Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
    • Offizieller Beitrag

    PergamoN  Narsil Soru ne derece saçma bilmiyorum ama bilmediğimden soruyorum anlayın artık.

    Denizde olan deprem ile karada ki olan depremin arasında ne derece fark var varmı yok mu olursa karaya nazaran etkisi nasıl oluyor aynı mı yoksa farklımı abiler.?

    çok fark yok, sorun Marmara depremi üzerineyse fazla farketmeyecek

  • Dur şimdi hiç sırası değil.

    Code
    2023.03.06 00:28:55  40.7588   27.4252        8.6      -.-  1.5  -.-   GUZELKOY ACIKLARI-TEKIRDAG (MARMARA DENIZI)       İlksel
    2023.03.06 00:22:01  40.3590   27.5683       11.0      -.-  1.5  -.-   ERDEK KORFEZI (MARMARA DENIZI)                    İlksel

    Hocam Maraş depreminden sonra fazla sessizdi sanki Marmara. Arada olan depremler bile durdu. Normal bence.

    • Offizieller Beitrag

    Arkadaşım yollamış az önce atıma bakar mısınız?



    Hocam ben paylaşmıştım, Cenk hocalar sahada çalışıyorlar 12m atım var bazı yerlerde bu resmen rekor..

    • Offizieller Beitrag

    Elturcohasan89 zaten olayı 2 yönlü değerlendirmek lazım, bize çok sağlam bir tokat geldi ama anlamak lazım. Depreme hazırlıksızdık, koordinasyon zayıftı, vs vs ama yaşanan deprem ciddi manada çok büyük depremdi. Bakın usgs de depremin büyüklüğü 7.87 yani 7.9, Zaten yanal atılımlı faylarda olabilecek en büyük deprem 8.0 civarı. Bu kadar büyük bir depremi yaşamamız üzerine 7.6 depreminin sadece 9 saat sonra gerçekleşmesi bu kadar hazırlıksızlık üzerine resmen afet oldu.. Saha üzerinden daha çok ilginç görüntüler gelecek belli oluyor..

  • Code
    01:25:14  38.6752   35.2818        5.0      -.-  3.2  3.2   KARPUZSEKISI-HACILAR (KAYSERI)
    Code
    02:08:18  38.6950   35.3183        5.0      -.-  2.9  -.-   KARPUZSEKISI-HACILAR (KAYSERI)                    İlksel                           02:03:45  38.6757   35.3475        5.0      -.-  2.8  -.-   KARPUZSEKISI-HACILAR (KAYSERI)                    İlksel
  • PergamoN  Narsil Soru ne derece saçma bilmiyorum ama bilmediğimden soruyorum anlayın artık.

    Denizde olan deprem ile karada ki olan depremin arasında ne derece fark var varmı yok mu olursa karaya nazaran etkisi nasıl oluyor aynı mı yoksa farklımı abiler.?

    Deprem dalgaları farklı yoğunluklarda farklı hızlarla ilerler bir katıda aldığı hız, sıvı veya gazla aynı değildir ama olay yerin altını ilgilendirdiği için kara üzerindeki bir deniz veya farklı bir su birikintisinin etkisi olmadığı söylenebilir.

    Fayın denizde ilerlemesi haliyle episantr'ın denizde olmasının ise doğrudan etkisi mevcut ivmeleri uzaklığı bağlı ciddi şekilde etkiler.



    Fay yasası gündemde yüzey faylanması tehlike zonuna bağlı yapıların, fay hattının 500-600 metre uzağa kurulacağı söyleniyor bu tür bir yasanın (içeriğe çok hakim değilim) saçma olduğu söylenebilir hiç birşeyin önüne geçmez.

    1-Eğim atımlı normal/ters faylarda yüzey faylanma zonu oluşturman imkansız eğimleri gereği kırığın nereden çıkacağı belli değil.

    2-Doğrultu atımlı faylarda bile bazı kesimlerde haritalanan-oluşan kırık arasında ciddi farklar mevcut.

    3-Yüzey faylanmasına bağlı yıkılan bina sayısı, toplam bina sayısının %1-2'si bile değil.


