Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Dün gece rüyamda İstanbul'da deprem olmuştu. 5-6 büyüklüğünde bir depremdi diyebilrim. Ama yine de korku uyandırmıştı.


    Bugün sabah bunu buraya yazıp yazmama arasında kalmıştım.


    Şuan ki deprem haraketliliğini görünce şaşırdım açıkçası.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • AFAD Deprem, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Pazarcık (7.7) ve Elbistan (7.6) depremlerinin şimdiye kadarki en kapsamlı ve detaylı olan 140 sayfalık deprem raporunu yayımladı.


    Deprem raporunda öne çıkan önemli maddeleri buraya yazacak olursam;


    - AFAD-RED programı tarafından üretilen tahmini şiddet haritalarına göre 6 Şubat 2023’de meydana gelen Kahramanmaraş (Pazarcık) Mw: 7.7 depremi için merkez üssüne en yakın yerleşim yeri olan Kahramanmaraş ili Türkoğlu ilçesinde maksimum şiddet XI Aşırı, aynı gün meydana gelen Kahramanmaraş (Elbistan) Mw: 7.6 depremi için ise en yakın yerleşim yerleri olan Kahramanmaraş ili Ekinözü, Nurhak ve Göksun ilçeleri ile Malatya Doğanşehir ilçesinde maksimum şiddet X Yoğun olarak tahmin edilmiştir. Söz konusu depremlerden sonra 20 Şubat 2023’de Hatay (Yayladağı)’da meydana gelen Mw: 6.4 büyüklüğündeki depremin şiddeti ise IX Şiddetli olarak hesaplanmıştır. Pazarcık ve Elbistan depremleri tüm Türkiye’de IV Orta şiddette tahmin edilmiştir. Depremin en yoğun etkilediği illere komşu illerde ve Türkiye sınırına yakın Suriye’de ise V oldukça güçlüden, VIII yıkıcı şiddete kadar tahmin edilmiştir.


    - 06.02.2023 günü meydana gelen Pazarcık (Kahramanmaraş) Depremi’ne (Mw: 7.7) Ölü Deniz Fay Zonu’nun Narlı, Doğu Anadolu Fayının Çelikhan, Gölbaşı ve Amanos parçaları; Elbistan (Kahramanmaraş) Depremine (Mw: 7.6) Çardak Fayı ve Doğanşehir Fay Zonu kaynaklık etmiştir. Depremlerde sırasıyla yaklaşık 300 km ile 130 km uzunluğunda yüzey kırığı ile 6.5 m üzerinde yer değiştirmeler meydana gelmiştir.


    - 6 Şubat 2023’de meydana gelen Kahramanmaraş (Pazarcık – Elbistan) Mw: 7.7 ve Mw: 7.6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra 6 Şubat ile 6 Mayıs tarihleri arasında üç aylık dönemde bölgede büyüklükleri 0.2 ile 6.6 arasında değişen 33.591 deprem meydana gelmiştir.


    - Tarihsel ve aletsel dönemlerde yıkıcı depremlere maruz kalan ülkemizde 1866 yılında Doğu Anadolu’da, Kuzey ve Doğu Anadolu Faylarının kesiştiği alanda gerçekleşen “X” şiddetindeki deprem bu bölge için büyüklüğü 7.0’ın üzerinde olan son deprem olmuştur. O zamandan bugüne Doğu Anadolu Fayı zaman zaman büyüklükleri 6.0 ile 7.0 arasında değişen depremler üretse de 6 Şubat 2023 depremlerine kadar büyük deprem üretme potansiyeli açısından suskunluğunu korumuştur.



    Deprem raporunda belirtilen gibi 7.7 depremi Kahramanmaraş, Türkoğlu ilçesinde XI (11) şiddetinde, 7.6 depremi de X (10) şiddetinde, 6.4 depremi de IX (9) şiddetinde hissedilmiştir.


    Depremin büyüklüğü ve depremin şiddeti kavramları bildiğiniz gibi farklı:

    Depremin şiddeti; herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır.

    Deprem şiddet ölçeği I-XII (1-12) arasındadır. Yani XII (12) en son şiddettir.

    Şiddeti XII (12) olarak (Büyüklüğü Değil) olarak tahmin edilen bir depremde neredeyse sağlam yapı kalmaz. Neredeyse tüm nesneler havalanır ve uçar. Ufuk çizgisi oynak bir yüzeye dönüşür.

    Bu 7.7 depreminde de Türkoğlu ilçesinde deprem XI (11) şiddetine kadar çıktı.


    Mercalli Şiddet Ölçeğini, Şiddet kavramını daha iyi anlamınız açısından kaynak bırakıyorum:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/…%C4%B1k%C4%B1m%20demektir.




    Raporda da belirtildiği gibi Pazarcık (7.7) ve Elbistan (7.6) depremleri tüm Türkiye'de IV (4) şiddetinde tahmin edilmiştir.


    Sadece 3 aylık süre ve sadece deprem bölgesinde 33.591 deprem meydana geldi. 2000 yılından bu yana istatistiklerde en çok deprem olan sene 2017 senesi, 2017 senesinde toplam 35.177 deprem kaydedilmiş. Sadece 3 aylık sürede toplam 1 sene de tüm Türkiye'de görülen deprem sayısı geçilmiş.


