İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
    • Offizieller Beitrag

    Marmara Bölgesinde Fırtına Bekleniyor!


    Beklenen Hadise

    Kuvvetli Rüzgar


    Beklendiği Yer

    18.11.2023 Cumartesi sabah saatlerinden itibaren Bölge genelinde rüzgarların kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına (50-70 km/saat), 19.11.2023 Pazar günü sabah saatlerinde itibaren kuvvetli fırtına (70-90 km/saat) doğusunda yer yer tam fırtına (90-110 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.


    Başlama-Bitiş Zamanı

    18.11.2023 09.00-19.11.2023 21.00

  • Dün yazmıştım ama yetersiz olmuş sanırsam. Arkadaşlar siklonu hangi sınıfa sokacağımıza biz karar vermiyoruz. Kasırga değil çünkü sürekli rüzgar hızı 120km/s değil. Ayrıca Karadeniz kasırga kadar devasa oluşumları besleyebilecek kadar büyük değil. Her gördüğümüz rüzgara, siklona kasırga diyemeyiz.

    tahminci hocam Tropikal Siklon olarak değerlendiriyor, kendisini bu tarz oluşumların üstadı olarak görüyorum. Onun bildiklerinin yanında bizimkiler hiç olarak kalıyor. Ancak ben hala daha Tropikal olarak adlandırmak için birkaç etkeni bekliyorum. Tam anlamıyla tropikal dememiz için çekirdeğin troposferik boyutta sıcak olması gerekir ama şuanlık 700hPa ve üstünde öyle fazla bir sıcaklık yok bu sıcaklığı 850hPa verilerinden görebiliyoruz. Bu tipik bir subtropikal siklon özelliği; troposferin üst katmanında soğuk hava alt katmanda sıcak hava. Eğer tropikal olsaydı kendi enerjisi yüzünden üst katmanda hava sıcaklığı etrafına göre fazla olurdu diye düşünüyorum. Ayrıca tropikal olarak nitelendirmek için aşırı nem devinimi ve aşırı PW oluşumu olmalıydı diye düşünüyorum. Evet bir nem devinimi ve PW oluşumu var ama bu değerler normal sistemler kadar.

    Ayrıca hareketlilik merkeze subtropikal olamayacak kadar yakın. Ancak şiddetli rüzgarlar merkez çevresindense biraz daha uzakta kalıyor. Burada bir ikilem var, tahminci hocam bu ikilemin cevabını verecektir.

    Ben kendi bildiklerim doğrultusunda bunun bir subtropikal siklon olduğunu düşünüyorum. Hem üst katmandaki soğukluk hem de şiddetli rüzgarların merkeze olan uzaklığından dolayı böyle düşünüyorum. Aslında çok bir farkları yok enerji mekanizmaları benzer çalışıyor. İkisinin de etkisi yıkıcı olacak dikkatli olalım yeter.

  • Pazar günü için yağış bakımından zonguldak mı daha avantajlı olur istanbul mu şu görüntüde

    Son durumda İstanbul'dan daha fazla yağış alacak gibi görünüyor Batı Karadeniz tarafları (siklonun rotası az çok belli ancak hala değişebilir). İstanbul için daha önemli olan rüzgar olacak. Sistemin yıldızı Batı Karadeniz gibi görünüyor ancak nüfus olarak bakılınca da iş değişir tabi :)

  • Üst taraf sıcaklık alt taraf yağış olaya öyle bakın çözersiniz ben öyle bakıyordum seneler önce ^^ Aşşağı doğru düşüş yukarı doğru artış :hfyeni (18):

    Valla ben daha önce de bakmıştım belki anlarım falan diye ama yok abi, beynin o lobları falan çalışmıyor. Hiçbir şey anlamıyorum bu diyagram, harita ne varsa artık. Bende bunları okuyup yorumlayabilenlerin dahi olduğunu düşünüp bırakmaya karar verdim. :hfyeni (18): Sadece Gfs ve Ecm'nin 850 hpa modelinin sağ alt kısmına bakıyorum. Morluklar falan iniyorsa aha sistem geliyor demektir benim için. :D2

  • Valla ben daha önce de bakmıştım belki anlarım falan diye ama yok abi, beynin o lobları falan çalışmıyor. Hiçbir şey anlamıyorum bu diyagram, harita ne varsa artık. Bende bunları okuyup yorumlayabilenlerin dahi olduğunu düşünüp bırakmaya karar verdim. :hfyeni (18): Sadece Gfs ve Ecm'nin 850 hpa modelinin sağ alt kısmına bakıyorum. Morluklar falan iniyorsa aha sistem geliyor demektir benim için. :D2

    Şöyle yorumları okuyunca öğrenme hevesi geliyor bana 😄

    Negatif yorum geri itiyor konuya bile giresin gelmiyor..😊

    • Offizieller Beitrag

    Marmara Bölgesi’nde Kuvvetli Sağanak Yağışlara Dikkat!


    Beklenen Hadise

    Gökgürültülü Sağanak Yağış


    Beklendiği Yer

    Marmara Bölgesi’nde beklenen sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (Cumartesi) günün ilk saatlerinden itibaren Trakya Kesimi ile sabah saatlerinden itibaren bölge genelinde kuvvetli (21-50 kg/m2), İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Bursa çevrelerinde çok kuvvetli (51-75 kg/m2) olacağı tahmin edilmektedir. Kuvvetli yağışların yarın (Cumartesi) akşam saatlerinde, Bursa ve Yalova’da gece saatlerinde, İstanbul’da ise Pazar günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenmektedir. Kuvvetli yağışların sebep olacağı ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkat edilmesi gerekmektedir.


    Başlama-Bitiş Zamanı

    18.11.2023 03.00-19.11.2023 16.00

  • Şöyle yorumları okuyunca öğrenme hevesi geliyor bana 😄

    Negatif yorum geri itiyor konuya bile giresin gelmiyor..😊

    Valla sen de o ışığı göremiyorum hocam, sen de benim gibi boşver. :D2 En fazla yazılanları okuyup ''bunlar ne anlatıyor abla gözünü sevim be abi'' deriz. :hfyeni (18):