa ve üstünde öyle fazla bir sıcaklık yok bu sıcaklığı 850hPa verilerinden görebiliyoruz. Bu tipik bir subtropikal siklon özelliği; troposferin üst katmanında soğuk hava alt katmanda sıcak hava. Eğer tropikal olsaydı kendi enerjisi yüzünden üst katmanda hava sıcaklığı etrafına göre fazla olurdu diye düşünüyorum. Ayrıca tropikal olarak nitelendirmek için aşırı nem devinimi ve aşırı PW oluşumu olmalıydı diye düşünüyorum. Evet bir nem devinimi ve PW oluşumu var ama bu değerler normal sistemler kadar.

    Ayrıca hareketlilik merkeze subtropikal olamayacak kadar yakın. Ancak şiddetli rüzgarlar merkez çevresindense biraz daha uzakta kalıyor. Burada bir ikilem var, tahminci hocam bu ikilemin cevabını verecektir.

    Ben kendi bildiklerim doğrultusunda bunun bir subtropikal siklon olduğunu düşünüyorum. Hem üst katmandaki soğukluk hem de şiddetli rüzgarların merkeze olan uzaklığından dolayı böyle düşünüyorum. Aslında çok bir farkları yok enerji mekanizmaları benzer çalışıyor. İkisinin de etkisi yıkıcı olacak dikkatli olalım yeter.

    Sınıflandırma yapacak olursak subtropikal siklon sınıfına girer evet, benim tropikal dememin sebebi enerji mekanizmasının konveksiyon olması. Bu sınıflar tam olarak tanımlanmış da değil, subtropikal siklon sınıfını tanımlayacak keskin ve net özellikler yok, o yüzden ben termodinamik mekanizmaya göre isimlendirmeyi tercih ediyorum. Bu bir yana yorumun gayet doğru, sonuna kadar katılıyorum, çok güzel bir analiz olmuş

  • anlaşılan forumdakilerin kafası karışmış şöyle diyeyim size 2 günü toplamını tahmin etmek tutarlı olmaz onun yerine daha ufak aralıklarda belli bir mm yağış tahmini yapabiliriz.
    aralık esnek olmalı çünkü bu meteoroloji
    örnek olarak mgm
    cumartesi 51-75 mm arası
    pazar günü ise 21-50 mm arası yağış beklemiş yani bu 2 günde verdiği mm aralığında yağış düşecek yüksek ihtimalle.

    söylediğinize katılıyorum hocam, biraz daha açmak gerekirse;

    cumartesi öğlen ilk AB'miz Karadenize çıkana kadar güney yönlerden 20-60mm (şehir geneli ortalama 30 civarı beklemekteyim)

    cumartesi akşam saatlerinden itibaren ise işler oldukça değişiyor. Kuzeyli yönlerden AB veya AB'lerin durumuna göre, uzun veya daha kısa süreli çok sert siklonik bir yağış/yağışlar alacağız. Burasını da 20mm'den açarak ucunu açık bırakmak lazım. 200m bile beni hiç şaşırtmaz :)


    AB'lerin durumunu ise en erken Cumartesi öğleden sonra görebiliriz.