Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ah ah sıcaklık şöyle 2 derece düşük olsa neler olacaktı,


    ÇARŞIBAŞI 450 durumlar nasıl 50 cmyi geçti mi yıkılıyor sanıyorum oralar

    gece saatleri ve yarın görebiliriz düşük derceleri belki, tabi benim düşüncem

    Winter Has Come

  • -12,-13 gibi değerlere hasret kaldık.500 sıcaklığı ve yer seviyesi soğuk olmasa yine şıkır şıkır yağmur yağacaktı.850 soğuğu adam gibi gelse de onu bunu kafaya takmasak.

  • gök gürültülü yağışlar neden oluyor ve etkileri nelerdir ?

    İlk olarak konveksiyonel hareketi bilmemiz gerekir. Termodinamik yasalara göre ısınan hava yükselir, soğuyan hava alçalır. Bu hareketin sürekli meydana gelmesi iki hava parseli arasında bir kararsızlık meydana getirir. Biz buna kararsızlık deriz, en basitinden sıcak ve soğuk havanın dikey boyutta yer kavgası yapmasıdır. Kararsızlık hava parselinin dikey boyutta güç kazanmasına neden olur. Bu yüzden updraft yani yukarı kaldırma hareketi daha güçlü olur. Kararsızlığın olduğu yerlerde bulutlar daha çok dikey gelişim gösterir böylece kararsızlığın olduğu yerlerde daha sert hava koşulları yaşanır(Gökgürültüsü, Yıldırım/Şimşek, Dolu, Fırtına, Hortum...)


    Bizler kararsızlığı 3'e ayırırız. Konvektif kararsızlık, dinamik ve gizli ısıya dayalı kararsızlık ve parsel kararsızlığı.

    Konvektif kararsızlık genelde yaz günlerinde olur. Alt katmanda hava çok nemli, orta katmanda hava çok kurudur. Bu yüzden kararsızlık kuru katmanda akarak atmosfere dikey olarak yayılabilir.

    Dinamik ve gizli ısıya dayalı kararsızlık genelde kışın olur. Çünkü soğuk alt seviye yüzünden sayısal kararsızlık parametreleri tam doğru veriyi vermeyebiliyor. Gizli ısı dediğimiz şey alçak basınç merkezlerinde olabilen bir şey. Gizli ısı etrafındaki havayı ısıtarak kararsızlığa katkıda bulunur. Normalde hava her 200m'de 1°C soğur ancak gizli ısı olduğu zaman hava çok nemli olur bu nem gizli ısıyla birlikte havayı ısıtır ve 4°C gibi bir soğuma meydana getirir, bunları Skew-T diyagramlarında Lapse Rate oranı olarak görebilirsiniz.

    Parsel kararsızlığı ise bildiğimiz sayısal kararsızlık endekslerinin değerlendirilmesiyle olur. Bu endeksler CAPE, LI, K, TT, SI, DTI, DCI, LSI, SWEAT, BRN... diye gider. Bu endeksleri belirli sınırlar içerisinde inceler ve değerlendiririz, sonucunda parsel kararsızlığı hakkında fikir edinebiliriz.


    Etkileri ise zaman zaman tarımda zarara yol açabilir. Aşırı olması halinde can ve mal kayıplarına yol açabilir. Bunlar dışında aksiyon severler için güzel bir ortam hazırlar.

  • -12,-13 gibi değerlere hasret kaldık.500 sıcaklığı ve yer seviyesi soğuk olmasa yine şıkır şıkır yağmur yağacaktı.850 soğuğu adam gibi gelse de onu bunu kafaya takmasak.

    Baba sistemlere hasret kaldık şöyle bi 2017 ve 2020 çok iyi giderdii

  • Söğütlü 80 mt güzel sin sin yağıyor çimler tozakladı, biraz daha gayret edip sahile tam inse, bu erken girişin 2 gün önceki soğuma ile direkt bağlantısı var yoksa bu rakımda bunu zor görürdük, haydi atmosfer şaşırt bizi daha gece ve sabah var, şöyle 5-10 cm sahil şeridine inse süper olur

  • Samsun fos filan değil Karayel olsa dahi tren oluşacak belli rüzgarın hızlı olması kütlelerin ordan buraya gelmesi için avantaj katman nemliliği çok iyi olmasa da ortalama daha sistemde 850hpa soğukları bile tam girmemişken fos demek akıl karı değil Benim düşüncem bu akşam Samsunda örtü oluşacak net ince de olsa bu sistemde beyazlayacağız Vallahi ben bile sinir olduysam Palanci çok haklı

  • Akşam saatlerine girdik. Artık güneşin etkisi olmayacak yani hava eskisi gibi ısınamayacak. Güzel hat yakalayan yerler beyazlayacaktır. Radar takibine asıl bu saatten itibaren başlayabilirsiniz...