Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • sura16 aktivite depremden 5-6 ay önce anormal arttı belirgin depremsellikler 2012’ye kadar dayanıyor burda bilinmeyen ve öngörülemeyen çok segmenti kırılma davranışı göstermesi DAF segmentileri belirli bir tekrarlanma aralığı olmayan düzensiz deprem davranışları sergiliyor.

    Geçtiğimiz haftalarda Narlı fayının kuzeyinde bir deprem etkinliği başlamış en büyükleri 3.8Ms olan bir takım düzensiz depremler meydana gelmişdi bu depremlerin en son 1114 ve 1513'de (7.0-7.5) (tartışmalı) deprem üreten sismik boşluk konumundaki Türkoğlu/Gölbaşı segmentiyle alakası yoktu Gokhanhocaoglu bağlantısı olabilirmi diye soru yöneltmiş,bağlantısı olmadığı söylemiştim , birkaç gün sonra ama bağlantılı ama bağlantısız bunun verisi elimizde yok ,Aletsel dönemde tamamen suskun olan Gölbaşı/Türkoğlu segmentinin Türkoğlu tarafı ilk defa +4M deprem üretti , Doğu anadolu fayının aletsel dönemde en suskun kesimi olan bu segmentin 1114/1513'ü geçtim 1900-Günümüz (Aletsel dönem) depremselliği baz alındığında her an +6.5Mw deprem üretebilecek kapasitede olduğu söylenebilir, tarihsel dönem depremselliğide doğru ise bu büyüklük +7.2 Mw'nin üstüne çıkar ,Narlı fayının riski tamamen tartışmalı oraya girmiyorum Narlı fayı ve yakın çevresi 2012'de 5.1Mw ve 4.8Mw büyüklüğünde biri normal biri oblik fay olmak üzere tali fayların kırılmasıyla 2 deprem yaşamıştı.Türkoğlu depreminin çözümü , Daf'la uyumlu ana fayda meydana gelen bir deprem olduğunu doğruluyor. Türkoğlu/Gölbaşı'nda risk çok yüksek ama ne zaman sonra büyük bir deprem olacağı konusunda yorumda bulunulamıyor her zaman ki gibi Elazığ/Sivrice , Malatya/Doğanyol 6.8Mw (2020) depreminin etkisi varmı, varsa ne kadar bilemiyoruz columb stres analizlerinde bu segmente aktarılan depremi tetikleyebilecek ekstra bir stres aktarımı yok ama bu segment'de yıllardır kırılma eşiği olan 35'barlık columb stres'i ölçüyor.

    Yine Gönen depremi hakkında fazla bilgim olmadığını söylemiştim MTA kendi detaylı açıklama yapmış;