    Raporda sayfa 86'dan itibaren Saha Gözlemleri ve Yüzey Kırığı Haritalanmasına Yönelik Saha Çalışmaları kısmında bölgede çekilmiş yüzey kırığı görsellerine ulaşabilirsiniz. Çıkarılan yüzey kırığı haritalarında çok sayıda ilçe merkezinin ve köy merkezinin bu yüzey kırığının tam üstünde veya çok yakın olduğu gözüküyor.




    Deprem Raporu'nun linki:


    https://deprem.afad.gov.tr/assets/pdf/Kahramanmara%C5%9F%20Depremi%20%20Raporu_02.06.2023.pdf









  • PergamoN hocam bu durumla ilgili kısa bir bilgilendirme yaparsanız çok memnun oluruz, teşekkürler.

    anormal bir sismisite yok geçmişdede çokca benzer hareketler mevcut (bursa dahil) bu risk olmadığı anlamına gelmiyor tabi ,Gevye-Mekece-İznik (Gemlik) hattı sismik bir boşluk ve deprem davranışları düzensiz son deprem tarihlerinden itibaren geçen süreye bağlı biriken deformasyon segment bazında 7.0-7.1M civarlarında deprem-lere neden olabilir.Son Maraş depremindede görüldüğü üzere depremler hakkında bilinmeyen onca şey mevcut , bazen akademik yayınlardaki yorumlarda dahil ayyuka çıkabiliyor hepsine soru işaretiyle yaklaşmak lazım çünkü tarihsel depremler bir çok bilinmemezlik içeriyor.

    • Offizieller Beitrag

    PergamoN  Narsil Hocalarım tek seferde 7,6-7,8 mi daha yıkıcı ve kötü olur yoksa 7,2-7,4 olarak 2 ayrı deprem mi?


    hocam nacizhane görüşüm büyük depremin (7.8-7.6) daha yıkıcı olacağı yönünde, hem enerjisi yüksek hem de depremin büyüklüğü arttıkça genelde süreleri de artıyor.

  • hocam nacizhane görüşüm büyük depremin (7.8-7.6) daha yıkıcı olacağı yönünde, hem enerjisi yüksek hem de depremin büyüklüğü arttıkça genelde süreleri de artıyor.

    Ben de tek seferde kırılıp çok büyük bir deprem üreteceğini düşünüyorum hocam. Belki daha çok süresi vardır diye umut ediyorum. Bu fay çok zor kırılacak gibi ama kırıldığında da çok yıkıcı olacak maalesef.

    • Offizieller Beitrag

    Ben de tek seferde kırılıp çok büyük bir deprem üreteceğini düşünüyorum hocam. Belki daha çok süresi vardır diye umut ediyorum. Bu fay çok zor kırılacak gibi ama kırıldığında da çok yıkıcı olacak maalesef.

    orasını net bilemiyoruz, 1766 yılında aynı sene içerisinde 2 büyük depremle kırıldılar, şimdi tekte kırılacak demek falcılık olur. Tabi bu söylem Cenk hocaya ait değil, onun haritası tam başa bela, 1766 fayları dışında doğu marmara segmenti ve ikisi arasında kalmış bir segment daha var ki o zaman zaten tek deprem değil fazlasını görürüz

  • Her geçen gün zaman daralıyor.

    Daha çok yaklaşıyoruz.

    Tedbir bizden takdir Allah'tan.

    Marmara depremi kaçınılmaz. Ya yarın ya da yarından da yakın, onu bilemeyiz.

    Gerekli risk analizini yapıp oluruna bırakıp beklemekten başka çare yok.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • orasını net bilemiyoruz, 1766 yılında aynı sene içerisinde 2 büyük depremle kırıldılar, şimdi tekte kırılacak demek falcılık olur. Tabi bu söylem Cenk hocaya ait değil, onun haritası tam başa bela, 1766 fayları dışında doğu marmara segmenti ve ikisi arasında kalmış bir segment daha var ki o zaman zaten tek deprem değil fazlasını görürüz

    Cenk hoca zaten selamızı okutmuş hocam. 4 ayrı fay var demişti değil mi o? Tek seferde kırılabilir demiş miydi hatırlamıyorum ama dediğine dair internette yazılar var. Kısa bir özet geçersen sevinirim hocam siz onun çalışmalarını iyi takip ediyorsunuz.

    • Offizieller Beitrag

    Cenk hoca zaten selamızı okutmuş hocam. 4 ayrı fay var demişti değil mi o? Tek seferde kırılabilir demiş miydi hatırlamıyorum ama dediğine dair internette yazılar var. Kısa bir özet geçersen sevinirim hocam siz onun çalışmalarını iyi takip ediyorsunuz.

    4 ayrı segment var evet onun haritasında, Cenk hocaya göre 1509 depremini üreten fay, kendi haritasında doğu marmara segmenti olarak belirlediği fay, bu fayın ortalama 500 yılda bir deprem ürettiğini ve genelde izmit depremlerini takip ettiğini belirtiyor. 1766 depremlerini üreten 2 ayrı segmentin 250-280 yılda bir deprem ürettiği söz konusu. Hocadan bunların hepsi bir kerede kırılır duymadım, ama kırılmaya en yakın segmentin doğu marmara segmenti olduğunu birkaç defa dile getirdi

    • Offizieller Beitrag

    Peki o doğu Marmara segmenti kaç büyüklüğünde deprem üretir hocam?

    burada yine haritanın sahibi Cenk hocanın ifadesiyle 7.5-7.6 civarında ve tahminen 45 saniyeden uzun bir deprem. Bu arada Cenk hocanın haritasına göre şuanda bahsi geçen bütün segmentler tarihsel döngülerini tamamladı yada tamamlamak üzere.