    En yüksek ivmelerin fayın denetlediği ovalarda ölçüldüğü kaçınılmaz bir gerçek senin önlem olarak bu tür yerleri tamamen yapılaşmaya kapatman lazım ki buda imkansıza yakın, çok zor görünüyor.

    Deprem episantrı yırtılmanın başladığı yeri ifade eder ilk yırtılma Narlı fayına bağlı Kahramanmaraş/Pazarcık olduğu için en yüksek burası etkilenecek diye bir kaide yok kırığın ilerlediği hat komple deprem episantrıdır. ( Birçok İlçe ve köyü kapsıyor) Maraş merkezdeki ivmeler birçok bölgeye göre daha düşükdür zaten, en yüksek anlık ivmeler ortalama olarak 0.35g'nin altındadır.Yıkımların çoğu kötü yapı stoğu ve süre/ivme orantısı ile hesaplanan Spektral ivmelerin yapı tasarımlarını aşması ile meydana geldi. Antakya'nın ise neredeyse tamamında 1g'den fazla ivme mevcutdur. Birçok merkezin dağ eteklerine sağlam zeminlere taşınacağı söyleniyor ne kadar gerçekleştirebilirler muamma Özellikle Hatay'ın yıkıcı depremlere maruz kalma ihtimali hala çok yüksekdir. Sismik boşluk konumunda Suriye sınırları içindeki ÖDF'ye bağlı segmentler ve Kıbrıs yayı Hatayı doğru inşaa etmediğin takdirde yine yıkar.

  • Elturcohasan89


    Hocam ben de söylüyorum artık açık açık


    önceden de biraz değinmiştim


    o zaman acımız tazeydi, çok üstünde durmak istemedim


    Ama bu öyle bir deprem ki hiç bir hükümet bunun altından kalkamazdı


    Bu deprem maalesef yıllarca ders diye okutulacak, nevi şahsına münhasır bir felaket

    bir örneği yok gerçekten


    Biz ne kadar kabul etmekte zorlansak da al işte adamların yaptığı tokiler taş gibi ayakta duruyor

    çakal müteahhitlerin yaptığı yeni binalar dışında çok öyle yıkılan yeni bina da yok

    yıkılanların çoğu eski

    hacettepe inşaat mühendisliğinden bir arkadaşım hataya hasar tespit için gitti, daha yeni geldi

    yıkılan binaların çoğu eski dedi


    hükümetin kızılacak tarafı çok ama böyle 11 ili etkileyen, 4 ili yerle bir eden bir çifte depremle başa çıkmak çok zor, bunu da kabul etmemiz lazım bence


    Asıl iş şimdi başlıyor, bu depremi unutmamak lazım. milyonlarca insan hala yardıma muhtaç. biraz harcamalarımızı kısıp bu insanlara yardıma devam etmeliyiz

    devlet etsin dersek bu insanlar garip kalır

    felaket çok büyük, yetişemiyor işte devlet

    Farzedelimki liyakatsizlik had safhada olmasa, afet kurumlarımız tam manada güzel çalışsa yine zordu yetişmek

    özellikle ilk günler

    neyse çok uzattım





    Hocam siyaset yapmak için yazmıyorum.


    Hükümetin, “asrın felaketi” ifadesini doğruluyor bu görüntüler.

  • MTA'nın 6.4Mw'lik Hatay/Defne raporuda göz ardı edilmemeli;


    Çeşitli ulusal ve uluslararası sismoloji merkezleri tarafından yayınlanan deprem odak mekanizması çözümlerine göre, söz konusu depremin kuzey doğu-güneybatı doğrultulu kuzeybatıya eğimli sol yanal doğrultu atım bileşenli verev atımlı bir normal faydan kaynaklandığı değerlendirilmiştir. Ana depremin odak mekanizma çözümleri, ana ve artçı depremlerin dizilimleri 20.02.2023 Defne (Hatay) Mw 6,4 depreminin kaynak fayının Antakya Fay Zonu’nun kuzey bölümü olabileceğine işaret etmektedir.


    Antakya Fay Zonu, Antakya kuzeydoğusundan Yayladağı batısına kadar uzanan, genel olarak Kuzey ve Güney fay segmentlerinden oluşan, yer yer parçalı bir geometri sunan, K40°D genel doğrultusunda uzanan ve kuzeybatıya eğimli olan aktif bir verev atımlı fay zonudur.