    MTA Yerbilimleri Portalı üzerinden alınan bilgilere göre 21 Temmuz 2022 tarihinde Gönen (Balıkesir)’de meydan gelen deprem ve artçı şoklarının güncellenmiş Türkiye Diri Fay Haritasındaki (Emre ve diğerleri, 2013) yeri Şekil 1’de gösterilmiştir. Depremin merkezüssü, Türkiye Diri Fay Haritası’na göre Gönen ilçesinin yaklaşık 15 km kuzeybatısına rastlayan bir alanda bulunmaktadır. MTA tarafından 2004-2011 yılları arasında yürütülen “Türkiye Diri Fay Haritası’nın Güncellenmesi ve Diri Fay Veri Tabanı Oluşturulması Projesi” kapsamında deprem bölgesinin de içinde olduğu alanlarda hava fotoğrafı ve uydu görüntüleri destekli 1:25.000 ölçek hassasiyetinde arazi çalışmaları yürütülmüştür. MTA Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan Türkiye Sismotektonik Haritası’nda (Duman ve diğerleri, 2017) Gönen (Balıkesir) yakın dolayında aletsel ve tarihsel dönemde pek çok depremin meydana geldiği görülmektedir ,Avrupa-Akdeniz Sismolojik Merkezi (EMSC)’ne bağlı sismoloji kurumları tarafından önerilen ve fayın niteliğini gösteren hızlı odak mekanizması çözümleri ve artçı şokların dağılımı birlikte değerlendirildiğinde, depremin Güney Marmara bölgesinde, Yenice-Gönen Fayı ile birlikte en önemli aktif faylardan biri olan Sarıköy Fayı üzerinde meydana geldiği yorumlanmaktadır. Sarıköy Fayı; K60°D doğrultulu, 66 km uzunluğunda, sağ yanal doğrultu atımlı bir fay olup, Mw 7,2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir (Emre ve diğerleri, 2018). Sarıköy Fayı üzerinde en son tarihsel deprem 6 Mart 1737 tarihinde meydana gelmiş olup (Ambraseys, 2002), 285 yıldır bu fay üzerinde yüzey yırtılmasıyla sonuçlanmış büyük deprem meydana gelmemiştir. Sarıköy Fayı’nın eş değeri niteliğindeki Yenice-Gönen Fayı üzerinde MTA tarafından yürütülmüş olan kapsamlı paleosismoloji çalışmalarına göre (Kürçer ve diğerleri, 2019) kayma hızı 2,65 ± 0,15 mm/yıl olarak hesaplanmıştır. Sarıköy Fayı’nın da benzer kayma hızına sahip olduğu değerlendirilmektedir. Sarıköy Fayı üzerinde meydana gelebilecek Mw>6,0 büyüklüğünde bir deprem, yerel zemin özellikleri nedeniyle başta Gönen olmak üzere, Biga, Yenice gibi merkezlerde zemin büyütmesine bağlı hasar meydana getirebilir.

    Türkoğlu segmentinde değil,Narlı fayının kuzeyinde meydana gelen depremler yine bu kesim sönümlenmedi 4-4.5 arasında çok sayıda depremde üretti daha büyük deprem potansiyeli var ama bu depremlere bakarak yorumda bulunmak çok zor, 2012 Eylül 5.1 ,Kasım 4.7/4.5 ve sonra ki yıllarda 4'lük depremler meydana gelmeye devam ediyor 2012 ve sonrası bu kesim çok aktif ve son 6 Ay'daki deprem davranışları bu bölge bazında normal değil.

    121572-a13f22f7e-webp

  • PergamoN değerli bilgilendirmeler için teşekkürler aslında narlı fayında son yıllarda aktivite yoğunlaşmış depremin başlangıç konumu da keza burada oldu lakin dediğiniz gibi bilinmeyen şey çoklu ve süper hızlı kırılma hocam. Ben bugün twitter'da bir yerde okudum şuan göremedim işte 6 şubat depremleri öncesine kadar hiç öncü deprem olmadı kümelenme olmadı direkt büyük deprem oldu çok saçma alakasız geldi merak ettim ki siz yıllar önceden yazmışsınız zaten aslında buraya.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • PergamoN değerli bilgilendirmeler için teşekkürler aslında narlı fayında son yıllarda aktivite yoğunlaşmış depremin başlangıç konumu da keza burada oldu lakin dediğiniz gibi bilinmeyen şey çoklu ve süper hızlı kırılma hocam. Ben bugün twitter'da bir yerde okudum şuan göremedim işte 6 şubat depremleri öncesine kadar hiç öncü deprem olmadı kümelenme olmadı direkt büyük deprem oldu çok saçma alakasız geldi merak ettim ki siz yıllar önceden yazmışsınız zaten aslında buraya.

    Göstere göstere geldi anaşok zamanı bilinmediği için tabi yorum yapmak imkansız anaşok öncesi son 3-6 ay arasında belirgin aktivite var.

  • Hocalarımızın buna cevabı vardır sanırım,

    Bu açıklama gelmeden dış basından duyduk bu haberi ve bu açıklama şahsen beni tatmin etmedi, heleki konu İznik olunca...


    Snow Depht / Beylidüzü

    Kara Aşık Olmak Delilik Değil bir Sevdadır...

    hava-yagmusrs23333323333hava-yagmusrs23333323333hava-yagmusrs23333323333

  • Kandilliden önce tüm Türkiye bu twit ile herşeyi öğrendi ardından da kandilli ACİL olarak açıklama yaptı...


    Snow Depht / Beylidüzü

    Kara Aşık Olmak Delilik Değil bir Sevdadır...

    hava-yagmusrs23333323333hava-yagmusrs23333323333hava-yagmusrs23333323333

  • Ve fotoğraf da görüldüğü üzere sağ tarafta bulunan İstanbul istasyonu veri akışı durmuş durumda...


    Snow Depht / Beylidüzü

    Kara Aşık Olmak Delilik Değil bir Sevdadır...

    hava-yagmusrs23333323333hava-yagmusrs23333323333hava-yagmusrs23333323333

  • PergamoN Hocam İznik- Mekece Fay sonunda neden belirgin bir şekilde hazırlık evresi depremleri gözlemlenmiyor sebebi ne olabiir Marmara denizinde hazırlık evresi depremleri daha belirgin 2011 2012 yılında 5.2 -5.1 lik depremler var

    2019 da 5.8 var 2025 Nisan 6.2 var 2025 Ekim 5.0 var ve hatırlamadıklarımız daha birçok 4 üstü deprem

    İznik-Mekecede böyle deprem aktiviteleri neden gözlemlenmiyor olabilir

    • Offizieller Beitrag

    o segmentlerin yıllık kayma hızları KAFZ kuzey kolundan çok az, dolayısıyla deprem tekrarları çok uzun yıllar ve hazırlık evresi depremleri görece daha seyrek ancak o bölgede aletsel dönemde büyük deprem yaşamadığımız için davranışı tam olarak bilemiyoruz..

    • Offizieller Beitrag

    sura16 bunlar benim en tedirgin oldugum kisimlar. 6 şubat depremleri bize farkli 2 fay segment mekanizmasinin tetiklenerek nasil buyuk deprem urettigini gosterdi. Bu durum marmaraya giren orta kol ve kuzey kol icin neden gecerli olmasin, ve isin kotu yani bu gerceklesirse 6 subati aratir sonuclarla karsilasabiliriz..

  • sura16 bunlar benim en tedirgin oldugum kisimlar. 6 şubat depremleri bize farkli 2 fay segment mekanizmasinin tetiklenerek nasil buyuk deprem urettigini gosterdi. Bu durum marmaraya giren orta kol ve kuzey kol icin neden gecerli olmasin, ve isin kotu yani bu gerceklesirse 6 subati aratir sonuclarla karsilasabiliriz..

    Evet hocam 6 şubat depremleri çok büyük tabuları yıktı. Cenk hoca bile tekli kırılma ilk 1509 segmenti olmak üzere beklerken bir anda çoklu kırılma olabilir 6 şubat depremleri bize çok şey öğretti dedi. Ramazan hoca da keza öyle. Marmara bölgesinin genel olarak zemin kalitesine bakarsak ve özellikle bursa ovası nüfusunu ele alırsak çoklu kırılmalar veya yakın 0-5 sene aralık içinde 7 üzeri depremler olursa korkunç sonuçlar yaşarız korkunç. Bursa'nın ova yerleşimi çok yanlış ve en kötüsü yüzde 80 şehir geneli binalar 99 öncesi yapılmış kalitesiz,yorgun,dirençsiz kötü binalar. Hatay zemin kaynaklı depremden nasıl etkilendi merkez üssü olmamasına rağmen ortada. Allah yardımcımız olsun ama çok sıkıntılı ve kötü senaryolar maalesef göz önünde bulundurulmalı artık ama değişen bir şey olmaz tabi.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