    Bu depreme kaynaklık ettiği değerlendirilen Antakya Fay Zonu üzerinde her hangi bir yüzey faylanmasının gelişip gelişmediğinin araştırılması amacıyla 21.02.2023 tarihinde havadan ve yerden arazi incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Havadan tetkiklerde herhangi bir yüzey kırığı izi görülmemiştir. Fay zonunun tamamı boyunca, kuzeyde Nacar dağı eteklerinden güneyde Yayladağı batısına kadar olan bolümde toplam 26 lokasyonda yapılan yerinde incelemelerde bu depremde her hangi bir yüzey kırılmasının meydana gelmediği anlaşılmıştır.


    Sonuç ve Değerlendirmeler:
    Bir deprem sırasında yüzey kırılmasının gelişebilmesi için asgari bazı koşulların gelişmiş olması gerekir Bunlar:
    1. Kırılan fayın uzunluğu
    2. Faylanma tipi
    3. Deprem odak derinliğidir.
    Türkiye’de meydana gelen ve yüzey kırığı oluşturmuş depremler değerlendirildiğinde doğrultu atımlı faylarda Mw 7,0 ve daha büyük depremlerin; normal faylarda ise Mw 6,0 ve daha büyük depremlerin yüzey kırığı oluşturduğu görülmektedir. 1995 Dinar (Afyon) (Mw 6,2)
    ve 2003 Çay (Afyon) (Mw 6,2) depremleri yüzey kırığı oluşturmuş normal faylara örnek verilebilir.
    Bu iki fay tipinin bileşimi olarak değerlendirilebilecek verev atımlı faylar için ise bu eşik değer yaklaşık Mw 6,5 ve daha büyük depremlerdir. Buna ilaveten depremin odak derinliğinin 16 km olması, odaktan yüzeye doğru deprem dalgalarının göreli olarak sönümlenmesine ve topografyada bir yüzey kırığına dönüşmemesine neden olmaktadır.


    Bazı özel jeolojik koşullarda ana şoku takip eden birkaç gün içerisinde artçı şoklar ile deformasyonun yüzeye yansıması söz konusu olabilir. Örneğin 2011 Van depreminde (Mw 7,2) ana şok sırasında herhangi bir yüzey deformasyonu gelişmemiş, ancak bir hafta içerisinde meydana gelen artçı depremler nedeni ile yüzeyde yer yer 10 cm’ye varan kabarmalar ile karakteristik yüzey kırıkları gözlenmiştir.


    20.02.2023 Defne (Hatay) depremi (Mw 6,4) toplam 45 km uzunluğundaki Antakya Fay Zonu’nun yaklaşık 22 km uzunluğundaki Kuzey segmentinde meydana gelmiştir. Benzer uzunluktaki Güney segmenti, henüz bu büyüklükte bir deprem üretmemiştir. Bu durum gelecekte Antakya fay zonunun Güney segmentinin halen yaklaşık Mw 6,4 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline işaret etmektedir. Her iki segmentin birlikte kırılması durumunda, Antakya fay zonunun üretebileceği maksimum deprem büyüklüğünün Mw 6,7 olduğu değerlendirildiğinde, 20.02.2023 tarihinde meydana gelen depremin en azından fay zonunun kuzey bölümündeki sismik enerjiyi boşalttığı değerlendirilmektedir.


  • Afetin etkisini değerlendirirken, şiddeti ve yıkımı siyasi değerlendirmek gerekir. Kimse "dağ, taş yıkıldı, kurtlar, domuzlar öldü" falan konuşmuyor.. Ayakta kalan binaların olduğu yerde, "kimse başedemezdi" lafları falan kaçış, gerçeği saptırma. Depremden kaçmak için yer baktım haritadan, sallanmayacak yer bulamadım. "Hükumeti savunmuyorum ama" diye lafa girmeler falan boş işler. En tepeden en alt siyasi ve bürokrata kadar, parti gözetmeksizin herkes sorumlu. Resmen soykırım yaşandı. Kusura bakmayın, siyaset de yaparım, eleştiririm de. Olaya istatistiki olarak bakıp, "kimse altından kalkamazdı" diye düşünüyorsanız da yazıklar olsun size de.